Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 07 Νοεμβρίου 2017 08:05

Φάκελοι Facebook φρονημάτων

Γράφτηκε από τον

facebook.jpg

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς υπερευαίσθητος στα θέματα των προσωπικών δεδομένων για να ανατριχιάσει από το διαφημιστικό φυλλάδιο του Facebook που έδωσε στη δημοσιότητα το buzzfeed τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου.

Η μεγαλύτερη ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης του πλανήτη κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ εφοδίασε το τμήμα μάρκετινγκ με έναν αρκετά πρωτότυπο πολιτικό χάρτη της χώρας, στον οποίο κατηγοριοποιούνται 164 εκατομμύρια Αμερικανοί χρήστες του Facebook ανάλογα με την πολιτική τους τοποθέτηση.

Οι διαφημιστές που απευθύνθηκαν στο Facebook για να προωθήσουν τα πολιτικά τους μηνύματα κατά την προεκλογική περίοδο είχαν έτσι μια εφιαλτικά λεπτομερή ανάλυση για τα target group που θα επέλεγαν να επηρεάσουν μέσω “χορηγούμενων αναρτήσεων”.

Το Facebook βασίστηκε σε έναν κλασικό διαχωρισμό του αμερικανικού πολιτικού φάσματος σε 5 κατηγορίες και ταξινόμησε τους χρήστες σε συνολικά 14 υποκατηγορίες, για τις οποίες παρείχε τις πληροφορίες της ηλικίας, φύλου, καταγωγής αλλά και βασικών ενδιαφερόντων των ατόμων που υποκρύπτουν στις ΗΠΑ κάποια πολιτική ταυτότητα (π.χ. χιπ-χοπ, φεστιβάλ ταινιών, ψάρεμα, κουζίνα βέγκαν, κλπ.).

Οι σχεδιαστές των δυναμικών αυτών κοινών δημιούργησαν αλγορίθμους για την ανάλυση του τεράστιου συνόλου δεδομένων που δημοσιοποιούν οι ίδιοι οι 240 εκατομμύρια χρήστες του Facebook στις ΗΠΑ, ώστε να σχηματοποιήσουν ένα προϊόν μάρκετινγκ που θα « χτυπούσε» την απίστευτα μεγάλη αγορά των προεδρικών εκλογών. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ακριβώς πόσο μεγάλη είναι η οικονομία των εκλογών στις ΗΠΑ, αλλά σύμφωνα με την Washington Post, οι δύο μονομάχοι για το Λευκό Οίκο , Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ, συγκέντρωσαν μαζί για τις εκστρατείες τους το ποσό των 2,36 δισ. δολαρίων!

Αντίθετα με τους παραδοσιακούς ασφαλίτικους φακέλους πολιτικών φρονημάτων, οι σύγχρονοι ψηφιακοί, συντάσσονται και τροφοδοτούνται με τη συναίνεσή μας. Μπορεί το Facebook να περιφρουρεί τα δεδομένα μας έναντι τρίτων, ωστόσο ποτέ δεν αποκαλύπτει τους τρόπους που το ίδιο τα μεταχειρίζεται και τους σκοπούς του.

Η πραγματική δουλειά του Facebook δεν είναι να παρέχει χώρο αποθήκευσης στις φωτογραφίες και τα κείμενά μας, αλλά να μην αφήνει ούτε κλικ που πατάμε χωρίς να το καταχωρήσει σε μια ευρύτερη βάση δεδομένων, από την οποία μπορεί αργότερα να εξάγει κάποια συμπεράσματα ως προς το καταναλωτικό, το πολιτικό ή το εν γένει πολιτισμικό μας προφίλ.

Οι αναλύσεις αυτές που οδηγούν σε ταξινομήσεις χρηστών είναι πολύτιμα εργαλεία σε διαφημιστές που προτιμούν να απευθύνονται σε ανθρώπους που κρίνουν ότι είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στο μήνυμά τους, παρά σε ένα ακαθόριστο πληθυσμιακό σύνολο.

Έτσι, οι δωρεάν υπηρεσίες που μας προσφέρονται στο Facebook, όπως και σε όλες τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, δεν αποτελούν παρά μόνο το πρώτο επίπεδο μιας μεγαλύτερης κερδοσκοπικής δραστηριότητας.

Περαιτέρω, η απεριόριστη ελευθερία ενημέρωσης και έκφρασης που υπόσχεται το διαδίκτυο και οι εταιρείες κολοσσοί, όπως το Facebook και η Google, είναι μια ουτοπία. Η θαυμαστή ανάπτυξη των νέων μέσων και δυνατοτήτων στην εποχή του διαδικτύου εντείνει τον κοινωνικό έλεγχο και φέρνει νέα εργαλεία επιτήρησης και καταστολής φρονημάτων. Κι αυτό διότι τα μέσα αυτά παραμένουν στην ιδιοκτησία μεγάλων πολυεθνικών κερδοσκοπικών ομίλων, μακριά από κάθε κοινωνικό έλεγχο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ

Πηγή: kommon.gr