Σήμερα: 29/03/2024
Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2016 07:39

«Άρρωστο» ΕΣΥ: Σοκάρει ο «χάρτης» των ελλείψεων στα νοσοκομεία

Γράφτηκε από τον

_ΕΣΥ_Σοκάρει_ο_χάρτης_των_ελλείψεων_στα_νοσοκομεία.jpg

Άνιση μάχη με την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση δίνουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία - Κλειστές δεκάδες κλίνες ΜΕΘ - Μειώνονται τα χειρουργικά τραπέζια - Μακραίνουν οι λίστες αναμονής - Μηχανήματα εκτός λειτουργίας, προσλήψεις με το... σταγονόμετρο

Άνιση μάχη με την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ δίνουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), τα κενά και οι ελλείψεις σε προσωπικό, αλλά και σε... χρήμα, «στραγγαλίζουν» τη δημόσια υγεία.
 
Ο απολογισμός της ΠΟΕΔΗΝ είναι θλιβερός και ενδεικτικός. Παραμένουν κλειστές δεκάδες κλίνες ΜΕΘ, τα χειρουργικά τραπέζια μειώνονται εξαιτίας έλλειψης προσωπικού και οι περίφημες λίστες αναμονής χειρουργείων, την ορθή και διαφανή διαχείριση των οποίων έχει εξαγγείλει πολλάκις η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μακραίνουν επικίνδυνα, κλινικές λειτουργούν μόνο με ειδικευόμενους γιατρούς, μηχανήματα είναι εκτός λειτουργίας, διότι δεν υπάρχουν χρήματα για υλικά ή για επισκευές.
 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλη Γιαννακό, το προσωπικό του ΕΣΥ έχει μειωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια κατά 4.000 άτομα, ενώ άλλοι 7.000 εργαζόμενοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης και αναμένεται να φύγουν την επόμενη διετία.

Την ίδια ώρα, οι προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο και είναι κυρίως προσλήψεις που είχαν εγκριθεί μέχρι και το 2012.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρουν πως τα δημόσια νοσοκομεία θα λάβουν εφέτος 350 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με πέρυσι και εμφανίζουν σημαντικές ελλείψεις υλικών και φαρμάκων.
 
Την αγανάκτησή του για την τραγική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει το ΕΣΥ, εκφράζει και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ). «Οι δομές υγείας στις τουριστικές περιοχές είναι υπό κατάρρευση, ενώ οι νησιωτικές και οι ακριτικές περιοχές έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους. Οι συνθήκες αυτές είναι απάνθρωπες ,για το υγειονομικό προσωπικό ενώ εγκυμονούν κινδύνους για τους ασθενείς. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας οφείλει να αναλάβει τις τεράστιες ευθύνες που έχει για την πρωτοφανή αυτή κατάσταση» αναφέρει ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης.
 

Η ακτινογραφία των ελλείψεων του ΕΣΥ ανά περιφέρεια

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η ΠΟΕΔΗΝ, οι ελλείψεις ανά περιφέρεια είναι δραματικές. Αναλυτικά:
 
Στερεά Ελλάδα
 
Τα νοσοκομεία της περιφέρειας στερεάς Ελλάδας έχουν φθάσει σε οριακό σημείο λειτουργίας εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες.

Στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Εύβοιας, σε εκείνο της Χαλκίδας υπηρετούν 195 νοσηλευτές και είναι κενές 175 θέσεις.

Δεν εφημερεύουν όλο το μήνα Ορθοπεδικοί, Οφθαλμίατροι, ΩΡΛ, Γυναικολόγοι. Ειδικότητες όπως Αιματολόγος, Νευρολόγος και Δερματολόγος είναι κενές.

Στο νοσοκομείο Κύμης δεν υπάρχουν ΩΡΛ, Οφθαλμίατρος, αλλά ούτε και…μάγειρας. Στο νοσοκομείο Καρύστου δεν υπάρχει νευρολόγος, γυναικολόγος και ΩΡΛ.
 
Στο νοσοκομείο Θήβας η Παθολογική κλινική εφημερεύει  15 ημέρες τον μήνα, ο αξονικός τομογράφος λειτουργεί μια φορά την εβδομάδα, το ακτινολογικό τμήμα δεν λειτουργεί το βράδυ και οι θέσεις οφθαλμίατρου και ΩΡΛ είναι κενές.
 
Στο νοσοκομείο Λειβαδιάς η Παιδιατρική κλινική δεν λειτουργεί, από τις πέντε χειρουργικές αίθουσες είναι διαθέσιμη μόνο η μία. Ειδικότητες όπως ΩΡΛ, Νευρολόγος, Οφθαλμίατρος Πνευμονολόγος είναι κενές.

Στο  νοσοκομείο Άμφισσας στη νοσηλευτική υπηρεσία είναι κενές 23 θέσεις και 28 θέσεις στο λοιπό προσωπικό. Η παθολογική κλινική είναι κλειστή και οι περισσότερες κλινικές δεν εφημερεύουν όλο τον μήνα.
 
Ο Αξονικός τομογράφος  και ο Μαστογράφος  του νοσοκομείου Καρπενησίου δεν λειτουργούν και το μικροβιολογικό τμήμα λειτουργεί μόνο για εσωτερικούς ασθενείς.
 
Μετ' εμποδίων λειτουργούν η Μαιευτική και η Παιδιατρική κλινική στο νοσοκομείο Λαμίας.
 
Πελοπόννησος
 
Στο νοσοκομείο Αμαλιάδας, από τις 44 θέσεις μόνιμων γιατρών υπηρετούν μόλις 16 και από τις 13 θέσεις ειδικευομένων γιατρών υπηρετεί μόλις ένας.
 
Το αναισθησιολογικό τμήμα απομένει τους θερινούς μήνες με ένα γιατρό και το Μικροβιολογικό-Βιοχημικό εργαστήριο αδυνατεί να καλύψει σε 24ωρη βάση το πρόγραμμα.
 
Η ειδικότητα των τραυματιοφορέων είναι είδος προς εξαφάνιση. Ένας στη βάρδια για το τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ), κλινικές και ακτινογραφίες. Νυχτερινή, πολλές φορές και απογευματινή βάρδια με μία νοσηλεύτρια ανά κλινική.
 
Στο Νοσοκομείο Τρίπολης οφείλονται στο προσωπικό δεδουλευμένες πρόσθετες αμοιβές από το έτος 2011. Λόγω της τεράστιας έλλειψης προσωπικού έγινε περικοπή της μίας βάρδιας στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού με αποτέλεσμα την μεγάλη ταλαιπωρία μιας πολύ ευαίσθητης ομάδας ασθενών.
 
Μακεδονία - Θράκη
 
Στη νευραλγική και ακριτική περιφέρεια της  Μακεδονίας και Θράκης τα νοσοκομεία στενάζουν από την έλλειψη  προσωπικού και υλικών.
 
Ελλείψεις που αγγίζουν και το 40%, σε όλες τις υπηρεσίες καταγράφονται σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπως ΑΧΕΠΑ, ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ, ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ.
Είδος που έχει «εκλείψει» οι τραυματιοφορείς, οι βοηθοί θαλάμων, το προσωπικό εστίασης, εργάτες, φύλακες κλπ, με τους νοσηλευτές να αναγκάζονται εκ των πραγμάτων να διεκπεραιώνουν και αυτά τα καθήκοντα.
 
Τα διασυνδεόμενα νοσοκομεία προσπαθούν λόγω της έλλειψης προσωπικού να λύσουν τα προβλήματα, εκ των έσω, μετακινώντας το προσωπικό και ζητούν να κλείσουν κλινικές (π.χ Έδεσσα-Γιαννιτσά).
 
Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης έχει καταντήσει κουφάρι, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και ολοένα μεγαλύτερη υποχρηματοδότηση.
 
Το ακριτικό Νοσοκομείο του Διδυμοτείχου καταρρέει  από την έλλειψη προσωπικού – είναι ενδεικτικό ότι στους εργαζόμενους οφείλονται πάνω από 6.000 ημέρες ανάπαυσης προηγουμένων ετών.
 
Στο Νοσοκομείο Ξάνθης η κάλυψη από πλευράς προσωπικού ανέρχεται στο 65% των οργανικών θέσεων.
 
Το Νοσοκομείο Καβάλας με αυξημένες υποχρεώσεις κατά την τουριστική περίοδο προσπαθεί να ανταπεξέλθει με έλλειψη προσωπικού της τάξεως του 50%, με ισχνή χρηματοδότηση και εργαζόμενους σε κατάσταση εξουθένωσης.
 
Το Νοσοκομείο της Δράμας εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού προβαίνει συνεχώς σε περιορισμό των υπαρχουσών λειτουργιών.
 
Ήπειρος
 
Τραγικές ελλείψεις καταγράφονται στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων, όπου τα τελευταία τρία χρόνια έχουν αποχωρήσει 280 εργαζόμενοι και δεν έχει προσληφθεί κανείς.
 
Το νοσοκομείο λειτουργεί με τους επικουρικούς, με την πρακτική που κάνουν τα παιδιά από τα ΤΕΙ, με προγράμματα του ΟΑΕΔ και με το προσωπικό των εργολάβων, που το πρωί καθαρίζουν και αργότερα τους απασχολούν στα γκισέ του νοσοκομείου.
 
Παρόμοια προβλήματα υπάρχουν στα νοσοκομεία Πρέβεζας, Άρτας, Φιλιατών και Κέρκυρας.
Στο νοσοκομείο Πρέβεζας  το 1/3 των οργανικών  θέσεων της νοσηλευτικής υπηρεσίας είναι κενές. Τα 2/3 των κενών θέσεων της νοσηλευτικής υπηρεσίας  είναι «δεσμευμένες» σε αιτήματα για μετάθεση σε άλλα νοσοκομεία.
 
Κρήτη
 
Στο νοσοκομείο Χανίων έχουν αποχωρήσει πάνω από 70 εργαζόμενοι και οι προσλήψεις είναι μηδενικές. Οι κενές οργανικές θέσεις είναι 241. Το νοσοκομείο εφημερεύει καθημερινά, αλλά το βοηθητικό προσωπικό είναι ελάχιστο: υπάρχει ένας μεταφορέας ασθενών για όλο το νοσοκομείο.
 
Στα διασυνδεόμενα Πα.Γ.Ν.Η. - Βενιζέλειο καταγράφεται τεράστια έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού σε όλες τις ειδικότητες και κατηγορίες των εργαζομένων. Σε πολλές κλινικές ένας νοσηλευτής καλείται να ανταπεξέλθει σε απογευματινή και νυχτερινή βάρδια καλύπτοντας πάνω από 40 ασθενείς.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου το 2015 εξυπηρέτησε πάνω από 105.000 ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία, πάνω από 100.000 στα ΤΕΠ και έγιναν πάνω από 80.000 εισαγωγές. Η Παιδοψυχιατρική κλινική (μοναδική στην υγειονομική περιφέρεια) λειτουργεί με εργαζόμενους με «μπλοκάκι».
 
Το νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Ιεράπετρας καθώς κι εκείνο της Σητείας είναι δύο νοσοκομεία σε απομακρυσμένες περιοχές του νησιού, με πολύ άσχημο οδικό δίκτυο και με σημείο αναφοράς αγροτικές και τουριστικές περιοχές. Ωστόσο, χαρακτηρίζονται και για τη μεγάλη έλλειψη σε βασικές ιατρικές ειδικότητες, όπως καρδιολόγος, παιδίατρος, παθολόγος, γυναικολόγος κλπ.
 
Στο νοσοκομείο Ρεθύμνου δεν υπάρχουν ειδικευόμενοι χειρουργοί και παθολόγοι. Το ακτινολογικό δεν μπορεί να καλύψει όλες τις εφημερίες λόγω έλλειψης ακτινολόγων με αποτέλεσμα περιστατικά να μεταφέρονται στα Χανιά. Το βοηθητικό προσωπικό πληρώνεται από το παγκάρι στο εικονοστάσι που υπάρχει στο νοσοκομείο.
 
Στο νοσοκομείο Νεάπολης υπάρχουν τρεις εργαζόμενοι με καθήκοντα για τα πλυντήρια, τραπεζοκόμων, μεταφορείς ασθενών. Τεχνική υπηρεσία δεν υπάρχει και οι βλάβες που προκύπτουν δίνονται σε ιδιώτες τεχνικούς.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή