Σήμερα: 29/03/2024
Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2016 00:00

Ασφαλιστικές εισφορές & φόροι: Η «ταξική μεροληψία» με νούμερα

Γράφτηκε από τον

asfalistikoi_pinakes.jpg

Ένα ακόμα μνημείο ταξικής μεροληψίας αποτελεί η «βελτιωμένη» πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το ασφαλιστικό των αυτοαπασχολούμενων του ΕΤΑΑ (δεν περιλαμβάνεται ο ΟΑΕΕ). Είχαν προηγηθεί κι άλλες «βελτιώσεις», που όμως δεν στάθηκαν ικανές να κάμψουν τις αντιδράσεις.

Τώρα η κυβέρνηση για να κάνει πιο εύπεπτο το τερατούργημα της, δίνει μεταβατική περίοδο τριετούς «προσαρμογής». Η «ταξική μεροληψία» της διατηρεί τις εξοντωτικές εισφορές χωρίς την τριετή έκπτωση για εκείνους που έχουν εισόδημα κάτω των 7.033 ευρώ. Παρά τις όποιες προσωρινές «εκπτώσεις» η κυβερνητική πρόταση διατηρεί τον αντιλαϊκό της χαρακτήρα που πετά εκτός επαγγέλματος όσους αδυνατούν να πληρώσουν και αυξάνει την μαύρη εργασία

Ο Υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος δεν διστάζει να δώσει ακόμα και πλαστά στοιχεία προκειμένου να υποστηρίξει το κυβερνητικό προσχέδιο (πχ αναφέρονται μόνο 27.739 μηχανικούς ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, άνεργοι και εργαζόμενοι με μπλοκάκι είναι πάνω από 70000).

Η «βελτιωμένη» πρόταση Κατρούγαλου απογειώνεται όταν φτάνει στο σημείο να προτείνει την ίδρυση «επαγγελματικών ταμείων» -πρόταση την οποία έχουν κάνει και οι «επιστημονικοί φορείς»- δηλαδή την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης.

Επειδή δεν τους επιτρέπουμε μας να εξαπατούν, παρουσιάζουμε πίνακες με τα ποσά των επιβαρύνσεων από την ασφάλιση και την φορολογία καθώς και τι μένει στο τέλος στην τσέπη του ασφαλισμένου.

Πίνακας 1: Ασφαλιστικές εισφορές (άνω πενταετίας) και φόροι μετά την παρέλευση της περιόδου «προσαρμογής το 2020, μετά την συμπλήρωση 5ετίας

Πίνακας 2: Ασφαλιστικές εισφορές (άνω πενταετίας) και φόροι από το 2017 έως το 2019, μετά την συμπλήρωση 5ετίας (αφορά μόνο το ΕΤΑΑ και όχι τον ΟΑΕΕ)

phg

πηγη: pandiera.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2016 18:53
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή