Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020 09:17

Διαδηλωτές έπεσαν νεκροί από αστυνομικά πυρά στη Νιγηρία

Γράφτηκε από τον

nigiria.jpg

Διαδηλωτές που πραγματοποιούσαν ειρηνική συγκέντρωση έχασαν τη ζωή τους από σφαίρες των δυνάμεων ασφαλείας χθες βράδυ στο Λάγκος, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, ενώ οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν σε πολλές πόλεις της χώρας, μεταξύ των οποίων και η πρωτεύουσα Αμπούτζα, όπου έχουν αναπτυχθεί στρατεύματα.

Οι διαμαρτυρόμενοι αψήφησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας που επέβαλαν οι αρχές για να λάβουν τέλος οι μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις εναντίον κυρίως της αστυνομικής βαρβαρότητας που γίνονται σε όλη τη χώρα την τελευταία εβδομάδα.

«Αρκετοί διαδηλωτές σκοτώθηκαν, προσπαθούμε να μάθουμε πόσοι ακριβώς», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ίσα Σανούσι, εκπρόσωπος της ΜΚΟ.

Μάρτυρες έκαναν λόγο για σκηνές χάους και ανέφεραν πως είδαν πολλούς ανθρώπους να έχουν σωριαστεί στο έδαφος στον σταθμό διοδίων Λέκι, όπου συγκεντρώνονται διαδηλωτές εδώ και μία εβδομάδα.

Το Reuters, επικαλούμενοι τρεις αυτόπτες μάρτυρες, έκανε λόγο για τουλάχιστον δύο ανθρώπους που χτυπήθηκαν από σφαίρες στρατιωτών.

«Άρχισαν να ρίχνουν πραγματικές σφαίρες προς το πλήθος. Έριχναν μέσα στο πλήθος», είπε ο Άλφρεντ Ονονούγκμπο, 55χρονος ιδιωτικός φρουρός. «Είδα μια σφαίρα να χτυπάει έναν ή δύο ανθρώπους».

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του κυβερνήτη, ανέφερε ότι υπάρχουν μόνο «πληροφορίες για πυρά στον σταθμό διοδίων Λέκι». «Η πολιτειακή κυβέρνηση διέταξε να διενεργηθεί έρευνα για το συμβάν», ανακοίνωσε ο Γκμπογέγκα Ακοσίλε μέσω Twitter. 

Φωτορεπόρτερ είπε ότι πάνω από 20 στρατιωτικοί έφτασαν στον σταθμό διοδίων και άνοιξαν πυρ αμέσως. Είπε πως είδε δύο ανθρώπους που είχαν χτυπηθεί από σφαίρες.

Ένας τρίτος αυτόπτης μάρτυρας είπε πως περίπου 10 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τα πυρά. Πρόσθεσε πως είδε στρατιωτικούς να απομακρύνουν πτώματα.

Τι υποστηρίζουν οι αρχές

Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων δεν απάντησε αμέσως όταν του ζητήθηκαν σχόλιο για το επεισόδια με τα πυρά, τα οποία σύμφωνα με μάρτυρες άρχισαν γύρω στις 19:00 (21:00 ώρα Ελλάδας).

Οι αρχές επέβαλαν νωρίτερα χθες 24ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας στη Λάγκος, που περιλαμβάνει την ομώνυμη εμπορική πρωτεύουσα της Νιγηρίας, για να σταματήσουν οι μαζικές κινητοποιήσεις.

Ο επικεφαλής των δυνάμεων της αστυνομίας σε εθνικό επίπεδο υποστήριξε ότι διέταξε να αντιμετωπιστούν μονάδες αντιμετώπισης ταραχών σε όλη την επικράτεια καθώς αναφέρονται επιθέσεις εναντίον αστυνομικών τμημάτων, ενημέρωσε εκπρόσωπος των δυνάμεων επιβολής της τάξης.

Τι ζητούν οι διαδηλωτές

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν πριν δύο εβδομάδες μετά την κυκλοφορία ενός βίντεο που δείχνει έναν άντρα να ξυλοκοπείται, προφανώς από αστυνομικούς της ειδικής ομάδας κατά της ληστείας, γνωστή ως SARS.

Νέοι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους όλης χώρας υπό το σύνθημα #EndSARS. Σε απάντηση, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει την ομάδα, η οποία για αρκετά χρόνια έχει κατηγορηθεί από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όχι μόνο για καταχρήσεις, βασανιστήρια και δολοφονίες.

Όμως, οι πολίτες δεν είναι ικανοποιημένοι με τη διάλυση της μονάδας SARS και απαιτούν τον τερματισμό των παραβιάσεων και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλα τα μέρη της αστυνομικής δύναμης.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr