Σήμερα: 29/03/2024
Σάββατο, 27 Ιουνίου 2020 11:18

Από τη Γαλλία ώς την Αμερική, η αστυνομία παντού δολοφονεί!

Γράφτηκε από τον

_τη_Γαλλία_ώς_την_Αμερική_η_αστυνομία_παντού_δολοφονεί.jpg

Κορίνα Βασιλοπούλου

«Πνίγομαι, πνίγομαι»... αυτή η λέξη, εφτά φορές, ήταν τα τελευταία λόγια που είπε ο Σεντρίκ Σουβιά, 42χρονος διανομέας με πέντε παιδιά, που στις αρχές του έτους ξεψύχησε λόγω καρδιακής εμβολής και ασφυξίας δύο μέρες μετά τη βίαιη σύλληψή του από την αστυνομία . Το βίντεο της δολοφονικής σύλληψης βγήκε τώρα στη δημοσιότητα και οι ομοιότητες με τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ κάτω από το γόνατο αστυνομικού στις ΗΠΑ είναι ανατριχιαστικές.

Μια υπόθεση τύπου Τζορτζ Φλόιντ συγκλονίζει ξανά τη Γαλλία. «Ξανά» γιατί η περίπτωση του άτυχου άντρα που σκοτώθηκε από αστυνομικούς κατά τη σύλληψή του έλαβε χώρα στις αρχές του έτους. Αυτές τις μέρες όμως λαμβάνει νέα δημοσιότητα με αφορμή την κυκλοφορία νέων βίντεο που έχουν καταγράψει τον θάνατο του 42χρονου Σεντρίκ Σουβιά στα χέρια των αστυνομικών στο Παρίσι και παρουσιάζει ανατριχιαστικές ομοιότητες με τις συνθήκες θανάτου του άτυχου Αφροαμερικανού στη Μινεάπολη που ξεσήκωσε ένα πρωτοφανές κίνημα διαμαρτυρίας στις ΗΠΑ, αλλά και στο εξωτερικό.

Στις 3 Ιανουαρίου, αστυνομικοί σταμάτησαν στον δρόμο τον Σουβιά, διανομέα στο επάγγελμα, επειδή οδηγούσε μιλώντας στο τηλέφωνο. Εκείνος εκνευρίστηκε, ακολούθησε πάλη και οι αστυνομικοί τον καθήλωσαν βίαια στο έδαφος. Ο άτυχος διανομέας, παντρεμένος και πατέρας πέντε παιδιών, έπεσε σε κώμα και πέθανε δύο μέρες αργότερα. Τα αίτια ήταν, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, καρδιακή εμβολή και ρήξη στον λάρυγγα που του προκάλεσε ασφυξία.

Τα βίντεο που έφτασαν τότε στις Αρχές, ύστερα από έκκληση «για μαρτυρίες», έδειχναν αρχικά τον Σουβιά να προσπαθεί να καταγράψει με το τηλέφωνό του τη σύλληψή του και την επέμβαση των αστυνομικών. Σε δεύτερο βίντεο εμφανίζονταν οι αστυνομικοί να γονατίζουν στο στέρνο του άντρα για να τον ακινητοποιήσουν, όπως συνέβη με τον Φλόιντ, ενώ άλλος αυτόπτης μάρτυρας κατέθεσε πως αστυνομικός τού είχε κάνει βίαιο κεφαλοκλείδωμα.

Η περίπτωση του Σεντρίκ Σουβιά είχε πάρει αρκετά μεγάλη έκταση στη Γαλλία, παρέμεινε όμως ουσιαστικά άγνωστη εκτός συνόρων. Αυτό άλλαξε πριν από λίγες μέρες, όταν η ιστοσελίδα της εφημερίδας Le Monde και ο ιστότοπος Mediapart έβγαλαν στη δημοσιότητα βίντεο, το οποίο ισχυρίζονται ότι προέρχεται από το κινητό του ίδιου διανομέα. Σε αυτό έχουν καταγραφεί ολόκληρη η συνομιλία του με τους αστυνομικούς ώς τη στιγμή που χάνει τις αισθήσεις του. Ο Σοβιά ακούγεται να λέει εφτά φορές τη φράση «J’ étouffe» (πνίγομαι). Συγκλονίζουν οι αναπόφευκτοι συνειρμοί με την απελπισμένη έκκληση του Τζορτζ Φλόιντ «I can’t breathe» (δεν μπορώ να αναπνεύσω).

«Ο γιος μου φώναζε “Πνίγομαι, πνίγομαι, πνίγομαι”», δήλωσε ο στους δημοσιογράφους ο Κριστιάν Σουβιά, ο πατέρας του νεκρού, στη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε την Τρίτη η οικογένεια, αξιώνοντας απαντήσεις από τις αρχές και απευθυνόμενη άμεσα προς τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι τέσσερις αστυνομικοί (όσοι και στην υπόθεση Φλόιντ) δεν είχαν καν τεθεί σε διαθεσιμότητα όλο αυτό το διάστημα και μόλις στις 17 Ιουνίου τέθηκαν υπό κράτηση μετά την απαγγελία κατηγοριών από τον εισαγγελέα για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας». Μια εξέλιξη που δεν ικανοποιεί τους συνηγόρους της οικογένειας Σουβιά, οι οποίοι ζητούν να συνεχιστούν οι έρευνες για τυχόν «ηθελημένες πράξεις βίας που επέφεραν τον θάνατο», έγκλημα στο οποίο δεν μπορεί να ασκηθεί έφεση με βάση το γαλλικό δίκαιο. Η οικογένεια προτρέπει επίσης τον Μακρόν να απαγορεύσει στην αστυνομία τις βίαιες πρακτικές κατά την σύλληψη, όπως το κεφαλοκλείδωμα και άλλες τεχνικές ασφυξίας, ώστε να μην υπάρξουν άλλα θύματα σαν τον Σεντρίκ Σοβιά.

Η υπόθεση αυτή έχει ανοίξει πολλές πληγές. Αφενός, τις δύσκολες συνθήκες εργασίας για πολλούς επισφαλώς εργαζόμενους όπως ήταν ο άτυχος διανομέας. Αφετέρου το ζήτημα της αστυνομικής βίας στη Γαλλία, το οποίο επανήλθε στον αφρό των ημερών τόσο με τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ όσο και των διαδηλώσεων των υγειονομικών την περασμένη εβδομάδα.

Οι συνδικαλιστές των αστυνομικών σωματείων όμως δεν θέλουν την παραμικρή αλλαγή. Στην περίπτωση Σουβιά μάλιστα, ο Ντενί Ζακόμπ, συνδικαλιστής του σωματείου Alternative Police, κάλυψε πλήρως τους συναδέλφους του, ισχυριζόμενος πως έπρεπε να τον συγκρατήσουν διότι δεν συμπεριφερόταν με ήρεμο τρόπο. Τα συνδικάτα μάλιστα αντέδρασαν έντονα στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ για επίδειξη «μηδενικής ανοχής» σε ρατσιστικές συμπεριφορές στο εσωτερικό της αστυνομίας και απαγόρευση του κεφαλοκλειδώματος, το οποίο τελικά διατηρείται μέχρι νεωτέρας...

πηγη: efsyn.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή