Σήμερα: 29/03/2024
Τετάρτη, 03 Ιανουαρίου 2018 08:27

Μια ακραία φιλοκαπιταλιστική κυβέρνηση δημαγωγικής σχιζοφρένειας

Γράφτηκε από τον

tsipras-papadimitriou.jpg

Η σημερινή συνέντευξη του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου «Στο Κόκκινο», σε σχέση με τις προοπτικές του 2018, είναι εξόχως αποκαλυπτική για το πώς και πόσο αυτή η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει όχι μόνον τον ριζοσπαστισμό-βασικό χαρακτηριστικό του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το 2015, αλλά και τη στοιχειώδη φιλεργατική μεταρρυθμιστική φιλολογία και πολιτική.

Τι είπε ο καλός υπουρ­γός:

«Το 2017 είναι χρο­νιά ορό­ση­μο για την ελ­λη­νι­κή οι­κο­νο­μία κι αυτό συμ­βαί­νει γιατί για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρό­νια η οι­κο­νο­μία, σε όλα τα τρί­μη­να, θα έχει θε­τι­κό ρυθμό ανά­καμ­ψης […] Οι Ξένες Άμε­σες Επεν­δύ­σεις για τους δέκα πρώ­τους μήνες είναι 3,129 δισ., που είναι στα επί­πε­δα του 2006. Ο στό­χος είναι να πε­τύ­χου­με 4 δισ. μέχρι το τέλος του χρό­νου κάτι που είναι πολύ εφι­κτό. Ως πο­σο­στό του ΑΕΠ είναι πα­ρα­πά­νω από 2% και θα έχου­με ρεκόρ δε­κα­πε­ντα­ε­τί­ας». Και πρό­σθε­σε: «Επί­σης άμα κοι­τά­ξου­με τις ει­σηγ­μέ­νες εται­ρεί­ες στο χρη­μα­τι­στή­ριο οι κερ­δο­φο­ρία τους είναι πολύ υψηλή, όχι μόνο το 2016, αλλά συ­νε­χί­ζε­ται και το 2017». Επί­σης τό­νι­σε: «Μας εν­δια­φέ­ρουν οι επεν­δύ­σεις στην πραγ­μα­τι­κή οι­κο­νο­μία γιατί αυτές οι επεν­δύ­σεις δη­μιουρ­γούν θέ­σεις ερ­γα­σί­ας και οι πε­ρισ­σό­τε­ρες από αυτές είναι θέ­σεις ερ­γα­σί­ας πλή­ρους απα­σχό­λη­σης».

«Εκτός από την απα­σχό­λη­ση και τις επεν­δύ­σεις είναι και η εξω­στρέ­φεια» ση­μεί­ω­σε ο κ. Πα­πα­δη­μη­τρί­ου και συ­μπλή­ρω­σε: «Βλέ­που­με τε­ρά­στια αύ­ξη­ση των εξα­γω­γών, η οποία είναι 8,6% σε ετή­σια βάση. Εάν δούμε την ανα­το­μία των εξα­γω­γών και εξαι­ρέ­σου­με, πα­ρα­δείγ­μα­τος χάριν, τα πε­τρε­λαιοει­δή και τις θα­λάσ­σιες με­τα­φο­ρές, τότε οι εξα­γω­γές αγα­θών είναι κοντά στο 12%. Το κλίμα είναι τε­λεί­ως δια­φο­ρε­τι­κό απ' ό,τι εί­χα­με πριν».

«Το και­νού­ριο πα­ρα­γω­γι­κό μο­ντέ­λο που έχει ανα­πτύ­ξει η κυ­βέρ­νη­ση είναι κάτι που κα­τα­γρά­φε­ται από αυτά τα στα­τι­στι­κά στοι­χεία», τό­νι­σε ο υπουρ­γός Οι­κο­νο­μί­ας και Ανά­πτυ­ξης.

Σχο­λιά­ζο­ντας τους οι­κο­νο­μι­κούς δεί­κτες ανέ­φε­ρε: «Θα ήθελα επί­σης να πω ότι όλοι οι άλλοι δεί­κτες, είτε είναι οι δεί­κτες που έχουν να κά­νουν με τις υπεύ­θυ­νες προ­μή­θειες, τις με­τα­ποι­ή­σεις, αυτό που λέμε PMI, τη βιο­μη­χα­νι­κή πα­ρα­γω­γή, την κα­τα­να­λω­τι­κή εμπι­στο­σύ­νη, το οι­κο­νο­μι­κό κλίμα, όλοι αυτοί οι δεί­κτες μας δεί­χνουν ότι η χώρα έχει μπει πλέον στον δρόμο της ανά­πτυ­ξης». Για την επό­με­νη χρο­νιά υπο­γράμ­μι­σε: «Για το 2018 το momentum που υπάρ­χει να αυ­ξή­σου­με τις επεν­δύ­σεις, τις εξα­γω­γές, την εξω­στρέ­φεια και να μας βάλει στο δρόμο της κα­νο­νι­κό­τη­τας».

Σε όλο αυτό τον ορυ­μα­γδό, δια­βά­σα­τε τί­πο­τε για μι­σθούς και συ­ντά­ξεις, για σχο­λεία, υγεία και κοι­νω­νι­κή πρό­νοια; Μετά τις τόσες τε­ρά­στιες επι­τυ­χί­ες που μας αρά­δια­σε υπάρ­χει κά­ποια νύξη για τον κα­τώ­τα­το μισθό; Έκανε κά­ποια ανα­φο­ρά ο υπουρ­γός στην τε­ρά­στια έκρη­ξη των κερ­δών και στη συ­να­κό­λου­θη μεί­ω­ση μι­σθών και άλλων ει­σο­δη­μά­των των υπο­τε­λών τά­ξε­ων; Όχι βέ­βαια. Το μόνο στοι­χείο που ανέ­φε­ρε ήταν η απα­σχό­λη­ση, όμως ακόμη και ο Τραμπ έχει πολύ πιο φι­λο­λαϊ­κή ρη­το­ρι­κή όταν μι­λά­ει για τις θέ­σεις απα­σχό­λη­σης.  Και επί­σης δεν μας είπε ότι η αύ­ξη­ση αυτή οφεί­λε­ται στη μεί­ω­ση του αριθ­μού των όσων ανα­ζη­τούν ερ­γα­σία και κυ­ρί­ως στη μεί­ω­ση του από­λυ­του αριθ­μού της ερ­γα­τι­κής τάξης της οποί­ας η ερ­γα­σια­κή αφρό­κρε­μα έχει φύγει με­τα­νά­στρια στο εξω­τε­ρι­κό.

Δεν μας είπε επί­σης με τι μι­σθούς υπάρ­χει αυτή η απα­σχό­λη­ση. Δεν μας είπε για τα 350 ευρώ μη­νιαίο μισθό και για τις άλλες τρα­γι­κές συν­θή­κες που βιώ­νει η ερ­γα­τι­κή τάξη στη χώρα μας.

Γιατί ακρι­βώς όλες αυτές οι επι­τυ­χί­ες ήρθαν στην πλάτη των ερ­γα­ζο­μέ­νων (και των ανέρ­γων που με την ανερ­γία τους επι­δο­τούν τα κέρδη των κα­πι­τα­λι­στών). Η ανά­πτυ­ξη και οι επεν­δύ­σεις δεν συ­νο­δεύ­ο­νται με αύ­ξη­ση του πο­σο­στού του ει­σο­δή­μα­τος που καρ­πώ­νε­ται η ερ­γα­τι­κή τάξη, αλλά με μεί­ω­ση αυτού του πο­σο­στού, αλλά και αυτό ξέ­χα­σε να μας το πει ο καλός υπουρ­γός, που δεν δια­φέ­ρει απο­λύ­τως σε τί­πο­τε από τους τε­χνο­κρά­τες του νε­ο­φι­λε­λευ­θε­ρι­σμού.

Είναι σαφές, σε κάθε πε­ρί­πτω­ση, ότι ο καλός υπουρ­γός, ακόμη και με την ορο­λο­γία που χρη­σι­μο­ποιεί, απευ­θύ­νε­ται στην άρ­χου­σα τάξη και μόνον (ούτε καν στα μι­κρο­α­στι­κά στρώ­μα­τα όπου πα­ρα­δο­σια­κά απευ­θυ­νό­ταν η Δεξιά). Ταυ­τό­χρο­να όμως απο­δει­κνύ­ει για άλλη μια φορά ότι η κυ­βέρ­νη­ση χρή­ζει ψυ­χια­τρι­κής βο­ή­θειας: Αν όλα αυτά τα φο­βε­ρά επι­τεύ­χθη­καν με την εφαρ­μο­γή των μνη­μο­νια­κών πο­λι­τι­κών –και μά­λι­στα με πι­στό­τε­ρη εφαρ­μο­γή απ΄ ό,τι έκα­ναν οι προη­γού­με­νες κυ­βερ­νή­σεις, όπως έχει δη­λώ­σει ο Δ. Πα­πα­δη­μού­λης– τότε πώς γί­νε­ται ταυ­τό­χρο­να ο πρω­θυ­πουρ­γός να κα­ταγ­γέλ­λει την τρόι­κα (συ­γνώ­μη, τους θε­σμούς) ότι μας επέ­βα­λαν εκ­βια­στι­κά μια αντια­να­πτυ­ξια­κή πο­λι­τι­κή;

Τε­λι­κά μόνη δια­φο­ρά του Πα­πα­δη­μη­τρί­ου με τον Στουρ­νά­ρα είναι ότι «η χώρα δεν χρειά­ζε­ται την πι­στο­λη­πτι­κή γραμ­μή στή­ρι­ξης που λέει ο κ. Στουρ­νά­ρας». Ασφα­λώς τέ­τοιου τύπου δια­φο­ρές είναι υπαρ­κτές με­τα­ξύ των τε­χνο­κρα­τών της άρ­χου­σας τάξης. Γιατί σε όλα τα άλλα συμ­φω­νούν.

Η κυ­βέρ­νη­ση αυτή έχει λε­κιά­σει ανε­πα­νόρ­θω­τα το όνομα και την ιστο­ρία της πα­γκό­σμιας Αρι­στε­ράς. Και η κυ­νι­κή συ­νέ­ντευ­ξη του Πα­πα­δη­μη­τρί­ου, ενό­ψει 2018, ήρθε και πάλι να επι­βε­βαιώ­σει αυτό την τρα­γι­κή δια­πί­στω­ση.

Πηγή: rproject.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή