Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 09 Μαϊος 2018 09:08

Προκαλεί ο Ακιντζί: Συμφωνία με «μηδενικά στρατεύματα και μηδενικές εγγυήσεις» της Τουρκίας δεν υπάρχει

Γράφτηκε από τον

Mustafa-Akinci.jpg

Ο Μουσταφά Ακιντζί κλείνει ερμητικά το κεφάλαιο για μια δίκαιη συμφωνία επίλυσης του Κυπριακού.

Δεν τίθεται θέμα συμφωνίας με καθόλου στρατό και μηδενικές εγγυήσεις, όπως θέλει η ελληνοκυπριακή πλευρά, διαμηνύει ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος καλεί τους Ελληνοκύπριους να σταματήσουν να επιμένουν στις παλιές μαξιμαλιστικές της προσεγγίσεις, κατά την έκφρασή του.

«Δεν είναι δυνατόν να φτάσουμε πουθενά εάν επιμένουν στο «μηδέν στρατό, μηδέν εγγυήσεις». Αυτό πρέπει να το καταλάβουν» δήλωσε ο Ακιντζί, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι η ελληνοκυπριακή ηγεσία προσπαθεί να διαστρεβλώσει τις δηλώσεις του. «Προσπαθούν να φέρουν μπροστά πράγματα που δεν υπάρχουν στα έγγραφα των ΗΕ. «Ο ΟΗΕ παρουσιάζεται σαν να είχε προτείνει «μηδενικά στρατεύματα, μηδενικές εγγυήσεις» σε εμάς. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο ούτε στα σχέδιά μας και στα προγράμματα μας ούτε στις προτάσεις του ΟΗΕ».

Υπογραμμίζοντας ότι από την πρώτη μέρα αυτό που επιδιώκει είναι ένα ελεύθερο και ασφαλές μέλλον στο οποίο και οι δύο κοινότητες θα ζήσουν ισότιμα και καμία κοινότητα δεν θα κυριαρχήσει στην άλλη, ο κ. Ακιντζί τόνισε τη σημασία της Τουρκίας στις προσαρμογές του θέματος της ασφαλείας.

«Δεν τίθεται θέμα να αποκλείσουμε την Τουρκία από τις προσαρμογές στα ζητήματα ασφαλείας. Αυτό σίγουρα δεν είναι στην ημερήσια διάταξη. Δυστυχώς, αυτό το ζήτημα διαστρεβλώθηκε πολύ πρόσφατα».

«Ο φυσικός πλούτος θα αναζωογονήσει την επιθυμία όλων των Κυπρίων για λύση»

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αναφέρθηκε και στο θέμα του φυσικού πλούτου γύρω από το νησί λέγοντας ότι θα αναζωογονήσει την επιθυμία όλων των Κυπρίων για λύση.

Επανέλαβε, δε, ότι πρότεινε προς την ελληνοκυπριακή πλευρά είτε να δημιουργήσει μια κοινή επιτροπή για το θέμα του φυσικού αερίου ή να καθυστερήσει τις μονομερείς, όπως είπε, ενέργειες μέχρι την επίτευξη μια λύσης.

Η τελευταία του, είπε, πρωτοβουλία είναι σύμφωνη με την προσπάθειά του να παρέχει στις νεότερες γενιές μια ζωή ειρηνική και με ευμάρεια.

ΠΗΓΗ: iskra.gr