Σήμερα: 29/03/2024
Τρίτη, 22 Αυγούστου 2017 07:57

Ο βαρύς λογαριασμός του Φθινοπώρου: Η φορολαίλαπα και τα... «τσεκούρια» της τρίτης αξιολόγησης!

Γράφτηκε από τον

.jpg

ΠΟΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ - ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ 90 ΑΠΟ ΤΑ 113 ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΤΕΛΗ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

 

Πριν καλά - καλά «στεγνώσει το μελάνι» των 140 προαπαιτούμενων μέτρων της συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση, έρχονται σαρωτικές αλλαγές σε εργασιακά, δημόσιο, αποκρατικοποήσεις και ενεργειακά.

Μπορεί η Ντέλια Βελκουλέσκου να αποτελεί «παρελθόν» για τις διαπραγματεύσεις, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αντικατασταθεί... Σε λίγες μέρες, έρχεται ο «αντικαταστάτης» της για να συνεχίσουν Θεσμοί και ελληνική κυβέρνηση τις συζητήσεις τους. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, τη θέση της Βελκουλέσκου αναμένεται να αναλαμβάνει ένας ιδιαίτερα σκληρός και απαιτητικός... διαπραγματευτής, που θα επιδιώξει να πετύχει τα μέγιστα...

Οι διακοπές σιγά σιγά ολοκληρώνονται για το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων, όμως αυτό που τούς περιμένει ανοίγοντας τα γραμματοκιβώτια είναι ένας ατέλειωτος φορολογικός Γολγοθάς. Η φορολαίλαπα βρίσκεται πλέον στην εξέλιξή της, με τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος να πρέπει να πληρωθεί μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου, και τον ΕΝΦΙΑ να «καταφτάνει» τέλος Αυγούστου (31 Αυγούστου) σε περισσότερους πολίτες, καθώς αν και δεν αυξήθηκαν τα ποσά συγκριτικά με πέρυσι, αυξήθηκαν οι πολίτες που θα πρέπει να πληρώσουν το συγκεκριμένο φόρο, λόγω της κατάργησης κατηγοριών που μέχρι το 2016 είχαν απαλλαγή.

Φοροδοτική εξάντληση υπό τους... «ήχους» της τρίτης αξιολόγησης

Πρώτο μέλημα του Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με όσα διατυμπάνιζε, ήταν η προάσπιση του κόσμου της εργασίας αλλά και των εργασιακών δικαιωμάτων. Αυτά, βέβαια, σε ένα -όπως φαίνεται- θεωρητικό επίπεδο, αφού η τρίτη αξιολόγηση φέρνει ανατροπές σε συνδικαλιστικό νόμο, συλλογικές συμβάσεις, διαιτησία και την εργατική νομοθεσία. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα πρέπει να υλοποιήσει έως το δεύτερο τρίμηνο του 2018, 113 προαπαιτούμενα, εκ των οποίων τα 95 έως τέλη Δεκεμβρίου 2017.

Όσο αφορά στα εργασιακά, μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο θα πρέπει να νομοθετηθεί η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των εργαζομένων στα πρωτοβάθμια – επιχειρησιακά σωματεία για την απόφαση απεργίας. Όσο αφορά στην Κοινωνική Πρόνοια, εντός του επόμενου τριμήνου θα πραγματοποιηθούν αλλαγές στα κριτήρια και στο πώς θα παρέχονται οικογενειακά επιδόματα, επιδόματα αναπηρίας και επιδόματα στέγασης.

Χρονοδιάγραμμα επιδομάτων:

  • θέσπιση μεταρρύθμισης του συστήματος οικογενειακών επιδομάτων: μέχρι Νοέμβριο 2017
  • αλλαγές στα επιδόματα αναπηρίας: μέχρι Νοέμβριο 2017
  • παρέμβαση στα επιδόματα μεταφορών: μέχρι Νοέμβριο 2017
  • αλλαγές στα εκπαιδευτικά επιδόματα: μέχρι Οκτώβριο 2017
  • αλλαγές στα επιδόματα στέγασης: μέχρι Νοέμβριο 2017

Το.. «μενού» της τρίτης αξιολόγησης

Στην πρώτη γραμμή των αλλαγών που φέρνει η τρίτη αξιολόγηση είναι η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στο Δημόσιο, στη συνέχεια ακολουθούν σκληρές ανατροπές σε εργασιακά, αποκρατικοποιήσεις και ενεργειακά. Από τις αλλαγές δεν πρόκειται να γλιτώσουν προνοιακά, κοινωνικά και οικογενειακά επιδόματα. 

Τι ζητούν οι δανειστές για τα οικογενειακά επιδόματα:

  1. κατάργηση του ειδικού επιδόματος των 500 ευρώ για τις οικογένειες με 3 και άνω παιδιά
  2. αφαίρεση του επιδόματος τέκνου για το τρίτο και άνω παιδί από όσους έχουν υψηλό εισόδημα

Τι ζητούν οι δανειστές αναφορικά με τις απεργίες:

  1. αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο
  2. αλλαγές στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για την κήρυξη των απεργιακών κινητοποιήσεων

Σε τι έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση:

  1. να αλλάξει συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982
  2. για να αποφασιστεί απεργία θα πρέπει να συμμετέχει το 51% των εργαζομένων που εκπροσωπούνται στα σωματεία
  3. δηλαδή για να αποφασιστεί απεργία, θα πρέπει να το αποφασιστεί από πανελλαδική ψηφοφορία
  4. με κάλπες σε όλες τις τοπικές μονάδες μιας επιχείρησης 

ΔΕΚΟ και... Υπερταμείο

Καταφτάνουν οι δανειστές και στις αποσκευές τους φέρνουν για άλλη μία φορά τις απαιτήσεις τους για ένταξη -αν όχι όλων-, των περισσοτέρων ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο, με τις ιδιωτικοποιήσεις να βρίσκονται προ των πυλών. Άγνωστο παραμένει το ζήτημα της «πώλησης» ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, όπως μεγάλο βάσανο της κυβέρνησης αποτελεί και η υπόθεση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας - στρατιωτική βιομηχανία-. 

Το... τεφτέρι των φορολογουμένων

  • 31 Αυγούστου 2017: η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων
  • 30 Σεπτεμβρίου 2017: η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων
  • 31 Οκτωβρίου 2017: η δεύτερη δόση ΕΝΦΙΑ και η τέταρτη δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων
  • 30 Νοεμβρίου 2017: η τρίτη δόση ΕΝΦΙΑ, η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, η πέμπτη δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων
  • 31 Δεκεμβρίου 2017: τέλη κυκλοφορίας 2018, η τέταρτη δόση ΕΝΦΙΑ, η έκτη δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων
  • τέλη κυκλοφορίας: στα τέλη Δεκεμβρίου έρχεται η πληρωμή τους
Αμέλια Αναστασάκη
Πηγή: newsbomb.gr
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή