Σήμερα: 29/03/2024
Τρίτη, 07 Απριλίου 2015 00:00

ΣΚΟΥΡΙΕΣ: ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ MAT KAI ΔΗΘΕΝ «ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΥΣ» ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΥΣ ΣΕ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ

Γράφτηκε από τον

--------------00000000000000aaaaskouries.jpg

ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΑΝ ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ  

Κ. ΙΓΓΛΕΖΗ: «ΠΟΙΟΣ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΗN ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ; H KYBΕΡΝΗΣΗ ‘Η Η ELDORADO GOLD;»  

Πρωτοφανή απρόκλητη επίθεση από «αγανακτισμένους» μεταλλωρύχους και δυνάμεις της αστυνομίας και των ΜΑΤ δέχονται από το πρωί κάτοικοι της Χαλκιδικής που πραγματοποιούν ειρηνική διαδήλωση αντιδρώντας στην εξόρυξη χρυσού από την “Eldorado Gold”.

Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι που είχαν προγραμματίσει σήμερα πορεία στις Σκουριές έχουν έρθει αντιμέτωποι με εργαζομένους της Ελληνικός Χρυσός στο Χοντρό Δέντρο οι οποίοι τους επιτέθηκαν με πέτρες, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ήδη 4 άτομα. "Απαράδεκτη" χαρακτηρίζουν τη στάση της αστυνομίας οι κάτοικοι, καταγγέλλοντας πως όχι μόνο επιτρέπουν στους μεταλλωρύχους να επιτίθενται στους κατοίκους αλλά και πως σε συνεργασία με τους εργαζομένους της Ελληνικός Χρυσός, δυνάμεις της αστυνομίας χτυπούν τους κατοίκους και τους επιτίθενται με δακρυγόνα.

Θύμα της επίθεσης της αστυνομίας με δακρυγόνα εναντίον των κατοίκων ήταν και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέζη η οποία μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», τόνισε:

«Αυτό που συνέβη είναι πρωτοφανές! Τα ΜΑΤ, όχι μόνο επέτρεψαν στους μεταλλωρύχους, που είχαν προφανείς άγριες διαθέσεις, να φθάσουν στο σημείο της συγκέντρωσης των κατοίκων, αλλά συνασπίστηκαν μαζί τους! Η αστυνομία επιτέθηκε εναντίον των κατοίκων μαζί με τους μεταλλωρύχους της Eldorado Gold. Καταγγέλλω τους υπεύθυνους της Αστυνομίας, Μανωλά και Μαντουβάκη, για αυτό. Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση δεν  στρέφεται μόνο εναντίον των κατοίκων της Χαλκιδικής και του κινήματος εναντίον της ολέθριας εξόρυξης. Εκθέτει την ίδια την κυβέρνηση. Ποιος ελέγχει την αστυνομία; Η κυβέρνηση ή η Eldorado Gold; Ο κόσμος εδώ είναι απογοητευμένος. Δεν περίμενε ότι θα του ρίχνουν χημικά, όταν διαδηλώνει, και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».  

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η τρίτη συνεχόμενη φορά που σε προγραμματισμένη πορεία του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, οι εργαζόμενοι της εταιρίας οργανώνουν αντισυγκέντρωση.

Όλα ξεκίνησαν λίγο πριν τις 10 το πρωί όταν εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός ανέβηκε στο λόφο στο Χοντρό Δέντρο και άρχισε να πετάει πέτρες προς τους κατοίκους. Μισή περίπου ώρα αργότερα, μεταλλωρύχοι σε μία ξαφνική επίθεση έριξαν πέτρες και ξύλα στους κατοίκους και χτυπήσανε άσχημα κάποιους από τους αυτούς, ενώ, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, οι αστυνομικές δυνάμεις όχι απλά δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να τους σταματήσουν, αλλά χτυπούσαν κι εκείνοι τους κατοίκους. Για αρκετή ώρα ακόμη συνεχίζονταν οι απανωτές επιθέσεις των δυνάμεων της αστυνομίας με δακρυγόνα εναντίον των κατοίκων, ενώ πίσω από την αστυνομία και οι μεταλλωρύχοι πετούσαν πέτρες και καδρόνια εναντίον των κατοίκων που διαδήλώναν και βρίσκοντουσαν εγκλωβισμένοι.

Την πορεία στις Σκουριές διοργανώνουν σήμερα οι επιτροπές αγώνα Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού με αίτημα να σταματήσει τώρα η καταστροφή στο βουνό Κάκαβος και να απαλλαγούν οι διωκόμενοι. Σε σχετική ανακοίνωσή τους αναφέρεται:

"Πέρα και πάνω απ΄ τη νομιμότητα ή την παρανομία, τα επικοινωνιακά και χρηματιστηριακά παιχνίδια, την πολιτική βούληση και τις καλές ή κακές προθέσεις, αυτό που τελικά μένει είναι ότι ο τόπος μας συνεχίζει να καταστρέφεται με γρήγορους ρυθμούς. Πέρα από κάθε τι άλλο, αυτό που έχει σημασία είναι ότι η Ελληνικός Χρυσός προσπαθεί να εκβιάσει και να δημιουργήσει τετελεσμένα, θυσιάζοντας, μέρα με τη μέρα, τον τόπο μας.

Η Ελληνικός Χρυσός, σε κατάσταση φρενίτιδας, έχει εντατικοποιήσει τον τελευταίο καιρό τις εργασίες της στις Σκουριές, μετατρέποντας το βουνό σε σεληνιακό τοπίο. Με δεδομένη την αδυναμία της εταιρείας να απαντήσει ουσιαστικά στις καταγγελίες, στις εκθέσεις επιθεωρητών περιβάλλοντος, στα στοιχεία φοροαποφυγής της μητρικής Eldorado Gold, καταφεύγει στην προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων καταστάσεων.

Ταυτόχρονα, χρησιμοποιεί τους εργαζομένους της ως προμετωπίδα της επικοινωνιακής της στρατηγικής. Είναι η τρίτη συνεχόμενη φορά που σε προγραμματισμένη πορεία του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, οι εργαζόμενοι οργανώνουν αντισυγκέντρωση. Η πάγια αυτή τακτική είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, και οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η εταιρεία επιδιώκει την κοινωνική ένταση. Η πολιτεία οφείλει να διαφυλάξει το δικαίωμα των πολιτών στη διαμαρτυρία, δεν επιτρέπεται όμως σε καμία περίπτωση να αδρανεί απέναντι στις αποφάσεις της εταιρείας να ωθεί τους εργαζόμενους στη διοργάνωση αντισυγκεντρώσεων.

Με δεδομένη την καταστροφή που συντελείται στο βουνό και την ανεπίστρεπτη κατάσταση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, το μήνυμά μας προς την κυβέρνηση είναι σαφές: δεν υπάρχει χρόνος για συζητήσεις, παλινδρομήσεις και αναποφασιστικότητα. Μόνο οι πράξεις μετράνε και η υλοποίηση των δεσμεύσεων και αυτές θέλουμε να δούμε. Η κυβέρνηση οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι η καθυστέρηση της δεν την αφήνει απλώς εκτεθειμένη σχετικά με τις δεσμεύσεις της, αλλά επιτρέπει τη συνέχιση της καταστροφής μιας ολόκληρης περιοχής.

Ένας τόπος καταστρέφεται 350 συναγωνιστές μας διώκονται. Αυτό το έργο πρέπει να σταματήσει. Αφήστε τον τόπο να ανασάνει. Πορεία στις 5 Απριλίου στις Σκουριές".

Embedded image permalink

Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Ανακοίνωση εξέδωσε τη Δευτέρα (6/4)  η Οργάνωση Μελών (ΟΜ) ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής σχετικά με τη στάση που κράτησε η αστυνομία. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ

" Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ είχε για άλλη μια φορά στόχο το κίνημα. Οι υπάλληλοι της Eldorado όχι μόνο δεν εμποδίστηκαν στο να προσεγγίσουν το σημείο της προαναγγελθείσας συγκέντρωσης, αλλά αφέθηκαν και ανενόχλητοι να επιτεθούν με πέτρες και καδρόνια στον συγκεντρωμένο κόσμο. Όταν οι υπάλληλοι, σε συνεργασία με την αστυνομία, επιτέθηκαν στους κατοίκους, οι αστυνομικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση με χημικά και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης κατά των πολιτών του κινήματος.

Για την κατάσταση που δημιουργήθηκε, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οφείλει να αναλάβει τις δικές του ευθύνες και να αποδώσει ευθύνες όπου αλλού υπάρχουν.

Καλούμε την κυβέρνηση:

Να αντικαταστήσει ΑΜΕΣΑ τον αστυνομικό διευθυντή Χαλκιδικής και τον επι κεφαλής αξιωματικό της σημερινής επιχείρησης

- Να πληροφορήσει την κοινωνία της Χαλκιδικής για τους λόγους που επιβάλλουν την καθυστέρηση έκδοσης απόφασης για το μέλλον της εταιρίας

- Να δώσει ΑΜΕΣΑ εντολή παύσης των εργασιών στις Σκουριές, μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασής της.

Τονίζουμε, ότι τόσο οι παρανομίες της εταιρείας, όσο και η καταστροφή που επιφέρουν οι δραστηριότητές της, έχουν τεκμηριωθεί. Πρέπει να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα, γιατί οι καθυστερήσεις και οι κωλυσιεργίες προκαλούν αφενός μη αντιστρέψιμες καταστροφές στο περιβάλλον και αφετέρου εντείνουν τις κοινωνικές ταραχές εξυπηρετώντας μόνο την εταιρεία που αυτό είναι πάγια τακτική της.

Όσοι δε, επενδύουν στην ένταση και την πολεμική, προσδοκώντας το όποιο πολιτικό όφελος, σε βάρος του κινήματος, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησής του, θα αποτύχουν.

Η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής, έχουν τοποθετηθεί και έχουν ταυτόσημη και ξεκάθαρη θέση στο θέμα της εξόρυξης χρυσού. Ήρθε η ώρα να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας προς την κοινωνία της Χαλκιδικής. "

ΠΗΓΗ: iskra.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή