Σήμερα: 20/03/2018
Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

_MOBY_LOVE.jpg

Σύμφωνα με καταγγελίες τις οποίες έκαναν εργαζόμενοι και Συνδικάτα στο Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο «MOBY LOVE» της Ναυτιλιακής εταιρίας MEDLINESστην διάρκεια επισκευής που αυτό έκανε, διαπιστώθηκε η ύπαρξη αμίαντου από έρευνα που διενήργησε το ερευνητικό κέντρο Δημόκριτος.

Όπως είναι γνωστό σύμφωνα με ιατρικές και επιδημιολογικές μελέτες που έχουν γίνει τόσο στην χώρα μας όσο και σε άλλες χώρες προκύπτει ότι ο αμίαντος είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο υλικό και η εισπνοή μικροσκοπικών ινών του μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατες ασθένειες οι οποίες εμφανίζονται πολλά χρόνια μετά την πρώτη έκθεση.

Πολλά πλοία στο παρελθόν χρησιμοποιούσαν τον αμίαντο σαν μονωτικό και κατασκευαστικό υλικό, κυρίως λόγω του χαμηλού του κόστους. Το ίδιο γίνονταν σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, εργοστάσια, δημόσια κτήρια, σχολεία κ.λπ.

Σημειώνουμε ότι η οδηγία 1999/77/ΕΚ απαγορεύει όλες τις χρήσεις αμιάντου από την 1/1/2005, επιπλέον η οδηγία 2003/18/ΕΚ απαγορεύει την εξόρυξη, την κατασκευή και επεξεργασία αμίαντου.

Σύμφωνα με την οδηγία 83/477/ΕΟΚ για την προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους που προέρχονται από τον αμίαντο στην διάρκεια της εργασίας τους, τροποποιήθηκε με την οδηγία 91/382/ΕΟΚ του συμβουλίου της 7/4/1998 και του συμβουλίου της 27/3/2003.

Η νομοθεσία προβλέπει ακόμα μέτρα ελέγχου της έκθεσης σε όλα τα είδη και τις μορφές αμίαντου, οι εργοδότες έχουν την ευθύνη ότι κανένας εργαζόμενος δεν εκτίθεται σε ατμόσφαιρα με περιεκτικότητα σε αμίαντο μεγαλύτερη των 0,1 ινών ανά cm3 .

Με βάση όλα τα παραπάνω προκύπτουν σοβαρότατα ερωτηματικά με τις ευθύνες τόσο της πλοιοκτήτριας εταιρίας όσο και των αρμόδιων αρχών και υπηρεσιών που επέτρεψαν την έκθεση των εργαζομένων και των Ναυτεργατών στον παραπάνω κίνδυνο στα πλαίσια της μετασκευής και επισκευής του πλοίου «MOBY LOVE».

Το συγκεκριμένο περιστατικό σύμφωνα με πληροφορίες μας δεν είναι το μοναδικό αφού και άλλα πλοία στο ευρύτερο φάσμα της Ακτοπλοΐας εξακολουθούν να έχουν υλικά αμίαντου χωρίς οι εργαζόμενοι να το γνωρίζουν και χωρίς οι εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες να προβαίνουν σε ενδελεχή έλεγχο και το κυριότερο δεν παίρνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας τόσο των εργαζομένων στα συνεργεία όσο και των Ναυτεργατών.

Το γεγονός αυτό δείχνει την πλήρη ασυδοσία των εφοπλιστών και των εργοδοτών και την πολιτική συγκάλυψη που προσφέρει η κυβέρνηση στο κεφάλαιο εκθέτοντας σε τεράστιους κινδύνους την υγεία και την ζωή των εργαζομένων οι οποίοι γίνονται βορά στα τυχοδιωκτικά και ενίοτε στα επικίνδυνα παιχνίδια της εργοδοσίας.

Η ΠΕΝΕΝ μετά την αποκάλυψη για την ύπαρξη αμίαντου στο πλοίο «MOBY LOVE» πραγματοποίησε σύσκεψη των μελών της και άλλων Ναυτεργατών και με έγγραφό της απαίτησε από την ναυτιλιακή εταιρία και το ΥΕΝ να πραγματοποιηθεί εξονυχιστικός έλεγχος στο πλοίο σχετικά με την ύπαρξη ή όχι αμίαντου και ταυτόχρονα να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ιατρικές εξετάσεις και ο πλήρης έλεγχος και η παρακολούθηση των Ναυτεργατών που εκτέθηκαν στον αμίαντο.

Τέλος η ΠΕΝΕΝ απαιτεί να της δοθούν πλήρη στοιχεία για όλα εκείνα τα πλοία που έχουν κατασκευαστικά χρησιμοποιήσει υλικά αμιάντου.

Με εντολή Διοίκησης

Ο Πρόεδρος                                   Ο Γεν. Γραμματέας  

       Νταλακογεώργος Αντώνης                  Κροκίδης Νικόλαος        

Υ.Γ: Στις 19/3/2018 η εταιρία MED LINES απαντώντας στο αίτημα της ΠΕΝΕΝ δηλώνει ότι θα διενεργηθούν ιατρικές εξετάσεις των Ναυτεργατών σε ιατρικό κέντρο υγείας και για τον σκοπό αυτό όλοι οι ενδιαφερόμενοι Ναυτεργάτες θα υποβληθούν σε σχετικό ιατρικό έλεγχο.                

Ετικέτες

syntaxioyxoi-oyres-2.jpg

Οδηγίες για τον τρόπο εφαρμογής του άρθρου 20 το νόμου 4387/2016, των διατάξεων δηλαδή που προβλέπουν άγριο χαράτσι μέχρι και 60% στις συντάξεις όσων συνταξιούχων εργάζονται ή έχουν εισοδήματα από αγροτική δραστηριότητα, περιέχει σχετική εγκύκλιος που εξέδωσε του υπουργείο Εργασίας.

Όπως προβλέπεται από την εγκύκλιο, η μείωση των συντάξεων κατά 60% στους συνταξιούχους γήρατος που αναλαμβάνουν εργασία επιβάλλεται για τις ημέρες απασχόλησης κάθε μήνα και όχι για ολόκληρο το μήνα, εφόσον η διάρκεια της εργασίας είναι μικρότερη των 25 ημερών. Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση απασχόλησης πέραν της μείωσης των συντάξεων, ο συνταξιούχος γήρατος υποχρεώνεται και στην καταβολή κρατήσεων υπέρ ΕΦΚΑ (κύρια, επικουρική και πρόνοια), καθώς και στον ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα, στην περίπτωση αυτή, συνεχίζεται να παρακρατείται και η εισφορά του συνταξιούχου 6% υπέρ Υγείας για κύρια και επικουρική σύνταξη, στο ποσό της σύνταξης που απομένει.

Στην περίπτωση άσκησης ελεύθερου επαγγέλματος (υπαγωγή στην ασφάλιση πρώην ΟΑΕΕ) ή αυτοαπασχόλησης (πρώην ΕΤΑΑ), όπου η ασφάλιση γίνεται με βάση το μήνα, η σύνταξη περικόπτεται κατά 60% στο σύνολο του μήνα.

Στην περίπτωση των συνταξιούχων αγροτών από την 1 Γενάρη 2017, οι οποίοι συνεχίζουν να ασκούν αγροτική δραστηριότητα, για την οποία υφίσταται υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ, η συγκεκριμένη διάταξη, δηλαδή το χαράτσι κατά 60%, θα επιβληθεί από την 1 Γενάρη 2025, καθώς από τότε υπάγονται στις διατάξεις του 4387.

Οι συνταξιούχοι πρώην φορέων κύριας ασφάλισης και του δημοσίου που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τις 13 Μάη 2016, οι οποίοι αποκτούν ετήσιο εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα εξαιρούνται από τη μείωση των συντάξεών τους κατά 60% μόνο στην περίπτωση που έχουν εισόδημα μέχρι 4.923,12 ευρώ. Αν το εισόδημά τους είναι μεγαλύτερο, θα υπόκεινται και αυτοί στην περικοπή. Επίσης, δεν περικόπτονται οι συντάξεις συνταξιούχων που λαμβάνουν αμοιβές από πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα.

Όπως και να έχει, η ψήφιση του νόμου 4387 με τη γενική μείωση των συντάξεων που επιβάλει, όπως και για τους παλιούς συνταξιούχους με τα παλιά και νέα χαράτσια που τους επιβλήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις, οδηγούν όλους τους συνταξιούχους σε μεγάλες απώλειες εισοδήματος και έναν μεγάλο αριθμό απ' αυτούς να επιβιώνουν στα όρια της φτώχειας. Πάνω σε αυτή την πραγματικότητα προκύπτει κατά κύριο λόγο η ανάγκη για εργασία και μετά τη συνταξιοδότησή τους, την οποία έχει βάλει στην ατζέντα της η ΕΕ, με τον ευφημισμό της περί «ενεργούς γήρανσης», την οποία διαφημίζει και ο εγχώριος ΣΕΒ.

ΠΗΓΗ: 902.gr

Ετικέτες

antarsya-flag725.jpg

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει απευθύνει προτάσεις προς την ΛΑΕ, το ΚΚΕ καθώς και σε μια σειρά άλλες πολιτικές οργανώσεις της αριστεράς, πρόταση για την κοινή δράση και την οικοδόμηση ενός αγωνιστικού μετώπου ρήξης και ανατροπής της επίθεσης κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου.

Σε συνέχεια αυτών και σε απάντηση της πρότασής σας, πιστεύουμε ότι το πιο σημαντικό και άμεσο ζήτημα σήμερα είναι η συμβολή κάθε μαχόμενης αριστερής δύναμης στην κοινή δράση πάνω στα εξής ζητήματα:

α) την πάλη ενάντια στο μόνιμο αλυσόδεμα στο ευρωμνημονιακό καθεστώς της εκμετάλλευσης και της επιτροπείας με αιχμή τα ζητήματα, της τρίτης και τέταρτης αξιολόγησης, και πιο συγκεκριμένα των ιδιωτικοποιήσεων, των ΣΣΕ, των προσλήψεων, και των πλειστηριασμών και με βασικό ζητούμενο την συμβολή στην «από τα κάτω» οργάνωση των εργαζόμενων, τον μόνιμο συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων, επιτροπών αγώνα, αγωνιστικών ομοσπονδιών, υπερβαίνοντας την υποταγή της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας.

β) Την πάλη ενάντια στον εθνικισμό, τον ιμπεριαλισμό, την πολεμική προετοιμασία και τους αντιδραστικούς ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο, που πυροδοτήθηκε με τα εθνικιστικά συλλαλητήρια για το μακεδονικό, στη βάση της κοινής δήλωσης των οργανώσεων της αριστεράς ενάντια στα εθνικιστικά συλλαλητήρια.

γ) Την αντιρατσιστική και αντιφασιστική δράση, πάνω στην βάση του πλαισίου με το οποίο οργανώνονται οι ενωτικές αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές πρωτοβουλίες την ημέρα δράσης στις 17 Μάρτη.

δ) Τη συμβολή στον αγώνα για την έξοδο της χώρας μας από την ΕΕ από εργατολαϊκές διεθνιστικές θέσεις.

Στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μία εφ’ όλης της ύλης πολιτική ή/και εκλογική συνεργασία γιατί η πρότασή σας, για ένα «ένα ευρύ μέτωπο κοινωνικού και πολιτικού αγώνα με κορμό τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αντιμνημονιακής Αριστεράς», κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση από την πολιτική πρόταση του αντικαπιταλιστικού προγράμματος και μετώπου για την οποία παλεύει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Όμως, η συμβολή των δυνάμεών μας στην κοινή δράση και τον διάλογο μέσα στους εργαζόμενους και τη νεολαία για την ανάπτυξη ενός μαχητικού κινήματος ανατροπής αποτελεί το κρίσιμο ζήτημα σήμερα.

ΠΗΓΗ: pandiera.gr

Ετικέτες

kaminada.jpg

Μια πανύψηλη τσιμεντένια καμινάδα, 60 μέτρων, ξεχωρίζει ανάμεσα στα άλλα ψηλά κτίρια της Σιάν, μιας από τις πιο περιβαλλοντικά επιβαρυμένες πόλεις της Κίνας. Αντί όμως να προσθέτει λίγο ακόμη «νέφος» ρύπανσης στην ήδη θολή ατμόσφαιρα της πόλης, κάτι για το οποίο προδιαθέτει η βιομηχανική εξωτερική όψη της, αντίθετα η καμινάδα καθαρίζει τον αέρα από τα επικίνδυνα σωματίδια και άλλα αερολύματα.

Πρόκειται για μια κινεζική πατέντα περιβαλλοντικής τεχνολογίας, που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Αν και δεν είναι φθηνή λύση, οι Κινέζοι σχεδιάζουν να χτίσουν πολλές ακόμη τέτοιες γιγάντιες καμινάδες για να φιλτράρουν τον αέρα των πόλεών τους.

Οι Κινέζοι επιστήμονες που σχεδίασαν το νέο πιλοτικό σύστημα καθαρισμού του αέρα, πιστεύουν ότι μπορεί να περιορίσει σημαντικά την ατμοσφαιρική ρύπανση στις αστικές περιοχές της Κίνας, αλλά και άλλων χωρών.

Αν και ακόμη δεν έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό τα πρώτα αποτελέσματα του πειράματος, ώστε να αξιολογηθούν από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι πρόκειται για μια τεχνολογία που αφήνει υποσχέσεις για το μέλλον, όπως δήλωσε, σύμφωνα με το «Nature», ο επικεφαλής ερευνητής, ο χημικός Κάο Τζουντζί του Εργαστηρίου Φυσικοχημείας Αερολυμάτων της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών.

Την καμινάδα στη Σιάν, την μοναδική του είδους της προς το παρόν, επισκέφθηκε πρόσφατα ο πρόεδρος της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών Μπάι Τσουνλί, ο οποίος τόνισε ότι η κινεζική ηγεσία είναι πρόθυμη να δοκιμάσει καινοτόμες λύσεις κατά της ρύπανσης του αέρα που απειλεί τη δημόσια υγεία. Εκτιμάται ότι η ρύπανση συμβάλλει σε περίπου 1,1 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως στην Κίνα.

Οι Κινέζοι ερευνητές έχουν φιλόδοξα σχέδια για άλλη μία ακόμη ψηλότερη καμινάδα στη Σιάν, που θα φθάνει τα 300 μέτρα (υπάρχουν σχέδια ακόμη και για καμινάδα 500 μέτρων!), καθώς και για άλλες παρόμοιες σε περισσότερες πόλεις όπως Γκουανγκτζού, Χεμπέι, Χενάν κ.α.

Η αντιρυπαντική καμινάδα, που χρησιμοποιεί την ηλιακή ενέργεια για να δουλέψει, βρίσκεται πάνω από μια μεγάλη ανοιχτή κατασκευή με γυάλινη οροφή. Η ηλιακή ακτινοβολία θερμαίνει τον αέρα, ο οποίος ανεβαίνει προς τη βάση της καμινάδας και από εκεί ανεβαίνει προς τα πάνω περνώντας από διαδοχικά φίλτρα, προτού βγει -πιο καθαρός πια- από την κορυφή της καμινάδας.

Οι Κινέζοι επιστήμονες υπολογίζουν ότι η καμινάδα φιλτράρει πέντε έως οκτώ εκατομμύρια κυβικά μέτρα αέρα τη μέρα, αφαιρώντας σε ένα ποσοστό τα δυνητικά επικίνδυνα μικροσκοπικά σωματίδια διαμέτρου 2,5 μικρομέτρων ή εκατομμυριοστών του μέτρου (γνωστά εν συντομία ως ΡΜ2,5).

Οι δοκιμές που έγιναν σε διάστημα δύο εβδομάδων τον Ιανουάριο, μια περίοδο που η ρύπανση του αέρα κορυφώνεται στις κινεζικές πόλεις, κατέγραψαν στον αέρα γύρω από την αντιρυπαντική καμινάδα (σε μια περιοχή δέκα τετραγωνικών χιλιομέτρων) μια μείωση 19% στη συγκέντρωση των επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία σωματιδίων ΡΜ2,5.

Οπως είπε ο Κάο Τζουντζί, «η επίπτωση ενός μόνο συστήματος είναι μικρή. Χρειαζόμαστε πολλά τέτοια συστήματα για να υπάρξει σημαντική μείωση στη ρύπανση του αέρα».

Δεν λείπουν πάντως και οι επικριτές, που αντιτείνουν ότι υπάρχουν φθηνότεροι τρόποι για να καταπολεμήσει κανείς τη ρύπανση. Αμερικανοί επιστήμονες εξέφρασαν επίσης ανησυχίες ότι η καμινάδα θα φιλτράρει μόνο τα ίδια τα σωματίδια ΡΜ2,5, αλλά όχι τις πρόδρομες ρυπογόνες ουσίες, όπως το διοξείδιο του θείου και τα οξείδια του αζώτου, ή τους δευτερογενείς ρυπαντές όπως το επιφανειακό όζον.

«Ετσι, ενώ ο ουρανός μπορεί να δείχνει πιο καθαρός, στην πραγματικότητα η ποιότητα του αέρα μπορεί να είναι ακόμη απαίσια», δήλωσε ο ατμοσφαιρικός επιστήμονας Ντόναλντ Γουέμπλς του Πανεπιστημίου του Ιλινόις.

Οι Κινέζοι ερευνητές διευκρίνισαν ότι το σύστημά τους ήδη αφαιρεί τα οξείδια του αζώτου, μια από τις κυριότερες πρόδρομες ουσίες για τον σχηματισμό των μικροσκοπικών σωματιδίων και του όζοντος. Οσο για το κόστος διαχείρισης της αντιρυπαντικής καμινάδας, είπαν ότι δεν είναι υπερβολικό, αφού ανέρχεται σε περίπου 30.000 δολάρια ετησίως (βέβαια η κατασκευή της κόστισε περίπου δύο εκατομμύρια δολάρια, με χρηματοδότηση από την τοπική κυβέρνηση).

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ετικέτες
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή