Σήμερα: 29/03/2024
Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2018 07:58

Στον Προκρούστη των πλεονασμάτων επιδόματα και κοινωνικές παροχές

Γράφτηκε από τον

_Προκρούστη_των_πλεονασμάτων_επιδόματα_και_κοινωνικές_παροχές.jpg

Μάκης Βάσιλας

«Μεταμνημονιακός» Προϋπολογισμός

Με αφορμή την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2019 και μάλιστα σε δύο εκδοχές, σε εξέλιξη βρίσκεται  το σχέδιο εξαπάτησης του ελληνικού λαού από την κυβέρνηση. Σημαντική βοήθεια βρίσκει σε αυτή της την προσπάθεια από τα δημοσιογραφικά της παπαγαλάκια, που παρουσιάζουν κυριολεκτικά το μαύρο άσπρο και επιχειρούν με βάση την ανύπαρκτη φιλολαϊκή διάστασή του να αναβιώσουν  την πάλαι ποτέ σύγκρουση ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση, το φως και το σκοτάδι, της δεκαετίας του ’80.

Βέβαια όπως και σε όλα τα ζητήματα έτσι και εδώ, τα γεγονότα παρουσιάζονται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και την δεύτερη -εν προκειμένω αυτή που βιώνουμε- σαν φάρσα. Γιατί είναι τουλάχιστον φάρσα αν όχι αναίσχυντη κοροϊδία η προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ να παρουσιαστεί ως φορέας της προόδου και προστάτιδα των λαϊκών στρωμάτων.

Για του λόγου το αληθές δεν χρειάζεται παρά να ρίξει κανείς μια ματιά στα στοιχεία του προϋπολογισμού για να διαπιστώσει τόσο το μέγεθος της κοροϊδίας, όσο και της συνεχιζόμενης επίθεσης στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Μάλιστα αν τελικά ισχύσει η υποτιθέμενη φιλολαϊκή εκδοχή της μη περικοπής των συντάξεων (των παλιών, αυτών που με φυσικό τρόπο κάποτε που θα έλεγε και ο Τσακαλώτος, θα σβήσουν), ακόμα και αυτές οι με το σταγονόμετρο περιορισμένες παροχές, θα μπουν στο κρεβάτι του Προκρούστη μιας και θα πρέπει να καλυφθεί το «άνοιγμα» των 2,065 δις ευρώ που θα προκύψει, με νέες περικοπές ύψους 1,73 δις ευρώ.

Θύμα λοιπόν της «γενναιοδωρίας» της κυβέρνησης πέφτει το λεγόμενο επίδομα στέγασης, καθώς από 600 εκατομμύρια που προβλέπονταν, θα πέσει στα μόλις 200. Επίσης θύμα πέφτει και το σύνολο της πρόβλεψης, δηλαδή 260 εκατομμύρια για δωρεάν συνταγογραφούμενα φάρμακα για τις πολύ ευάλωτες κατηγορίες πληθυσμού. Από την δημιουργική λογιστική της κυβέρνησης δεν ξεφεύγει ούτε το πρόγραμμα επέκτασης των σχολικών γευμάτων καθώς τα 190 εκατομμύρια που προβλέπονταν, πηγαίνουν υπέρ πίστεως, ενώ τα παιδιά θα εξακολουθούν να στοιβάζονται σε ακατάλληλους χώρους καθώς και το πρόγραμμα δημιουργίας καινούργιων σχολικών μονάδων και νηπιαγωγείων ύψους 140 εκατομμυρίων, επίσης καταργείται. Παράλληλα, όλοι προσευχόμαστε ο χειμώνας να είναι ήπιος, καθώς το ήδη τσεκουρωμένο επίδομα θέρμανσης που αντιστοιχεί πλέον στις περισσότερες των περιπτώσεων σε 15 σχεδόν λεπτά ανά λίτρο, δεν καλύπτει ούτε καν την αύξηση της τιμής του από πέρυσι που είναι σχεδόν 20 λεπτά.

Από την άλλη μια σειρά από φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις προς το κεφάλαιο είτε διατηρούνται, είτε δημιουργούνται επιπλέον, όπως η πλήρης κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των νέων εργαζόμενων μέχρι 25 ετών, καθώς η σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων από το 29% στο 25%, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης έπειτα από συνάντηση με την Ελληνική ένωση Τραπεζών άναψε το πράσινο φως για την μαζική εκχώρηση των κόκκινων δανείων σε funds με τους πλειστηριασμούς φυσικά που αυτή η εκχώρηση συνεπάγεται, ενώ ο «αριστερός» Τσακαλώτος σε συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο.

Μετά από τα παραπάνω, φυσικό επακόλουθο ήταν η επιβράβευση του προϋπολογισμού της «αριστερής» κυβέρνησης από τον Θεοχάρη, ανεξάρτητο πλέον βουλευτή, προερχόμενο από το Ποτάμι, που δήλωσε ειρωνικά ότι «ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός που φέρνει η κυβέρνηση είναι ο πιο φιλελεύθερος και πρέπει να τον χειροκροτήσουμε»!

ΠΗΓΗ: prin.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή