Σήμερα: 29/03/2024
Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2018 07:16

WSJ: ΗΠΑ και ΕΕ συμφωνούν στη διχοτόμηση του Κοσόβου

Γράφτηκε από τον

274195-fefjwei.jpg

Οι ηγέτες των ΗΠΑ και της ΕΕ συγκλίνουν στο να υποστηρίξουν το σχέδιο ανταλλαγής εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, απομονώνοντας έτσι τη Γερμανία η οποία απορρίπτει την προσέγγιση αυτή.

Αυτό δείχνει πρόσφατο εμπιστευτικό έγγραφο της Υπηρεσίας εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής ´Ενωσης που περιήλθε σε γνώση της Wall Street Journal. Η ρήξη με τη Γερμανία δείχνει ότι η Ουάσινγκτον είναι αποφασισμένη να αγνοήσει τις αντιρρήσεις της κυρίαρχης δύναμης της Ευρώπης σε κάτι που αφορά την «αυλή» της.

Στο έγγραφο, η ΕΕ εκφράζει την υποστήριξή της στο σχέδιο της Σερβίας και του Κοσόβου προκειμένου το τελευταίο να αποκτήσει κρατική υπόσταση. Σε αντίθετη περίπτωση, αναφέρεται, η χώρα των 2 εκατομμυρίων κατοίκων θα παραδοθεί στην εγκληματικότητα, τις συγκρούσεις και τον ισλαμιστικό εξτρεμισμό.

Η Σερβία, από την οποία αποσχίστηκε το Κόσοβο το 2008 ύστερα από έναν πόλεμο που άφησε πίσω του 13.000 νεκρούς, δεν έχει αναγνωρίσει την πρώην επαρχία της ως ανεξάρτητο κράτος. Καμιά από τις δύο χώρες δεν μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ αν δεν υπάρξει μια διευθέτηση.

πηγη: tvxs.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή