Σήμερα: 29/03/2024
Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2016 00:00

Η συζήτηση στη Βουλή για το Ασφαλιστικό: Δυο γάιδαροι μαλώνανε για... ξένη αγελάδα

Γράφτηκε από τον

asfalistiko-tsipras-mitsotakis.jpg

Ήταν μια προκάτ προ ημερησίας διάταξης για το Ασφαλιστικό, η οποία, όμως είχε το ενδιαφέρον της. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σκιαγράφησε με δραματικούς τόνους την κατάσταση του συστήματος, τονίζοντας ότι ενδεχομένως ακόμη και μέσα στο 2016 δεν θα μπορεί να καταβληθεί καμία σύνταξη!

Και έτσι, πρέ­πει να σφυ­ρη­λα­τη­θεί μια νέα «εθνι­κή συ­ναί­νε­ση», στα πρό­τυ­πα, όπως ομο­λό­γη­σε σε μια απο­στρο­φή του λόγου του, της... ψή­φι­σης της συμ­φω­νί­ας από όλα τα νέα και τα πα­λαιά μνη­μο­νια­κά κόμ­μα­τα το κα­λο­καί­ρι του 2015! Απευ­θύν­θη­κε μά­λι­στα ει­δι­κά στη ΝΔ, ζη­τώ­ντας να υπάρ­ξουν «προ­τά­σεις», ,επει­δή έχει μια από τις κύ­ριες ευ­θύ­νες για την πα­ρού­σα κα­τά­στα­ση στα ασφα­λι­στι­κά τα­μεία.

Εδώ, χρειά­ζε­ται μια πα­ρέν­θε­ση : Ο Τσί­πρας είχε χρη­σι­μο­ποι­ή­σει την τα­κτι­κή των προ ημε­ρη­σί­ας διά­τα­ξης συ­ζη­τή­σε­ων στη Βουλή και την πε­ρί­ο­δο της υπο­τι­θέ­με­νης «σκλη­ρής και διαρ­κούς δια­πραγ­μά­τευ­σης» για τον «έντι­μο συμ­βι­βα­σμό», προ­κει­μέ­νου να κάνει κοι­νω­νούς την κοι­νω­νία και τα άλλα κόμ­μα­τα, στην τότε «εθνι­κή προ­σπά­θεια». Τα απο­τε­λέ­σμα­τα αυτής της τα­κτι­κής είναι γνω­στά. Οι συ­ζη­τή­σεις ήταν προ­πέ­τα­σμα κα­πνού, για να φι­λο­τε­χνεί­ται ένα δήθεν δυ­να­μι­κό πορ­τρέ­το ενός ηγέτη που θα τη­ρού­σε τις υπο­σχέ­σεις του και θα έμενε συ­νε­πής στις προ­ε­κλο­γι­κές του εξαγ­γε­λί­ες – όλοι ξέ­ρου­με τη συ­νέ­χεια...

Κά­νο­ντας ένα εμ­βρι­θές ρε­πορ­τάζ – γε­νι­κά οι πο­λι­τι­κοί, όταν δεν μπο­ρούν να προ­τεί­νουν πραγ­μα­τι­κές λύ­σεις και να προ­χω­ρή­σουν σε γεν­ναί­ες απο­φά­σεις, ζη­λεύ­ουν τη δου­λειά και το ψωμί των καλών δη­μο­σιο­γρά­φων – ο Τσί­πρας ανέ­λυ­σε τη μη βιω­σι­μό­τη­τα του Ασφα­λι­στι­κού, αι­τιο­λο­γώ­ντας και χρε­ώ­νο­ντας την σε τρία χρό­νια προ­βλή­μα­τα, που οι δια­δο­χι­κές κυ­βερ­νή­σεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ όξυ­ναν : τη σπα­τά­λη και τη δια­σπά­θι­ση των απο­θε­μα­τι­κών των ασφα­λι­στι­κών φο­ρέ­ων, το δη­μο­γρα­φι­κό ζή­τη­μα και την μαύρη, ανα­σφά­λι­στη και επι­σφα­λή ερ­γα­σία και υπο­α­πα­σχό­λη­ση. Και όμως, δεν προ­τά­θη­κε ούτε μια λύση για αυτά τα προ­βλή­μα­τα σε ενε­στώ­τα χρόνο!

Η μαύρη και ανα­σφά­λι­στη ερ­γα­σία θα πα­ρα­μεί­νει κα­θε­στώς, καθώς δεν ανα­κοι­νώ­θη­κε ούτε ένα μέτρο κα­τα­πο­λέ­μη­σης, πέρα από την καλή θέ­λη­ση του εκά­στο­τε εκ­με­ταλ­λευ­τή ερ­γο­δό­τη να δη­λώ­νει τον αριθ­μό των απα­σχο­λού­με­νων του. Για το δη­μο­γρα­φι­κό ζή­τη­μα, η άμεση λύση μιας γεν­ναί­ας και μα­ζι­κής χο­ρή­γη­σης ιθα­γέ­νειας στους με­τα­νά­στες και τους πρό­σφυ­γες, καθώς και σε όσους αλ­λο­δα­πούς ζουν και ερ­γά­ζο­νται και τα­λα­νί­ζο­νται τόσα χρό­νια στη χώρα, δεν είναι στα σχέ­δια της συ­γκυ­βέρ­νη­σης, καθώς ούτε σε αυτό το ζή­τη­μα προ­τά­θη­κε κάτι τέ­τοιο ή έστω σχε­τι­κό – άρα μια πηγή αδή­λω­της και ανα­σφά­λι­στης ερ­γα­σί­ας πα­ρα­μέ­νει αστεί­ρευ­τη και οι άν­θρω­ποι που την υφί­στα­νται εκτός πλαι­σί­ου προ­στα­σί­ας (το δε πα­ρα­λή­ρη­μα Καμ­μέ­νου στο θέμα, που είδε...μα­ζι­κή φυγή κε­φα­λαί­ων, «τιμά» την ανί­ε­ρη συμ­μα­χία και­ρο­σκο­πι­σμού με τον Τσί­πρα). Ταυ­τό­χρο­να, τα απο­θε­μα­τι­κά των τα­μεί­ων – ή κα­λύ­τε­ρα του νέου υπερ­τα­μεί­ου – θα πα­ρα­μεί­νουν στο έλεος του κε­ντρι­κού τρα­πε­ζί­τη, Γιάν­νη Στουρ­νά­ρα και των φίλων του επι­κε­φα­λής των συ­στη­μι­κών τρα­πε­ζών, καθώς ούτε σε αυτή την πε­ρί­πτω­ση προ­τά­θη­κε κά­ποιο νέο είδος απο­τα­μί­ευ­σης και εξα­σφά­λι­σης του ύψους και της κε­φα­λαιο­ποί­η­σης τους. Οπότε, τα βα­σι­κά προ­βλή­μα­τα που δυ­να­μι­τί­ζουν τα θε­μέ­λια του ασφα­λι­στι­κού συ­στή­μα­τος θα πα­ρα­μεί­νουν ενερ­γά και πα­ρό­ντα, υπο­σκά­πτο­ντας και αυτήν ακόμη την ακραία νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη αντι­με­ταρ­ρύθ­μι­ση. Ή μήπως όχι;

Μάλ­λον όχι, γιατί πολύ απλά και κα­θα­ρά, τα πα­ρα­πά­νω προ­βλή­μα­τα θα απαι­τού­σαν λύ­σεις πραγ­μα­τι­κής κοι­νω­νι­κής δι­καιο­σύ­νης και δη­μό­σιας λο­γο­δο­σί­ας και ελέγ­χου του ασφα­λι­στι­κού συ­στή­μα­τος, πραγ­μα­τι­κής υπέρ­βα­σης του κυ­ρί­αρ­χου μο­ντέ­λου νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρης κοπής για ένα αυ­στη­ρά κε­φα­λαιο­ποι­η­τι­κό σύ­στη­μα χωρίς κοι­νω­νι­κές αντα­πο­δο­τι­κό­τη­τες και ασφα­λι­στι­κές δι­κλεί­δες χρη­μα­το­δό­τη­σης και στή­ρι­ξης (πχ, κρα­τι­κός προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός). Ο Τσί­πρας το πα­ρα­δέ­χθη­κε εν μέρει, προ­σπα­θώ­ντας ανε­πι­τυ­χώς να μι­λή­σει για «στοι­χεία(!) κε­φα­λαιο­ποι­η­τι­κού συ­στή­μα­τος», τα οποία θα ανα­ζω­ο­γο­νή­σουν τα απο­θε­μα­τι­κά και θα είναι κί­νη­τρο για «ασφα­λι­στι­κή συ­νέ­πεια και πα­ρα­μο­νή στον ερ­γα­σια­κό βίο(!)». Το ψέμα  - ή η μισή αλή­θεια - έχει κοντά πο­δά­ρια. Γιατί η ίδια αντι­με­ταρ­ρύθ­μι­ση προ­βλέ­πει ρητά ότι εξο­μοιώ­νει τους πά­ντες (τους πά­ντες!) με ελεύ­θε­ρους επαγ­γελ­μα­τί­ες με συ­γκε­κρι­μέ­να, προ­κα­θο­ρι­σμέ­να φο­ρο­λο­γη­τέα ει­σο­δή­μα­τα στα οποία θα υπο­λο­γί­ζο­νται οι κα­τα­βλη­τέ­ες ει­σφο­ρές. Έτσι, ολο­κλη­ρώ­νε­ται και μια αντερ­γα­τι­κή αντι­με­ταρ­ρύθ­μι­ση που πλήτ­τει ευ­θέ­ως τις σχέ­σεις εξαρ­τη­μέ­νης ερ­γα­σί­ας και την ευ­θύ­νη του ερ­γο­δό­τη να απο­δί­δει και φό­ρους και ει­σφο­ρές. Η δε απο­στρο­φή του Τσί­πρα για την πα­ρα­μο­νή στο ερ­γα­σια­κό βίο, εκ­δη­λώ­νει μια από τις άδη­λες πα­ρα­μέ­τρους και τους ανο­μο­λό­γη­τους στό­χους της αντι­με­ταρ­ρύθ­μι­σης : Την πα­ρά­τα­ση του ερ­γα­σια­κού βίου – όταν και όπως θα υπάρ­χει κα­κο­πλη­ρω­μέ­νη και επι­σφα­λής δου­λειά – έως τα βαθιά γε­ρά­μα­τα, επ' άπει­ρον, μέχρι τον τάφο, ει δυ­να­τόν (συγ­γνώ­μη για το μα­κά­βριο των λέ­ξε­ων ,αλλά είναι αλή­θεια) ! Για ποια σύ­ντα­ξη λοι­πόν, μι­λά­με!; Ποια ασφά­λι­ση και ποια εξα­σφά­λι­ση κά­ποιας μέ­ρι­μνας για την τρίτη ηλι­κία σε ενε­στώ­τα, αλλά και μέλ­λο­ντα χρόνο!;

Το πιο απί­στευ­το, όμως, από όλα ήταν η ανε­ρυ­θρί­α­στη διεκ­δί­κη­ση της πα­τρό­τη­τας αυτού του Ασφα­λι­στι­κού από τον Τσί­πρα και τη συ­γκυ­βέρ­νη­ση του! Και εκεί υπήρ­ξε η κο­ρυ­φαία, θα έλεγα, στιγ­μή του νέου αρ­χη­γού της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης, Κυ­ριά­κου Μη­τσο­τά­κη, ο οποί­ος εμ­φα­νί­στη­κε με ισχυ­ρή, νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη αυ­το­πε­ποί­θη­ση, κά­νο­ντας γε­νι­κευ­μέ­νο απο­λο­γι­σμό των κυ­βερ­νή­σε­ων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ  - (ΔΗΜΑΡ), στις οποί­ες υπήρ­ξε υπουρ­γός, διορ­θώ­νο­ντας(!) τον πρω­θυ­πουρ­γό και διεκ­δι­κώ­ντας αυτός (και για λο­γα­ρια­σμό των προη­γού­με­νων κυ­βερ­νή­σε­ων), τις εμπνεύ­σεις και τις στο­χο­θε­σί­ες της αντι­με­ταρ­ρύθ­μι­σης, την οποία τώρα, σή­με­ρα, προ­τεί­νουν οι ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ – ΑΝΕΛΛ. Απο­λύ­τως αλη­θι­νό, κυ­νι­κό και δη­λω­τι­κό των δια­θέ­σε­ων του νέου δι­κομ­μα­τι­σμού της κα­τα­στρο­φής,  να τσα­κώ­νο­νται οι δυο αρ­χη­γοί για το ποιος είναι ο κα­λύ­τε­ρος και ο κα­ταλ­λη­λό­τε­ρος των νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρων και αντι­κοι­νω­νι­κών μέ­τρων και σταθ­μών. Καμία έκ­πλη­ξη, πά­ντως. Ο Μη­τσο­τά­κης μά­λι­στα πα­ρό­ξυ­νε την κρι­τι­κή στη συ­γκυ­βέρ­νη­ση με γνώ­μο­να ακρι­βώς τη συ­νε­πέ­στε­ρη, βα­θύ­τε­ρη, ολο­κλη­ρω­τι­κή εφαρ­μο­γή των συμ­φω­νη­θέ­ντων με τους «εταί­ρους» δα­νει­στές και πε­τώ­ντας το ευ­φυο­λό­γη­μα για τη δήθεν «κα­λύ­τε­ρη μοίρα» της Κύ­πρου, την οποία είχε μόλις επι­σκε­φθεί. Αλλά δεν θα μπο­ρού­σε κα­νείς να αμ­φι­βά­λει ή να πε­ρι­μέ­νει κάτι δια­φο­ρε­τι­κό από τον Μη­τσο­τά­κη – τη με­τα­μόρ­φω­ση από τον αρι­στε­ρό «δό­κτο­ρα Τζέ­κυλ» στον νε­ο­δε­ξιό, νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρο «κύριο Χάιντ» την έχει υπο­στεί ο Τσί­πρας.

Όλα αυτά βέ­βαια, δεν έχουν και πολλή ση­μα­σία, εφό­σον και το σχέ­διο νόμου Κα­τρού­γκα­λου και οι όποιες δια­βε­βαιώ­σεις δί­νο­νται σε διά­φο­ρες πα­ρα­γω­γι­κές ομά­δες για «διορ­θώ­σεις» και «επα­νε­ξε­τά­σεις» και «αλ­λα­γές» εξαρ­τώ­νται από τις θε­λή­σεις των «εταί­ρων» δα­νει­στών – και μετά ανα­ρω­τιέ­ται ο Τσί­πρας, γιατί δεν τον συ­να­ντά­νε οι αγρό­τες (κα­λύ­τε­ρα να ζη­τή­σουν ρα­ντε­βού από τον Σόι­μπλε ή την Λα­γκάρντ). Οι δα­νει­στές θα κα­θο­ρί­σουν πλή­ρως και το πε­ριε­χό­με­νο και τον χρόνο κα­τά­θε­σης και ψή­φι­σης του νέου Ανα­σφα­λι­στι­κού – και αυτό στο Μνη­μό­νιο 3 προ­βλέ­πε­ται ως δια­δι­κα­σία. Και από τη στιγ­μή που οι δα­νει­στές έχουν απαι­τή­σει «αγε­λά­δα», οι δύο γάι­δα­ροι που ακο­λού­θη­σαν μια προ­κάτ αντι­πα­ρά­θε­ση δήθεν πό­λω­σης και... αγε­φύ­ρω­των δια­φο­ρών, θα πρέ­πει να συμ­μορ­φω­θούν στο κα­πί­στρι και το σα­μά­ρι που θα φορ­τώ­σουν στα συ­νή­θη υπο­ζύ­για της ελ­λη­νι­κής κοι­νω­νί­ας, οι έξω – και οι μέσα φα­να­τι­κοί υπο­στη­ρι­κτές του στο μπλοκ του ΝΑΙ (τρα­πε­ζί­τες, βιο­μή­χα­νοι, ερ­γο­δο­σί­ες, εφο­πλι­στές κτλ).

ΠΗΓΗ: rproject.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή