Σήμερα: 29/03/2024
Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2018 07:23

Μετακύλιση κόστους θέλουν οι liners για τα νέα καύσιμα - «Αγκάθι» η διαδικασία απόδειξης της δαπάνης στους ναυλωτές

Γράφτηκε από τον

ploia-pontoporos-ekpompes-rupon.jpg

Στους πελάτες τους θέλουν να μεταφέρουν οι μεγάλοι liners το επιπλέον κόστος που θα επιφέρει στη διαχείριση των πλοίων ο κανονισμός του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού για χρήση καυσίμων με περιεκτικότητα σε θείο μέχρι 0,5% από το 2020 και μετά. Το «αγκάθι» όμως στη συγκεκριμένη στόχευση αφορά τη διαφάνεια της διαδικασίας απόδειξης του επιπλέον κόστους που θα ζητηθεί από τους ναυλωτές να καταβάλουν.

Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του κ. Rodolphe Saade, διευθύνοντος συμβούλου της τέταρτης μεγαλύτερης εταιρείας τακτικών γραμμών (Liner) στον κόσμο, της γαλλικής CMA CGM. Ο επικεφαλής του γαλλικού ναυτιλιακού κολοσσού επιβεβαίωσε και αυτός την πρόθεση του κλάδου να μεταφέρει το επιπλέον κόστος για τα νέα πιο ακριβά καύσιμα στους ναυλωτές.

«Προκειμένου να είμαστε συμβατοί με τους νέους κανονισμούς θα πρέπει να μεταφέρουμε τις δαπάνες που θα προκύψουν στους πελάτες μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της CMA CGM στο παγκόσμιο ναυτιλιακό συνέδριο που διοργάνωσε η Cosco Shipping στη Σαγκάη.

Η νέα νομοθεσία, που θα εφαρμοστεί από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό από τον Ιανουάριο του 2020, αναμένεται να κοστίσει περίπου 60 δισ. δολ. για το σύνολο της ναυτιλιακής βιομηχανίας, ενώ τα 15 δισ. δολάρια θα επιβαρυνθεί ο κλάδος των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Ωστόσο, ο κ. Saade πρόσθεσε ότι οι liners θα πρέπει να είναι «εξαιρετικά διαφανείς» σε αυτήν τη διαδικασία, και να εξηγήσουν με σαφήνεια στους πελάτες τους τι ακριβώς και γιατί θα πρέπει να καταβάλλουν επιπλέον χρεώσεις για τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς.

Σημειώνεται ότι σε μια πρόσφατη έρευνα των αναλυτών της Drewry διαπιστώθηκε ότι το 56% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι μέθοδοι ανάκτησης του κόστους καυσίμων που έχουν παρουσιαστεί μέχρι σήμερα δεν είναι «αρκετά δίκαιες και διαφανείς».

Οι τρεις μεγάλοι παίκτες

Οι τρεις μεγάλοι ευρωπαίοι παίκτες του κλάδου των liners, η Maersk Line, η Mediterranean Shipping Co και η CMA CGM, έχουν ήδη ανακοινώσει σχέδια για επιβολή προσαυξήσεων στα τιμολόγιά τους προκειμένου να αντισταθμίσουν ένα μέρος από το υψηλότερο κόστος που αναμένεται να έχουν τα καύσιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο, σε σχέση με το πετρέλαιο με περιεκτικότητα 3,5% σε θείο που χρησιμοποιείται σήμερα.

Μάλιστα, η CMA CGM δήλωσε πριν από έναν μήνα περίπου ότι τα νέα όρια περιεκτικότητας σε θείο εκτιμήθηκε ότι θα έχουν ως αποτέλεσμα ένα πρόσθετο κόστος ύψους 160 δολαρίων ανά teu κατά μέσο όρο. Επιπλέον η γαλλική εταιρεία ανακοίνωσε ότι προέβη σε χρεώσεις για χρήση καυσίμων με χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο από 5 δολάρια μέχρι 70 δολάρια ανά teu (ανάλογα με τον τύπο του εμπορευματοκιβωτίου και το εμπόρευμα που μεταφέρει), για δρομολόγια από και προς τα λιμάνια της Σαγκάης και του Ningbo, όπου από την 1η Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους έχει εφαρμοστεί ο κανονισμός για χρήση καυσίμων με όριο περιεκτικότητας σε θείο το 0,5%.

Ωστόσο, η ανησυχία σχετικά με τις διαδικασίες που θα χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό του επιπλέον κόστους εντείνεται όσο ο χρόνος μετράει αντίστροφα προς την 1η Ιανουαρίου 2020, όταν και θα εφαρμοστεί παγκοσμίως ο νέος κανονισμός.

Αναπάντητα ερωτήματα

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Baltic Exchange, Mark Jackson, υπάρχει διάχυτη αβεβαιότητα στον κλάδο. Δεν έχει ξεκαθαρίσει αν οι ναυλωτές μπορούν ή όχι να επηρεάσουν τις διαχειρίστριες ναυτιλιακές εταιρείες για επενδύσεις σε scrubber, όταν υπογράφουν χρονοναυλοσύμφωνα. «Πού βρίσκεται αυτό το κόστος; Μήπως βρίσκεται στο περιουσιακό στοιχείο; Ή μπορεί να περάσει στους πελάτες;», αναρωτήθηκε ο κ. Jackson, και πρόσθεσε: «Αυτήν τη στιγμή αυτά είναι τα μεγάλα ερωτήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr/Αντώνης Τσιμπλάκης

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή