Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017 07:13

Αντιδράσεις πολιτικών κομμάτων για την επίθεση των εφοπλιστών ενάντια στην ΠΕΝΕΝ

Γράφτηκε από τον

_στην_ράδα.jpg

Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) στην ετήσια Γενική Συνέλευσή της στις 9/2/2017 επανήλθε στο θέμα με δηλώσεις του Προέδρου της που εκτόξευσε εκ νέου κατηγορίες ότι πρέπει «να ξεπεραστούν έστω και καθυστερημένα ανεδαφικά συνδικαλιστικά προσκόμματα» και επέμεινε «η ναυτολόγηση ελληνικών κατωτέρων πληρωμάτων είναι εφικτή μόνο με όρους σύμφωνους με τα νομίμως κρατούντα στην παγκόσμια αγορά ναυτιλιακής εργασίας»!!! Δηλαδή με τριτοκοσμικούς μισθούς και αντίστοιχους όρους εργασίας!!!

Παραθέτουμε στην συνέχεια ανακοινώσεις πολιτικών κομμάτων αναφορικά με τις δηλώσεις του Προέδρου της ΕΕΕ ενάντια στην ΠΕΝΕΝ.

 

_ενότητα.jpgΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δήλωση Γιάννη Τόλιου μέλους Π.Γ. της ΛΑΕ, υπεύθυνου Οικονομικής Πολιτικής

«Η ασυδοσία του εφοπλιστικού κεφαλαίου δεν έχει όρια. Εκτός από τα προκλητικά φορολογικά προνόμια, απαιτούν τώρα καθεστώς «γαλέρας» για τους εργαζόμενους στην Ναυτιλία».

Το εφοπλιστικό κεφάλαιο χαίρει προκλητικών προνομίων τα οποία οι έλληνες εφοπλιστές θεωρούν «ιερά ευαγγέλια. Η απαλλαγή της φορολογίας των κερδών από πλοία, η απαλλαγή από κάθε τέλος, εισφορά υπέρ δημοσίου ή τρίτων για τις δραστηριότητες γραφείων ναυτιλιακών επιχειρήσεων, η προμήθεια σε πολύ χαμηλή τιμή πετρελαίου κίνησης το οποίο σε μεγάλο βαθμό γίνεται αντικείμενο λαθρεμπορίου, κά, αποτελούν μικρό δείγμα των προνομίων τους. Ουσιαστικά με εξαίρεση ένα συμβολικό παράβολο με βάση τη χωρητικότητα του πλοίου (1 δολάριο τον κόρο) οι εφοπλιστές απολαμβάνουν μόνιμη φορολογική ασυλία με αποτέλεσμα η συμμετοχή τους στα φορολογικά έσοδα να είναι μηδαμινή, όταν τα λαϊκά στρώματα υφίστανται μια πρωτοφανή και αυξανόμενη φορολεηλασία.

Ωστόσο η αρπακτικότητα τους δεν έχει όρια. Πρόσφατα ο Πρόεδρος της «Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών» (ΕΕΕ), με δηλώσεις του απαίτησε την κατάργηση της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) στην ποντοπόρο ναυτιλία, ενώ επετέθη στην ένωση ναυτεργατών ΠΕΝΕΝ, η οποία αντιστέκεται σθεναρά στην παραπέρα συρρίκνωση και στην υπονόμευση θεσμοθετημένων δικαιωμάτων των Ναυτεργατών.

Η ΛΑΕ αποδοκιμάζει τις επιθέσεις των εφοπλιστών εναντίον στελεχών των Ναυτεργατικών Σωματείων που αντιτίθενται στην δημιουργία μιας νέας εργασιακής «γαλέρας» στον χώρο της Ναυτιλίας και στηρίζει τους ναυτεργάτες και τα Σωματεία τους για διατήρηση των ΣΣΕ και την παραπέρα διεύρυνση των δικαιωμάτων τους.

Επίσης θεωρεί ότι χρειάζεται άμεσα να προχωρήσει η επανεξέταση σε μηδενική βάση των προνομίων των εφοπλιστών και η κατάργηση του προκλητικού καθεστώτος φορολογίας τους, στη βάση της Συνταγματικής επιταγής, «συμμετοχή στα φορολογικά βάρη ανάλογα με το εισόδημα».!

Τέλος η ΛΑΕ καλεί την κυβέρνηση και το Υπουργείο Ναυτιλίας  να σταματήσει κάθε ενέργεια για κατάργηση των ΣΣΕ, να στηρίξει τις θέσεις των Ναυτεργατών για αύξηση της απασχόλησης με πλήρη και θεσμοθετημένα δικαιώματα, να απορρίψει τις απαιτήσεις των εφοπλιστών και να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα για αυστηρή εφαρμογή των υφιστάμενων ΣΣΕ και των εργασιακών δικαιωμάτων του Ναυτεργατικού κόσμου.

Το Γραφείο Τύπου                                                                 9.2.17

 

.jpg

 

 

           ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Αγώνας ενάντια στην επίθεση του μεγάλου εφοπλιστικού κεφαλαίου

 

Η επίθεση του προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θ Βενιάμη στην ΠΕΝΕΝ και τον πρόεδρό της Α. Νταλακογιώργο αποτελεί μια ατράνταχτη απόδειξη της συνεχιζόμενης ασυδοσίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου στην χώρα μας.  Όπως δεκαετίες τώρα το εφοπλιστικό κεφάλαιο επιχειρεί να τσακίσει κάθε εργατική αντίσταση, να διασφαλίσει την συνέχιση της συνταγματικά κατοχυρωμένης ασυδοσίας του, το καθεστώς της φορολογικής ασυλίας, μαύρης ανασφάλιστης και χαμηλόμισθης εργασίας. 

Η επίκληση του προβλήματος της ανεργίας από την πλευρά των εφοπλιστών  που στα 5300 καράβια τους απασχολούν 5500 έλληνες ναυτικούς αποτελεί το άκρον άωτον της υποκρισίας και της προκλητικότητας.  Καταδικάζουν με την στάση τους στην ανεργία και την πείνα δεκάδες χιλιάδες ναυτικούς και έχουν το θράσος να κατηγορούν το ναυτεργατικό κίνημα και την ΠΕΝΕΝ σαν υπαίτιους, με το επιχείρημα ότι με τους αγώνες τους διατηρούν σε ισχύ της ΣΣΕ και έχουν αποτρέψει την πλήρη εξαθλίωση των ναυτεργατών στην χώρα μας.   

Στο στόχαστρο του μεγάλου εφοπλιστικού κεφαλαίου βρίσκεται η  ΣΣΕ που έχει θεσμοθετηθεί από την θρυλική ΟΕΝΟ το 1944.

Επικαλούνται την Σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Μεταφορών (ITF) που εφαρμόζεται στα πλοία των σημαιών ευκολίας!! και  προβλέπει βασικό μισθό 608 ευρώ,  452 ευρώ για τους ναυτόπαιδες, για  8ωρη εργασία, 7 ημέρες την εβδομάδα, 30 μέρες τον μήνα, περιλαμβανομένων του συνόλου αποδοχών των έξτρα εργασιών, αδειών,  δώρων, κλπ 

Η λογική των εφοπλιστών είναι απλή. Για να μην παίρνουμε "ξένους" των 400 ευρώ και σηκώνουμε "σημαίες ευκαιρίας", ας φτιάξουμε στην χώρα μας συμβάσεις των 400 ευρώ και ας γίνουν οι συνθήκες στα καράβια σαν αυτών με τις σημαίες ευκαιρίας και τότε εμείς θα προσλαμβάνουμε 'έλληνες ναυτικούς" και θα "σηκώσουμε την "ελληνική σημαία"

Η μόνη "σημαία" και η μόνη "πατρίδα" που πιστεύει το εφοπλιστικό κεφάλαιο είναι το χρήμα και ο μόνος "λαός" που υπηρετεί το  κέρδος!! Κανέναν άλλον! 

Η θεμελιώδης αρχή του αγωνιστικού ταξικού κινήματος όπως εκφράζεται από την ΠΕΝΕΝ  για «ίση αμοιβή και εργασία» ανεξάρτητα από φυλή, χρώμα, θρησκεία, αποτελεί για το διεθνές  και ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο το κόκκινο πανί!

Η κυβέρνση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ πουυπηρετεί με την πολιτική της το εφοπλιστικό κεφάλαιο όπως και οι άλλες συστημικές πολιτικές δυνάμεις (ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι – Ένωση Κεντρώων) αλλά και η νεοφασιστική Χρυσή Αυγή, που έδρασε σαν μακρύ χέρι των εφοπλιστών στην επίθεση ενμάντια στους συνδικαλίστ΄ς του ΠΑΜΕ στο Πέραμα αποτελούν πολιτικό στήριγμα της ασυδοσίας τους 

Παρά την λυσσασμένη επίθεση και την πρωτοφανή στοχοποίηση το ναυτεργατικό κίνημα έδειξε και με την τελευταία του απεργία ότι έχει την δύναμη  να περιφρουρήσει την ΣΣΕ και τα δικαιώματα των ναυτεργατών, και συνολικά του λαού καταργώντας την θεσμοθετημένη ασυδοσία του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

 

_Β.JPG                     Ανακοίνωση

   Συμπαράσταση   στον αγώνα της   ΠΕΝΕΝ  για τη διατήρηση της ΣΣΕ ( Συλλογικής Σύμβασης   Εργασίας)

  • Πρόσφατα ο πρόεδρος της Ένωσης   Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) απαίτησε την κατάργηση της κλαδικής σύμβασης εργασίας   στην ποντοπόρο Ναυτιλία και επιτέθηκε εναντίον της ΠΕΝΕΝ και του Προέδρου της, επειδή αντιστέκεται και υπερασπίζεται σθεναρά τα θεσμοθετημένα δικαιώματα των Ναυτεργατών.
  • Το   ΣΧΕΔΙΟ Β καταδικάζει τις επιθέσεις των εφοπλιστών εναντίον του Προέδρου   της ΠΕΝΕΝ   και στηρίζει τον αγώνα των Ναυτεργατών για τη διατήρηση των ΣΣΕ. Η κατάργηση των ΣΣΕ θα οδηγήσει σε εξευτελιστικούς μισθούς   των Ναυτεργατικών , ιδιαίτερα σε μια εποχή που η ανεργία μαστίζει το επάγγελμα του Ναυτικού,   και θα συντελέσει   στη δημιουργία μιας νέας   εργασιακής «γαλέρας» στο χώρο της   Ναυτιλίας.
  • Η επίθεση του προέδρου των εφοπλιστών γίνεται -όχι τυχαία- σε μια περίοδο που τρόικα και κυβέρνηση συζητούν την κατάργηση όλων των Συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την απελευθέρωση των απολύσεων.
  • Το   ΣΧΕΔΙΟ υπερασπίζεται τους Ναυτεργάτες και απαιτεί από την κυβέρνηση να σταματήσει κάθε συζήτηση για κατάργηση της  ΣΣΕ των Ναυτεργατών.

                                                                                    Αθήνα 10.2.2017

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017 13:11