Σήμερα: 29/03/2024
Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2017 08:21

«Συμφωνία» με δανειστές: «Ιφιγένεια εν ιδιώτοις» η ΔΕΗ, χτύπημα στην απεργία και στους αγώνες κατά πλειστηριασμών

Γράφτηκε από τον

dei-deh-elpe-depa-energeia.jpg

Η έναρξη των πλειστηριασμών, της υφαρπαγής δηλαδή της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, βοήθησε στο να κλείσει γρήγορα η γ’ αξιολόγηση της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να ανακοινώσει στις 9 το βράδυ του Σαββάτου, υπερήφανος, συμφωνία με τους δανειστές. Μεταξύ των συμφωνηθέντων, η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, όσον αφορά στην προκήρυξη απεργία, αλλά και η δίωξη των αγωνιστών, πολιτών, συλλογικοτήτων και εργαζομένων, που αντιδρούν στους πλειστηριασμούς.

Για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων θα κατατεθούν νομοσχέδια στη Βουλή πριν τα Χριστούγεννα και ένα πολυνομοσχέδιο μετά τα Χριστούγεννα. Σε κάθε περίπτωση θα έχουν ψηφιστεί όλα ως το Γιούρογκρου της 22 Ιανουαρίου. Κατά τον υπουργό Οικονομικών, μετά τις 22 Ιανουαρίου θα αρχίσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης για την ελάφρυνση του χρέους, την 4η αξιολόγηση και την έξοδο από το πρόγραμμα.

Μεταξύ των «συμφωνηθέντων»:

Πώληση μονάδων ΔΕΗ

Θα ξεπουληθούν δύο λιγνιτικές μονάδες στη Μεγαλόπολη, μία στη Μελίτη και μία άδεια κατασκευής μονάδας στη Μελίτη. Το «market test» θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα και θα διεξαχθεί από την Κομισιόν. Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, συμφωνήθηκε η αποχώρηση της ΔΕΠΑ από Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη και η απόκτηση της διοίκησης και ίσως επιπλέον μετοχών στην Αττική.

Πλειστηριασμοί – διώξεις αγωνιστών

Θα ψηφιστεί νόμος για να διώκεται αυτεπάγγελτα η παρεμπόδιση πλειστηριασμών και θα ληφθούν μέτρα για την «επαρκή προστασία» τους από την αστυνομία. Θα αυστηροποιηθεί ο νόμος Κατσέλη, θα ψηφιστεί νόμος για τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, η οποία θα βαθμολογεί το αξιόχρεο των πολιτών με βάση τις οφειλές τους σε τράπεζες και δημόσιο.

Εργασιακά

Θα ψηφιστεί νόμος που θα προβλέπει ότι για την προκήρυξη απεργίας απαιτείται το 50% συν 1 στα πρωτοβάθμια σωματεία. Επίσης, θα συνταχθεί Κώδικας Εργατικού Δικαίου, όπου θα ενταχθούν όλοι οι σχετικοί μνημονιακοί νόμοι,.

Μείωση αφορολόγητου

Το ΔΝΤ θα κληθεί πιθανότατα να αποφασίσει αν θα χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για το 2019 . Αυτό θα γίνει το Μάιο και σε μια τέτοια περίπτωση θα εφαρμοστεί ταυτόχρονα με τις μειώσεις των συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου.

ΠΗΓΉ: ergasianet.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή