Σήμερα: 29/03/2024
Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2015 00:00

Φέσια και στο ΙΚΑ εκτός από τις τράπεζες από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Γράφτηκε από τον

kommatika-fesia-kai-psemmata_0.jpg

Εκατομμύρια ευρώ συνεχίζουν να χρωστούν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, ακολουθώντας ευλαβικά όλα αυτά τα έτη την τακτική του “δεν πληρώνω”. Περισσότερα από 250.000.000 ευρώ χρωστούν στις Τράπεζες ενώ το ύψος των οφειλών τους προς το ΙΚΑ από ασφαλιστικές οφειλές αγγίζει περίπου το μισό εκατομμύριο ευρώ.

Το ζήτημα των απλήρωτων δανείων των δυο κομμάτων ήρθε πάλι στη δημοσιότητα, έπειτα από σχετική ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Παναγούλης και Νάσος Αθανασίου.

Οι βουλευτές καλούν να γνωστοποιηθεί το ακριβές ποσό που οφείλουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ενώ ταυτόχρονα προτείνουν να εξεταστεί το ενδεχόμενο να δεσμευτούν οι περιουσίες του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου ώστε να μην πληρώσει για ακόμη μια φορά τα “σπασμένα” ο ελληνικός λαός. 

Τα δύο όμως κόμματα δεν χρωστούν μόνο στις Τράπεζες. Όπως είχε αποκαλύψει το HOTDOC, τα “χρωστούμενα” Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ στο ΙΚΑ από μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές, το Σεπτέμβριο του 2012 ξεπερνούσαν το 1.5 εκατομμύριο ευρώ. Συγκεκριμένα, η ΝΔ όφειλε 1.446.451 ευρώ, ενώ το ΠΑΣΟΚ 352.535 ευρώ.

Τι έκαναν τότε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ;

Το 2012, λίγο πριν τις εκλογές, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν το νόμο 4038/2012, στο 21ο άρθρο του οποίου γίνεται λόγος για ρύθμιση των χρεών όσων χρωστούν στο ΙΚΑ. Αυτός ο νόμος ουσιαστικά έδωσε τη δυνατότητα στα κόμματα να πάρουν την “πολυπόθητη” ασφαλιστική ενημερότητα ώστε να λάβουν το ζεστό χρήμα της κρατικής επιχορήγησης στα χέρια τους.

«Τα κόμματα έχουν προβεί σε ρύθμιση των οφειλών τους προς το ΙΚΑ. Το ακριβές ύψος των οφειλών δεν μπορώ να σας το αναφέρω, γιατί αυτά είναι προσωπικά δεδομένα», είχε αναφέρει στο τεύχος 10 του HOTDOC, ο διοικητής του ΙΚΑ και γενικός διευθυντής τότε του ΠΑΣΟΚ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

Όταν το περιοδικό επανέφερε το εν λόγω θέμα το Νοέμβριο του 2013, ζητώντας πληροφορίες αναφορικά με το τότε ύψος των χρεών των δυο κομμάτων προς το ασφαλιστικό ταμείο, ο κ. Σπυρόπουλος δήλωσε “Το Ίδρυμα έχει γραπτή διαβεβαίωση από τα κόμματα πως την ημέρα καταβολής της κρατικής επιχορήγησης μπορεί να λάβει τις μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές. Κάτι τέτοιο θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. Δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα”.

Τι συμβαίνει τώρα

Πόσο όμως είναι το τωρινό ύψος των οφειλών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στο ΙΚΑ;

Το koutipandoras.gr επικοινώνησε με τον διοικητή του ΙΚΑ, Ροβέρτο Σπυρόπουλο, ο οποίος ευρισκόμενος στο εξωτερικό δεν μπόρεσε να μας δώσει συγκεκριμένο αριθμό του ποσού των οφειλών.

“Δεν γνωρίζω απ' έξω το ύψος. Για το ΠΑΣΟΚ είναι περίπου συνολικά 100.000 ευρώ, σε ρυθμισμένες 48 δόσεις. Για τη Νέα Δημοκρατία περίπου 300.000 ευρώ”.

Όπως δήλωσε ο κ. Σπυρόπουλος οι οφειλές των δυο κομμάτων παραμένουν ενταγμένες σε ρύθμιση και είναι εξυπηρετούμενες.

“Παρακρατούνται κατευθείαν τα χρήματα από το υπουργείο Εσωτερικών μέσω της χρηματοδότησης που λαμβάνουν τα κόμματα από το κράτος”.

Τα δυο, μέχρι πρότινος "μεγάλα κόμματα" την ίδια ώρα που προωθούσαν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και κυνηγούσαν σαν "δαιμονισμένα" οφειλέτες του ΙΚΑ, δημιουργούσαν τα ίδια ένα τεράστιο κενό στα έσοδα του ταμείου αφού λάμβαναν τη μια ρύθμιση μετά την άλλη ώστε να τη βγάζουν...λάδι.

Χρωστώντας χιλιάδες ευρώ στο ταμείο, έψαχναν για τα "μάτια του κόσμου" να πατάξουν οφειλέτες, χωρίς να κοιτούν πρώτα να αποπληρώσουν το δικό τους χρέος. 

Από την άλλη μεριά, το ΙΚΑ έδειξε μια τεράστια ανοχή στις καθυστερήσεις καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των κομμάτων, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να κάνει αντίστοιχα σε επιχειρήσεις που όντως το έχουν ανάγκη.

ΠΗΓΗ: koutipandoras.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή