Σήμερα: 29/03/2024
Τρίτη, 26 Μαϊος 2020 06:11

Η Κούβα και τουριστική περίοδος: Ένα παράδειγμα προς μίμηση για μας

Γράφτηκε από τον

a74a4e8d02982a465da28ab5257d0d4d_S.jpg

του Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη

Στο χθεσινό του διάγγελμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας και μιας σειράς κλάδων από την 1η Ιουλίου.

Η φράση πως ανάμεσα στο «επίδομα ανεργίας ή ενίσχυση εργασίας, επιλέγω την ενίσχυση εργασίας», αποκαλύπτει την στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία κινείται πλέον στην κατεύθυνση μιας πολιτικής «ανοσίας αγέλης», βάζοντας την οικονομία πάνω από τις ανθρώπινες ζωές. Στο παραπάνω πλαίσιο, οι εξαγγελίες περί χρηματοδότησης μέρους ή τμήματος των μισθών των εργαζομένων από το κράτος, δεν αποτελεί τελικά παρά ενίσχυση των επιχειρήσεων των οποίων τις μισθολογικές υποχρεώσεις αναλαμβάνει η κυβέρνηση, ενώ οι  εργαζόμενοι επανατοποθετούνται στην αγορά εργασίας δίχως οποιαδήποτε αναφορά για μισθολογική ενίσχυση λόγω των κινδύνων στους οποίους εκτίθενται. Τα μέτρα μάλιστα ευνοούν ακόμα περισσότερο το μεγάλο τουριστικό κα. κεφάλαιο, καθώς το μόνο κριτήριο που τίθεται για τις επιχειρήσεις ώστε το κράτος να αναλάβει μέρος ή το σύνολο του μισθολογικού κόστους, είναι η απώλεια εσόδων και όχι η οικονομική επιφάνεια της επιχείρησης.

 Μάλιστα, ενώ από την 1η Ιουλίου δρομολογείται η σταδιακή επανέναρξη απευθείας πτήσεων εξωτερικού προς τους τουριστικούς προορισμούς, φαίνεται πως η κυβέρνηση ρισκάρει την υγεία των εργαζομένων χωρίς καν να έχει διασφαλισμένες τις αφίξεις. Μέχρι σήμερα η βρετανική Downing Street κάνει λόγο για επιβολή 14ήμερης καραντίνας για όσους Βρετανούς επιστρέφουν από ταξίδια στο εξωτερικό,  με την ιδέα για άνοιγμα «αεροπορικών γεφυρών» σε κάποια ξένα θέρετρα με χαμηλό αριθμό κρουσμάτων να μην αποτελεί προς το παρόν μέρος της πρότασης. Πολλές χώρες θα επιχειρήσουν να ευνοήσουν τον εσωτερικό τουρισμό, για να καλύψουν μέρος των απωλειών από τις ξένες αφίξεις. Τα αφεντικά των αεροπορικών εταιρειών φοβούνται ότι η καραντίνα  θα καταστρέψει την ταξιδιωτική βιομηχανία, με την British Airways να ζητά την αποκατάσταση στις μεγάλης κλίμακας πτήσεων τον Ιούλιο, κάτι που σύμφωνα με την Daily Mail πλέον φαίνεται απίθανο,  ενώ η Virgin Atlantic έχει επίσης δηλώσει ότι οι πτήσεις θα επιστρέψουν τον Αύγουστο «το νωρίτερο». 

Πάλι το παράδειγμα της Κούβας

Σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση κινείται το νησί της Κούβας. Η σοσιαλιστική χώρα δεν αποτελεί μόνο παράδειγμα ιατροφαρμακευτικής και διεθνιστικής πρωτοπορίας στην πάλη κατά του COVID-19, με το Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας (CIGB) της να αναπτύσσει ακόμα ένα φάρμακο(CIGB- 258) που είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία της ασθένειας. Ενώ το 82% των υποθέσεων COVID-19 έχουν αναρρώσει, και χωρίς να σημειωθεί κανένας θάνατος εδώ και μια βδομάδα, η κουβανική κυβέρνηση είναι επικεντρωμένη πρώτα και κύρια στην εξάλειψη της νόσου. Υπενθυμίζουμε πως ο τουρισμός στην Κούβα είναι μια βιομηχανία που παράγει το 10,4% του ΑΕΠ της(2018), που βρίσκεται υπό το πολυετές εμπάργκο από τις ΗΠΑ. Πρόκειται για μια ζωτική πηγή εισοδήματος για την Κούβα, η οποία ήδη πριν από την εξάπλωση του COVID-19 αντιμετώπιζε νέες αμερικανικές κυρώσεις, αρκετές από τις οποίες επικεντρώθηκαν στον τουριστικό τομέα(πχ. η απαγόρευση των κρουαζιερών και ο περιορισμός των πτήσεων προς το νησί από τις Ηνωμένες Πολιτείες). Αποτελεί την δεύτερη πηγή εισοδήματος για την Κούβα και απασχολεί περίπου μισό εκατομμύριο άτομα στον κρατικό τομέα, με 70.000 δωμάτια σε περίπου 300 ξενοδοχεία που έχουν διανεμηθεί σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ ένα υψηλό ποσοστό των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σχετίζεται με τον τουρισμό.

Ωστόσο, λόγω της πανδημίας το νησί περιόρισε την είσοδο των ταξιδιωτών στις 24 Μαρτίου, επιτρέποντας μόνο την είσοδο κατοίκων, και στις 2 Απριλίου έκλεισε τα σύνορά του εντελώς εκτός από την κυκλοφορία εμπορευμάτων και εξαιρετικές περιπτώσεις όπως η αναχώρηση πτήσεων επαναπατρισμού αλλοδαπών ή των ιατρικών αποστολών. Παρότι  αρκετές αεροπορικές εταιρείες ανέφεραν αυτή την εβδομάδα ότι θα ανοίξουν εκ νέου την πώληση εισιτηρίων προς την Κούβα από τον Ιούλιο, το Υπουργείο Τουρισμού επιβεβαίωσε ότι τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά μέχρι να το υποδείξει η κυβέρνηση, ενώ  διαβεβαίωσε ότι προετοιμάζει τις εγκαταστάσεις για όταν θα έρθει η ώρα για το εκ νέου άνοιγμα. Συγκεκριμένα, το επίσημο σημείωμα του υπουργείου αναφέρει ότι «για χάρη της προστασίας της εθνικής ασφάλειας υγείας», το οποίο θεωρείται «θεμελιώδης αρχή του κουβανικού κράτους», «τα σύνορά μας δεν θα ανοίξουν, ούτε θα ενεργοποιηθούν οι τουριστικές υπηρεσίες, μέχρι να το υποδείξει η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κούβας». Ωστόσο, σημειώνει ότι «λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κατάσταση της εξέλιξης αυτής της νόσου στην Κούβα και στον κόσμο, το Υπουργείο Τουρισμού επικεντρώνεται στη συνεχή βελτίωση των ξενοδοχειακών και μη ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων». Επιπλέον, αναφέρει ότι εργάζεται «για την εκπόνηση υγειονομικών και υγειονομικών πρωτοκόλλων, για να αντιμετωπίσει την επανέναρξη των τουριστικών δραστηριοτήτων».

Παράλληλα, το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας ενισχύει τα υγειονομικά μέτρα με ειδικές συμπληρωματικές διατάξεις για το τρέχον στάδιο της πρόληψης και του ελέγχου της εξάπλωσης του COVID-19, τα οποία θαείναισεισχύόσο διαρκεί οεπιδημιολογικόςκίνδυνος με στόχο «να αποτρέψουν την εξάπλωση της νόσου και να επιτύχουν επιδημιολογικό έλεγχο ώστε να επιτρέψει την ασφαλή λειτουργία της κοινωνίας και της εθνικής οικονομίας».  Παράλληλα, έχει ξεκινήσει μια διαδικασία τεστ πόρτα-πόρτα, με στόχο των εντοπισμό κρουσμάτων. Σε αυτά το πλαίσιά, ο Εθνικός Διευθυντής Επιδημιολογίας του Υπουργείου Δημόσιας Υγείας, Φρανσίσκο Ντουράν, διαβεβαίωσε ότι όταν αποφασιστεί τελικά το άνοιγμα των συνόρων(«μια ημερομηνία που δεν μπορώ τώρα να προβλέψω, καθώς εξαρτάται επίσης από την γενικότερη κατάσταση στον υπόλοιπο κόσμο»), θα υιοθετηθεί ένα πακέτο μέτρων το οποίο ήδη έχει θεσπιστεί από τους διεθνείς υγειονομικούς κανονισμούς . Μεταξύ αυτών των μέτρων, επεσήμανε την θερμομέτρηση, την καταγραφή ταξιδιωτών, τον ιατρικό έλεγχο τους από οικογενειακό γιατρό κατά τις πρώτες 72 ώρες και την απομόνωση σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων. Σημείωσε επίσης ότι με την εκπλήρωση αυτών των προληπτικών μέτρων, ο κόσμος μπορεί να ανοίξει στο μέλλον, όταν ο κίνδυνος είναι όσο το δυνατόν πιο μικρός. Ωστόσο, δήλωσε, "δεν είναι τώρα αυτή η ώρα".

Όπως εξήγησε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Alejandro Gil Fernandez, εξετάζονται μέτρα για την προστασία των εξαγωγών, την εθνική παραγωγή τροφίμων, ενέργειας, φαρμάκων και υγιεινής κα, ενώ παράλληλα η χώρα διεκδικεί το πάγωμα αποπληρωμής του κρατικού χρέους προς τη Λέσχη των Παρισίων μέχρι το 2022. Για να διασφαλίσουν την διατροφική επάρκεια, οι αρχές πρόσθεσαν αυτόν τον μήνα περισσότερα προϊόντα στο μηνιαίο πρόγραμμα σίτισης (libreta) και άρχισαν να πειραματίζονται με online εμπόριο και επιλογές παράδοσης. Με το φάντασμα της το φάντασμα της «Ειδικής Περιόδου» μετά την πτώση της ΕΣΣΔ να είναι ζωντανό, οι επιτροπές υπεράσπισης της επανάστασης (CDR) βοηθούν στη διάδοση των οδηγιών που παρέχει η κυβέρνηση, παρακολουθούν την εμφάνιση συμπτωμάτων στον πληθυσμό, ράβουν μάσκες επειδή οι προμήθειες χειρουργικών μασκών είναι ανεπαρκείς.

Δύσκολες συγκρίσεις, αναγκαίες συνθήκες

Η ελληνική κυβέρνηση έχει να παραδειγματιστεί πολλά από την αντιμετώπιση της πανδημίας από μια χώρα που, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, επιμένει να βάζει πρώτα από όλα την υγεία και την ζωή των ανθρώπων της. Οι φθηνοί επικοινωνιακοί τακτικισμοί, δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός πως η κυβέρνηση σπατάλησε 2 μήνες καραντίνας, δίχως κανένα μέτρο για την επόμενη μέρα, ενώ πλέον σχεδιάζει την χωρίς κανένα υγειονομικό μέτρο παράδοση των εργαζομένων σε επικίνδυνες συνθήκες εργασίας. Ακόμα και τα υποχρεωτικά τεστ στους τουρίστες(μέτρο που δεν εγγυόταν πως ο τουρίστας δεν θα νοσήσει στην Ελλάδα), τίθενται εκτός σχεδιασμού, όπως και η υποχρεωτική καραντίνα. Η επικίνδυνη λογική «όποιος πληρώνει, δεν σε κολλάει» είναι έκδηλη.

Η μετά-κορονοϊό πραγματικότητα αναμένεται να οξύνει σε παγκόσμιο επίπεδο την κρίση του συστήματος, με μια νέα παγκόσμια κρίση να είναι δεδομένη. Το άνοιγμα των οικονομιών εν μέσω κορονοϊού, δίχως μάλιστα κανένα μέτρο, δεν θα ανακουφίσει αυτό που έρχεται. Μόνο μια πολιτική η οποία η οποία θα βασίζεται στην κατεύθυνση της άρσης ή λήψης μέτρων με μοναδικό κριτήριο την υγεία της κοινωνίας, η οποία θα κινείται στην κατεύθυνση της ανατροπής του κυρίαρχου οικονομικού μοντέλου, μπορεί να εγγυηθεί την προστασία του λαού. Μια πολιτική που, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να περιλαμβάνει ισχυρές δημόσιες υπηρεσίες υγείας, ανάπτυξη επισιτιστικών και άλλων κοινωνικών δικτύων, στάση πληρωμών-διαγραφή χρεών-οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων που είναι στον «πάγο», των ανέργων και των μικρών επιχειρήσεων, όπως και των αναγκαίων εργαζομένων που είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του COVID-19. Με άλλα λόγια, τα φύλλα του «λεφτόδεντρου» που η κυβέρνηση ανακάλυψε για τους επιχειρηματίες, χρειάζεται να  κατευθυνθούν από τα υψηλότερα στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα.

 Η βίαιη ένταξη σε ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας και η δεδομένη όξυνση την εργασιακής εκμετάλλευσης για να αντιμετωπιστεί η νέα κρίση του συστήματός τους, σπρώχνουν τα παραπάνω στρώματα, τους εργαζόμενους στον τουρισμό, την εστίαση, τις αλυσίδες παραγωγής και εφοδιασμού κα., σε μια νέα φάση διεκδίκησης  και πάλης για το αυτονόητο δικαίωμα στην υγεία και την ζωή τους.                

πηγη: kommon.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή