Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2020 08:12

Σκάνδαλο-μαμούθ με πιστοποιητικά ναυτικών στην Ινδία

Γράφτηκε από τον

202002051152216889-640x360.jpg

Η Γενική Διεύθυνση Ναυτιλίας του Υπουργείου Μεταφορών της Ινδίας επιβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Δελχί τη συμμετοχή ορισμένων κέντρων ναυτικής επιμόρφωσης, κατάρτισης και εκπαίδευσης της χώρας σε παράνομη έκδοση πιστοποιητικών, μετά τους σχετικούς ελέγχους που είχαν προηγηθεί. Τα πιστοποιητικά αυτά εκδίδονταν χωρίς οι ναυτικοί να έχουν συμπληρώσει τις απαραίτητες εκπαιδευτικές ώρες, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι ναυτικοί είχαν πιστοποιηθεί χωρίς να έχουν συμμετάσχει στις απαραίτητες εξετάσεις. Μετά από ενδελεχείς έρευνες επιθεωρητών το περασμένο τετράμηνο, αρκετοί Ινδοί ναυτικοί παραδέχτηκαν ότι έλαβαν πιστοποιητικά ή και διπλώματα χωρίς να έχουν παρακολουθήσει μαθήματα ή εξεταστεί σε αυτά.

Μετά τη δημοσιοποίηση του σκανδάλου, το υπουργείο ήδη απέσυρε αρκετές άδειες λειτουργίας εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και κέντρων κατάρτισης. Ο κ. Shri Amitabh Kumar, γενικός διευθυντής Ναυτιλίας, σε συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε ότι 3.762 ναυτικοί φέρεται ότι έλαβαν ψευδή πιστοποιητικά από αυτά τα κέντρα. Η συντριπτική πλειονότητα των παραπάνω ναυτικών έχουν ήδη παραδεχτεί το παράπτωμά τους, ενώ πολλοί από αυτούς που εμπλέκονται σε αυτή την απάτη των εκπαιδευτικών κέντρων δεν έχουν, από τον Ιούλιο του 2019, τη δυνατότητα να ναυτολογηθούν, γεγονός που τους έχει προκαλέσει μεγάλες οικονομικές δυσκολίες. Οι περισσότεροι από τους 3.762, μάλιστα, ισχυρίστηκαν ότι εξαπατήθηκαν από τους πράκτορές τους.

Μετά την ολοκλήρωση των ερευνών σχετικά με την απάτη, το αρμόδιο υπουργείο στο Δελχί αποφάσισε να χορηγήσει για μία και τελική φορά «αμνηστία» στους συγκεκριμένους ναυτικούς. Ωστόσο, τα πιστοποιητικά για τους 3.762 ναυτικούς θα ακυρωθούν και οι υποψήφιοι θα πρέπει να επαναλάβουν τις απαραίτητες εκπαιδευτικές ενότητες και εξετάσεις σε άλλα εγκεκριμένα κέντρα ναυτικής επιμόρφωσης και κατάρτισης. Στο πλαίσιο αυτό, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου ανακοίνωσε ότι «η αμνηστία θα χορηγηθεί για ανθρωπιστικούς λόγους και είναι αυστηρά ένα εφάπαξ μέτρο», ενώ η ανίχνευση παρόμοιων παραβάσεων στο μέλλον θα οδηγήσει σε αυστηρές ποινές και κυρώσεις για τους ναυτικούς. Επιπλέον, εάν κάποιος υποψήφιος ο οποίος έχει λάβει ήδη την εν λόγω αμνηστία εμπλακεί σε άλλο παράπτωμα ή λήψη πλαστών εγγράφων/πιστοποιητικών, τότε θα απαγορευτεί διά παντός η ναυτολόγησή του.

Φωτό: Sumeet Shukla/ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ: naftikachronika.gr