Σήμερα: 19/04/2024
Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2019 07:37

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Σενάρια επανέναρξης συζητήσεων για το Κυπριακό

Γράφτηκε από τον

cyprus-greece-turkey.jpg

Σε πλήρη εξέλιξη είναι και τα παζάρια με επίκεντρο την ανατολική Μεσόγειο, καθώς την ώρα που η Άγκυρα, εμφανίζεται να στέλνει και τέταρτο πλοίο στην κυπριακή ΑΟΖ, φουντώνει όλο και περισσότερο η συζήτηση για την ανάγκη άμεσης επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, που αλληλεπιδρά και με τα σχέδια των ενεργειακών κολοσσών για την περιοχή.

Κυπριακά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν σήμερα εκτενή αποσπάσματα επιστολής που έστειλε ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, στον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για να εμπλακεί προσωπικά στη διοργάνωση πενταμερούς άτυπης συνάντησης, το συντομότερο δυνατόν, για «διασαφήνιση της διαδικασίας για συνολική λύση στο Κυπριακό». Η επιστολή στάλθηκε στις 10 Ιούλη και μεταξύ άλλων ζητά ξανά διαπραγματεύσεις με ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα. Κάνει ειδική αναφορά στο Κοινό Ανακοινωθέν του 2014 (όπου γίνεται αναφέρονται ρητά «δύο συνιστώντα κράτη») αλλά και στη διαδικασία ανανέωσης της «ειρηνευτικής δύναμης» του ΟΗΕ στην Κύπρο, ζητώντας αυτή να μη μετατραπεί σε ένα εργαλείο που διαιωνίζει το κατεστημένο στο Κυπριακό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, μετέφερε την ικανοποίηση του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, επειδή ο Μουσταφά Ακιντζί υιοθέτησε τη δική του πρόταση περί σύγκλησης άτυπης διάσκεψης. Η επιστολή Ακιντζί της 10ης Ιούλη «στην ουσία αποτελεί πρόταση της κυπριακής πλευράς από τις 14 Ιούνη ανέφερε ο Προδρόμου, τονίζοντας ότι ο Κύπριος Πρόεδρος είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, είτε κατ' ιδίαν είτε με την παρουσία της απεσταλμένης του γγ του ΟΗΕ, «με στόχο τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών».

(Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ, ΚΥΠΕ) - 902.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή