Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2019 12:15

Το διεθνές δίκτυο του νεοφασισμού

Γράφτηκε από τον

286545-neofasismos.jpg


Αλέξανδρος Ζέρβας

Με  δεδομένη ανησυχία που επικρατεί σε ένα μεγάλο τμήμα του ευρωπαϊκού πολιτικού κόσμου εξαιτίας της ανόδου της ακροδεξιάς σε πολλές χώρες, οι πληροφορίες για απόπειρα παγκόσμιας δικτύωσης ακραίων και φασιστικών ομάδων έρχεται να φέρει ακόμη περισσότερα «σύννεφα».

Όπως αναφέρει μάλιστα το redpepper, μεγάλο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι τον περασμένο Ιούνιο φασιστικές και σκληρές ακροδεξιές ομάδες πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη διαδήλωσή του από τη δεκαετία του 1930. Πιο συγκεκριμένα 15000 άτομα συγκεντρώθηκαν ζητώντας την απελευθέρωση του Τόμυ Ρόμπινσον (το πραγματικό του όνομα είναι Γουάξλεϊ Λεννον), ενός επιφανούς Βρετανού ακροδεξιού στελέχος του UKIP, που βρίσκεται φυλακισμένος για περιφρόνηση δημόσιας αρχής. Η φυλάκιση του Ρόμπινσον έγινε η αιτία για επίδειξη δύναμης της διεθνούς ακροδεξιάς, καθώς και τη συμβολική δήλωση ότι αυτές οι δυνάμεις στοχεύουν σε ευρύτερη συνεργασία.

Ανάμεσα στους ομιλητές περιλαμβάνονταν ο Βέλγος βουλευτής, Φίλιπ Ντεγουίντερ, του Φλαμανδικού κόμματος αλλά και ο επικεφαλής του Ολλανδικού αντιμουσουλαμανικού κόμματος, Γκέερτ  Βίντερς. Επίσης, διαβάστηκαν μηνύματα από πολλά ακροδεξιά κόμματα, μεταξύ των οποίων και το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο της Μαρί Λεπέν.

Μια ακόμη βασική ομιλήτρια ήταν η Βρετανίδα πρώην ευρωβουλευτής, Τζανίς ΄Άτκισνον, η οποία  τα προηγούμενα χρόνια, μαζί με τον Βίλντερς, χρησιμοποίησε τη θέση της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να προωθήσει μια  συμμαχία των μεγάλων σκληρών δεξιών κομμάτων με διάφορα φασιστικά κινήματα. 

 

Το UKIP παίρνει το τιμόνι του ευρωπαϊκού ακροδεξιού μετώπου

Μάλιστα, αρκετές μέρες πριν τη συγκέντρωση οργάνωσε συνάντηση με επιφανείς Βρετανούς νεοφασίστες με στόχο να δημιουργήσει όσο το δυνατό ευρύτερο μέτωπο υπέρ του Ρόμπινσον. Μεταξύ των βασικών συμμετεχόντων βρέθηκαν ο Λι Ουίλιαμς από τη Δημοκρατική Συμμαχία Φιλων του Ποδοσφαίρου (DFLA) και ο Ρίτσαρντ Ινμαν από την οργάνωση  Βετεράνοι εναντίον της Τρομοκρατίας, καθώς επίσης και ο ξάδερφος του Ρόμπινσον, Κέβιν Κάρολ -πρώην ηγέτη της φασιστικής Αμυντικής Λίγκας αλλά και υποστηρικτής  του Βρετανικού Εθνικού Κόμματος. Από τη μεριά του ο Βίλντερς φρόντισε να διοργανώσει συνάντηση στο Ολλανδικό κοινοβούλιο για τον Ρόμπινσον.

Ο ενεργός ρόλος της Άτκινσον στην προώθηση των νεοφασιστών αντανακλούσε πάντως και την αντιπαράθεση μεταξύ των ευρωβουλευτών του UKIP σχετικά με το κατά πόσο θα έπρεπε να συμμετέχει στην Ευρωομάδα της ακροδεξιάς, στην οποία συμμετέχουν η Γαλλικό Εθνικό Μέτωπο, το Ολλανδικό Κόμμα της Ελευθερίας, το Αυστριακό Κόμμα της Ελευθερίας, το Βελγο-φλαμανδικό κόμμα αλλά και η Ιταλική Λέγκα του Βορρά. Το UKIP, μετά από σχετικό βέτο εκ μέρων των πρώην ηγετών του, Νάιτζελ Φάρατζ Και Πωλ Νούταλ, είχε αρνηθεί να ενταχθεί στο ακροδεξιό μπλοκ.

Σήμερα όμως και παρά το γεγονός ότι μετά τις εκλογές του Μαΐου δεν θα υπάρξουν βρετανοί ευρωβουλευτές λόγω του Brexit, ο νέος ηγέτης του UKIP, Τζέραλντ Μπάτεν, φρόντισε -για κάθε ενδεχόμενο- να προσχωρήσει στη συμμαχία των Ευρωπαίων νεοφασιστών, επιβεβαιώνοντας ότι για τον ίδιο η γραμμή Φάρατζ και Νούτελ ανήκει στο παρελθόν.

Ο αμερικάνικος δάκτυλος που πήγε άπατος

Την ίδια στιγμή, η δικτύωση φαίνεται πως αγγίζει και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Πιο συγκεκριμένα, λίγο καιρό αφότου ο στενός συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ, Στηβ Μπάνον, αποπέμφθηκε από τον Λευκό Οίκο το 2017, ξεκίνησε μια περιοδεία στην Ευρώπη με σκοπό τη δημιουργία μιας «Διεθνούς της Ακροδεξιάς», στην οποία έδωσε τον τίτλο «Η Κίνηση». Κατά τη διάρκεια της περιοδείας έγινε δεκτός με ιδιαίτερο ενθουσιασμό στο συνέδριο του Γαλλικού Εθνικού Μετώπου, με την Μαρί Λεπέν να τον ανεβάζει στην εξέδρα στο πλάι της.

 

Στην αντίστοιχη επίσκεψή του στην Ιταλία συζήτησε με τον επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, ενώ είχε υποδοχή ροκ σταρ στην ετήσια συνάντηση των Ιταλών Αδελφών, την μετεξέλιξη δηλαδή του φασιστικού κόμματος. Σε κάθε περίπτωση, η ενθουσιώδης υποδοχή του Μπάνον στην Ιταλία ήρθε απλά να επιβεβαιώσει το πόσο πολύ έχει διαβρωθεί η συγκεκριμένη χώρα από την πολιτική κυριαρχία της αντιμεταναστευτικής-ξενοφοβικής ρητορικής. Ειναι άλλωστε ενδεικτικό το γεγονός ότι το 40% των Ιταλών εμφανίζεται να έχει θετική άποψη για τον Ντόναλντ Τραμπ, ένα ποσοστό που δε συναντά κανείς σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Παρά όμως το γεγονός ότι ο Μπάνον φαίνεται να είχε στη διάθεση του μεγάλα χρηματικά ποσά για την ευρωπαϊκή εκστρατεία του, η «Κίνηση» -η οποία στηρίχθηκε αρχικά και από τον Βέλγο εκατομμυριούχο δικηγόρο, Μίκαελ Μοντικάμεν- αποδείχτηκε μια μεγαλειώδης αποτυχία. Αυτό συνέβη για δυο βασικούς λόγους: Πρώτον, γιατί ο Μπάνον ήθελε τη δημιουργία μιας κοινής ακροδεξιάς λίστας ενόψει των ευρωεκλογών του 2019, κάτι που απέρριψαν τα περισσότερα συγκεκριμένα πολιτικά σχήματα, κατά δεύτερον, τα μεγαλύτερα κόμματα της ακροδεξιάς είχαν ήδη δημιουργήσει εδώ κι αρκετό καιρό το δικό τους «κλαμπ» στο Ευρωκοινοβούλιο. Δεν είχαν λοιπόν ανάγκη κανέναν Μπάνον για να τις οργανώσει.

Παρά λοιπόν την ενθουσιώδη υποδοχή του στο συνέδριο του Γαλλικού Εθνικού Μετώπου, το κόμμα τελικά απέρριψε την πρότασή του για δημιουργία κοινής λίστας με τα υπόλοιπα ακροδεξιά κόμματα. Κάτι ανάλογο συνέβη και με το AfD στη Γερμανία, με τον ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος, Αλεξάντερ Γκάουλαντ, να δηλώνει πως μια τέτοια ιδέα ήταν εκ προοιμίου καταδικασμένη να αποτύχει. Όπως και να έχει το πράμα, παρά την μεγάλη δημοφιλία του Ντόναλντ Τραμπ μεταξύ της διεθνούς ακροδεξιάς, το να υπαγορεύουν Αμερικάνοι σε Ευρωπαίους εθνικιστές πως να κινηθούν δεν είναι απλή υπόθεση. Ο Μπάνον λοιπόν μπορεί να εμπνέει την ευρωπαϊκή ακροδεξιά, όχι όμως να έχει λόγο σε οργανωτικά ζητήματα που την αφορούν.

Και η αμερικάνικη χρηματοδότηση που αποδεικνύεται πολύ χρήσιμη

Το παρών στη διαδήλωση του Ιουνίου έδωσαν άλλες δυο διακριτές ομάδες: οι Δυτικοί Περήφανοι Σοβινιστές από τις ΗΠΑ αλλά και το Κόμμα της Ελευθερίας από την Πολωνία. Ακόμη πιο σημαντική ήταν όμως η παρουσία μια φασιστικής γκρούπας, που επιχείρησε να οργανωθεί διεθνώς προωθώντας μια «συνεκτική ιδεολογία». Αυτή είχε τον τίτλο Γενετική Ταυτότητα και εισήγαγε τον όρο «εθνοπλουραλισμός», ο οποίος υπαγορεύει την κατασκευή με γνώμονα αποκλειστικά την εθνότητα («βασιζόμαστε στη βιολογία» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι θιασώτες του) και των πλήρη αποκλεισμό των ξένων. Η εν λόγω οργάνωση ενεργοποιήθηκε το 2017, όταν συγκέντρωσε 200 χιλιάδες Ευρώ για μια καμπάνια που στόχο είχε την παρεμπόδιση του έργου εκείνων των ΜΚΟ που έσωζαν ζωές μεταναστών στη Μεσόγειο. Η καμπάνια δεν είχε σοβαρά αποτελέσματα -άλλωστε η παρέμβαση της ιταλικής κυβέρνησης αλλά και της ΕΕ υπήρξαν πολύ πιο αποτελεσματικές στην παρεμπόδιση του ανθρωπιστικού έργου που προσέφεραν οι συγκεκριμένες οργανώσεις. Κάτι τέτοιο απέδειξε πως η Γενετική Ταυτότητα δεν διαθέτει αυτή στιγμή πολλούς οπαδούς στην Ευρώπη. Ο χρηματοδότης της, ο Αμερικάνος Μάρτιν Στέλνερ είχε επιχιερήσει να στρατολογήσει τον Τόμυ Ρόμπινσον το 2018. Ο ίδιος ο Ρόμπινσον παντως, με δεδομένη την ανάδειξη του σε ρόλο συμβούλου του UKIP φαίνεται πως ειχε πολύ σημαντικότερα ζητήματα να ασχοληθεί.

Ταυτόχρονα όμως πρέπει να σημειωθεί πως η συνεχής ροή χρημάτων από τις ΗΠΑ προς οργανώσεις της ακροδεξιάς έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην άνοδο του νεοφασιστικού εξτρεμισμού. Είναι ενδεικτικό πως η καμπάνια για την απελευθέρωση του Τόμυ Ρόμπινσον έλαβε 60 χιλιάδες λίρες από το Αμερικάνικο think tank Φόρουμ για τη Μέση Ανατολή, το οποίο χρηματοδοτείται από Συντηρητικούς εκατομμυριούχους. Επίσης, πολύ δραστήρια για την υποστήριξη του Ρόμπινσον ήταν το Κέντρο Ελευθερίας του David Horowitz, ένα ακόμη άκρως συντηρητικό thnk tank, που λαμβάνει χρήματα από ισχυρούς επιχειρηματίες.

Τέλος, είναι σαφές πως οι ραγδαία εξάπλωση της φασιστικής ιδεολογίας τροφοδοτείται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις εκλογικές επιτυχίες των ακροδεξιών κομμάτων, αλλά ιδιαίτερα από την ανάδειξη του Ντόναλντ Τραμπ στη θέση του προέδρου των ΗΠΑ. Άλλωστε, ο ίδιος επαναλαμβάνει σε αναρτήσεις του στο επίσημο (κι ιδιαίτερα δημοφιλές) προφίλ του στο twitter θέσεις που εκφράζουν πολλοί ακροδεξιοί μπλόγκερ, όπως για παράδειγμα τον ισχυρισμό ότι η προώθηση το καραβανιού των μεταναστών προς τα σύνορα των ΗΠΑ χρηματοδοτήθηκε από τον Τζορτζ Σόρος.. 

ΠΗΓΗ: tvxs.gr