Σήμερα: 29/03/2024
Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019 12:05

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Είκοσι τρεις χώρες στη μαύρη λίστα της Κομισιόν για ξέπλυμα χρήματος

Γράφτηκε από τον

euro-plintirio.jpg

Σαουδική Αραβία, Παναμά αλλά και 4 επικράτειες των ΗΠΑ συμπεριέλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη νέα μαύρη λίστα της με τις χώρες και τις περιοχές του πλανήτη που αποτελούν απειλή λόγω των ανεπαρκών ελέγχων τους σε παράνομες ροές κεφαλαίων όπως το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Η νέα λίστα, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, αυξάνει τον αριθμό των χωρών και λοιπών συναφών δικαιοδοσιών στις 23 από 16.

Στη λίστα, εκτός της Σαουδικής Αραβίας και του Παναμά, προστίθενται ακόμη η Νιγηρία, η Λιβύη, η Μποτσουάνα, η Γκάνα, η Σαμόα, οι Μπαχάμες και 4 επικράτειες των ΗΠΑ, δηλαδή η Αμερικανική Σαμόα, οι Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι, το Πουέρτο Ρίκο και το Γκουάμ.

Οι υπόλοιπες χώρες που συμπληρώνουν τη λίστα είναι οι Βόρεια Κορέα, Αφγανιστάν, Αιθιοπία, Ιράν, Ιράκ, Πακιστάν, Σρι Λάνκα, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Τυνησία, Υεμένη.

Από τη νέα λίστα έχουν αντιθέτως αφαιρεθεί η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Γουιάνα, το Λάος, η Ουγκάντα και το Βανουάτου.

Οι χώρες που περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα, εκτός από τη δυσφήμιση, θα δουν τις χρηματοπιστωτικές σχέσεις τους με τις χώρες τις Ε.Ε. να περιπλέκονται.

Από τη στιγμή που η λίστα εγκριθεί από τις χώρες της Ε.Ε. και το Ευρωκοινοβούλιο, οι τράπεζες της Ε.Ε. οφείλουν να πραγματοποιούν επιπρόσθετους ελέγχους στις πληρωμές και τις λοιπές συναλλαγές τους με πελάτες και επιχειρήσεις των χωρών της λίστας.

Ακόμη οι χώρες που θέλουν να βγουν από τη λίστα θα χρειαστεί να επιδείξουν στις Βρυξέλλες αλλαγές στο κανονιστικό τους πλαίσιο που αφορά την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

«Καλώ τις χώρες που βρίσκονται στη λίστα να διορθώσουν γρήγορα τις ελλείψεις τους» διεμήνυσε χθες κατά την παρουσίαση της λίστας στο Στρασβούργο η επίτροπος Δικαιοσύνης Βέρα Τζούροβα, συμπληρώνοντας ότι «η Κομισιόν είναι έτοιμη να εργαστεί στενά μαζί τους προκειμένου να επιλυθούν τα κοινού ενδιαφέροντος ζητήματα».

Η μαύρη λίστα της Κομισιόν δεν πέρασε πάντως χωρίς αντιδράσεις. Οι κυβερνήσεις μιας σειράς μεγάλων χωρών της Ε.Ε. με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα στο Ριάντ επιχείρησαν να πιέσουν την Κομισιόν προκειμένου να αφαιρεθεί από τη λίστα η Σαουδική Αραβία.

Στο πλαίσιο αυτό, σε συνάντηση Ευρωπαίων αξιωματούχων την προηγούμενη εβδομάδα, Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την απόφαση της Επιτροπής να συμπεριλάβει στη λίστα δικαιοδοσίες οι οποίες δεν έχουν ταυτοποιηθεί από τη Financial Action Task Force, τη διεθνή επιτροπή παρακολούθησης και διαμόρφωσης των προτύπων για το ξέπλυμα χρήματος.

Ας σημειωθεί ότι από τις 23 χώρες οι δικαιοδοσίες που η Κομισιόν περιλαμβάνει στη νέα μαύρη λίστα της οι 11 δεν ταυτοποιούνται από το παραπάνω διεθνές σώμα. Αυτό όμως οφείλεται στο γεγονός ότι η μεθοδολογία εντοπισμού των χωρών που ακολουθεί είναι πλέον διαφορετική.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή