Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018 11:21

Μείωση ορίων για ένταξη α' κατοικίας στο νόμο Κατσέλη ζητούν οι τράπεζες

Γράφτηκε από τον

2810kokkina-daneia-exodik-katseli.jpg

Τη δραστική μείωση των ορίων για την ένταξη της πρώτης κατοικίας υπό την προστασία του νόμου Κατσέλη θα προτείνουν οι τράπεζες προκειμένου να συναινέσουν στην παράταση της προστασίας για έναν ακόμη χρόνο.

Το θέμα θα συζητηθεί κατά τις συναντήσεις που θα έχουν οι τράπεζες με τους θεσμούς την προσεχή εβδομάδα και αναμένεται να αποτελέσει ουσιαστικό σημείο διαφοροποίησης με την κυβέρνηση, στελέχη της οποίας εισηγούνται την επέκταση της προστασίας για κάθε πρώτη κατοικία ανεξαρτήτως ορίου. Οπως σημειώνουν αρμόδια τραπεζικά στελέχη, τα σημερινά όρια καλύπτουν το 95% των χορηγηθέντων στεγαστικών δανείων, καθιστώντας ουσιαστικά τα όρια που προβλέπει ο νόμος σε μια οριζόντια και γενικευμένη ρύθμιση για όσους έχουν κάνει αίτηση υπαγωγής στον νόμο. Ηδη στον νόμο Κατσέλη εκκρεμούν περί τις 150.000 αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών ή προστασία της πρώτης κατοικίας και διάχυτη είναι η άποψη ότι μεγάλος αριθμός αυτών που έχουν προσφύγει στον νόμο είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Εκτός από την άρση του τραπεζικού απορρήτου που τέθηκε σε ισχύ από τις 15 Σεπτεμβρίου, κρίσιμο θέμα είναι η επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας μετά το 2018 και για ένα τουλάχιστον χρόνο.

Σημειώνεται ότι ο νόμος Κατσέλη επιτρέπει στον οφειλέτη σήμερα να υποβάλει στο δικαστήριο αίτηση και σχέδιο διευθέτησης οφειλών ζητώντας να εξαιρεθεί από την εκποίηση κύρια κατοικία με ή χωρίς προσημείωση ή υποθήκη, με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις οι οποίες ισχύουν έως τα τέλη του χρόνου.

Οι προϋποθέσεις αυτές είναι:

• Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ για έναν ενήλικο (ποσό που προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη) και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη να μην υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%.

• Η αντικειμενική αξία κύριας κατοικίας να κυμαίνεται μεταξύ 120.000 και 220.000 ευρώ –ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη– όταν παρεμβαίνει το Δημόσιο και καλύπτει έως και το 95% των μηνιαίων καταβολών για μία τριετία.

Οι τράπεζες προτείνουν τη δραστική μείωση των παραπάνω ορίων που, όπως υποστηρίζουν, καλύπτουν το σύνολο σχεδόν όσων έχουν προσφύγει στον νόμο. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που τελεί υπό καθεστώς αίτησης για υπαγωγή σε νομική προστασία, δηλαδή στον νόμο Κατσέλη, ανέρχεται στο 14,4% και αντιπροσωπεύει πάνω από 12 δισ. ευρώ. Το υψηλότερο ποσοστό, που φθάνει το 30%, παρατηρείται στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο, όπου οφειλέτες με κόκκινα δάνεια άνω των 8 δισ. ευρώ έχουν κάνει αίτηση για την προστασία από τον νόμο Κατσέλη.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr