Σήμερα: 29/03/2024
Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2018 07:14

Πώς να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς

Γράφτηκε από τον

maniabarzefski-696x426.jpg

Από Μάνια Μπαρζέφσκι

ε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει την αποτελεσματικότητα του κινήματος κατά των πλειστηριασμών της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, ενός κινήματος που είναι φανερό ότι δεν σκοπεύει να υπαναχωρήσει μπροστά στις απειλές των συλλήψεων και των αυξημένων ποινών που προβλέπονται από το νέο ιδιώνυμο για την καταστολή όσων αγωνίζονται κατά των πλειστηριασμών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει εξαγγείλει ότι από 21/2/18 όλοι οι πλειστηριασμοί θα διεξάγονται ηλεκτρονικά.

Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία που έχουν δοθεί στην δη­μο­σιό­τη­τα, οι τρά­πε­ζες θα πρέ­πει να έχουν ολο­κλη­ρώ­σει σχε­δόν 50.000 πλει­στη­ρια­σμούς μέχρι τα τέλη του 2019, ρυθ­μός που αντι­στοι­χεί σε πε­ρί­που 500 πλει­στη­ρια­σμούς ανά μήνα. Ωστό­σο και αυτός ο αριθ­μός είναι κατά πολύ μι­κρό­τε­ρος του πραγ­μα­τι­κού, δε­δο­μέ­νου ότι δεν συ­μπε­ρι­λαμ­βά­νει τους πλει­στη­ρια­σμούς για χρέη προς το Δη­μό­σιο και τα ασφα­λι­στι­κά τα­μεία, που θα ξε­κι­νή­σουν από την 1/5/18.

Εξάλ­λου, από το 2018 επι­τρέ­πε­ται ελεύ­θε­ρα η με­τα­βί­βα­ση δα­νεί­ων που αφο­ρούν πρώ­τες κα­τοι­κί­ες στα funds, ενώ με το νόμο για το 4ο μνη­μό­νιο δί­νε­ται η δυ­να­τό­τη­τα στα funds να ασχο­λού­νται και με real estate. Προ­κει­μέ­νου δε να διευ­κο­λυν­θεί η με­τα­βί­βα­ση των δα­νεί­ων στα funds, αφε­νός τους δό­θη­κε η δυ­να­τό­τη­τα να αγο­ρά­σουν ακόμα και ενή­με­ρα («πρά­σι­να») δά­νεια, αφε­τέ­ρου δεν προ­βλέ­φθη­κε δυ­να­τό­τη­τα των δα­νειο­λη­πτών να αγο­ρά­σουν αυτοί το δά­νειό τους στην ίδια τιμή.

Στα μέτρα αυτά, πρέ­πει να προ­στε­θεί πρό­σφα­τη εγκύ­κλιος που ενη­με­ρώ­νει τις εφο­ρί­ες της χώρας για τις αλ­λα­γές στους ηλε­κτρο­νι­κούς πλει­στη­ρια­σμούς που ψή­φι­σε η Βουλή, σύμ­φω­να με τις οποί­ες, στο εξής, τα ακί­νη­τα οφει­λε­τών του Δη­μο­σί­ου θα εκ­ποιού­νται ακόμη και σε τιμή κα­τώ­τε­ρη από την τρέ­χου­σα αγο­ραία αξία τους, εάν γί­νουν δύο πλει­στη­ρια­σμοί χωρίς να υπάρ­ξει αγο­ρα­στής. Μά­λι­στα, την αί­τη­ση για μεί­ω­ση της τιμής εκ­ποί­η­σης του πλει­στη­ρια­σμού για χρέη στο Δη­μό­σιο, μπο­ρεί να την κάνει και οποιοσ­δή­πο­τε τρί­τος (ιδιώ­της) «έχει έν­νο­μο συμ­φέ­ρον»!
Τα δε­δο­μέ­να αυτά δεν αφή­νουν καμία αμ­φι­βο­λία για την έκτα­ση της ανα­δια­νο­μής του πλού­του που επι­χει­ρεί­ται (προς το κε­φά­λαιο, αλλά και προς το κρά­τος για την απο­πλη­ρω­μή του διαρ­κώς διο­γκού­με­νου δη­μό­σιου χρέ­ους).

Η κυ­βέρ­νη­ση προ­σπα­θεί να μειώ­σει το πο­λι­τι­κό κό­στος που ανα­πό­φευ­κτα θα υπο­στεί, μέσω μιας επι­κοι­νω­νια­κής εκ­στρα­τεί­ας σπί­λω­σης του κι­νή­μα­τος, επι­κα­λού­με­νη το δόγμα των «στρα­τη­γι­κών κα­κο­πλη­ρω­τών». Πρό­κει­ται για ένα ψέμα που έχει πολύ «κοντά πόδια», καθώς η πλημ­μυ­ρί­δα των επι­κεί­με­νων πλει­στη­ρια­σμών θα ακυ­ρώ­σει στην πράξη κάθε επι­κοι­νω­νια­κή της στρα­τη­γι­κή. Δεν υπάρ­χει καμία συμ­φω­νία με τις τρά­πε­ζες για εξαί­ρε­ση από τους ηλε­κτρο­νι­κούς πλει­στη­ρια­σμούς των ακι­νή­των με αξία κάτω των 300.000. Ήδη, άλ­λω­στε, βγαί­νουν ακί­νη­τα (και πρώ­τες κα­τοι­κί­ες) στο ηλε­κτρο­νι­κό σφυρί όχι μόνο με αξία πολύ χα­μη­λό­τε­ρη από τις 300.000. Και παρά τους ισχυ­ρι­σμούς περί «στρα­τη­γι­κών κα­κο­πλη­ρω­τών», το 75%-80% των ακι­νή­των που εκ­πλει­στη­ριά­ζο­νται αφορά λαϊκή πε­ριου­σία. Εξάλ­λου, από τον ευ­ρύ­τε­ρο κύκλο των πλητ­τό­με­νων από την ανα­δια­νο­μή του πλού­του μέσω των πλει­στη­ρια­σμών, έμ­με­σα, θα πλη­γούν και όσοι δεν δια­θέ­τουν ακί­νη­τα: μετά την από­κτη­ση της κυ­ριό­τη­τας των ακι­νή­των από τα funds, τα νοί­κια θα αυ­ξη­θούν και θα βρε­θού­με αντι­μέ­τω­ποι με εξώ­σεις ενοι­κια­στών από ιδιώ­τες, όπως γί­νε­ται σή­με­ρα στην Ισπα­νία.

Μπρο­στά σε αυτές τις εξε­λί­ξεις, το κί­νη­μα κατά των πλει­στη­ρια­σμών επα­να­προσ­διο­ρί­ζει τις τα­κτι­κές του: τη στιγ­μή που γρά­φε­ται αυτό το κεί­με­νο, η αποχή από τους πλει­στη­ρια­σμούς στα ει­ρη­νο­δι­κεία των συμ­βο­λαιο­γρά­φων της Αθή­νας -των οποί­ων η συν­δι­κα­λι­στι­κή ηγε­σία συ­νερ­γά­ζε­ται στενά με τους «θε­σμούς» και την κυ­βέρ­νη­ση- δεν έχει ακόμα πα­ρα­τα­θεί. Το πι­θα­νό­τε­ρο είναι ότι θα πα­ρα­τα­θεί, προ­κει­μέ­νου να εμπο­δί­σει μία ακόμα μα­ζι­κή κι­νη­το­ποί­η­ση μπρο­στά στο Ει­ρη­νο­δι­κείο της Αθή­νας.

Πέρα, όμως, από τον τόπο κι­νη­το­ποί­η­σης της ερ­χό­με­νης Τε­τάρ­της (ασφα­λώς και θα εί­μα­στε στα Ει­ρη­νο­δι­κεία εφό­σον η αποχή των συμ­βο­λαιο­γρά­φων λήξει), το κί­νη­μα κατά των πλει­στη­ρια­σμών πρέ­πει να με­τα­το­πί­σει το επί­κε­ντρο της δρά­σης του στις γει­το­νιές. Μο­να­δι­κή προ­στα­σία για τους ερ­γα­ζό­με­νους και τα λαϊκά στρώ­μα­τα είναι η γι­γά­ντω­ση του κι­νή­μα­τος κατά των πλει­στη­ρια­σμών, που πρέ­πει πλέον να απο­κτή­σει «ρίζες» στις γει­το­νιές. Να εμπο­δί­σει τις εξώ­σεις, αλλά και τις επι­σκέ­ψεις των δι­κα­στι­κών επι­με­λη­τών στα ακί­νη­τα πριν από την πραγ­μα­το­ποί­η­ση των πλει­στη­ρια­σμών προ­κει­μέ­νου να επι­δει­χθούν στους επί­δο­ξους πλειο­δό­τες.

Η συ­γκρό­τη­ση του Πα­νελ­λα­δι­κού Δι­κτύ­ου Συλ­λο­γι­κο­τή­των και Πρω­το­βου­λιών κατά των Πλει­στη­ρια­σμών έχει απο­τε­λέ­σει ένα ση­μα­ντι­κό «ερ­γα­λείο» συ­ντο­νι­σμού των κι­νη­μά­των κατά των πλει­στη­ρια­σμών σε πα­νελ­λα­δι­κό επί­πε­δο. Στο πλαί­σιο αυτό, η Ενω­τι­κή Πρω­το­βου­λία κατά των Πλει­στη­ρια­σμών έχει προ­τεί­νει το­πι­κές κι­νη­το­ποι­ή­σεις σε πα­νελ­λα­δι­κή κλί­μα­κα, σε γει­το­νιές, σε τρά­πε­ζες, υπη­ρε­σί­ες και συμ­βο­λαιο­γρα­φι­κά γρα­φεία. Ανοι­χτό πα­ρα­μέ­νει και το θέμα κε­ντρι­κό­τε­ρης/ων κι­νη­το­ποι­ή­σε­ων σε με­τα­γε­νέ­στε­ρη ημε­ρο­μη­νία που θα προσ­διο­ρι­στεί.

*Ανα­δη­μο­σί­ευ­ση από την Ερ­γα­τι­κή Αρι­στε­ρά (φ. 403, 14/02/2018).

 

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή