Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020 10:14

ΝΑΓΚΟΡΝΟ-ΚΑΡΑΜΠΑΧ Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις με πυρά πυροβολικού και πυραύλους

Γράφτηκε από τον

armenia.jpg

Απότομη κλιμάκωση των εχθροπραξιών μεταξύ των Αρμένικων και των Αζέρικων ενόπλων Δυνάμεων, στο Ναγκόρνο-Καρμπάχ -αυτόνομο θύλακα στο Αζερμπαϊτζάν με αρμενικό πληθυσμό- σημειώθηκε σήμερα με τις δύο πλευρές να σφυροκοπούν η μία την άλλη, με πυραύλους και πυροβολικό, σε όλο το μήκος της γραμμής αντιπαράθεσης.

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανέφερε ότι 27 στρατιώτες του σκοτώθηκαν στις μάχες με τις αζέρικες δυνάμεις σήμερα και άλλοι 31 χθες Κυριακή, μετά την επίθεση που λέει ότι δέχτηκε από το Αζερμπαϊτζάν. Οι τραυματίες είναι περίπου 200. Οι τοπικές αρχές πάντως υποστηρίζουν ότι ανέκτησαν σήμερα κάποια από τα εδάφη που είχαν χάσει χθες.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Αζερμπαϊτζάν ανέφερε ότι δύο Αζέροι πολίτες σκοτώθηκαν σήμερα και άλλοι πέντε χθες, ενώ 30 τραυματίστηκαν. Δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες για τυχόν θύματα μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν.

Μια ένοπλη σύγκρουση ευρείας κλίμακας με την άμεση εμπλοκή του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας θα όξυνε επικίνδυνα τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή του Καυκάσου, περιοχή αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, και κυρίως μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας. Η Μόσχα έχει συνάψει αμυντική συμμαχία με την Αρμενία, η οποία παρέχει υποστήριξη ζωτικής σημασίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και αποτελεί τη σύνδεσή του με τον υπόλοιπο κόσμο. Η Άγκυρα στηρίζει τους Αζέρους.

Το κοινοβούλιο της Αρμενίας νωρίτερα καταδίκασε την «στρατιωτική επίθεση με όλα τα μέσα» που λέει ότι εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν στον ορεινό θύλακα. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Άννα Ναγνταλιάν είπε ότι Τούρκοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες πολεμούν στο πλευρό των Αζέρων και ότι η Τουρκία παρέχει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και μαχητικά αεροπλάνα στο Αζερμπαϊτζάν. Το Μπακού διαψεύδει αυτούς τους ισχυρισμούς ενώ από την Τουρκία δεν υπήρξε κάποια άμεση αντίδραση. Ωστόσο, πολλοί Τούρκοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Ερντογάν, έχουν δεσμευτεί ότι θα βοηθήσουν τους Αζέρους.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Interfax» μετέδωσε δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, του Ανάρ Εβιάζοφ, σύμφωνα με τον οποίο οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του έχουν καταλάβει πολλά στρατηγικής σημασίας υψώματα κοντά στο χωριό Ταλίς, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο Εβιάζοφ είπε επίσης ότι κοντά στο Ταλίς σκοτώθηκε ο Λέρνικ Βαρντανιάν, ο διοικητής του αερομεταφερόμενου αρμένικου τάγματος επίθεσης, όμως η Αρμενία έκανε λόγο για «παραπληροφόρηση».

Δύο Σύροι, μέλη ενόπλων ομάδων που στηρίζονται από την Τουρκία στη Βόρεια Συρία, είπαν στο πρακτορείο «Reuters» ότι στέλνονται εκεί ως απόσπασμα, για να βοηθήσουν το Αζερμπαϊτζάν, σε συντονισμό με την Άγκυρα. Το πρακτορείο δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αυτές τις πληροφορίες από άλλη πηγή. Ο Χικμάτ Χατζίγιεφ, σύμβουλος του Αζέρου προέδρου Ιλχάμ Αλίγιεφ, χαρακτήρισε «ανοησία» να λέγεται ότι Σύροι μαχητές βοηθούν τη χώρα του.

Όπως ανακοινώθηκε, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει αύριο Τρίτη εκτάκτως, κεκλεισμένων των θυρών, για να εξετάσει τις εξελίξεις κατόπιν αιτήματος ευρωπαϊκών χωρών, όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές. Την πρωτοβουλία αυτή ανέλαβαν η Γερμανία και η Γαλλία, όμως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Εσθονία, Βέλγιο, Βρετανία) την στήριξαν επίσης.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ - ΜΠΕ, «Reuters»)

πηγη: 902.gr