Σήμερα: 29/03/2024
Δευτέρα, 20 Μαϊος 2019 06:31

«Δώρο» με …φόρο!

Γράφτηκε από τον

perikopes-sintaxeis.jpg

«Κουτσουρεμένα» είναι τελικά τα ποσά της λεγόμενης «13ης σύνταξης» που έδωσε η κυβέρνηση στους συνταξιούχους και σε κάποιες περιπτώσεις σημαντικά μικρότερα από αυτά που είχαν υπολογίσει ότι θα λάβουν οι απόμαχοι της δουλειάς. 

Στις μεγαλόστομες ανακοινώσεις του ο Τσίπρας υποστήριζε ότι όσοι συνταξιούχοι παίρνουν 500 ευρώ θα λάβουν μια ολόκληρη σύνταξη. Ο πρωθυπουργός κατά τη γνωστή τακτική του έκρυψε ότι  τα ποσά που έταξε προεκλογικά στους συνταξιούχους, αφορούσαν τις μεικτές αποδοχές τους.

Απέκρυψε προκειμένου να μην χαλάσει τη …φιέστα του, να …διευκρινίσει ότι οι περιβόητη «13η σύνταξη» που έταξε αφορούσε μεικτές αποδοχές, οι οποίες υπόκεινται στην παρακράτηση του αναλογούντος φόρου έως 22% και εισφοράς υπέρ υγείας 6%! Δεν ανακοίνωσε ποτέ ότι οι συντάξεις πάνω από 1.300 ευρώ υπόκεινται και στην επιβάρυνση που προορίζεται για το ταμείο του ΑΚΑΓΕ.

Αλλά να ήταν μόνο αυτά. Τα ποσά που έλαβαν την Παρασκευή οι συνταξιούχοι αλλά και αυτά που θα πάρουν οι υπόλοιποι δικαιούχοι την ερχόμενη Δευτέρα 20 Μαΐου είναι κουρεμένα όχι μόνο λόγω κρατήσεων αλλά κυρίως διότι η «13η σύνταξη» θα υπολογιστεί επί των νέων και μικρότερων μικτών συντάξεων που έβγαλε ο επανυπολογισμός του νόμου Κατρούγκαλου σχεδόν για 1,6 εκατ. συνταξιούχους αλλά και με βάση τις μικτές αποδοχές και όχι το καθαρό ποσό!!!

Με λίγα λόγια οι συνταξιούχοι πήραν μια πρώτη «ψυχρολουσία» μέσω του …δώρου Τσίπρα για πετσόκομμα που θα υποστούν οι συντάξεις μέσω του επανυπολογισμού τους. 

Μάλιστα οι κρατήσεις στη λεγόμενη «13η σύνταξη» ξεκινούν από το ποσό των 500 ευρώ με το 6% για την εισφορά υπέρ υγείας και κλιμακώνονται όσο αυξάνεται το συντάξιμο ποσό.

Συγκεκριμένα:

— Συνταξιούχοι με μεικτή κύρια σύνταξη έως 500 ευρώ θα πάρουν 470 ευρώ καθώς θα παρακρατηθεί το 6% υπέρ υγείας.  

— Συνταξιούχοι με μεικτή κύρια σύνταξη 501-600 ευρώ θα λάβουν το 70% της σύνταξής τους. Όμως το καθαρό ποσό που λαμβάνει όποιος δικαιούται 420 ευρώ είναι 394 ευρώ.

— Συνταξιούχοι με μεικτή κύρια σύνταξη 601-800 ευρώ θα λάβουν το 50% της σύνταξής τους. Θα εισπράξουν από 300 έως 500 ευρώ. Κατά μέσο όρο θα λάβουν 400 ευρώ. Το καθαρό ποσό που θα εισπράξουν είναι 376 ευρώ.

— Συνταξιούχοι με μεικτή κύρια σύνταξη 900 ευρώ θα λάβουν το 50% της σύνταξης . Όμως τα 450 ευρώ μετά τους φόρους και τις εισφορές θα είναι 324 ευρώ.

Την ίδια στιγμή πάντως υπήρξαν καταγγελίες από συνταξιούχους ότι έλαβαν ακόμα μικρότερα ποσά, οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα είναι «θύματα» του επανυπολογισμού Κατρούγκαλου… Αυτό γιατί τα ενημερωτικά σημειώματα που έχουν στα χέρια τους είναι του 2018 και δείχνουν την παλιά και όχι την επανυπολογισμένη που κρύβει η κυβέρνηση καθώς δεν έχει γνωστοποιήσει επίσημα τα αποτελέσματα του επανυπολογισμού με το νόμο Κατρούγκαλου.

Φαίνεται ότι λεγόμενη «13η σύνταξη» θα αποτελέσει το πρώτο δείγμα γραφής της «σφαγής» που έρχεται στις αποδοχές εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων…

ΠΗΓΗ: imerodromos.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή