Σήμερα: 29/03/2024
Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2018 10:03

Η ηθική της Αριστεράς

Γράφτηκε από τον

perithikis.jpg

Η «διερεύνηση» των σκανδάλων από τη βουλή και τη δικαιοσύνη βρίσκεται στο ζενίθ. Novartis, σκάνδαλα στην υγεία, σκάνδαλο με την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία και φυσικά δεν πρόκειται να τελειώσουν εδώ, θα βγουν και άλλα από τα πολυάριθμα που συσσωρεύονται στην οικονομία, στην πολιτική και στον κοινωνικό βίο της χώρας. Θα είναι ένα από τα βασικά ζητήματα της πολιτικής ζωής που θα διαμορφώνουν τις αντιλήψεις και τη συμπεριφορά του λαού ως τις επόμενες εκλογές, ή τουλάχιστον αυτό επιδιώκουν οι κυρίαρχες δυνάμεις.

 Η διερεύνηση των σκανδάλων έφερε στην επιφάνεια την ηθική και το ηθικό πλεονέκτημα. Ποια από τα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα έχουν ή δεν έχουν το ηθικό πλεονέκτημα.

Ο Κ. Μητσοτάκης ανέλαβε να κατακεραυνώσει την ηθική της Αριστεράς στο πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης του. Ουσιαστικά δεν ενδιαφέρεται μόνο για την ηθική του ΣΥΡΙΖΑ ούτε για να πλήξει τον ίδιο μόνο. Εκείνο που κυρίως τον ενδιαφέρει είναι να δεχθεί ισχυρά πλήγματα η ηθική υπόσταση της Αριστεράς συνολικά και κυρίως της ανατρεπτικής και επαναστατικής. Να πεισθεί ο λαός ότι είναι και η Αριστερά σαν όλες τις παρατάξεις και ενδεχομένως ακόμη χειρότερη, δεν διαθέτει κανένα ηθικό πλεονέκτημα, η παρουσία και η δράση της τόσες δεκαετίες παραπλανούσαν το λαό, δεν ήταν αυτό που φαινόταν.

Ο Αλ. Τσίπρας επιτίθεται και κατηγορεί τη ΝΔ και άλλες δυνάμεις για σκάνδαλα, διαφθορά και ανηθικότητα, πράγμα που δεν είναι καθόλου δύσκολο, καθώς η διακυβέρνηση των αστικών κομμάτων βρίθει σκανδάλων και οσμών.

Είναι όμως τραγικό και απαράδεκτο να κατηγορεί η ΝΔ για ανηθικότητα την Αριστερά παίρνοντας αφορμή από το ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπίζεται την ηθική της Αριστεράς. Να μπαίνει στη ζυγαριά της αντιπαράθεσης τους η ηθική τόσων και τόσων αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους για το λαό και πέθαναν στην ψάθα, σάπισαν στα κελιά των φυλακών, ή δεν μπόρεσαν να οργανώσουν μια οικογενειακή ζωή, η ηθική χιλιάδων και χιλιάδων εργατών και εργαζομένων που θυσίασαν τη ζωή του στο πεζοδρόμιο ή με το όπλο στο χέρι για τον λαό και τα δικαιώματα του.

Ανηθικότητα δεν είναι μόνο τα σκάνδαλα και η διαφθορά, η αξιοποίηση των κρατικών ταμείων, η παράκαμψη γενικότερα του νόμου, ακόμη και η ανάληψη από τον κρατικό προϋπολογισμό σε εποχές κρίσης και μνημονίων 1000 € ανά μήνα για έξοδα διαμονής βουλευτών και υπουργών που δεν τα είχαν ανάγκη.

Ανηθικότητα πρωτίστως είναι τα μνημόνια που συντρίβουν την ελληνική κοινωνία, η αξιοποίηση των κρατικών ταμείων, ο ταξικός χαρακτήρας της πολιτικής που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις.

Η ηθική για κάθε κοινωνική τάξη έχει διαφορετικό νόημα και περιεχόμενο. Για τον εργάτη ηθικό είναι να διαμορφωθεί μια κοινωνία που θα μπορούν να εργάζονται όλοι, θα απολαμβάνουν τα αγαθά και κανείς δεν θα εκμεταλλεύεται τον άλλο. Για τον αστό όλα αυτά και ιδιαίτερα ο αγώνας για τη διεκδίκηση τους είναι ανήθικα, αντίθετα ηθική είναι η ιδιοκτησία πάνω στον πλούτο και στα μέσα παραγωγής του και το ξεζούμισμα αυτών που τα δουλεύουν, ηθικό είναι το κέρδος και η εκμετάλλευση των λίγων πάνω στη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, ηθική είναι η δράση του κράτους που τα προστατεύει και τα επιβάλει.

Ηθικό εν τέλει σε κάθε κοινωνία και σε κάθε εποχή είναι ό,τι συμφέρει την κυρίαρχη τάξη. Τα συμφέροντα της αυτά αποτυπώνονται στο δίκαιο και στις αντίστοιχες εξουσίες που το επιβάλουν. Ακριβώς εκείνη βρίσκονται και τα όρια της κυρίαρχης ηθικής. Το ηθικό και το δίκαιο σε κάθε κοινωνικό, οικονομικό σύστημα είναι διαφορετικό και προσδιορίζεται από τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης.

Γι' αυτό ακριβώς είναι εντελώς ανήθικο ο Κ. Μητσοτάκης να κατά κεραυνώνει την ηθική της Αριστεράς την οποία αναλαμβάνει να «υπερασπίσει» ο Αλ. Τσίπρας, όταν εφαρμόζουν την ίδια πολιτική σε βάρος του λαού, εκφράζουν και εξυπηρετούν τα ίδια συμφέροντα και αγωνίζονται για την εύνοια των ίδιων προστατών.                            

   Ένας… ανήθικος

Πηγή: ergatikosagwnas.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή