Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 28 Απριλίου 2020 08:25

Συνεχίζει την κατρακύλα το βαρέλι

Γράφτηκε από τον

petrelaio_01_180_b.jpg

Συνεχίζεται η πτώση των τιμών των πετρελαιοειδών.

Η τιμή του βαρελιού του αμερικανικού πετρελαίου υποχωρούσε κατά 14% και πλέον σήμερα στην ασιατική αγορά, καθώς ένας σημαντικός παίκτης άρχισε να πουλάει μαζικά προθεσμιακά συμβόλαια για την αγορά μαύρου χρυσού.
Η τιμή του βαρελιού του «light sweet crude», ή WTI, αμερικανικού αργού αναφοράς, βυθίστηκε κατά 14,8%, στα 10,88 δολάρια, αφού ήδη απώλεσε το ένα τέταρτο της αξίας του την προηγουμένη, με φόντο τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για τη χωρητικότητα των αποθηκευτικών υποδομών, άρα τη δυνατότητα να κρατηθεί στοκ.
Η τιμή του βαρελιού του Brent Βόρειας Θάλασσας, αργού αναφοράς στη διεθνή αγορά, κατέγραφε πτώση 4,4%, στα 19,10 δολάρια.
Οι λόγοι της συνεχιζόμενης δραματικής πτώσης των τιμών θεωρείται πως είναι η εξαιρετικά μειωμένη ζήτηση, εξαιτίας των περιορισμών στις μεταφορές και στην οικονομική δραστηριότητα που επιβλήθηκαν απ’ άκρου σ’ άκρο του πλανήτη, στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού, και στο γεγονός ότι η παραγωγή δεν αναπροσαρμόστηκε επαρκώς.
Τη σημερινή πτώση πυροδότησε το γεγονός ότι το United States Oil Fund, μεγάλος παίκτης στην αγορά, ανακοίνωσε ότι πουλάει όλα τα προθεσμιακά συμβόλαια που διακρατεί για παραδόσεις τον Ιούνιο.

Εξαγωγές

Οι εξαγωγές πετρελαίου από την Ρωσία προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 31% τον Μάρτιο του 2020 σε σχέση με την ανάλογη περίοδο του του 2019, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο στοιχεία των τελωνειακών αρχών της Κίνας της 26ης Απριλίου.
Οι εισαγωγές από την Σαουδική Αραβία την ίδια περίοδο, η οποία είναι ο βασικός προμηθευτής της Κίνας μειώθηκαν κατά 1,6% σε σχέση με τον Μάρτιο του προηγούμενου έτους.
Γενικά οι εισαγωγές πετρελαίου στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 4,5% φθάνοντας τα 9,86 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, παρά την πτώση της εσωτερικής ζήτησης που έχει επέλθει εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί λόγω του νέου κορονοϊού.
Η Ρωσία τον περασμένο μήνα προμήθευσε την Κίνα με 7,02 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου, που ισοδυναμούν με 1,66 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Οι πωλήσεις από την Σαουδική Αραβία προς την Κίνα ανήλθαν στους 7,21 εκ. τόνους πετρελαίου , ή στα 1,7 εκ. βαρέλια ημερησίως.
Παράλληλα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, η Κίνα εισήγαγε από την Ρωσία περίπου 1,7 εκ. βαρέλια ημερησίως.
Οι εισαγωγές της Κίνας από τις ΗΠΑ τον Μάρτιο παρέμειναν σε σχεδόν μηδενικό επίπεδο.
Οι τελωνειακές αρχές της Κίνας για πέμπτο κατά σειρά μήνα δεν κατέγραψαν εισαγωγές προερχόμενες από την Βενεζουέλα. Οι εισαγωγές από το Ιράν έφθασαν περίπου τους 2,6 εκ. τόνους, σημειώνοντας μια αύξηση κατά 11,3% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

πηγη: theseanation.gr