Σήμερα: 24/01/2020
Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

davos_0.jpg

Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στην Ελβετία, συγκεντρώνονται οι ηγέτες του κόσμου με την παράσταση να κλέβει για ακόμα μια φορά η γνωστή Σουηδή περιβαλλοντική ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ. Αν και στην κορυφή της ατζέντας είναι τα θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή σημαντικές είναι και οι επαφές μεταξύ των αρχηγών κρατών και των θεσμικών φορέων.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο περιθώριο του Φόρουμ δεν έκρυψε την αισιοδοξία της ότι σύντομα θα συναφθεί εμπορική συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών και έτσι δεν θα υπάρξουν δασμοί για τις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων.

«Είναι καλό να έχουμε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων, διότι θέλουμε να έχουμε μια συμφωνία σε μερικές βδομάδες, με την οποία θα κλείσουμε αυτό το θέμα», δήλωσε από την ελβετική πόλη στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa). Πάντως, δεν διευκρίνισε πόσο ευρεία θα είναι η συμφωνία αυτή. «Έχω ήδη μιλήσει με τον πρόεδρο Τραμπ για το πώς θα εξελιχθεί αυτή η διαδικασία. Οι εμπειρογνώμονές μας θα συναντηθούν, θα εξετάσουν τα δεδομένα, θα συσχετίσουν αριθμούς, θα θέσουν το θέμα της εντιμότητας από τις δύο πλευρές. Σημαντικό είναι να συνεχιστούν οι συζητήσεις. Κανείς δεν θα ωφεληθεί αν ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος. Γι' αυτό και είναι πιο έξυπνο να διαπραγματευτούμε αμέσως, να εξετάσουμε τα δεδομένα, να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις και να υπογράψουμε», κατέληξε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Ψηφιακός φόρος

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ διαβεβαίωσε μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Στίβεν Μνούτσιν, ότι Παρίσι και Ουάσινγκτον κατέληξαν σε ένα «κοινό πλαίσιο» αναφορικά με το γαλλικό σχέδιο επιβολής φόρου στους κολοσσούς του διαδικτύου, μια πρόταση που βρίσκει αντίθετες τις ΗΠΑ.

«Η Γαλλία είναι έτοιμη να αναβάλει την καταβολή του ψηφιακού φόρου για τον Δεκέμβριο του 2020» και «οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αναστείλουν τις κυρώσεις» που απειλούσαν ότι θα επιβάλουν στα γαλλικά προϊόντα, είπε ο Γάλλος υπουργός στο περιθώριο του Φόρουμ του Νταβός.

«Η Γαλλία δεν θα δεχτεί ούτε να ακυρώσει ούτε να αναστείλει τον φόρο αυτόν εφόσον δεν υπάρξει μια διεθνής λύση», πρόσθεσε ωστόσο ο Λε Μερ.

Ο Λε Μερ είπε επίσης ότι θα ξανασυναντηθεί την Πέμπτη με τον Μνούτσιν για να συζητήσουν αυτό το «ουδόλως αμελητέο» θέμα.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

Ετικέτες

GazaFence.jpg

Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν αφού εισήλθαν από τη Λωρίδα της Γάζας στην ισραηλινή επικράτεια και εκτόξευσαν εκρηκτικό μηχανισμό ενάντια σε ισραηλινούς στρατιώτες που άνοιξαν πυρ, ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ο ισραηλινός στρατός.

«Και οι τρεις σκοτώθηκαν»

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι και οι τρεις σκοτώθηκαν», δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Μόλις εντοπίσαμε τρεις τρομοκράτες που διέσχισαν τον φράχτη ασφαλείας από τη Γάζα και (εισήλθαν) στο Ισραήλ», τόνισε ο στρατός νωρίτερα στο Twitter, χωρίς να αναφέρει αριθμό θυμάτων.

«Μετά την άφιξη των στρατιωτών μας, οι τρομοκράτες εκτόξευσαν προς αυτούς εκρηκτικό μηχανισμό. Οι στρατιώτες σε απάντηση άνοιξαν πυρ», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το ισραηλινό κρατικό ραδιόφωνο, οι τρεις Παλαιστίνιοι από τη Γάζα, την οποία ελέγχει η Χαμάς, κατάφεραν να παρεισφρήσουν 400 μέτρα στην ισραηλινή επικράτεια «εν μέσω θύελλας» πριν τα ισραηλινά στρατεύματα τους σταματήσουν και τους εκτελέσουν.

ΠΗΓΗ: iskra.gr

 

Ετικέτες

7d748f44b7871443c8ac628b75bf9660.jpg

Σε σκαμπανεβάσματα της ναυλαγοράς των υπερ δεξαμενόπλοιων VLCC οδήγησε η μείωση της  παραγωγής πετρελαίου.

Δεξαμενόπλοια με ρότα την Ιαπωνία, από τη Μέση Ανατολή, πήραν ναύλο ύψους 57.000 δολαρίων την ημέρα, μειωμένος κατά 48% σε σύγκριση με πριν λίγες μόλις ημέρες.

Πριν την πτώση της παραγωγής, οι ημερήσιοι ναύλοι έφθαναν τα 117.000 δολάρια για ένα δεξαμενόπλοιο VLCC στο οποίο έχει τοποθετηθεί σύστημα καθαρισμού του αέρα-scubber άρα καίει ως καύσιμο το φθηνότερο πετρέλαιο HSFO 3,5% ενώ για ένα αδελφό VLCC χωρίς scrubber ήταν 101.000 δολάρια.

Φιλί της ζωής για τη ναυλαγορά είναι οι εξαγωγές πετρελαίου από τις ΗΠΑ.

Η μείωση στην εξόρυξη πετρελαίου οφείλεται στο γεγονός ότι μειώθηκε η παγκόσμια ζήτηση τον χειμώνα αυτόν, όπως επισημαίνουν διεθνείς αναλυτές.

Επίσης η αύξηση του μεταφορικού κόστους αλλά και της τιμής των καυσίμων λειτούργησαν ανασταλτικά στις παραγγελίες προμήθειας πετρελαίου.

Πάντως ανεξαρτήτως της ζήτησης η πολιτική που θα ακολουθηθεί στο εξής, μέσα στο 2020, ώστε τα διυλιστήρια να έχουν αποθέματα, όταν αυτά χρειαστούν, είναι η αύξηση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά 1,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr - e-nautilia.gr

Ετικέτες

200121144257_thyroid.jpg

Παναγιώτης ΓούσηςΕπ. Καθηγητής Θυρεοειδούς & Ενδοκρινών Αδένων

Στις περισσότερες περιπτώσεις δυσλειτουργίας τους θυρεοειδούς γίνεται ολική θυρεοειδεκτοµή, δηλαδή αφαιρείται ολόκληρος ο αδένας. Μια επέµβαση ασφαλής, ελαφρά, µε λίγο και ανεκτό πόνο και εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσµα. Το πιστοποιούν πάνω από 5.000 επιτυχηµένες επεµβάσεις στο Κέντρο Θυρεοειδούς του Metropolitan

Ο θυρεοειδής αδένας ρυθµίζει τον µεταβολισµό του ανθρώπινου σώµατος. Βρίσκεται στον λαιµό, µπροστά από την τραχεία. Το εντυπωσιακότερο στοιχείο σ’ αυτόν είναι η αντιµετώπιση που συνήθως του επιφυλάσσουµε: ενώ στην Ελλάδα οι παθήσεις του θυρεοειδούς είναι πολύ συχνές και, ενώ πολύ συχνά ελέγχεται η λειτουργία του µέσω εξετάσεων αίµατος, επειδή οι εξετάσεις αυτές µπορεί να είναι φυσιολογικές, η διερεύνησή του σταµατά εκεί. Αποτέλεσµα; Μπορεί να διαλάθουν της διάγνωσης παθήσεις του θυρεοειδούς που τελικά θα αντιµετωπιστούν χειρουργικά. ∆εν είναι σπάνιο να εκπλήσσονται οι ασθενείς όταν κάποιος γιατρός τούς συστήσει να κάνουν και ένα υπερηχογράφηµα, καθώς δεν είναι επίσης σπάνιο αυτό το υπερηχογράφηµα να αποκαλύψει όζους, όπως αποκαλούνται οι όγκοι του θυρεοειδούς, η θεραπεία των οποίων να πρέπει να είναι χειρουργική. Γι’ αυτό θα πρέπει, στο πλαίσιο του προληπτικού ελέγχου, να γίνεται πάντοτε και υπερηχογράφηµα θυρεοειδούς, κάτι που αποτελεί πάγια πρακτική στο Metropolitan.

Οι συχνότερες παθήσεις του θυρεοειδούς και η αντιµετώπισή τους

Στην Ελλάδα, η συχνότερη πάθηση του θυρεοειδούς είναι η πολυοζώδης βρογχοκήλη, δηλαδή διόγκωση του θυρεοειδούς µε όζους, µικρούς ή µεγάλους. Οι µεγάλοι, δηλαδή αυτοί πάνω από 2-3 εκατοστά, εκτός από τη διόγκωση που προκαλούν, πιέζουν και την τραχεία και δίνουν συµπτώµατα λόγω µεγέθους. Τότε συνήθως η θεραπεία είναι χειρουργική. Όπως επίσης, χειρουργική είναι η θεραπεία όταν κάποιος όζος είναι καρκίνος, οπότε πρέπει να αντιµετωπιστεί ανεξαρτήτως µεγέθους. Σε όλες τις περιπτώσεις, αυτός που θα εκτιµήσει την κατάσταση και θα προχωρήσει σε περαιτέρω έλεγχο είναι ο ενδοκρινολόγος. Τα στοιχεία από την εξέτασή του, το ιστορικό του ασθενούς αλλά και το υπερηχογράφηµα µπορεί να επιβάλουν την παρακέντηση των ύποπτων όζων, έτσι ώστε από τους ασθενείς µε όζους να ξεχωρίσουν εκείνοι που θα πρέπει να χειρουργηθούν.

Μια άλλη δυσλειτουργία του θυρεοειδούς είναι ο υπερθυρεοειδισµός, κατάσταση κατά την οποία ο αδένας υπερλειτουργεί.

Υπερθυρεοειδισµό µπορεί να προκαλέσει µια σειρά από παθήσεις:

  • Η νόσος Graves που αντιµετωπίζεται φαρµακευτικά και, εάν υπάρξουν υποτροπές, χειρουργικά.
  • Η τοξική οζώδης βρογχοκήλη που χρειάζεται φαρµακευτική αγωγή για να ρυθµιστεί η λειτουργία του θυρεοειδούς και στη συνέχεια εγχείρηση.
  • Το τοξικό αδένωµα του θυρεοειδούς, που είναι σχετικά σπάνιο και αντιµετωπίζεται φαρµακευτικά, µε ακτινοβολία ή χειρουργικά.

Στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται ολική θυρεοειδεκτοµή, δηλαδή αφαιρείται ολόκληρος ο αδένας.

Εµπειρία: το κυριότερο ζητούµενο στην ολική θυρεοειδεκτοµή

Η ύπαρξη ή όχι επιπλοκών κατά την ολική θυρεοειδεκτοµή εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από την εµπειρία του χειρουργού. Χαρακτηριστική είναι η σύσταση της Αµερικανικής Εταιρείας Θυρεοειδούς που θέτει ως προαπαιτούµενο της ασφαλούς αφαίρεσης θυρεοειδούς τη δυνατότητα του χειρουργού να αναγνωρίζει τα λαρυγγικά νεύρα χωρίς ή µε τη βοήθεια νευροδιεγερτών. Αυτό γιατί το πρώτο που πρέπει να προσέξει ο χειρουργός είναι να προφυλάξει τα δύο λαρυγγικά νεύρα, τα νεύρα που βρίσκονται πίσω από το θυρεοειδή, σε απόλυτη επαφή µε αυτόν και κινούν τις φωνητικές χορδές. Το δεύτερο είναι να προφυλάξει τους τέσσερις παραθυρεοειδείς αδένες, κρατώντας τους κατά το δυνατόν άθικτους στη θέση τους.

Έτσι οι φωνητικές διαταραχές και η υπασβεστιαιµία, οι δύο σχετικές µε τη θυρεοειδεκτοµή επιπλοκές, στα χέρια έµπειρων χειρουργών πέφτουν κάτω από 1%.

Στους ασθενείς µε καρκίνο του θυρεοειδούς, συχνά, µπορεί να συνυπάρχουν και διηθηµένοι από τον καρκίνο λεµφαδένες, οπότε θα πρέπει πριν από την επέµβαση να γίνεται ένας σχολαστικός έλεγχος τραχήλου µε υπερηχογράφηµα (χαρτογράφηση τραχήλου), που πληροφορεί τον χειρουργό αν υπάρχουν διηθηµένοι λεµφαδένες που θα πρέπει να αφαιρεθούν.

Πάνω από 5.000 επιτυχηµένες επεµβάσεις

Παρόλο που το Metropolitan είναι ένα από τα µεγαλύτερα ροµποτικά κέντρα της Ευρώπης, η ροµποτική ολική αφαίρεση θυρεοειδούς δεν έχει θέση στη χειρουργική του θυρεοειδούς. Έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες προκειµένου να µην υπάρχει τοµή στον λαιµό, ενδοσκοπικά. Όµως, αυτή είναι µια εγχείρηση που ακόµη γίνεται µε τοµές από τις µασχάλες ή τις θηλές των µαστών, µια εγχείρηση που µετατρέπει µια καθηµερινή απλή εγχείρηση σε µια βαριά πολύωρη εγχείρηση.

Τελευταία γίνονται προσπάθειες ενδοσκοπικής αφαίρεσης του θυρεοειδούς από το στόµα αλλά και εδώ ισχύουν ακόµη αυτά που ήδη αναφέρθηκαν στην ενδοσκοπική προσπέλαση.

Παναγιώτης Γούσης είναι Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ∆ιευθυντής Κλινικής Θυρεοειδούς και Ενδοκρινών Αδένων του Metropolitan Hospital

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

Ετικέτες
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή