Σήμερα: 16/04/2024
Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2018 07:32

Άνοιξε ο δρόμος για τον “μεγάλο συνασπισμό” στη Γερμανία. Δεξιά στροφή του SPD

Γράφτηκε από τον

CDU-SPD.jpg

Υπέρ της συμμετοχής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στον “μεγάλο συνασπισμό” με τη Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU) της Άνγκελα Μέρκελ στη Γερμανία, τάχθηκε η πλειοψηφία των μελών του κόμματος με ποσοστό 66,02%.

Συγκεκριμένα, 239.604 μέλη του SPD, σε σύνολο 378.437  (363.494 έγκυρα), έδωσαν την έγκριση τους ανοίγοντας τον δρόμο για την συγκρότηση της νέας κυβέρνησης περίπου στα μέσα του μήνα. “Όχι” ψήφισαν 123.329 (33,98%).

Ο επικεφαλής της Εφορευτικής Επιτροπής ανακοίνωσε ότι το 78,39% των 463.722 μελών, που είχαν το δικαίωμα ψήφου, συμμετείχε στην διαδικασία, η οποία ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Το αποτέλεσμα θεωρείται έγκυρο και δεσμευτικό, καθώς η συμμετοχή ξεπέρασε το 20% του αριθμού των μελών, όπως προβλέπει ο εσωτερικός κανονισμός του κόμματος.

Σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, η γενική γραμματέας και υποψήφια πρόεδρος του SPD Αντρέα Νάλες δήλωσε σε κλειστό κομματικό κύκλο ότι τα στελέχη τα οποία θα αναλάβουν υπουργικά πόστα θα ανακοινωθούν στις 12 Μαρτίου, δύο μόλις μέρες πριν την ανάδειξη της Μέρκελ σε Καγκελάριο από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο  στις 14 Μαρτίου.

Τα υπουργεία που αναλαμβάνει το SPD είναι τα Οικονομικών, Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Περιβάλλοντος, Εργασίας και Οικογένειας. Μέχρι τώρα βέβαιο μπορεί να θεωρείται μόνο ότι ο Όλαφ Σολτς θα είναι ο επόμενος υπουργός Οικονομικών και Αντικαγκελάριος.

Η υπερψήφιση του “μεγάλου συνασπισμού” από την πλειοψηφία των σοσιαλδημοκρατών εκφράζει μια ευρύτερη σύγκλιση με τη χριστιανοδημοκρατία, στο πλαίσιο μιας συνολικότερης δεξιάς στροφής του SPD. Ταυτόχρονα, δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο ενίσχυσης της Ακροδεξιάς, που σε πρόσφατη δημοσκόπηση, για πρώτη φορά, εμφανίζεται να εξασφαλίζει μεγαλύτερη επιρροή απ’ αυτή των σοσιαλδημοκρατών.

Πηγή: iskra.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή