Σήμερα: 29/03/2024
Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2015 00:00

Γέμισε νεκρούς πρόσφυγες το Αιγαίο

Γράφτηκε από τον

nauagio-lesvos-630_0.jpg

Βοηθώντας τη μικρή να φτάσει σώα στην ακτή | AP Photo/Santo Palacios

Mόνο λίγες ώρες μετά το πολύνεκρο ναυάγιο βόρεια της Μυτιλήνης, που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης και στο οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους 16 άτομα, έχουν διασωθεί 274 και παραμένει άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων, άλλο ένα πολύνεκρο ναυάγιο σημειώθηκε λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της νησίδας Καλολύμνου και της Καλύμνου.

Μέχρι σήμερα το πρωί, όπως είχε γίνει γνωστό από το Λιμενικό, είχαν διασωθεί 138 άτομα ενώ είχαν εντοπιστεί 19 νεκροί πρόσφυγες (8 παιδιά, 3 βρέφη, 2 άνδρες, 6 γυναίκες). 

Εθελοντής παρέχει πρώτες βοήθειες σε εξαντλημένη προσφυγοπούλα Εθελοντής παρέχει πρώτες βοήθειες σε εξαντλημένη προσφυγοπούλα | AP Photo/Santi Palacios

Η νέα τραγωδία συνέβη όταν σκάφος στο οποίο επέβαινε άγνωστος αριθμός προσφύγων -πιθανότατα πάνω από 150- ανατράπηκε, με αποτέλεσμα να βρεθούν όλοι στη θάλασσα. 

Από εκείνη την ώρα μια μεγάλη επιχείρηση διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη από τέσσερα πλωτά περιπολικά του Λιμενικού, ένα πλωτό σκάφος της δύναμης Frontex, ένα ελικόπτερο Super Puma και αλιευτικά σκάφη. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι εντάσεως 4-5 Μποφόρ.  

Πιάνοντας στεριά... Πιάνοντας στεριά... | AP Photo/Santi Palacios

Αρχικά διασώθηκαν 49 άτομα, ανάμεσά τους και ένα κοριτσάκι χωρίς τις αισθήσεις του, το οποίο όμως μετά από προσπάθειες το επανέφεραν στη ζωή.

Και σε αυτό το ναυάγιο άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων.

Και στη Ρόδο

Τις πρωινές ώρες της Παρασκευής πλωτό περιπολικό του Λιμενικού εντόπισε μέσα στη θάλασσα 6 πρόσφυγες, τους οποίους και διέσωσε, αλλά περισυνέλεξε και τρεις νεκρούς (1 βρέφος, 1 παιδί και 1 γυναίκα).

Αυτό το παιδί στάθηκε τυχερό... Αυτό το παιδί στάθηκε τυχερό... | AP Photo/Santi Palacios

Οι διασωθέντες δήλωσαν ότι μαζί τους ήταν άλλοι 4 άνδρες, οι οποίοι χάθηκαν.

Οι έρευνες των αρχών συνεχίζονται.

Νεκρό αγοράκι στο Αγαθονήσι

Στο μεταξύ, το πρωί της Παρασκευής εντοπίστηκε από αλιευτικό σκάφος βόρεια του Αγαθονησίου ένα νεκρό αγοράκι, το οποίο αγνοείτο από το ναυάγιο που είχε συμβεί στην περιοχή στις 28/10.

Στο περιστατικό αυτό είχαν διασωθεί 40 πρόσφυγες, ενώ είχαν εντοπιστεί τρεις νεκροί (δύο παιδιά και μία γυναίκα).

♦ Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, από τις 7.30 το πρωί της 29ης Οκτωβρίου έως τις 7.30 το πρωί της 30ής Οκτωβρίου διασώθηκαν 595 πρόσφυγες σε 14 περιστατικά στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Χίου, Σάμου, Αγαθονησίου και Ρόδου.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή