Σήμερα: 29/03/2024
Δευτέρα, 11 Απριλίου 2016 19:56

Η αντιπολεμική πορεία «ένωσε» το λιμάνι

Γράφτηκε από τον

poreia_11.jpg

Πορεία στο λιμάνι πραγματοποίησε το Σάββατο το μεσημέρι η Πρωτοβουλία Οργανώσεων και Συλλογικοτήτων, ξεκινώντας από τον σταθμό του ΗΣΑΠ. Φτάνοντας στην Ε2, όπου βρίσκεται ο πρώτος καταυλισμός, αρκετοί πρόσφυγες πλησίασαν, χειροκροτούσαν, καλούσαν και τους υπόλοιπους να μπουν στην πορεία.

Ενθουσιασμός και συγκίνηση επικράτησε στο πολύχρωμο πλήθος που διαδήλωσε κατά μήκος του λιμανιού. Φωνάχτηκαν συνθήματα στα ελληνικά, αγγλικά και αραβικά, διαβάστηκε πολιτικό κείμενο στις γλώσσες των προσφύγων από τους ίδιους.

Τα συνθήματα αφορούσαν το δικαίωμά τους για συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης, το σταμάτημα του πολέμου, αλλά και τη δυνατότητά τους να συνεχίσουν το ταξίδι της προσφυγιάς. Η κραυγή «Stop the War» («Σταματήστε τον πόλεμο») πάνδημη.

Σ’ αυτήν προστέθηκαν συνθήματα κατά του φασισμού και του ιμπεριαλισμού, για την αλληλεγγύη σε όλους τους πρόσφυγες.

Καθώς οι διαδηλωτές πορεύονταν προς τον καταυλισμό στην Πέτρινη Αποθήκη και εν συνεχεία την πύλη Ε1, πλαισιώνονταν απ’ όλο και περισσότερους πρόσφυγες, όλων των ηλικιών. Τα συναισθήματα των τελευταίων ανάμικτα. Ανάλογα με το πόσο καιρό βρίσκονται στο λιμάνι, με το κατά πόσο ελπίζουν στη συνέχιση του ταξιδιού της προσφυγιάς.

Οπως έλεγαν χαρακτηριστικά, η προσφυγιά -όπως και κάθε είδους μετανάστευση- είναι καταναγκαστική, δεν είναι επιλογή. Θα προτιμούσαν να σταματήσει τώρα ο πόλεμος και να γυρίσουν στις πατρίδες τους, στον τόπο τους, μιας και ο μύθος του ευρωπαϊκού παράδεισου πλέον καταρρίπτεται.

poreia2_3.jpg

Στην πορεία από πλευράς συλλογικοτήτων συμμετείχαν η Λαϊκή Αντίσταση-Α.Α.Σ., η ΟΡ.Μ.Α., η Κόντρα, η ΑΤΙΚ, οι αγωνιστές του Λαϊκού Μετώπου από την Τουρκία και το Κουρδιστάν, οι Αγωνιστικές Κινήσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ, η Πορεία, η Ταξική Πορεία, η Πρωτοβουλία Αγώνα και Αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες στα νότια προάστια.

Στους στόχους των διοργανωτών, η δημιουργία μαζικού λαϊκού κινήματος πραγματικής αλληλεγγύης που θα διεκδικεί από το κράτος, αλλά και θα παλεύει ενάντια στις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών και τη χρησιμοποίηση της χώρας γι’ αυτές. Ενα κίνημα που θα στοχεύει τον κοινό εχθρό και θα δώσει τη δυνατότητα και στους πρόσφυγες να διεκδικήσουν.

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή