Σήμερα: 25/04/2024
Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2016 07:53

Τηλεοπτικές άδειες: Θύματα οι εργαζόμενοι και η ενημέρωση στη «σφαγή» των μνηστήρων της Φλωρεντίας

Γράφτηκε από τον

stathmos.jpg

Σε ένα μόνο θέμα δεν υπάρχουν απορίες και αυτές έχουν ήδη λυθεί από την ψήφιση του ν. 4339/2015, τον περιβόητο πια νόμο Παππά: Η διαπλοκή απέθανε, ζήτω η διαπλοκή!

Ανα­ρω­τιέ­ται κα­νείς γιατί πρέ­πει να γίνει δια­γω­νι­σμός (ει­κο­νι­κός, πραγ­μα­τι­κός, δήθεν αντι­κει­με­νι­κός) για τις τη­λε­ο­πτι­κές άδειες, όταν η σύγ­χρο­νη «Αυ­ρια­νή» της πρω­θυ­πουρ­γι­κής κα­μα­ρί­λας και, μο­νί­μως, συμ­φε­ρό­ντων αδερ­φών Κουρή, έκοψε με το ση­με­ρι­νό της πρω­το­σέ­λι­δο τους μι­σούς μνη­στή­ρες, και μά­λι­στα κα­ταρ­χάς εκεί­νους που απο­τε­λούν τα τοτέμ της δια­πλο­κής (Μέγκα, Σκάι, Άλφα και από κοντά Κα­ρα­τζα­φέ­ρης – Αρτ Τιβί και κα­νά­λι Ε) σχε­δόν προ­τού καν απο­σφρα­γι­στούν οι φά­κε­λοι υπο­ψη­φιό­τη­τας. Σε ένα μόνο θέμα δεν υπάρ­χουν απο­ρί­ες και αυτές έχουν ήδη λυθεί από την ψή­φι­ση του ν. 4339/2015, τον πε­ρι­βό­η­το πια νόμο Παππά: Η δια­πλο­κή απέ­θα­νε, ζήτω η δια­πλο­κή! 

Από τους 11 μνη­στή­ρες των αδειών του Ιν­στι­τού­του της Φλω­ρε­ντί­ας, του­λά­χι­στον τρεις είναι προ­ϊ­ό­ντα φημών, ακρι­το­μυ­θιών και διαρ­ρο­ών – η εται­ρία Αλτερ Εγκο ανή­κει ή όχι στον εφο­πλι­στή και ιδιο­κτή­τη του Ολυ­μπια­κού, Βαγ­γέ­λη Μα­ρι­νά­κη, η μια εκ των δύο κυ­πρια­κής έδρας οφσόρ εται­ρία ανή­κει ή όχι στον επι­χει­ρη­μα­τία και ιδιο­κτή­τη του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαβ­βί­δη, η έτερη κυ­πρια­κής έδρας εται­ρία, ανή­κει ή όχι σε πρό­σω­πο που έως πρό­σφα­τα σχε­τι­ζό­ταν με­το­χι­κά με το Σταρ Τσά­νελ συμ­φε­ρό­ντων οι­κο­γέ­νειας Βαρ­δι­νο­γιάν­νη; 

Εί­μα­στε μπρο­στά πραγ­μα­τι­κά στην επι­το­μή της πλή­ρους δια­φά­νειας – του­λά­χι­στον τρεις μνη­στή­ρες κρύ­βο­νται νο­μι­μο­φα­νώς και κατά τις επι­τα­γές του νόμου Παππά, πίσω από εται­ρί­ες-βι­τρί­νες, δι­κη­γό­ρους και πα­ρέν­θε­τα πρό­σω­πα. Επί­σης ακόμη δύο μνη­στή­ρες φέ­ρο­νται (φέ­ρο­νται, δεν το ξέ­ρου­με με βε­βαιό­τη­τα, πάλι ακο­λου­θού­με διαρ­ρο­ές, επι­λε­κτι­κές και απο­σπα­σμα­τι­κές) να έχουν φα­κέ­λους τόσο ελ­λι­πείς και αναι­μι­κούς που μάλ­λον τους κα­τέ­θε­σαν απο­κλει­στι­κά για το θε­α­θή­ναι – ο ένας ανή­κει στο συμ­φε­ρό­ντων Κα­ρα­τζα­φέ­ρη Αρτ Τιβί και ο άλλος στο χρε­ο­κο­πη­μέ­νο και πνέον τα οι­κο­νο­μι­κά και εται­ρι­κά λοί­σθια Μέγκα. Το τρίτο εν­δια­φέ­ρον ση­μείο είναι ποιος μπο­ρεί να έκανε τις επι­λε­κτι­κές διαρ­ρο­ές στον Τύπο και τις αρ­μό­διες στή­λες για τα μί­ντια, την ώρα που υπο­τί­θε­ται ότι ούτε καν είχαν απο­σφρα­γι­στεί οι φά­κε­λοι και ενώ οι υπο­ψη­φιό­τη­τες βρί­σκο­νταν στα χέρια του δε­ξιού χε­ριού του Νίκου Παππά, γε­νι­κού γραμ­μα­τέα Ενη­μέ­ρω­σης, Λευ­τέ­ρη Κρέ­τσου. Ποιος είναι εκεί­νος που ξέρει εκ των προ­τέ­ρων πχ αν το Μέγκα έχει φο­ρο­λο­γι­κή ή τρα­πε­ζι­κή ενη­με­ρό­τη­τα ή αν το ελά­χι­στο ύψος με­το­χι­κού κε­φα­λαί­ου αντα­πο­κρί­νε­ται στην υπο­ψη­φιό­τη­τα Κα­ρα­τζα­φέ­ρη; 

Ας αφή­σου­με όμως τις διαρ­ρο­ές και τις φήμες και ας προ­χω­ρή­σου­με στο πραγ­μα­τι­κά με­γά­λο νέο δε­δο­μέ­νο: Την υπο­ψη­φιό­τη­τα Κα­λο­γρί­τσα για τη­λε­ο­πτι­κή άδεια, καθώς ο επι­χει­ρη­μα­τί­ας εμ­φα­νί­ζε­ται έτοι­μος, ώστε τον Σε­πτέμ­βρη να επα­να­κυ­κλο­φο­ρή­σει την εφη­με­ρί­δα «Πρώτη» ως κυ­ρια­κά­τι­κο φύλλο. Μά­λι­στα, δη­μο­σιεύ­μα­τα έκα­ναν λόγο για επι­τε­λείο που τρέ­χει το εγ­χεί­ρη­μα και ανά­με­σα τους ανή­κουν γνω­στές φυ­σιο­γνω­μί­ες από το σο­σιαλ­φι­λε­λεύ­θε­ρο πα­ρελ­θόν του ση­μι­τι­κού εκ­συγ­χρο­νι­σμού της ΕΡΤ και των ΜΜΕ συμ­φε­ρό­ντων Μπό­μπο­λα (Πα­να­γιώ­της Πα­να­γιώ­του, Χρή­στος Μα­χαί­ρας, ο οποί­ος υπήρ­ξε και ένα διά­στη­μα εκ­πρό­σω­πος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, με­τα­ξύ άλλων). Η υπο­ψη­φιό­τη­τα Κα­λο­γρί­τσα απο­τυ­πώ­νει τη στρο­φή της πρω­θυ­πουρ­γι­κής κα­μα­ρί­λας στη συ­γκρό­τη­ση ενός «παρ­θέ­νου» ομί­λου ΜΜΕ – με εφη­με­ρί­δα, κα­νά­λι και δια­δί­κτυο - που ναι μεν θα είναι κοντά στην κυ­βέρ­νη­ση και θα εκ­φω­νεί τη συ­ρι­ζαί­ι­κη γραμ­μή, αλλά δεν θα ανή­κουν, εν ευ­ρεία εν­νοία, σε αυτόν ούτε η κομ­μα­τι­κή «Αυγή», ούτε ο χρω­μα­τι­σμέ­νος ρα­διο­σταθ­μός «Στο Κόκ­κι­νο», ούτε η συ­νε­ται­ρι­στι­κά φι­λο­κυ­βερ­νη­τι­κή «Εφη­με­ρί­δα των Συ­ντα­κτών», η οποία ούτως ή άλλως δεν παίρ­νει μέρος και στην πραγ­μα­τι­κά κρί­σι­μη κυ­κλο­φο­ρια­κά και επι­δρα­στι­κά αρένα των κυ­ρια­κά­τι­κων φύλ­λων. 

Με την εται­ρία συμ­φε­ρό­ντων Κα­λο­γρί­τσα, επο­μέ­νως, έχου­με το πρώτο, λο­γι­κό φα­βο­ρί για  άδεια γε­νι­κού πε­ριε­χο­μέ­νου, προ­κει­μέ­νου να εξυ­πη­ρε­τη­θούν τόσο τα κυ­βερ­νη­τι­κά σχέ­δια για έλεγ­χο στα νέα, τύ­ποις ιδιω­τι­κά κα­νά­λια όσο και τα χει­μω­νιά­τι­κα πα­ρα­μύ­θια που αφη­γή­θη­κε κα­τε­ξο­χήν ο Νίκος Παπ­πάς για ανη­λεή πό­λε­μο της κυ­βέρ­νη­σης με τη δια­πλο­κή – του­λά­χι­στον όπως την γνω­ρί­ζου­με έως σή­με­ρα. 

Εν συ­νε­χεία έρ­χο­νται οι ιδιο­κτή­τες των με­γά­λων, πο­δο­σφαι­ρι­κών ομά­δων, ο Αλα­φού­ζος (Σκάι), που είναι «πα­λιός» παί­κτης στο ρα­διο­τη­λε­ο­πτι­κό τοπίο, και οι Μα­ρι­νά­κης – Σαβ­βί­δης, όπως οι διαρ­ρο­ές και τα ση­μά­δια δεί­χνουν. Εδώ απο­τυ­πώ­νε­ται με τον πιο εύ­γλωτ­το και κα­θα­ρό τρόπο, το απο­λύ­τως ιδιό­τυ­πο κράμα μπερ­λου­σκο­νι­σμού και με­τα­σο­βιε­τι­κού κα­πι­τα­λι­σμού των οι­κο­νο­μι­κών ολι­γαρ­χιών, το οποίο συ­ντί­θε­ται στην Ελ­λά­δα, μετά από την επι­βο­λή των μνη­μο­νί­ων και απο­συν­θέ­τει το δη­μό­σιο και το κοι­νω­νι­κό συμ­φέ­ρον. Ει­δι­κά μά­λι­στα στον Πει­ραιά πολ­λα­πλα­σιά­ζο­νται τα σύν­νε­φα πάνω από το λι­μά­νι, τα οποία κου­βα­λούν τη βροχή ότι ο ισχυ­ρός εφο­πλι­στής και ιδιο­κτή­της της θρυ­λι­κής ΠΑΕ βρί­σκε­ται στο ίδιο, επι­χει­ρη­μα­τι­κό μήκος κύ­μα­τος με την κι­νε­ζι­κή Κόσκο και ίσως είναι απο­λύ­τως τυ­χαίο το γε­γο­νός ότι την ώρα που η Αλτερ Εγκο κα­τέ­θε­τε φά­κε­λο υπο­ψη­φιό­τη­τας, κι­νέ­ζοι επι­χει­ρη­μα­τί­ες στο Πε­κί­νο, με γερές βά­σεις στην Κε­ντρι­κή Επι­τρο­πή του Κα­πι­τα­λι­στι­κού Κόμ­μα­τος Κίνας, την ώρα της επί­σκε­ψης Τσί­πρα, δή­λω­ναν πρό­θυ­μοι να επεν­δύ­σουν στην Ελ­λά­δα σε κι­νη­μα­το­γρα­φι­κά και τη­λε­ο­πτι­κά στού­ντιο... Συμ­πτώ­σεις... 

Ως προς τους γνω­στούς τη­λε­ο­πτι­κούς παί­κτες, εντύ­πω­ση προ­κα­λεί το γε­γο­νός ότι ενώ το Σταρ κα­τέ­θε­σε αί­τη­ση υπο­ψη­φιό­τη­τας για γε­νι­κού πε­ριε­χο­μέ­νου άδεια, την ίδια στιγ­μή δια­πραγ­μα­τεύ­ε­ται και φαί­νε­ται να πε­τυ­χαί­νει την αγορά με­γά­λης σει­ράς ψυ­χα­γω­γι­κών εκ­πο­μπών και ριά­λι­τι  που φέρ­νουν πιο κοντά την πι­θα­νό­τη­τα με­τα­τρο­πής του κα­να­λιού συμ­φε­ρό­ντων Βαρ­δι­νο­γιάν­νη σε αμι­γώς ψυ­χα­γω­γι­κού χα­ρα­κτή­ρα, καθώς τα προ­γράμ­μα­τα προς εξα­γο­ρά μπο­ρούν να κα­λύ­ψουν ακόμη και 8 ώρες τη­λε­ο­πτι­κού χρό­νου ημε­ρη­σί­ως. 

Σε κάθε πε­ρί­πτω­ση, όπως και ο ίδιος ο Νίκος Παπ­πάς ανέ­φε­ρε στην ανα­κοί­νω­ση του, εκ­φρά­ζο­ντας την «ικα­νο­ποί­η­ση» του για την προ­σέ­λευ­ση και την προ­σέλ­κυ­ση 11 υπο­ψη­φιο­τή­των, οι μνη­στή­ρες συ­γκρο­τούν ένα απο­λύ­τως ικα­νο­ποι­η­τι­κό αριθ­μό, καθώς μπο­ρούν κάλ­λι­στα να πά­ρουν όλοι, τη­λε­ο­πτι­κή άδεια, είτε γε­νι­κού, άμεσα, είτε ει­δι­κού πε­ριε­χο­μέ­νου, στη δεύ­τε­ρη φάση, είτε κατά μονάς είτε από κοι­νού, καθώς υπάρ­χει και το χρο­νι­κό πε­ρι­θώ­ριο αμοι­βαί­ων συγ­χω­νεύ­σε­ων και εξα­γο­ρών. Επο­μέ­νως, η κυ­βερ­νη­τι­κή και υπουρ­γι­κή.... ικα­νο­ποί­η­ση έγκει­ται στο γε­γο­νός ότι ο αριθ­μός των υπο­ψη­φί­ων κα­να­λαρ­χών δεν είναι ούτε με­γά­λος ούτε απα­γο­ρευ­τι­κός, προ­κει­μέ­νου να τύ­χουν όλοι ευ­με­νούς αντι­με­τώ­πι­σης και να γί­νουν όλοι κα­να­λάρ­χες στις αρχές του φθι­νο­πώ­ρου, πια και με τη βούλα της «νο­μι­μό­τη­τας». 

Μια «νο­μι­μό­τη­τα» η οποία ήδη με τις δια­δο­χι­κές υπουρ­γι­κές απο­φά­σεις, κα­τα­γρά­φει σαν πρώτα υπο­ψή­φια θύ­μα­τα στο βωμό της «βιω­σι­μό­τη­τας» των κα­να­λιών, τους ερ­γα­ζό­με­νους, δη­μο­σιο­γρά­φους, τε­χνι­κούς και διοι­κη­τι­κούς, οι οποί­οι είδαν τους ελά­χι­στους αριθ­μούς προ­σω­πι­κού να κα­τα­κρη­μνί­ζο­νται και να συρ­ρι­κνώ­νο­νται και φυ­σι­κά, την ίδια την ενη­μέ­ρω­ση, που θα πα­ρα­χω­ρη­θεί στις ορέ­ξεις των οι­κο­νο­μι­κών, επι­χει­ρη­μα­τι­κών και εφο­πλι­στι­κών ολι­γαρ­χιών, που θα απο­χα­λι­να­γω­γη­θούν εντε­λώς, γκρε­μί­ζο­ντας πε­ρισ­σό­τε­ρο την Ελ­λά­δα στις τα­κτι­κές κα­τα­τά­ξεις, πα­γκό­σμιας κλί­μα­κας, για την ελευ­θε­ρία και την ανε­ξαρ­τη­σία του Τύπου. 

Όλα αυτά πάντα, σαν δήθεν απόρ­ροια της έκ­θε­σης του Ιν­στι­τού­του της Φλω­ρε­ντί­ας, που έκανε ση­μαία του ο υπουρ­γός Επι­κρα­τεί­ας για τα ΜΜΕ, ξε­χνώ­ντας συ­νά­μα τη φράση ενός διά­ση­μου φλω­ρε­ντι­νού, πο­λι­τι­κού στο­χα­στή, του Νι­κο­λό Μα­κια­βέ­λι: Η πρώτη και κα­τα­λυ­τι­κή εντύ­πω­ση που αφή­νει ένας Ηγε­μό­νας, είναι το πε­ρι­βάλ­λον αν­θρώ­πων που τον πε­ρι­στοι­χί­ζουν. Η πρώτη και κα­τα­λυ­τι­κή εντύ­πω­ση που αφή­νει ο Τσί­πρας είναι και το πε­ρι­βάλ­λον των αν­θρώ­πων του, που θα κα­θο­ρί­σουν τους νέους, τη­λε­ο­πτι­κούς ιδιο­κτή­τες.

ΠΗΓΗ: rproject.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή