Σήμερα: 29/03/2024
Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2020 10:46

«Στραγγαλίζει» ο Ερντογάν τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ

Γράφτηκε από τον

cuhuriyet.jpg

Cumhuriyet, δεν θα σιωπήσουμε, γράφει το πανώ

Δεν είναι πολλά τα αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης που επιτρέπεται ακόμα να λειτουργούν στην Τουρκία... Αλλά και γι αυτά υπάρχει τρόπο να «σιωπήσουν». Η περίπτωση της Cumhuriyet είναι ενδεικτική... 

Ο επικεφαλής των Επικοινωνιών της προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν... παραπονέθηκε εγγράφως για 15 άρθρα της εφημερίδας τον περασμένο Μάιο και άμεσα η αρμόδια Υπηρεσία Διαφημίσεων Τύπου (BİK) τής απαγόρευσε να δημοσιεύει κρατικές διαφημίσεις για 45 ημέρες.

Η Cumhuriyet προσέφυγε στο δικαστήριο και αυτό απεφάνθη ότι η τιμωρία είναι σωστή μειώνοντας απλώς τις ημέρες από 45 σε 28. 

«Παρά τις δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν και του υπουργού Δικαιοσύνης Αμπντουλαχμίτ Γκιουλ για τα προβλήματα του δικαστικού συστήματος, το δικαστικό σώμα, που θα έπρεπε να είναι ανεξάρτητο, συνεχίζει να χρησιμοποιείται σαν "ραβδί" για να φιμώνεται ο επικριτικός Τύπος» γράφει σήμερα η εφημερίδα.

Οι Τουρκικές αρχές επιδιώκουν να βάλουν φίμωτρo στον Τύπο, ενώ η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί δημοκρατική μεταρρύθμιση, ανέφερε ο πρόεδρος της τουρκιού Συνδικάτου Δημοσιογράφων (TGS), Γκιοκχάν Ντουρμούς. «Η κυβέρνηση», συμπλήρωσε, «προσπαθεί να κάνει τις αντιπολιτευόμενες εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένης και της Cumhuriyet να σιωπήσουν».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συνδικάτου, σήμερα στην Τουρκία 72 δημοσιογράφοι βρίσκονται στην φυλακή, περισσότεροι από 10.000  είναι άνεργοι, ενώ τουλάχιστον 12.000 έχουν βρεθεί κατηγορούμενοι γιά άρθρα και ρεπορτάζ που έχουν γράψει.

Η «μέθοδος» της κυβέρνησης αυτούς τους δύσκολους οικονομικά καιρούς για τον Τύπο είναι άκρως αποτελεσματική. Το κόστος παραγωγής του έντυπου Τύπου έχει αυξηθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά την πτώση της ισοτιμίας της λίρας με το δολάριο. Για να επιβιώσουν οικονομικά οι εφημερίδες εξαρτώνται όλο και πιο πολύ από τα έσοδα των κρατικών διαφημίσων που μοιράζει αναλογικά με την κυκλοφορία, η Υπηρεσία Διαφημίσεων Τύπου (BİK). Και η BİK εκδίδει όλο και περισσότερες απαγορευτικές αποφάσεις τα τελευταία χρόνια συνήθως ... δι' ασήμαντον αφορμήν.

πηγη: efsyn.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή