Σήμερα: 29/03/2024
Παρασκευή, 29 Μαϊος 2020 13:57

ΗΠΑ Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για τη δολοφονία Αφροαμερικανού από αστυνομικό στη Μινεάπολις

Γράφτηκε από τον

minneapolis-police-death-07.jpg

Από τη διαδήλωση στη Μινεάπολις

Πηγή: Associated Press

«Καζάνι» που βράζει από οργή για τα ατέλειωτα θύματα αστυνομικής, ρατσιστικής βίας στις ΗΠΑ θυμίζει η Μινεάπολις. Χτες, για τρίτο 24ωρο, χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού άνεργου Τζορτ Φλόιντ, από λευκό αστυνομικό στη διάρκεια σύλληψης την περασμένη Δευτέρα.

Επίκεντρο των διαδηλώσεων χθες το βράδυ ήταν το αστυνομικό τμήμα της τρίτης περιφέρειας, στο οποίο άνηκε ο αστυνομικός που δολοφόνησε τον Φλοιντ. Η αστυνομία επιχείρησε να διαλύσει τους διαδηλωτές κάνοντας χρήση δακρυγόνων και βλημάτων από καουτσούκ, χωρίς αποτέλεσμα καθώς διαδηλωτές εισέβαλαν στο αστυνομικό τμήμα, βάζοντάς του φωτιά. 

Στη διάρκεια των επεισοδίων δεν έλειψαν οι λεηλασίες καταστημάτων και οι βανδαλισμοί στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκε ένα άτομο. Το θύμα φέρεται πως έπεσε νεκρό πιθανώς από τις σφαίρες ένοπλου καταστηματάρχη. Η πυροσβεστική είχε κάνει λόγο για 16 εμπρησμούς κτιρίων τη νύχτα της Τετάρτης.

Διαδηλώσεις έγιναν έξω από το σπίτι του λευκού αστυνομικού που, όπως καταγράφηκε σε βίντεο, πατούσε με το πόδι του επί πέντε λεπτά το σβέρκο του θύματός του. Ο δήμαρχος της Μινεάπολις Τζέικομπ Φρέι ζήτησε, νωρίτερα, από τους εισαγγελείς να ασκήσουν δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση εναντίον του λευκού αστυνομικού που ουσιαστικά προκάλεσε τον θάνατο του Φλόιντ.

Οι νέες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν παρότι ο κυβερνήτης Τιμ Γουόλζ κήρυξε νωρίτερα χθες «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και κινητοποίησε την Εθνοφρουρά στην πολιτεία Μινεσότα για την αποκατάσταση της τάξης. Η απόφαση του κυβερνήτη  ακολούθησε τις εκκλήσεις του δημάρχου της Μινεάπολης για βοήθεια, μετά τις εκτεταμένες καταστροφές της Τετάρτης. «Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ πρέπει να οδηγήσει στην απόδοση δικαιοσύνης και σε αλλαγές του συστήματος, όχι σε περισσότερους θανάτους και καταστροφές», δήλωσε ο Γουόλζ Από την πλευρά της η Εθνοφρουρά της Μινεάπολης ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει δράση, σε συνεργασία με άλλες πολιτειακές υπηρεσίες διαθέτοντας προσωπικό, εξοπλισμό και εγκαταστάσεις για την αντιμετώπιση της «έκτακτης ανάγκης», σύμφωνα με την εφημερίδα Star Tribune. Η τροχαία της Μινεσότας εξάλλου ανακοίνωσε ότι κινητοποιεί 200 στελέχη της και ελικόπτερα.

Διαδηλώσεις έγιναν χτες και στο Λος Άντζελες, ενώ άλλες προγραμματίζονται και σήμερα σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP) - 902.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή