Σήμερα: 29/03/2024
Δευτέρα, 30 Απριλίου 2018 05:55

Να δεις… τι σού 'χουν για την «μεταμνημονιακή εποχή»

Γράφτηκε από τον

telos-tis-diskolis-epoxis.jpg

Σκίτσο του Ι. Βάη από τον «Ριζοσπάστη» της Παρασκευής 20 Απρίλη 2018

Της Κάλι Καρά

Τι σημαίνει αυτή η περιβόητη -κατά τον πρωθυπουργό- μεταμνημονιακή εποχή, που την σεργιανάει απ’ άκρη σε άκρη στη χώρα;

Σημαίνει ότι θα καταργηθούν εκατοντάδες μνημονιακοί αντεργατικοί - αντιλαϊκοί νόμοι που έχουν βυθίσει τους Έλληνες, τις Ελληνίδες και τα παιδιά τους στη φτώχεια και μεγάλο μέρος τους στην εξαθλίωση;

Σημαίνει ότι θα επιστραφούν τα 11 δισ. ευρώ στους συνταξιούχους που τους άρπαξαν από την τσέπη από το 2010 και θα φτάσουν με τις νέες παρεμβάσεις τα 20 δις ευρώ;

Θα επιστρέψει ο 13ος και ο 14ος μισθός και όλα τα οικογενειακά και τα κοινωνικά επιδόματα;

Θα επανέλθουν οι Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας;

Θα σταματήσει η αρπαγή της λαϊκής κατοικίας με τους πλειστηριασμούς;

Θα καταργηθούν τα εμπόδια στην προκήρυξη εργατικών απεργιών που στόχο έχουν την απαγόρευση της απεργίας;

Τίποτα από όλα αυτά αφού η πορεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι ο δρόμος όπου αναγκαστικά οδηγείται κάθε κυβέρνηση η οποία υπηρετεί το σύστημα της εκμετάλλευσης, τους αδυσώπητους νόμους της καπιταλιστικής οικονομίας, το σάπιο αστικό κράτος.

Το παραμύθι της "μεταμνημονιακής" εποχής όχι μόνο δεν φέρνει την κατάργηση των αντιλαϊκών εφαρμοστικών νόμων και την πραγματική ανακούφιση για το λαό, αλλά οδηγεί στη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής με βάση τα μνημόνια επιτήρησης της ΕΕ, με νέα επίθεση σε ασφαλιστικά, εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Ο λαός θα καλείται πάλι να θυσιάζει τα δικαιώματά του, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για την ανάκαμψη του κεφαλαίου και για να πληρωθεί το δυσβάσταχτο χρέος που δεν δημιούργησε ο ίδιος και γι' αυτό δεν πρέπει να το αναγνωρίσει. Ανταγωνιστικότητα και ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου σημαίνουν ένταση της εκμετάλλευσης για τους εργαζόμενους και τσάκισμα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, που θα συνεχιστούν ανεξάρτητα με το ποια μορφή θα πάρουν και πως θα ονομαστούν τα μνημόνια της επόμενης μέρας.

Πέρα, όμως, από τα μνημονιακά μέτρα, στη θέση του θα μείνει το άγαλμα του Τρούμαν, ο προστάτης του Αμερικανός πρέσβης, όπως «προίκα» θα μείνουν οι ΝΑΤΟικές βάσεις και η όλο και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς με απρόβλεπτες συνέπειες για το λαό μας.

Ο λαός δεν έχει τίποτα να κερδίσει, περιμένοντας να δει άσπρη μέρα από τα παραμύθια της «μεταμνημονιακής» εποχής», το λαμπρό «μεταμνημονιακό μέλλον» και τη «δίκαιη ανάπτυξη» που του λέει η κυβέρνηση. Τη σημερινή πραγματικότητα μπορούμε να την αλλάξουμε. Αρκεί να αναζητήσουμε λύσεις έξω από τις συμπληγάδες του καπιταλιστικού «μονόδρομου», της ΕΕ και των κυβερνήσεών της.

Η διέξοδος βρίσκεται στην οργάνωση και τον αγώνα εναντίον της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και των κομμάτων του, των νέων και παλιών αντεργατικών μνημονίων, στην πάλη με προοπτική να κάνουν οι εργαζόμενοι δικό τους τον πλούτο που παράγουν.

ΠΗΓΗ: 902.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή