Σήμερα: 29/03/2024
Δευτέρα, 18 Μαϊος 2015 00:00

Τα Τρίμηνα της κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ

Γράφτηκε από τον

4cafa21f58b00d9806ade60732bdd038_M_1.jpg

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση εδώ και τρείς μήνες.Ας θυμηθούμε τις εξαγγελίες του κ.Τσίπρα στην Δ.Ε.Θ. Σεπτέμβρης του 2014:

ΕΙΔΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ
1.Επιδότηση ενεργειακού κόστους βιομηχανίας
2.Στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κίνητρα για την απασχόληση
3.Επένδυση στη γνώση, την έρευνα, τη νέα τεχνολογία
«Παρεμβάσεις έκτακτης ανάγκης»:
4.Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας έως την ποσότητα των 3600 Kwh το χρόνο
5.Πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες
6.Δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους / Δραστική μείωση (έως μηδενισμό για ειδικές κατηγορίες) συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη
5.Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης: εξασφάλιση σε πρώτη φάση 25.000 διαμερισμάτων, με την επιδότηση του ενοικίου στα €3 ανά τμ.
6.Χορήγηση της 13ης σύνταξης σε 1.262.920 συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη έως €700 ευρώ
7.Ειδική κάρτα μετακίνησης με τα μαζικά μέσα μεταφοράς με μειωμένη εως συμβολική συμμετοχή, για μακροχρόνια άνεργους και όσους διαβιώνουν κάτω από το όριο της φτώχειας
8.Μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης
9.Αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με τον ΦΜΑΠ
10.Επαναφορά του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ για όλους
11.Αύξηση κατώτατου μισθού στα €751 για όλους
12.Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε 300 χιλιάδες ανέργους
13.Ανάκτηση της εργασίας
14.Ακύρωση απολύσεων
15.Αύξηση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ)
16.Ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας και τραπεζών ειδικού σκοπού
17.Αύξηση πόρων αυτοδιοίκησης
18.«Νέα σεισάχθεια”
 

Μετά απο την σκληρή διαπραγμάτευση των τριών μηνών, έχουμε σήμερα τα εξής δεδομένα:

Α)Οι εξαγγελίες απο τοNo-1 και έως το 3 λείπουν απο το λεξιλόγιο των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, με εξαίρεση του κ.Λαφαζάνη και αυτών που ανήκουν στο αριστερό ρεύμα.

Β)Από το Νο-4 έως το 8 υπάρχει μόνο η δωρεάν ιατροφαρμακευτική για όλους, σε μια δημόσια υγεία που χαροπαλεύει.Η δε τιμή του πετρελαίου «μειώθηκε» λόγω διεθνούς αγοράς.

Γ)Από το Νο-9 έως το 10 , η κατάσταση έχει ως εξής: Η εκκαθάριση του φόρου του 2015 για τα εισοδήματα του 2014 αλλά και η φορολόγηση του τρέχοντος έτους πραγματοποιεί-ται με τον φορολογικό νόμο και εγκυκλίους των μνημονιακών κυβερνήσεων Σαμαρά-Βενι-ζέλου.Ο ΕΝΦΙΑ κατά πάσα πιθανότητα θα ισχύσει και για το 2015.Η επαναφορά του αφορολογήτου στις 12.000 ευρώ θα γίνει εν ευθέτω χρόνω.Η ρύθμιση των 100 δόσεων παρά του ότι αποτελεί θετικό μέτρο, του χρόνου τέτοια εποχή θα μιλάμε για 150 δόσεις με αυξημένο το χρέος στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Δ)Από το Νο-11 έως το 18 θα υλοποιηθούν όταν το «επιτρέψουν οι συνθήκες».

Με λίγα λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνά εδώ και τρείς μήνες όχι με το πρόγραμμά του ,αλλά με το βλέμμα στραμμένο στούς αναβαθισμένους λόγω της αλλαγής ονόματος, απο τρόικα σε «θεσμούς», δίνοντάς τους ανύπαρκτο σεβασμό.

Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ξόρκιζε τοPLANBκαι την έξοδό μας απο το ευρώ. Αυτοπα-γιδεύτηκε περιορίζοντας τα διαπραγματευτικά της όπλα με αντιπάλους τους «εταίρους» μας που ήταν και θα είναι τοκογλύφοι και εκβιαστές.Στην πραγματική ζωή όταν δίνεις στον τοκογλύφο 5 μετά σε εκβιάζει απαιτώντας πολύ περισσότερα.                                                                             Είναι όντως παιδαριώδες και υποτιμητικό να ακούς τον πρωθυπουργό μιας «αριστερής» κυβέρνησης , να δηλώνει ότι παραπλανήθηκε απο τους «θεσμούς» στην συμφωνία της 20ηςΦεβρουαρίου.  

Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ,είναι ότι απο πουθενά δεν φαίνονται πράξεις, εκτός απο τις θετικές εξαγγελίες(Λαφαζάνη, Λαπαβίτσα, Τόλιου,κλπ) να έχουν δρομολογηθεί πράξεις για την ανασυγκρότηση της οικονομίας ,χαρακτηριστκό παράδειγμα αποτελεί η εγκατάλειψη και το ρήμαγμα 1.000 εργοστασίων αγροτικής μεταποίησης που ανήκουν κατά συντριπτική πλειοψηφία στις τράπεζες , λόγω χρεών των προηγούμενων ιδιοκτη-τών.Το υπουργείο Ανάπυξης και Ανταγωνιστικότητας διαθέτει 1.683 υπαλλήλους , το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης 2.073.Σε ελάχιστο χρόνο θα μπορούσαν να γνωρίζουν ποιά είναι η σημερινή κατάστασή τους και τι χρειάζονται για να επαναλειτουργήσουν.

Αποτελεί καθήκον των αριστερών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να μην ψηφίσουν την συμφω-νία που θα τους επιβάλλει η ηγετική ομάδα.

Κλείνοντας ελπίδα θα υπάρξει όταν ο λαός μας συνειδητοποιήσει , ότι ερήμην του τίποτα θετικό δεν θα υπάρξει.

Γιάννης Περάκης

Οικονομολόγος  

πηγη: sxedio-b

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή