Σήμερα: 19/04/2024
Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018 08:22

Φραστικές αντεγκλήσεις αλλά και διαβεβαιώσεις για τη σχέση Ρώμης - ΕΕ

Γράφτηκε από τον

italy-politics.jpg

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας με τους δύο αντιπροέδρους του

Πηγή: Associated Press

Την ώρα που συνεχίζονται οι αντεγκλήσεις ιταλικής κυβέρνησης και ΕΕ, επί του σχεδίου προϋπολογισμού, πληθαίνουν και οι ποικίλες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για την πορεία της Ιταλίας στην ΕΕ.

Τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι, ήρθε να μετριάσει ο έτερος αντιπρόεδρος και ηγέτης του M5S Λουίτζι Ντι Μάγιο, ο οποίος από τη Γερμανία είπε ότι «εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι πρέπει να ανακαλέσουμε τη συμμετοχή της Ιταλίας στην ΕΕ. Πρέπει να μείνουμε (στην ΕΕ) για να εκμεταλλευτούμε αυτή την ιστορική στιγμή για να την αλλάξουμε». Και τόνισε ότι «εμείς, ως κυβέρνηση, δε θέλουμε να αφήσουμε το ευρώ ή την ΕΕ».

Αλλά και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πάολο Σαβόνα, ισχυρίστηκε ότι κανείς στην ιταλική κυβέρνηση δεν θέλει αποχώρηση από την ΕΕ, συμπληρώνοντας ότι οι δύο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης Σαλβίνι και Ντι Μάγιο «μπορεί να είναι ακρατείς αλλά είναι άλλο αυτό και άλλο το να είσαι ανεύθυνος».

Από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός οικονομικών Τζοβάνι Τρία, μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της ιταλικής βουλής, δήλωσε ότι συμφωνεί με τον πρόεδρό της, Ρομπέρτο Φίκο, ότι «οι τόνοι στον διάλογο με τις Βρυξέλλες πρέπει να πέσουν».

Πρόσθεσε, δε, ότι ο νέος κρατικός προϋπολογισμός της Ιταλίας εγγυάται οικονομική ανάπτυξη και χαρακτηρίζεται από αίσθημα ευθύνης.

Ο Τζοβάνι Τρία υπογράμμισε ότι πρέπει να ακολουθηθεί μια στρατηγική, η οποία να ευνοήσει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και δήλωσε βέβαιος ότι η Ιταλία μέσα στην επόμενη τριετία θα καταφέρει να μειώσει τόσο τη σχέση ελλείμματος - ΑΕΠ, όσο και το δημόσιο χρέος της.

Πάντως το ιταλικό σπρεντ άγγιξε σήμερα τις 315 μονάδες, που αποτελούν και την αρνητικότερη επίδοση από τον Απρίλη του 2013. Παράλληλα, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου του ιταλικού δημοσίου άγγιξε το 3,7%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, απόψε θα πραγματοποιηθεί στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης, νέα συνεδρίαση με θέμα τα οικονομικά και κοινωνικά μέτρα της κυβέρνησης. Συνεδρίαση στην οποία αναμένεται να πάρουν μέρος ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, οι δυο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, όπως και ο υπουργός οικονομικών.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

ΠΗΓΗ: 902.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή