Σήμερα: 29/03/2024
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020 12:46

Β. Ευρώπη: Τα πέντε «πολυσύχναστα» εμπορικά λιμάνια

Γράφτηκε από τον

f52970933fbcd449513c15670ea3b784_L.jpg

Ρότερνταμ, Αμβέρσα , Αμβούργο, Μπρέμερχαφεν και… Φέλιξστοου. Πρόκειται για την πεντάδα των πλέον «πολυσύχναστων» εμπορικά λιμένων της Β. Ευρώπης , όπου και εξελίσσεται «πόλεμος» για τις θέσεις κατάταξης, την ταχύτητα ψηφιοποίησης αλλά και για το «στρατηγικό «κλείδωμα» της εφοδιαστικής.

Ειδικότερα το Ρότερνταμ που φιγουράρει στην ενδέκατη θέση της παγκόσμιας κατάταξης έχει στόχο να γίνει το «εξυπνότερο λιμάνι» του κόσμου με τη χρήση του Διαδικτύου των πραγμάτων, της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και της τεχνολογίας cloud. Προς τούτο υπέγραψε συμφωνία για το σκοπό αυτό τον Ιανουάριο του 2018 με την IBM.

Το λιμάνι της Αμβέρσας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης μετά το Ρότερνταμ και το 13th μεγαλύτερο στον κόσμο. Βρίσκεται στη διασταύρωση των τριών κύριων σιδηροδρομικών διαδρόμων της Ευρώπης και συνδέεται άμεσα με το πανευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών με φορτηγίδες λόγω της θέση του στο κέντρο του ποτάμιου διαδρόμου του Ρήνου. Επιπρόσθετα , το 60% των ευρωπαϊκών κέντρων κατανάλωσης βρίσκονται από του λιμανιού της Αμβέρσας σε ακτίνα 800 χιλιομέτρων.

Το λιμάνι του Αμβούργου είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Γερμανίας, το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στην Ευρώπη και ένα από τα 20 μεγαλύτερα λιμάνια στον κόσμο. Η λιμενική αρχή του Αμβούργου (HPA) έχει θέσει ως στόχο τη μετατροπή του λιμανιού του Αμβούργου σε smartPORT τα προσεχή έτη. Είναι παγκοσμίως διαβόητο για την άψογη σιδηροδρομική του κάλυψη.

Το Μπρέμερχαφεν είναι το τέταρτο πιο πολυσύχναστο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στην Ευρώπη και είναι ένα από τα 30 πιο πολυσύχναστα λιμάνια του κόσμου. Έγινε ευρύτερα γνωστό καθώς συμπεριελήφθη στην ομάδα 80 εταιριών, οργανώσεων και φορέων για την περιβαλλοντική προστασία που υπέγραψαν υπέρ της απαγόρευσης του βαρέος πετρελαιοκαυσίμου (HFO) από την Αρκτική ναυτιλία.

Τέλος το Φέλιξστοου είναι το μεγαλύτερο και πιο πολυσύχναστο λιμάνι της Βρετανίας, και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης διαδραματίζει καίριο ρόλο στη διατήρηση του εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου, μαζί με τις απαράμιλλες συνδέσεις σιδηροδρόμων και αυτοκινητοδρόμων ενώ πασίγνωστος είναι και ο ρόλος του στο short sea shipping στην Β. Θάλασσα.

πηγη: portcity.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή