Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 09 Νοεμβρίου 2018 07:44

Βόρεια Θάλασσα: Εφτά τραυματίες σε σύγκρουση τάνκερ ελληνικών συμφερόντων με φρεγάτα

Γράφτηκε από τον

fregata-n83.jpg

Ελληνικών συμφερόντων ήταν το τάνκερ με το οποίο συγκρούστηκε η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού της Νορβηγίας τα ξημερώματα της Πέμπτης, ανοιχτά των ακτών της Νορβηγίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν επτά άνθρωποι.

Η νορβηγική φρεγάτα υπέστει σοβαρές ζημιές και εισροή υδάτων ενώ τα 137 μέλη του πληρώματος, την έχει εγκαταλείψει.

Όπως μεταδίδουν ξένα μέσα, το τάνκερ είχε μόλις αποπλεύσει από τον τερματικό φορτώσεως πετρελαίου Sture, όταν έγινε η σύγκρουση. Κανείς από το δεξαμενόπλοιο δεν έχει τραυματιστεί ενώ και οι ζημιές του είναι ελάχιστες.

Επιστρέφοντας από τη νατοϊκή άσκηση Trident Juncture, η οποία ολοκληρώθηκε χθες Τετάρτη (07/11) στη Νορβηγία, η φρεγάτα KNM Helge Ingstad συγκρούστηκε με το δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και άρχισε να βάζει νερά.

Δείτε βίντεο:

«Η KNM Helge Ingstad υπέστη ζημιές στα έξαλα και στα ύφαλα. Οι ζημιές ήταν τέτοιες που η φρεγάτα δεν είναι πλέον ευσταθής και δεν μπορεί να επιπλεύσει επαρκώς», δήλωσε ο Σίγκουρντ Σμιτ, αξιωματικός του νορβηγικού Πολεμικού Ναυτικού, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Κατά συνέπεια αποφασίσθηκε να προσαράξει στην ακτή», εξήγησε.

Το μεσημέρι, το γκρίζο πλοίο των 5.000 τόνων είχε γείρει σχεδόν εντελώς και μεγάλο μέρος του ελικοδρόμιού του στην πρύμνη βρισκόταν κάτω από το νερό, σύμφωνα με τις εικόνες των τηλεοπτικών δικτύων.

«Έβαλε πολύ νερό και υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να βυθιστεί εκεί όπου βρίσκεται», είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του Κέντρου Διάσωσης της Σόλα.

Σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τη βύθισή της, ρυμουλκά προσπαθούν να κρατήσουν τη φρεγάτα στη θέση της ενώ την επιχείρηση παρακολουθούν πολλά στρατιωτικά πλοία.

Δεν υπάρχει κανένας τραυματίας ανάμεσα στα 23 μέλη του πληρώματος αυτού του πετρελαιοφόρου των 62.000 τόνων (κενό φορτίου), το οποίο δεν υπέστη παρά ελαφρές ζημιές, σύμφωνα με το κέντρο διάσωσης.

Δεν έχει επισημανθεί καμιά διαρροή του φορτίου του.

Η ανακοίνωση της ιδιοκτήτριας εταιρείας του δεξαμενόπλοιου

Από την πλευρά της η ελληνική εταιρεία Tsakos Columbia Management, τονίζει πως τη στιγμή της σύγκρουσης το δεξαμενόπλοιο ήταν δεμένο σε ρυμουλκό. Σημειώνει δε πως καμία διαρροή πετρελαίου δεν έχει υπάρξει, παρ’ ότι τα νορβηγικά μέσα κάνουν λόγο για 10.000 λίτρα πετρελαίου.

«H εταιρεία Tsakos Columbia Management (“TCM”) S.A., διαχειρίστρια του δεξαμενοπλοίου M/T SOLA TS (IMO No 9724350, σημαία Μάλτας, κλάση DNV-GL), γνωστοποιεί ότι την 8η Νοέμβριου 2018, στις 03.02 ώρα Γκρίνουϊτς περίπου, το δεξαμενόπλοιο M/T SOLA TS, έχοντας ολοκληρώσει τη διαδικασία φόρτωσης στο λιμάνι Sture της Νορβηγίας κι ενώ βρισκόταν εν πλω, ενεπλάκη σε σύγκρουση με το σκάφος KNM HELGE INGSTAD του Νορβηγικού Πολεμικού Ναυτικού. Σημειώνεται ότι κατά τη στιγμή της σύγκρουσης, το M/T SOLA TS ήταν προσδεμένο με ρυμουλκό και βρισκόταν υπό την καθοδήγηση / έλεγχο τοπικού πιλότου-πλοηγού.

Το M/T SOLA TS ανέφερε περιορισμένες, ελάσσονος έκτασης υλικές ζημιές. Ουδείς τραυματισμός μελών του πληρώματος και ουδεμία ρύπανση του θαλασσίου περιβάλλοντος αναφέρθηκαν.

Αναφέρθηκαν ζημίες στο σκάφος του Νορβηγικού Ναυτικού. Από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για το συμβάν η διαχειρίστρια εταιρεία εστίασε τις προσπάθειές της προς την κατεύθυνση της ασφάλειας όλων των εμπλεκομένων στο περιστατικό κι εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της προς όλα τα μέλη του πληρώματος του Νορβηγικού πολεμικού πλοίου.

Προς το παρόν το M/T SOLA TS βρίσκεται πλησίον του σημείου του ατυχήματος και είναι προγραμματισμένο να κατευθυνθεί για ελλιμενισμό σε γειτονικό λιμένα, με χρήση δικής του ισχύος, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες τεχνικές επιθεωρήσεις και να συνεχίσει το ταξίδι του.

Η TCM ενεργοποίησε αμέσως τις διαδικασίες έκτακτης ανάγκης και βρίσκεται σε διαρκή επαφή τόσο με τον Καπετάνιο του M/T SOLA TS όσο και με τις αρμόδιες τοπικές Αρχές.

Η διαχειρίστρια εταιρεία θα συνδράμει με όλα τα πρόσφορα μέσα τις Αρχές στο πλαίσιο της διερεύνησης των αιτίων του συγκεκριμένου περιστατικού. Σε περίπτωση που προκύψουν περαιτέρω πληροφορίες, η TCM θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση».

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη Gallery του Newsbomb.gr

Με πληροφορίες από: BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ: newsbomb.gr