Σήμερα: 29/03/2024
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019 07:39

Επίσημη επικοινωνιακή τακτική η παραπληροφόρηση

Γράφτηκε από τον

_επικοινωνιακή_τακτική_η_παραπληροφόρηση.jpg

Ματίνα Παπαχριστούδη

Με τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ δόθηκε –για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλη έκταση και εμβέλεια– η μάχη της επικοινωνίας, με έπαθλο την κοινωνική συναίνεση για την κατάργηση του ασύλου.Το αρχικό αφήγημα περί «ρίψης μολότωφ» και «κουκουλοφόρων» που διακινήθηκε μαζικά, κατέρρευσε εντός λίγων ωρών από τα βίντεο «αντιπληροφόρησης» των ιδίων των φοιτητών αλλά και των καμεραμέν, οι οποίοι μαζί με τους φωτορεπόρτερ απωθήθηκαν με βία από τους κουκουλοφόρους και κρανοφόρους των ΜΑΤ, ενώ φάνηκαν τα ξέσκεπα πρόσωπα των αποφασισμένων φοιτητών.

Παρά την επιστράτευση των «αρίστων» της χειραγώγισης, τύπου Πρετεντέρη, η προπαγανδιστική παραπληροφόρηση των ελεγχόμενων κυρίαρχων Μέσων δεν κατάφερε να επιβληθεί. Twitter, facebook και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης στο διαδίκτυο κουρέλιασαν τους χειραγωγητές, ξεμασκάρεψαν τους διακινητές της αρχής «νόμος και τάξη», απογύμνωσαν τους εμπνευστές της στημένης επιχείρησης. Από τα γεγονότα της ΑΣΟΕΕ, το πλέον ενδιαφέρον σημείο είναι πως τα κυρίαρχα ΜΜΕ συνειδητά επέλεξαν όχι μόνο να διακινήσουν ψεύτικες ειδήσεις της ασφάλειας και της αστυνομίας αλλά σε πολλές περιπτώσεις μετείχαν στη σκηνοθετημένη επιχείρισή τους.

Συγκεκριμένα, πριν την επίθεση στην ΑΣΟΕΕ, στο ΣΚΑΙ προβλήθηκε ρεπορτάζ-καταγγελία για «ύπαρξη» κρυφών χώρων, όπου φυλάσσονται ναρκωτικά και όπλα. Η έρευνα που έγινε, κατά την οποία δεν βρέθηκε απολύτως τίποτα, αποσιωπήθηκε από την ηγετική δημοσιογραφική ομάδα του καναλιού. Την επομένη της επίθεσης των πραιτωριανών Χρυσοχοϊδη ενάντια στους φοιτητές, η «ροζ κουκούλα» –μιας υποτιθέμενης φοβισμένης φοιτήτριας– προβλήθηκε σε τέσσερα ρεπορτάζ ισάριθμων τηλεοπτικών εκπομπών, με το ίδιο κατασκευασμένο σενάριο. Αυτή η ύστατη επικοινωνιακή προσπάθεια των απογυμνωμένων πρωταγωνιστών της παραπληροφόρησης αντιμετωπίστηκε, δικαίως, με χλευασμό και ειρωνία και κατέρρευσε. Το επόμενο βήμα επιβολής ήταν η προώθηση των δηλώσεων της υφυπουργού Εργασίας για «όπλα που βρέθηκαν και χρησιμοποιεί ο στρατός της Συρίας». Η τερατολογία είναι φανερό πως απευθυνόταν αποκλειστικά στο κοινό των καναλιών, στο οποίο η κυβέρνηση δεν κατάφερε να περάσει τα υπόλοιπα επιχειρήματα.

Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες

Εκδοτικός πόλεμος ενόψει! Από τη μια πλευρά οι εκδότες εφημερίδων που δεν έχουν τηλεοπτικούς σταθμούς και ομίλους, από την άλλη οι εφοπλιστές των ομίλων και των καναλιών που διαθέτουν και εφημερίδες. Όπως μας πληροφορεί ιστοσελίδα συμφερόντων Μαρινάκη, η ένωση εκδοτών (ΕΙΗΕΑ) είναι «σωματείο-σφραγίδα» και για αυτό κινούνται διαδικασίες για τη δημιουργία νέας ένωσης εκδοτών, στην οποία θα μετέχει και ο Αλαφούζος .

Αιτία του πολέμου είναι, όπως φαίνεται, τα εκατομμύρια που μοιράζει ο κρατικός προϋπολογισμός ως «ενίσχυση Τύπου» για την πληρωμή των χρεών των εκδοτών σε δημόσιο, ταμεία και εργαζόμενους. Η αύξηση του ετήσιου ποσού ενίσχυσης από δυο σε 3,5 εκατ. ευρώ ετησίως, έβγαλε στον αέρα παλαιότερες κόντρες ανάμεσα σε εκδότες που αλληλοκαταγγέλλονται μέσω των ελεγχόμενων ιστοσελίδων αλλά και των εφημερίδων τους.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να βγει στην ΕΡΤ η Όλγα Τρέμη, «μεταγραφή» της κρατικής τηλεόρασης από το προπαγανδιστικό οπλοστάσιο της ιδιωτικής. εκτός από την περσόνα του πρώην Mega, στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής στοχεύουν να αναλάβουν εκπομπές και άλλοι παρουσιαστές του πρώην «μεγάλου καναλιού». Η ΕΡΤ της ΝΔ φαίνεται πως έχει μεγάλη ανάγκη να ενισχύσει την προπαγανδιστική ισχύ του κύριου (κρατικού) μέσου της.

ΠΗΓΗ:  prin.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή