Σήμερα: 21/09/2018
Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

LATSIS-SYRIZA.jpg

Πρόσφατα είχαμε αναφερθεί εκτενέστατα σε σχετικό μας κείμενο σε ένα πραγματικό μπαράζ βραβεύσεων των μεγαλοσχημόνων του εφοπλιστικού λόμπυ από την κυβέρνηση «πρώτη φορά αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ.

Είχαμε τονίσει ότι η κυβέρνηση αυτή στα πλαίσια της εμπέδωσης και της ανάπτυξης των σχέσεών της με το μεγάλο εφοπλιστικό κεφάλαιο, τίμησε, βράβευσε και απένειμε με ανάλογες εκδηλώσεις δημόσιες τιμές σε πρόσωπα τα οποία και αυτές οι αστικές κυβερνήσεις Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ απέφυγαν να κάνουν, τουλάχιστον κατά τον τρόπο που επιχείρησε η «αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ.

Το έναυσμα εδώ ο ίδιος ο Τσίπρας τόσο στην εκδήλωση για την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση της ΕΕΕ αλλά και στα Ποσειδώνια όπου εξύμνησε δημόσια τον ρόλο και την συμβολή του παρασιτικού εφοπλιστικού κεφαλαίου θεωρώντας πως είναι παράδειγμα προς μίμηση η εφευρετικότητα, η εξωστρέφεια και η επιχειρηματικότητα των εφοπλιστών.

Το προηγούμενο διάστημα και από τον Γενάρη του 2015 είχε δρομολογηθεί η υπόκλιση και η υποταγή του ΣΥΡΙΖΑ με την έμπρακτη πλέον ασκούμενη κυβερνητική Ναυτιλιακή του πολιτική στο πλαίσιο μιας ιδιότυπης σχέσης με το εφοπλιστικό λόμπυ που οι καταβολές της είχαν εγκαινιαστεί πολύ – πολύ πριν την άνοδο στην κυβέρνηση της «αριστεράς» του Τσίπρα και των ομοίων του όπου έδωσαν τα διαπιστευτήρια τους ότι το αμαρτωλό αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο της ναυτιλίας δεν πρόκειται στο ελάχιστο να αμφισβητηθεί και ταυτόχρονα πέρασαν με άριστα στις εξετάσεις με την πολιτική που άσκησαν και ασκούν και η οποία υπηρετεί και προστατεύει τα συμφέροντά τους ως κυβέρνηση.

Μετά τους δημόσιους επαίνους και τα εύσημα προς τον Βενιάμη και την ΕΕΕ ακολούθησαν από τον ίδιο τον Τσίπρα δημόσια και πανηγυρικά τα εύσημα στα ιδρύματα των εφοπλιστών Νιάρχου – Ωνάση και τώρα ολοκληρώνεται το πάζλ με την επιβλητική πανηγυρική κυβερνητική φιέστα στο Κατάκολο της Ηλείας παρουσία της οικογένειας και πλήθους κυβερνητικών στελεχών όπου το λιμάνι μετονομάστηκε σε «λιμάνι Ιωάννης Λάτσης».

Την βρώμικη δουλειά εκ μέρους της κυβέρνησης ανέλαβε να την διεκπεραιώσει ο γνωστός για ανάλογες υποθέσεις Παναγιώτης Κουρουμπλής ο οποίος φέρεται ως εμπνευστής της σχετικής πρωτοβουλίας και ο οποίος ανάμεσα στα άλλα τόνισε: «η εκκρεμότητα που υπήρχε με το λιμάνι του Κατάκολου για τον άνθρωπο που ταξίδεψε τον μύθο της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο, λύνεται. Βρισκόμαστε εδώ για να επιτελέσουμε την υποχρέωση, κάτι που έπρεπε να συμβεί εδώ και χρόνια»!!!

Απίστευτα κυνική αλλά και αποκαλυπτική η δήλωση να παρομοιάζεται ο Γιάννης Λάτσης με τον μύθο, δηλαδή την ιστορία, της Ελλάδας και μάλιστα ξεδιάντροπα με δόση αυτοκριτικής να λέγεται ότι ήταν μια υποχρέωση η οποία έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια!!!!

Στο ακροατήριο πέρα από την οικογένεια Λάτση και τους τοπικούς κλακαδόρους του κεφαλαίου, επικροτούσαν και χειροκροτούσαν το μεγαλοφυές λογύδριο του Κουρουμπλή ο Υπουργός Παιδείας Κώστα Γιαβρόγλου και ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος.

Ο βίος και η πολιτεία του τιμώμενου Γιάννη Λάτση

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί σε αθηναϊκή εφημερίδα, την οποία μήνυσε ο εφοπλιστής για την καταγγελία της όμως αυτή στη συνέχεια αθωώθηκε, ο «ευεργέτης» Γιάννης Λάτσης πουλούσε στους Τούρκους πετρέλαιο και κηροζίνη για τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, συνεργάτης των Γερμανών στην κατοχή, μαυραγορίτης και δοσίλογος και στην συνέχεια ακραιφνής εθνικόφρων, λυσσαλέος αντικομμουνιστής, είχε ως πιστεύω το χρήμα και με την δύναμή του να εξουσιάζει και να υποδουλώνει όποιον αντιστέκεται στα τυχοδιωκτικά επιχειρηματικά του σχέδια.

Στην διάρκεια της ελληνοτουρκικής κρίσης 1978-1979ο «πατριώτης» εφοπλιστής – η PETROLAτου Λάτση – εφοδιάζει με 100.000 τόνους πετρέλαιο και 5.000 τόνους κηροζίνη (καύσιμο αεροπλάνων) την Τουρκία, καύσιμο υλικό που επαρκούσε για 5.000 εφόδους στο Αιγαίο των πολεμικών αεροσκαφών σύμφωνα με μαρτυρία στρατιωτικών!!!

Δεκάδες είναι τα ατυχήματα που είχαν συμβεί στα πλοία του Λάτση την περίοδο 1965 – 1985 που κόστισαν την ζωή Ναυτεργατών.

Αυτό ο μεγάλος «πατριώτης» ήταν από τους πρώτους που εφάρμοσαν στην ναυτιλία το μοντέλο της μαύρης ανασφάλιστης και χαμηλόμισθης εργασίας.

Να θυμίσουμε επίσης ότι στις εγκαταστάσεις της PETROLA το 1992 κάηκαν ζωντανοί 15 εργαζόμενοι θύματα της σκληρής επιχειρηματικής ασυδοσίας του Γ. Λάτση και άλλοι ακόμη σακατεύτηκαν, ποτέ όμως ο ίδιος δεν πλήρωσε το τίμημα για την εγκληματική έλλειψη μέτρων ασφάλειας των εργαζομένων…

Όχι μόνο αυτό αλλά η κυβέρνηση «πρώτη φορά αριστερά» φρόντισε να ξεπουλήσει έναντι πινακίου φακής το Ελληνικό χαρίζοντας σκανδαλωδώς μια τεράστια έκταση στην εταιρεία συμφερόντων Λάτση την «LAMDADEVELOPMENT” από την οποία θα αποκομίσει δις ευρώ κέρδη!!

Εκείνο που επιβεβαιώνεται για πολλοστή φορά από τις πρωτοφανείς αθλιότητες του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι σχέσεις συναλλαγής και υποταγής με το κεφάλαιο και τα συμφέροντά του. Όταν η πολιτική τους είναι προσαρμοσμένη απόλυτα στην κατεύθυνση στήριξης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, το βήμα να αποδώσουν δημόσια τα εύσημα και να τους τιμήσουν για αυτό το μοντέλο της επιχειρηματικότητας δεν είναι πλέον μεγάλο και ουσιώδες. Με άλλα λόγια η λογική του κατήφορου είναι ο πάτος!!!

Μένει να αποδειχθεί εάν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που μέσα σε αυτούς περιλαμβάνονται ως επί το πλείστον πλατιές εργατικές και λαϊκές μάζες, στην διάρκεια της 4ετούς διακυβέρνησης με την σκληρή εμπειρία που απέκτησαν από την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική, θα πάρουν διαζύγιο και θα αποκοπούν οριστικά από την κυβερνητική προπαγάνδα και κυρίως εάν αυτές οι δυνάμεις θα πορευτούν στον δρόμο του οργανωμένου αγώνα που αποτελεί την μοναδική διέξοδο από τις αστικές πολιτικές που στηρίζουν το κεφάλαιο, τον ευρωενωσιακό μονόδρομο που πιστά ακολουθούν τα συστημικά πολιτικά κόμματα της χώρας μας.

Αντώνης Νταλακογεώργος

Ετικέτες

720_596144_a16c5b7224-a58a667bd10e5670.jpg

Αποστολή στο Σάλτσμπουρκ, Θάνος Αθανασίου

To μεταναστευτικό ζήτημα, που βρέθηκε τον Ιούνιο του 2018 στην κορυφή της ατζέντας της Συνόδου λόγω Ζήχοφερ και Σαλβίνι, βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο του δείπνου των «28» στο Σάλτσμπουργκ με μια όμως σημαντική διαφορά. Οι μάσκες έχουν πέσει. Και τις έχει ρίξει ο άνθρωπος που κάποτε πολλοί κατηγορούσαν πως «θάβει» την υπόθεση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων: ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου προειδοποίησε ότι:

  • κάποιοι παίζουν πολιτικά παιχνίδια με το μεταναστευτικό,
  • υπάρχουν ορισμένοι ανάμεσα στους «28» που δεν θέλουν να λύσουν το θέμα αλλά να το έχουν για να το εκμεταλλεύονται πολιτικά.

Και τα στοιχεία συμφωνούν με την οπτική Τουσκ. Οι ροές έχουν μειωθεί σε επίπεδα πριν από αυτά του 2015. Έχουν πέσει δηλαδή κατά 92%. Επιπλέον ενώ οι επιστροφές παράνομων μεταναστών ήταν μόλις 28.000 το 2016, σήμερα δύο χρόνια μετά έχουν φτάσει τις 280.000. Αυτό σημαίνει ότι το σχέδιο της ΕΕ, για συνεργασία με τρίτες χώρες και προστασία των συνόρων δουλεύει.

Στην πράξη ο Τουσκ προτρέπει τους «28» να αφήσουν τις ρητορείες και να κάνουν πράξει τα όσα έχουν ήδη συμφωνήσει: ακτοφυλακή, συνοριοφυλακή, ευρωπαϊκή υπηρεσία ασύλου, επενδύσεις στην Αφρική, πλατφόρμες αποβίβασης κτλ.

Ο Τουσκ όμως έχει διαγνώσει ότι για κάποιους το μεταναστευτικό είναι ένα εύκολο θέμα, ενδείκνυται για μεγάλα λόγια και χτυπάει κατευθείαν στα πιο βαθιά ένστικτα των Ευρωπαίων. Η αλήθεια είναι ότι τα 2 εκατομμύρια που έφτασαν το 2015, η εικόνα του ανήμπορου συνοριοφύλακα με τα ανοιχτά χέρια στην Αυστρία, και γενικώς το χάος των πρώτων ημερών έχει δημιουργήσει εντυπώσεις που δεν θα σβήσουν έτσι εύκολα. Όμως από το 2015 και κυρίως με τη Συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας, έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι.

Οι φωνές ενάντια στη κοινή συνοριοφυλακή και την ενισχυμένη εντολή της Frontex, όπως για παράδειγμα από τον Ορμπαν (που δήλωσε ότι δεν πρέπει «οι Βρυξέλλες» να παίρνουν την ευθύνη της φύλαξης από τα Κράτη Μέλη), αγγίζουν τα όρια του παραλογισμού.

Τρίτες δυνάμεις που σκοπό έχουν να αποδυναμώσουν τη ΕΕ έχουν κατακλύσει τα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης με ψευδείς ειδήσεις με αντικείμενο υποτιθέμενους μετανάστες.

Όλα αυτά είναι ένα πολύ εύκολο θέμα για τους λαϊκιστές που όμως, όπως αποδεικνύεται στην Ιταλία, δεν έχουν καμία πραγματική ιδέα για το πώς θα αντιμετωπίσουν το θέμα.

Σε αυτό το δείπνο, που όπως συνηθίζεται, είναι μια αφορμή είτε για συλλογική ψυχοθεραπεία των ηγετών, είτε για «ατύπο» και άρα χωρίς συμπεράσματα ξεκαθάρισμα λογαριασμών, πολλές τέτοιες αντιλήψεις επρόκειτο να μπουν στη θέση τους - κρίνοντας από τη διάθεση Τουσκ.

Τώρα σε περιπτώσεις όπως η Ελλάδα, που έχει λάβει 1,6 δισ. ευρώ για να διαχειριστεί 50-60 χιλιάδες άτομα (πάνω από τα μισά που έλαβε η Τουρκία για να διαχειριστεί 3 εκατομμύρια άτομα) και τη στιγμή που χιλιάδες ξενοίκιαστα διαμερίσματα στην επαρχία φέρνουν ένα ανέλπιστο εισόδημα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες που μετέχουν στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για οικογένειες μεταναστών, προφανώς το σφάλμα δεν είναι της ΕΕ. Η Κομισιόν γνωρίζει πως θα έπρεπε να είναι η Μόρια και οι λογιστικοί έλεγχοι, για το που διατέθηκαν τα χρήματα, θα συνεχιστούν. Όπως πάντα θα είναι πολυεπίπεδοι και μακροσκελείς. Το δε τελικό τους αποτέλεσμα θα μας γνωστοποιηθεί εν ευθέτω χρόνω.

Η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό πρόβλημα συλλογικά, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Συνόδου του Ιουνίου, ενώ η Κύπρος, με την Τουρκία να μη συνεργάζεται σε θέματα επανεισδοχής, έχει φτάσει πια στα όριά της σε ό,τι αφορά τη διαχείριση αιτήσεων ασύλου, είπε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Συγκεκριμένα, και σε παρέμβασή του στο άτυπο δείπνο εργασίας των αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων στο Σάλτσμπουργκ, ο Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε ότι το μεταναστευτικό «θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά από τα κράτη μέλη της ΕΕ και πάντοτε στη βάση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισήμανε στους ομολόγους του «ότι τα κράτη μέλη πρέπει να εργαστούν συλλογικά για να αντιμετωπίσουν τις μεταναστευτικές ροές, σεβόμενα την ίδια ώρα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών».

«Θα πρέπει να συμφωνήσουμε επί συγκεκριμένων ενεργειών που πρέπει να αναληφθούν ώστε να επιτύχουμε μια δίκαιη, ισότιμη και δεσμευτική ευθύνη ανάμεσα στα κράτη μέλη», ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι «χρειαζόμαστε ένα κοινό δεσμευτικό μηχανισμό μετεγκατάστασης που θα καλύπτει όλα τα μέρη διεθνούς προστασίας».

Πρόσθεσε ότι «τα τελευταία δύο χρόνια η Κύπρος αγωνίζεται για να αντιμετωπίσει τις σοβαρές προκλήσεις που παρουσιάζονται από τη μεγάλη αύξηση των αιτήσεων ασύλου και των αφίξεων παράνομων μεταναστών».

«Στους πρώτους οκτώ μήνες του 2018 υπήρξε αύξηση της τάξης του 55% στις αιτήσεις ασύλου σε σύγκριση με το 2017, ενώ το 2017 σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 56% σε σύγκριση με το 2016», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «η Κύπρος έχει φτάσει στο μέγιστο της δυνατότητας της να φιλοξενήσει μετανάστες και αιτητές ασύλου».

Εξήγησε ακόμα ότι με την Τουρκία να μη συνεργάζεται με την Κυπριακή Δημοκρατία και να μην εφαρμόζει τη συμφωνία επανεισδοχής, η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι το όλο ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της εφαρμογής των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στα οποία οι εταίροι κατέληξαν τον Ιούνιο του 2018.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επισήμανε:

1. Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής πρόκλησης των προσφυγικών ροών είναι μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση. Η καλύτερη διαχείριση των συνόρων είναι σημαντική αλλά είναι μόνο μια πτυχή της απαραίτητης προσέγγισης. Απαιτείται δίκαιη κατανομή των βαρών στο εσωτερικό της Ευρώπης και καλύτερη συνεργασία με τρίτες χώρες.

2. Επισήμανε την ανάγκη σύστασης το συντομότερο δυνατό της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

3. Επισήμανε την ανάγκη αναθεώρησης του Ευρωπαϊκού Συστήματος ασύλου εντός του 2018, σε μια κατεύθυνση δίκαιης και αναλογικής κατανομής βαρών. Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν μεταξύ άλλων χωρών η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Γερμανία.

4. Τόνισε πως το σημαντικό δεν είναι μόνο η αναβάθμιση της FRONTEX σε Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, αλλά η αναβάθμιση της EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου) και ο σταδιακός εξευρωπαϊσμός της διαδικασίας χορήγησης ασύλου με δικλείδες ασφαλείας για τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών. Τόνισε, επίσης, ότι η σημαντικότερη πτυχή της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής είναι η συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Επιστροφών που ζητάει εδώ και καιρό η Ελλάδα.

Παράλληλα τόνισε πως οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα έχουν αυξηθεί και σε περίπτωση που η κατάσταση στο Ιντλίμπ οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των ροών θα πρέπει να υπάρξει νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη διαχείριση των ροών.

Πηγή: real,gr

Ετικέτες

donald-tusk.jpg

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ανακοίνωσε σήμερα από το Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας ότι θα συγκαλέσει μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών με θέμα το Brexit γύρω στα μέσα Νοέμβρη προκειμένου να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία με τη Βρετανία.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ενόψει της άτυπης Συνόδου Κορυφής που διεξάγεται στην Αυστρία, ο Τουσκ σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το «διαζύγιο» της Βρετανίας με την ΕΕ μπαίνουν πλέον στην «αποφασιστική φάση» τους. «Είναι ακόμη πιθανά διάφορα σενάρια, αλλά θέλω να επισημάνω ότι ορισμένες από τις προτάσεις της πρωθυπουργού (της Βρετανίας) Μέι υποδηλώνουν μια θετική εξέλιξη στην προσέγγιση (του θέματος) από το Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο Τουσκ επισήμανε ότι οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στο λεγόμενο σχέδιο του Τσέκερς και αφορούν τα μελλοντικά σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας και την οικονομική συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας «θα πρέπει να ξαναδουλευτούν και να τις διαπραγματευτούμε περαιτέρω».

Πάντως, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναμένεται να απορρίψει μια βελτιωμένη πρόταση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το πώς θα γίνει η διαχείριση των ιρλανδικών συνόρων μετά το Brexit, όπως ανέφερε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «The Times». Η Μέι θα δηλώσει στους ηγέτες της ΕΕ ότι η όποια λύση θα πρέπει να αφορά το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου και οι υφιστάμενες προτάσεις της, το λεγόμενο σχέδιο Τσέκερς, έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζουν ακριβώς αυτό, ανέφερε το δημοσίευμα.

Aξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης, ερωτηθείς για το δημοσίευμα των «Times», δήλωσε ότι η Βρετανία χαιρετίζει τη δέσμευση της ΕΕ στο να βρεθεί μια λύση για τα σύνορα στην ιρλανδική νήσο μετά το Brexit, αλλά η όποια πρόταση δεν μπορεί να διαχωρίζει τη Βόρεια Ιρλανδία από τη βρετανική νήσο.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP)

Ετικέτες

senior.jpg

Ενδείξεις ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση -που αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για έμφραγμα, εγκεφαλικό, πνευμονοπάθεια κ.α.- μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο επίσης για νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως η άνοια, ανακάλυψαν βρετανοί επιστήμονες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ίαν Κάρεϊ του Πανεπιστημίου St George's του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», συσχέτισαν σε βάθος επταετίας τα επίπεδα ρύπανσης του αέρα με τον αριθμό των νέων διαγνωσμένων περιστατικών άνοιας.

Η μελέτη αφορούσε σχεδόν 131.000 άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, που δεν είχαν διαγνωσθεί με άνοια στην αρχής της έρευνας. Από αυτούς, οι 2.181 (ποσοστό 1,7%) διαγνώσθηκαν με Αλτσχάιμερ και άνοια μέσα στα επόμενα επτά χρόνια.

Οι ερευνητές εστίασαν στις συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα του διοξειδίου του αζώτου (ΝΟ2), των μικροσκοπικών σωματιδίων (ΡΜ2,5) και του επιφανειακού όζοντος και, στη συνέχεια, έκαναν συσχέτιση με την κατοικία καθενός ανθρώπου και του βαθμού ρύπανσης στην οποία ήταν διαχρονικά εκτεθειμένος.

Όσοι ήσαν εκτεθειμένοι στα υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης (τόσο διοξειδίου αζώτου όσο και σωματιδίων), είχαν κατά μέσο όρο 40% μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωσθούν με άνοια μετά από μερικά χρόνια, σε σχέση με όσους είχαν την μικρότερη έκθεση σε περιβαλλοντική ρύπανση.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι δεν είναι ακόμη σαφής ο βιολογικός μηχανισμός που η ρύπανση μπορεί να συμβάλει στη διαδικασία νευροεκφύλισης του εγκεφάλου, ιδίως στους ηλικιωμένους. Προηγούμενες πάντως μελέτες έχουν συσχετίσει τη ρύπανση από την κυκλοφορία των οχημάτων με χειρότερες γνωστικές/νοητικές επιδόσεις στα παιδιά. Μια πιθανή αιτία είναι ότι η ρύπανση προκαλεί χρόνια φλεγμονή στον εγκέφαλο.

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr

Ετικέτες
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή