Σήμερα: 29/03/2024
Παρασκευή, 09 Αυγούστου 2019 20:56

Γιατί χαίρεται η φύση;

Γράφτηκε από τον

fysixairetai.jpg

Του Βασίλη Καλαματιανού.

Το προηγούμενο διάστημα τα είδαμε όλα. Προεκλογικές αντιπαραθέσεις και θέσεις κομμάτων, θεσμών και θεσμικών παραγόντων, τη μονόπλευρη ενημέρωση των βασικών ΜΜΕ και τα εκλογικά αποτελέσματα. Η ΝΔ πέτυχε αυτοδυναμία και είναι κυβέρνηση.

Η περίοδος αυτή πρέπει να μελετηθεί, να εξηγηθούν τα αποτελέσματα και να βγουν συμπεράσματα χρήσιμα και για το παρόν και το μέλλον του λαού μας. Ας δούμε ορισμένα:

1. Δεν έγινε συζήτηση, ούτε καν αναφορά, για τις αιτίες και τους υπεύθυνους της κρίσης, δηλαδή για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, για το ρόλο των προγραμμάτων της ΕΕ για το κλείσιμο παραγωγικών μονάδων εθνικής σημασίας, για τα ΝΑΤΟϊκά εξοπλιστικά προγράμματα προηγούμενων χρόνων που εκτόξευσαν το δημόσιο χρέος, για το κλείσιμο στρατιωτικών εργοστασίων κ.α.

2. Θεωρήθηκε δεδομένη η θέση της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και αναγκαία η παραπέρα σύνδεσή της με τον αμερικανικό παράγοντα και τις στρατηγικές του επιδιώξεις.

3. Υπήρξε ανυπαρξία δράσης του εργατικού και λαϊκού κινήματος ώστε να αναδείξει τα δικά του προβλήματα και τις δικές του προτεινόμενες λύσεις για ψωμί και δουλειά, για δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, για την πολύπλευρη εξάρτηση της χώρας και την Ειρήνη.

***

Αυτή η κατάσταση έδωσε τη δυνατότητα στις πιο συντηρητικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της άρχουσας τάξης να οργανώσουν, να αναπτύξουν και να συντονίσουν τις ιδεολογικές και πολιτικές τους θέσεις στο γνωστό πλαίσιο «Πατρίδα-Θρησκεία» και να κυριαρχήσουν.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ευθυγραμμισμένη με τις επιταγές των ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, δεν μπόρεσε να περάσει ούτε κάποια μέτρα αστικού εκσυγχρονισμού (Κράτος-Εκκλησία-Δικαιοσύνη).

Διερεύνηση χρειάζεται ο ρόλος του «Ρουβίκωνα» και η στάση της αστυνομίας σε ζητήματα καθημερινότητας σχετικά με τη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Τα κόμματα στο σύνολό τους και ο πρωθυπουργός στη βουλή χαρακτήρισαν μεγάλη τους επιτυχία τον αποκλεισμό της Χ.Α. από το κοινοβούλιο και πράγματι είναι. Ωστόσο είναι γνωστό ότι ο φασισμός μεταμφιέζεται, δρα με διάφορες μορφές και στον κρατικό μηχανισμό. Η μετατόπιση της πολιτικής ζωής μετά τις εκλογές σε πιο συντηρητικές θέσεις ευνοεί την ανάπτυξη φασιστικών και φιλοφασιστικών αντιδραστικών αντιλήψεων και ανάλογες δράσεις.

Μετά τις εκλογές το σκηνικό άλλαξε. Τα ΜΜΕ δεν βλέπουν τίποτα άσχημο, αν υπάρχουν ακόμα κάποια «γι’ αυτά ευθύνεται η προηγούμενη κυβέρνηση». Ο Στουρνάρας της Τράπεζας Ελλάδας δεν βλέπει κινδύνους για την οικονομία. Μέχρι και οι παιδικές χαρές στην Αθήνα έγιναν ξαφνικά «τέλειες». «Το γέλιο επιστρέφει στις παιδικές χαρές» υποστηρίζει η «Καθημερινή» της 28ης/7/2019.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη συνδρομή των ΜΜΕ, εκμεταλλευόμενη τη νίκη της και την καλοκαιρινή περίοδο, επιδιώκει με γρήγορες κινήσεις να δημιουργήσει εντυπώσεις παντοδυναμίας αλλά και κοινωνικής ευαισθησίας. Ωστόσο η φιλομονοπωλιακή αντιλαϊκή αντιδραστική πολιτική της γίνεται φανερή από τα πρώτα μέτρα και διάφορες κινήσεις και συναντήσεις (ρυθμίσεις ΕΝΦΙΑ, ξεπούλημα του Ελληνικού, πανεπιστημιακό άσυλο, αλλαγές στην ΕΛΑΣ, συναντήσεις Μητσοτάκη με Λάτση-Αγγελοπούλου-Ιερώνυμο και δηλώσεις για παραπέρα σύνδεση Κράτους-Εκκλησίας).

Πέρα όμως από τα μέτρα που αναφέρθηκαν και άλλα που έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση, οφείλουμε να σημειώσουμε την αναθάρρηση κάποιων αντιδραστικών δυνάμεων. Π.χ. κάποιος Ηλιόπουλος αστυνομικός που θύμιζε στον πρωθυπουργό πως οι αστυνομικοί έχουν τα όπλα[1] αλλά και η απόφαση του δικαστηρίου της Λαμίας για την αποφυλάκιση Κορκονέα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, το πρόγραμμά της αλλά και η σύνθεσή της θα υπηρετήσουν τις ιδεολογικές και πολιτικές θέσεις της συντηρητικής παράταξης, τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης, τη στενή σύνδεση της χώρας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

***

Οι επιπτώσεις αυτής της πολιτικής στην εργατική τάξη, το λαό και τη νεολαία θα είναι οδυνηρές. Χρέος της κομμουνιστικής αριστεράς, των προοδευτικών κινήσεων και ανθρώπων είναι να οργανώσουν δράσεις αντιμετώπισης αυτής της πολιτικής, εμβάθυνση και ιδεολογικό και πολιτικό ξεσκέπασμα του κάθε μέτρου.

Ιδιαίτερα πρέπει να προβληματίσουν εξαγγελίες και αναφορές όπως:

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Φαίνεται πολύ ωραίο αλλά «φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας»[2]. Είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ και οι συντηρητικές δυνάμεις στη χώρα προσπάθησαν με διάφορους τρόπους να σταματήσουν τον γιορτασμό του Πολυτεχνείου και κυρίως να ματαιώσουν την πορεία από το Πολυτεχνείο στην αμερικάνικη πρεσβεία. Στο προτεινόμενο νομοσχέδιο τι θα είναι το Πολυτεχνείο; Θα είναι μουσείο που θα αναδείχνει το ρόλο του, τη συμβολή του στην επιστήμη, στη μελέτη σημαντικών έργων, στους κοινωνικούς αγώνες (π.χ. στην Εθνική Αντίσταση με τον Ιερό Λόχο της ΕΠΟΝ, στην αντιδικτατορική πάλη με αποκορύφωμα την εξέγερση τον Νοέμβρη του 1973); Δυστυχώς δεν φαίνεται κάτι τέτοιο. Επιδίωξη της κυβέρνησης της ΝΔ είναι ακριβώς το αντίθετο. Θάψιμο, μέσω αναβάθμισης, κάθε ιδεολογίας και αγώνα για λευτεριά και ψωμί, για Δημοκρατία και Ανεξαρτησία. Το προτεινόμενο έργο θα είναι ταυτόχρονα μια ανάπλαση στο κέντρο της Αθήνας στην υπηρεσία συμφερόντων τμημάτων της αστικής τάξης και εύπορων στρωμάτων της Αθηναϊκής κοινωνίας.

Οι αγορές και ο ρόλος τους. Μας έχουν τρελάνει. «Οι αγορές ανησυχούν», «θετική η αντίδραση των αγορών», οι αγορές δείχνουν ή δεν δείχνουν εμπιστοσύνη στην οικονομία της χώρας - και πάει λέγοντας. Έχουν αγιοποιηθεί. Κανείς σχεδόν δεν αναφέρει τι πραγματικά είναι. Αποσιωπάται ότι οι αγορές δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μηχανισμό του ιμπεριαλισμού στις μέρες μας. Είναι γνωστό ότι, το πρώτο μισό του 20ου αιώνα και νωρίτερα, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, οι αποικιοκράτες, χρησιμοποιούσαν ως επιχείρημα για τη δράση τους τον «ζωτικό χώρο». Μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, με την κατάρρευση της αποικιοκρατίας και ιδιαίτερα μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, «εκσυγχρόνισαν» την επιχειρηματολογία τους αντικαθιστώντας τον «ζωτικό χώρο» με τα «ζωτικά συμφέροντα». Μάλιστα το 1999 αυτό θεσμοθετήθηκε από το ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. Πρόκειται προφανώς για ένα πολύπλευρο και πολυπλόκαμο μηχανισμό που υποδουλώνει λαούς και χώρες. Δεν είναι βέβαια πόλεμος με τανκς, αεροπλάνα και βόμβες, είναι όμως ίσως ο πιο αποτελεσματικός για τα κέρδη των μονοπωλίων και τη στρατηγική του ιμπεριαλισμού.

Ο γιορτασμός για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821. Με απόφαση του πρωθυπουργού, η κα Αγγελοπούλου ορίστηκε επικεφαλής της επιτροπής γιορτασμού. Το περιεχόμενο άγνωστο. Για να χρυσώσει το χάπι, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η κα Αγγελοπούλου θα προσφέρει τις υπηρεσίες της χωρίς αμοιβή. Το κύριο όμως είναι το περιεχόμενο. Οι επιφυλάξεις μεγαλώνουν από το γεγονός ότι η κα Αγγελοπούλου είναι γνωστή όχι μόνο από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004 αλλά και για την ταξική κοινωνική της θέση, τη σχέση της με το πατριαρχείο και τη σύντομη κοινοβουλευτική διαδρομή της με τη ΝΔ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Όσα αναφέρθηκαν προϊδεάζουν για τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τον χαρακτήρα και το περιεχόμενο των δράσεων και εκδηλώσεων. Αν δεν υπάρξουν μαζικές αντιδράσεις, θα γίνει ένα φορμάρισμα μακριά και σε αντίθεση με τον χαρακτήρα και το πνεύμα της επανάστασης της οποίας κυρίαρχο ήταν το λαϊκό στοιχείο.

***

Κομμουνιστικές, αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις, επιστήμονες και τεχνικοί, αναδεικνύοντας την ουσία κάθε κυβερνητικού μέτρου, μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη μαζικής λαϊκής δράσης και στην ακύρωση των επιδιώξεων της κυβέρνησης, της άρχουσας τάξης, των «ετέρων και συμμάχων».


[1] Σημείωση ΕΑ: Ο αρθρογράφος αναφέρεται στον υπαστυνόμο Κωνσταντίνο Ηλιόπουλο ο οποίος στο προφίλ του στο facebook δήλωνε «Κυριάκο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ κυβέρνησε τη χώρα και τους Έλληνες όπως γουστάρεις!!! Τα ΜΑΤ είναι δίπλα σου γιατί ΕΜΕΙΣ είμαστε το Κράτος». Τα ΜΜΕ, επικαλούμενα ανώνυμες αστυνομικές πηγές, ισχυρίζονται πως για τις δηλώσεις αυτές διατάχθηκε ΕΔΕ.

[2] Σημείωση ΕΑ: Η φράση αυτή ανήκει στον Ρωμαίο ποιητή Βιργίλιο. Στην Αινειάδα, ο Βιργίλιος βάζει στο στόμα του Λαοκόωντα τα παρακάτω λόγια: «Equo ne credite, Teucri. Quidquid id est, timeo Danaos et dona ferentes», δηλαδή «Μην εμπιστεύεστε το άλογο, Τρώες. Οτιδήποτε κι αν είναι, φοβάμαι τους Δαναούς ακόμα κι όταν φέρνουν δώρα». Από αυτούς τους στίχους έχει γίνει διάσημη και παροιμιώδης η φράση «timeo Danaos et dona ferentes», και στα ελληνικά: «Φοβοῦ τοὺς Δαναοὺς καὶ δῶρα φέροντας».

πηγη: ergatikosagwnas.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή