Σήμερα: 20/02/2018
Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

11-2-2017_ΠΑΤΡΑ.JPG

Με το έγγραφό μας αυτό θέλουμε να σας επισημάνουμε για μια ακόμα φορά τα προβλήματα που είναι στενά συνδεδεμένα τόσο με τις εργασιακές σχέσεις των Ναυτεργατών όσο και με την ασφάλεια των επιβατών και του πληρώματος.

Συγκεκριμένα σε ότι αφορά τις ειδικές συνθέσεις που έχουν δοθεί σε όλα τα πλοία ελληνικής σημαίας που εκτελούν τακτικά δρομολόγια στην γραμμή Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Αδριατική που μείωσαν τις οργανικές συνθέσεις έως και 40% και σε επιμέρους ειδικότητες έως και 80%, έχουν προκαλέσει υπερβάσεις των ωρών εργασίας και δραματικές μειώσεις των ωρών ανάπαυσης γεγονός που είναι επικίνδυνο για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και με διαρκή κίνδυνο ατυχημάτων.

Ανάλογη και χειρότερη είναι η κατάσταση στα Ε/Γ-Ο/Γ πλοία Ιταλικής σημαίας που είναι δρομολογημένα στην Αδριατική που απασχολούνται και έλληνες Ναυτεργάτες και στα οποία οι οργανικές συνθέσεις είναι τραγικά ανεπαρκείς για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών και παράλληλα υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα που συνδέονται με την κοινωνική ασφάλιση των ελλήνων Ναυτεργατών που η υπηρεσία τους υπολογίζεται στο ΝΑΤ εφόσον συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας σε πλήρη αντίθεση με τα ισχύοντα στο ελληνικό κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα των ελλήνων Ναυτικών.

Μέσα στο τεράστιο εύρος των καθηκόντων που επίσημα από την νομοθεσία έχουν τα μέλη μας στην συγκεκριμένη κατηγορία πλοίων και η δραματική επιβάρυνση που έχει δημιουργηθεί με τις μειώσεις των οργανικών συνθέσεων που συνεπάγεται σε καθημερινή βάση εντατικοποίηση της δουλειάς και προκλήσεις εργατικών ατυχημάτων.

Οι Ναυτιλιακές εταιρίες επιχειρούν να μετατρέψουν τον κλάδο μας και άλλες ειδικότητες Ναυτεργατών σε «κυνηγούς» των μεταναστών με σκοπό να αποτρέψουν την είσοδό τους στα πλοία με προορισμό την Ιταλία.

Τα κλειστά σύνορα, η ύψωση φρακτών, η παρεμπόδιση με όλα τα μέσα να αποτραπεί η έξοδος των μεταναστών στις χώρες της Ευρώπης διαμορφώνουν μια επικίνδυνη κατάσταση στο λιμάνι της Πάτρας που θύματά της από την μια είναι οι μετανάστες και από την άλλη οι Ναυτεργάτες τους οποίους οι εμπλεκόμενες ναυτιλιακές εταιρίες προσπαθούν να τους μεταχειριστούν ως αστυνομικά και ενίοτε κατασταλτικά όργανα στην υπηρεσία των συμφερόντων τους.

Καλούμε την κυβέρνηση, την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΕΝ, τις κατά τόπους λιμενικές αρχές και τις Ναυτιλιακές εταιρίες να σταματήσουν άμεσα οποιαδήποτε συμμετοχή και εμπλοκή των Ναυτεργατών στους ελέγχους για την είσοδο μεταναστών στα πλοία της γραμμής Ελλάδας – Ιταλίας.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Ετικέτες

O_ελέφαντας_στο_δωμάτιο_μας_του_Γιάννη_Νικολακόπουλου.jpg

του Γιάννη Νικολακόπουλου

Η προσπάθεια αντιρρόπησης της φθίνουσας οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ με αυξανόμενη στρατιωτική δραστηριότητα σε επιλεγμένες περιοχές του πλανήτη βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Το νέο στρατιωτικό δόγμα του Τραμπ (βλέπε σχετική αρθρογραφία στο ΚΟΜΜΟΝ)   ΕΔΩ συνδυάζει στρατιωτικές επεμβάσεις με την αρχή της Ανταγωνιστικής Διπλωματίας (Competitive Diplomacy). Όπου για τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για τα αμερικανικά συμφέροντα στον κόσμο» αιχμή του δόρατος δεν είναι η αμοιβαιότητα συμφερόντων αλλά την «ηγετική στάση των Αμερικανών διπλωματών». ΕΔΩ

Στη περιοχή μας Δυτικά Βαλκάνια παρακολουθούμε σε αυτή τη φάση την εφαρμογή της Ανταγωνιστικής Διπλωματίας.

 Οι Αμερικάνοι έχοντας πολλούς -όλους πλην Σερβίας- συμμάχους στην περιοχή, συμπεριφέρονται στον καθέναν ξεχωριστά, σαν να μη τους είναι απαραίτητος, σαν να μην τον χρειάζονται. Ταυτόχρονα επιδιώκουν τη δημιουργία ρευστότητας στους κρατικούς σχηματισμούς της περιοχής. Αυτή εξάλλου η πολιτική της δημιουργίας «ρευστών κρατών - σύγχρονων προτεκτοράτων», «κρατών μη κρατών», προωθείται στη Συρία, στη Λιβύη, το Ιράκ κ.α.

 Φαίνεται πως οι Αμερικάνοι χρειάζονται να υπερβούν τους χρόνους που χρειάζονται τα εθνικά κράτη της περιοχής για ήπια προσαρμογή των πολιτικών τους στις αυξανόμενες νατοϊκές επιταγές. Απαιτήσεις που πολλές φορές, η ικανοποίησή τους συνεπάγεται υποστολή εθνικιστικών διακηρύξεων και συμπεριφορών. 

  Σε αυτή τη πραγματικότητα προστίθεται η αυξανόμενη απροσδιοριστία στην εξέλιξη του Τουρκικού ζητήματος που αδυνατεί να βρει σημείο ισορροπίας. Η επιθετικότητα της Τουρκικής πολιτικής είναι παράγοντας επιβίωσης της Τουρκίας στην εμπόλεμη κατάσταση της περιοχής. Τα επεισόδια στο Αιγαίο και στη περιοχή της Κύπρου ρέπουν σε νέου τύπου επιθετικές συμπεριφορές. Σήμερα γίνεται όλο και πιο φανερό ότι προσκόλληση της χώρας στο ΝΑΤΟ ή και το ίδιο το ΝΑΤΟ δεν είναι αποτρεπτικές σε τέτοιου τύπου επιθετικές κινήσεις.

  Ακόμη και η μονότονη -κυρίως από τον πρόεδρο κ. Παυλόπουλο- αναφορά περί Ευρωπαϊκών συνόρων, μόνο την αναπαραγωγή ενός ανιαρού πολιτικού λόγου μπορεί να εξυπηρετήσει στη δυναμικά διαμορφωνόμενη νέα αντιδραστικότερη πραγματικότητα στη περιοχή.

Η ανακοίνωση  από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα γεγονότα στη περιοχή των Ιμίων επιβεβαιώνει ότι ανάβουν νέες φωτιές στη περιοχή και …περιμένουν να φουντώσουν για να παρέμβουν, στη λογική του …¨ευχαριστούμε Αμερική¨.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ λοιπόν εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως «Τουρκία και Ελλάδα έχουν εδώ και καιρό παγιωμένα διπλωματικά κανάλια για την αντιμετώπιση θεμάτων του Αιγαίου. Ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να λάβουν μέτρα που θα αποκλιμακώσουν την τρέχουσα κατάσταση. Ως θέμα αρχής, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας»…

Προς το παρόν, καλούμαστε από διάφορους… Φράγκους Φραγκούληδες -προπομπούς της νέας αντιλαϊκής επίθεσης που προετοιμάζεται-  να αυξήσουμε στρατιωτικές δαπάνες  διάρκεια  στρατιωτικής θητείας και να προετοιμαζόμαστε για στρατιωτικές,,,κινήσεις.

  Σε αυτό το περιβάλλον έχουν ¨σκάσει¨ τα ζητήματα του ¨Μακεδονικού¨ και της ¨Novartis¨.

 Οι ΗΠΑ για στρατηγικούς λόγους αναδιατάσσουν τις βάσεις τους – η μεγαλύτερη στην Ευρώπη είναι πλέον όχι στη Χαϊδελβέργη αλλά στα σύνορα Κοσσόβου – FYROM- προκειμένου να ολοκληρώσουν την περικύκλωση της Ρωσίας. Γι’ αυτό χρειάζονται επειγόντως την είσοδο της γείτονας χώρας στο ΝΑΤΟ.

Καθώς μάλιστα όπου επιχείρησαν στρατιωτικά ή ηττήθηκαν (Συρία) ή δεν κατάφεραν να νικήσουν ολοκληρωτικά ( Αφγανιστάν, Ιράκ) θέλουν διακαώς μια νίκη γοήτρου. 

Η διεκδίκηση της κυβερνητικής εξουσίας από τη Ν.Δ προϋποθέτει προβολή και αξιοποίηση εθνικιστικών πολιτικών που αντικειμενικά προβάλουν εμπόδια στην Αμερικανική εκδοχή ¨επίλυσης¨ του Μακεδονικού. Οι ευρύτερες δυνάμεις της Δεξιάς διοργανώνουν και συμμετέχουν σε συλλαλητήρια και καταφέρνουν να στρέψουν την ενεργό πολιτική έκφραση του λαϊκού παράγοντα προς τα Δεξιά. 

Ο εθνικισμός -σημαία της αντίδρασης στην Ευρώπη- γίνεται βατήρας, υλική πολιτική δύναμη, που διαφοροποιεί τη Ν.Δ από το ΣΥΡΙΖΑ. Μετατρέπεται σε δυναμικό ψηφοσυλλέκτη ικανό να εξασφαλίσει τη κυβερνητική πλειοψηφία στη Ν.Δ.

  Έχει όμως ένα μεγάλο… μειονέκτημα. Δεν βοηθά την Αμερικανική πολιτική σε αυτή τη φάση στην περιοχή. Σε χρονική μάλιστα περίοδο, ιδιαίτερης έντασης Νατοϊκής επιθετικότητας μπορεί να αποτελέσει αιτία…πολέμου.

 Σκάει το σκάνδαλο NOVΑRTIS.

  Οι Αμερικάνοι με τον πολιτικό χειρισμό της υπόθεσης  Novartis (που ξεκίνησε και συνεχίζει ταυτόχρονα να είναι ενδομονοπωλιακός ανταγωνισμός) διεκδικούν τον απόλυτο ρόλο στη διαχείριση των πολιτικών εξελίξεων. Έδωσαν μια δικογραφία στη δημοσιότητα όπου οι καταγγελίες είναι και δεν είναι αποδεικτικές.

 Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι διμέτωπη. Όταν θέλουν την ενισχύουν και απειλούν με πολιτική εξαφάνιση στελέχη της αντιπολίτευσης  ή αν θέλουν την χειρίζονται με τρόπο που πλήττει καίρια την αξιοπιστία της κυβέρνησης.

 Προς το παρόν χοροπηδάνε και οι δύο Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ πάνω σε αναμμένα κάρβουνα.

  ¨Νικητής¨ θα είναι για μία ακόμα φορά στο γήπεδο της προσαρμογής στη πολιτική των ΗΠΑ, αυτός που είναι ικανός να προσφέρει περισσότερα και να πάρει τα  λιγότερα.

Η Ν.Δ με όπλο την ενότητα και επιθετικότητα που εμφάνισε στο πρόσφατο συνέδριό της -περιπτώσεις Αντώναρου μπορούν να αποδειχτούν γραφικές- μπορεί να αναδειχθεί σε άμεσο διεκδικητή της κυβερνητικής εξουσίας.

 Αν καταφέρουν να τοκίσουν στον πολιτικό… αέρα της χώρας τον εθνικισμό τους προσαρμοζόμενοι ταυτόχρονα στις Αμερικανικές επιθυμίες, θα έχουν ιδιαίτερο ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. (βλέπε αναβολή-ματαίωση συλλαλητηρίου της Πάτρας)

Άλλωστε μη ξεχνάμε ότι η πολιτική ποτέ δεν ήταν κουκλοθέατρο και οι Αμερικάνοι δεν είναι παντοκράτορες. Ο ρωσικός παράγοντας δεν είναι μόνο στη Σερβία, είναι και στο εσωτερικό της χώρας διεκδικώντας ( Σαββίδης, Άγιο Όρος) ρόλο.  

Ταυτόχρονα  είναι ίσως η πρώτη φορά που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αισθάνεται αμήχανα.

Διαισθάνεται ότι πιθανά το ποντάρισμα όλων των ¨χαρτιών¨ της στον Αμερικανικό παράγοντα δεν αρκεί για να της εξασφαλίσει το ρόλο του κύριου αποκλειστικού διαμεσολαβητή στη περιοχή, αλλά και δυνατότητα συνακόλουθα οικονομικών ανταλλαγμάτων.

Μοιραία με την πολιτική της έχει μπλέξει σε ένα παιχνίδι που η …μάνα  μοιράζει χαρτιά σημαδεμένα.

 Η υπόλοιπη Αριστερά, το ΚΚΕ, η ΑΝΤΣΑΡΣΥΑ κ.λ.π στην ουσία, παρά τις κοπιώδεις και γεμάτες αυτοθυσία προσπάθειες, δεν μπορούν να επιδράσουν – προς το παρόν τουλάχιστον – στις πολιτικές εξελίξεις. 

Περιορίζονται είτε στην προσδοκία μελλοντικών πολιτικών ωριμάνσεων, είτε στην επαναφορά μιας ρεαλιστικής δήθεν πραγματικότητας του παρελθόντος.

Με αυτές τις τακτικές όμως χάνεται η επαφή με τη σημερινή πραγματικότητα και καταλήγουν σε μια ιδιότυπη πολιτική αποχή. 

Οι εξελίξεις δείχνουν σήμερα πιο καθαρά την πολιτική α­νεπάρκεια του «εθνικού αντί ιμπεριαλισμού» αλλά και, από την άλλη πλευρά, τα αδιέξοδα των θεωριών που αρνούνται την ερ­γατική αντιιμπεριαλιστική πάλη στο όνομα του «αγνού» αντικαπιταλιστικού αγώνα.

Στη σημερινή  πραγματικότητα, ο συλλογικός εργατικός  αγώνας, παρ' ό­λη την πολυμορφία του, δεν μπορεί παρά να αναπτυχθεί σαν εργατικός αντιιμπεριαλιστικός αγώνας στη βάση του «να φάει ψωμί ο εργάτης» αλλά και των μεγάλων στρατηγικών αξιών που θα μπορούσαν να προβάλλονται και να υποστηρίζονται..

Μόνο έτσι μπορούμε να ξεφύγουμε από τα δεινά των αστικών αντιθέσεων  (πλασματικών στην ουσία) «προοδευτικός   εκσυγχρονισμός» — δεινοσαυρισμός, ρεμούλα ή κάθαρση.

Αλλά από δω αρχίζει η ουσία του ζητήματος….

Πηγή: kommon.gr

Ετικέτες

maniabarzefski-696x426.jpg

Από Μάνια Μπαρζέφσκι

ε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει την αποτελεσματικότητα του κινήματος κατά των πλειστηριασμών της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, ενός κινήματος που είναι φανερό ότι δεν σκοπεύει να υπαναχωρήσει μπροστά στις απειλές των συλλήψεων και των αυξημένων ποινών που προβλέπονται από το νέο ιδιώνυμο για την καταστολή όσων αγωνίζονται κατά των πλειστηριασμών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει εξαγγείλει ότι από 21/2/18 όλοι οι πλειστηριασμοί θα διεξάγονται ηλεκτρονικά.

Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία που έχουν δοθεί στην δη­μο­σιό­τη­τα, οι τρά­πε­ζες θα πρέ­πει να έχουν ολο­κλη­ρώ­σει σχε­δόν 50.000 πλει­στη­ρια­σμούς μέχρι τα τέλη του 2019, ρυθ­μός που αντι­στοι­χεί σε πε­ρί­που 500 πλει­στη­ρια­σμούς ανά μήνα. Ωστό­σο και αυτός ο αριθ­μός είναι κατά πολύ μι­κρό­τε­ρος του πραγ­μα­τι­κού, δε­δο­μέ­νου ότι δεν συ­μπε­ρι­λαμ­βά­νει τους πλει­στη­ρια­σμούς για χρέη προς το Δη­μό­σιο και τα ασφα­λι­στι­κά τα­μεία, που θα ξε­κι­νή­σουν από την 1/5/18.

Εξάλ­λου, από το 2018 επι­τρέ­πε­ται ελεύ­θε­ρα η με­τα­βί­βα­ση δα­νεί­ων που αφο­ρούν πρώ­τες κα­τοι­κί­ες στα funds, ενώ με το νόμο για το 4ο μνη­μό­νιο δί­νε­ται η δυ­να­τό­τη­τα στα funds να ασχο­λού­νται και με real estate. Προ­κει­μέ­νου δε να διευ­κο­λυν­θεί η με­τα­βί­βα­ση των δα­νεί­ων στα funds, αφε­νός τους δό­θη­κε η δυ­να­τό­τη­τα να αγο­ρά­σουν ακόμα και ενή­με­ρα («πρά­σι­να») δά­νεια, αφε­τέ­ρου δεν προ­βλέ­φθη­κε δυ­να­τό­τη­τα των δα­νειο­λη­πτών να αγο­ρά­σουν αυτοί το δά­νειό τους στην ίδια τιμή.

Στα μέτρα αυτά, πρέ­πει να προ­στε­θεί πρό­σφα­τη εγκύ­κλιος που ενη­με­ρώ­νει τις εφο­ρί­ες της χώρας για τις αλ­λα­γές στους ηλε­κτρο­νι­κούς πλει­στη­ρια­σμούς που ψή­φι­σε η Βουλή, σύμ­φω­να με τις οποί­ες, στο εξής, τα ακί­νη­τα οφει­λε­τών του Δη­μο­σί­ου θα εκ­ποιού­νται ακόμη και σε τιμή κα­τώ­τε­ρη από την τρέ­χου­σα αγο­ραία αξία τους, εάν γί­νουν δύο πλει­στη­ρια­σμοί χωρίς να υπάρ­ξει αγο­ρα­στής. Μά­λι­στα, την αί­τη­ση για μεί­ω­ση της τιμής εκ­ποί­η­σης του πλει­στη­ρια­σμού για χρέη στο Δη­μό­σιο, μπο­ρεί να την κάνει και οποιοσ­δή­πο­τε τρί­τος (ιδιώ­της) «έχει έν­νο­μο συμ­φέ­ρον»!
Τα δε­δο­μέ­να αυτά δεν αφή­νουν καμία αμ­φι­βο­λία για την έκτα­ση της ανα­δια­νο­μής του πλού­του που επι­χει­ρεί­ται (προς το κε­φά­λαιο, αλλά και προς το κρά­τος για την απο­πλη­ρω­μή του διαρ­κώς διο­γκού­με­νου δη­μό­σιου χρέ­ους).

Η κυ­βέρ­νη­ση προ­σπα­θεί να μειώ­σει το πο­λι­τι­κό κό­στος που ανα­πό­φευ­κτα θα υπο­στεί, μέσω μιας επι­κοι­νω­νια­κής εκ­στρα­τεί­ας σπί­λω­σης του κι­νή­μα­τος, επι­κα­λού­με­νη το δόγμα των «στρα­τη­γι­κών κα­κο­πλη­ρω­τών». Πρό­κει­ται για ένα ψέμα που έχει πολύ «κοντά πόδια», καθώς η πλημ­μυ­ρί­δα των επι­κεί­με­νων πλει­στη­ρια­σμών θα ακυ­ρώ­σει στην πράξη κάθε επι­κοι­νω­νια­κή της στρα­τη­γι­κή. Δεν υπάρ­χει καμία συμ­φω­νία με τις τρά­πε­ζες για εξαί­ρε­ση από τους ηλε­κτρο­νι­κούς πλει­στη­ρια­σμούς των ακι­νή­των με αξία κάτω των 300.000. Ήδη, άλ­λω­στε, βγαί­νουν ακί­νη­τα (και πρώ­τες κα­τοι­κί­ες) στο ηλε­κτρο­νι­κό σφυρί όχι μόνο με αξία πολύ χα­μη­λό­τε­ρη από τις 300.000. Και παρά τους ισχυ­ρι­σμούς περί «στρα­τη­γι­κών κα­κο­πλη­ρω­τών», το 75%-80% των ακι­νή­των που εκ­πλει­στη­ριά­ζο­νται αφορά λαϊκή πε­ριου­σία. Εξάλ­λου, από τον ευ­ρύ­τε­ρο κύκλο των πλητ­τό­με­νων από την ανα­δια­νο­μή του πλού­του μέσω των πλει­στη­ρια­σμών, έμ­με­σα, θα πλη­γούν και όσοι δεν δια­θέ­τουν ακί­νη­τα: μετά την από­κτη­ση της κυ­ριό­τη­τας των ακι­νή­των από τα funds, τα νοί­κια θα αυ­ξη­θούν και θα βρε­θού­με αντι­μέ­τω­ποι με εξώ­σεις ενοι­κια­στών από ιδιώ­τες, όπως γί­νε­ται σή­με­ρα στην Ισπα­νία.

Μπρο­στά σε αυτές τις εξε­λί­ξεις, το κί­νη­μα κατά των πλει­στη­ρια­σμών επα­να­προσ­διο­ρί­ζει τις τα­κτι­κές του: τη στιγ­μή που γρά­φε­ται αυτό το κεί­με­νο, η αποχή από τους πλει­στη­ρια­σμούς στα ει­ρη­νο­δι­κεία των συμ­βο­λαιο­γρά­φων της Αθή­νας -των οποί­ων η συν­δι­κα­λι­στι­κή ηγε­σία συ­νερ­γά­ζε­ται στενά με τους «θε­σμούς» και την κυ­βέρ­νη­ση- δεν έχει ακόμα πα­ρα­τα­θεί. Το πι­θα­νό­τε­ρο είναι ότι θα πα­ρα­τα­θεί, προ­κει­μέ­νου να εμπο­δί­σει μία ακόμα μα­ζι­κή κι­νη­το­ποί­η­ση μπρο­στά στο Ει­ρη­νο­δι­κείο της Αθή­νας.

Πέρα, όμως, από τον τόπο κι­νη­το­ποί­η­σης της ερ­χό­με­νης Τε­τάρ­της (ασφα­λώς και θα εί­μα­στε στα Ει­ρη­νο­δι­κεία εφό­σον η αποχή των συμ­βο­λαιο­γρά­φων λήξει), το κί­νη­μα κατά των πλει­στη­ρια­σμών πρέ­πει να με­τα­το­πί­σει το επί­κε­ντρο της δρά­σης του στις γει­το­νιές. Μο­να­δι­κή προ­στα­σία για τους ερ­γα­ζό­με­νους και τα λαϊκά στρώ­μα­τα είναι η γι­γά­ντω­ση του κι­νή­μα­τος κατά των πλει­στη­ρια­σμών, που πρέ­πει πλέον να απο­κτή­σει «ρίζες» στις γει­το­νιές. Να εμπο­δί­σει τις εξώ­σεις, αλλά και τις επι­σκέ­ψεις των δι­κα­στι­κών επι­με­λη­τών στα ακί­νη­τα πριν από την πραγ­μα­το­ποί­η­ση των πλει­στη­ρια­σμών προ­κει­μέ­νου να επι­δει­χθούν στους επί­δο­ξους πλειο­δό­τες.

Η συ­γκρό­τη­ση του Πα­νελ­λα­δι­κού Δι­κτύ­ου Συλ­λο­γι­κο­τή­των και Πρω­το­βου­λιών κατά των Πλει­στη­ρια­σμών έχει απο­τε­λέ­σει ένα ση­μα­ντι­κό «ερ­γα­λείο» συ­ντο­νι­σμού των κι­νη­μά­των κατά των πλει­στη­ρια­σμών σε πα­νελ­λα­δι­κό επί­πε­δο. Στο πλαί­σιο αυτό, η Ενω­τι­κή Πρω­το­βου­λία κατά των Πλει­στη­ρια­σμών έχει προ­τεί­νει το­πι­κές κι­νη­το­ποι­ή­σεις σε πα­νελ­λα­δι­κή κλί­μα­κα, σε γει­το­νιές, σε τρά­πε­ζες, υπη­ρε­σί­ες και συμ­βο­λαιο­γρα­φι­κά γρα­φεία. Ανοι­χτό πα­ρα­μέ­νει και το θέμα κε­ντρι­κό­τε­ρης/ων κι­νη­το­ποι­ή­σε­ων σε με­τα­γε­νέ­στε­ρη ημε­ρο­μη­νία που θα προσ­διο­ρι­στεί.

*Ανα­δη­μο­σί­ευ­ση από την Ερ­γα­τι­κή Αρι­στε­ρά (φ. 403, 14/02/2018).

 

Ετικέτες

_ενεργεια.jpg

Φωτοβολταϊκό πάρκο στη νότια Γαλλία. Η εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών σε όλο τον κόσμο αυξάνεται ραγδαία.

ΚΑΪΡΟ. Οι Αιγύπτιοι ετοιμάζονται να κατασκευάσουν το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο του κόσμου (1.650 μεγαβάτ, το οποίο όμως σύντομα θα ξεπεραστεί από άλλα ακόμη μεγαλύτερα, στην Ινδία και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Αυστραλοί προβλέπεται ότι θα αυξήσουν κατά 70%, εντός του 2018, την ποσότητα ρεύματος που παράγεται από τον ήλιο στη χώρα, ενώ οι Ολλανδοί επιλύουν το πρόβλημα έλλειψης χώρου τοποθετώντας φωτοβολταϊκά στη θάλασσα.

Το τοπίο της ηλιακής ενέργειας εξελίσσεται ραγδαία, καθώς οι τιμές των φωτοβολταϊκών πέφτουν και τα οφέλη της ηλιακής ενέργειας γίνονται προφανή ακόμη και σε χώρες που μόλις ανακάλυψαν κοιτάσματα υδρογονανθράκων, όπως η Αίγυπτος. Σήμερα, η Αίγυπτος καλύπτει το 10% των αναγκών της από ανανεώσιμες πηγές, ποσοστό που θα διπλασιαστεί εντός τετραετίας. Πάντως, σε μια χώρα που διαθέτει την ηλιοφάνεια της Αιγύπτου, οι στόχοι (37% ηλιακή ενέργεια έως το 2035) παραμένουν πολύ μετριοπαθείς – ιδίως αν αναλογιστεί κανείς τις δέκα χαμένες δεκαετίες που έχουν μεσολαβήσει από την πρώτη εφαρμογή ηλιακής ενέργειας στην Αίγυπτο, το 1913.

Οπως θυμίζει το περιοδικό Spiegel, τη χρονιά εκείνη, ο Αμερικανός επιστήμονας Φρανκ Σούμαν τοποθέτησε στη συνοικία Μααντί του Καΐρου πέντε ηλιακούς συλλέκτες μήκους 60 μέτρων έκαστος, οι οποίοι είχαν σχήμα παραβολικού καθρέπτη και θέρμαιναν υγρό, παράγοντας ατμό που αντλούσε νερό για άρδευση. Η τεχνολογία ήταν πολλά υποσχόμενη, αλλά η ανάπτυξή της εγκαταλείφθηκε καθώς ο κόσμος ανακάλυπτε τα άφθονα πετρελαϊκά αποθέματα της Μέσης Ανατολής.

Στην Ολλανδία

Ακόμη και σήμερα, χώρες που θα μπορούσαν σε λίγα χρόνια να καλύπτουν το 100% των αναγκών τους από τον ήλιο, ξοδεύουν χρήμα, φυσικούς πόρους και χρόνο αναπτύσσοντας κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Η Ολλανδία, παρά την έλλειψη ηλίου, πασχίζει να κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση, λόγω των τεράστιων προβλημάτων σεισμογένεσης που έχουν προκληθεί στην περιοχή του Χρόνινγκεν, καθώς τα κοιτάσματα φυσικού αερίου ωριμάζουν και τα πετρώματα αποσταθεροποιούνται. Το πιλοτικό πρόγραμμα που θα ξεκινήσει σε λίγους μήνες στη Βόρεια Θάλασσα, 9 μίλια ανοικτά της Χάγης, θα περιλαμβάνει φωτοβολταϊκά ικανά να αντέξουν στις σκληρές συνθήκες της θάλασσας, τοποθετημένα ανάμεσα σε υπάρχουσες θαλάσσιες ανεμογεννήτριες και συνδεδεμένα με το δίκτυο ηλεκτροδότησης με τα ίδια καλώδια. Ο ιδρυτής της εταιρείας Oceans of Energy, Αλαρντ φαν Χούκεν, εμπνευστής του έργου, θεωρεί ότι στο μέλλον η ηλιακή ενέργεια από τη θάλασσα θα είναι ακόμη οικονομικότερη από την ηλιακή ενέργεια από τη γη, λόγω της απουσίας κόστους οικοπέδου.

Εν τω μεταξύ, στην Αυστραλία βρίσκονται υπό κατασκευήν δεκάδες φωτοβολταϊκά πάρκα μεγάλης κλίμακας, ενώ ιδιώτες εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά στις στέγες τους με ρυθμούς ρεκόρ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Smart Energy Council, που αναφέρονται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian, τα έργα μεγάλης κλίμακας θα προσθέσουν από 2,5 έως 3,5 γιγαβάτ ηλιακής ενέργειας στο αυστραλιανό ενεργειακό μείγμα φέτος, ενώ τα οικιακά φωτοβολταϊκά θα προσθέσουν άλλο 1,3 γιγαβάτ. Πρόκειται για αύξηση σχεδόν 70% σε σχέση με την εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών στη χώρα, που στο τέλος του 2017 ανήλθε στα 7 γιγαβάτ.

Πηγή: kathimerini.gr

Ετικέτες