Σήμερα: 16/10/2019
Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

_Αύγουστος_1993-1.jpg

Με αφορμή την σχετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την θεσμοθέτηση και νομοθετική ρύθμιση της ψήφου των απόδημων ελλήνων και την συγκρότηση για τον σκοπό αυτό διακομματικής επιτροπής, θέλουμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:

Αποτελεί πάγιο και μακροχρόνιο αίτημα των Ναυτεργατών και της ΠΕΝΕΝ η οποία στο παρελθόν έχει πάρει διάφορες πρωτοβουλίες μεταξύ των οποίων και την κατάθεση νομοθετικής διάταξης για να κατοχυρωθεί νομοθετικά η ψήφος των Ναυτεργατών που ταξιδεύουν στο εσωτερικό χωρίς διακρίσεις και εμπόδια.

Οι έλληνες Ναυτεργάτες στερούνται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ψήφου στις βουλευτικές εκλογές (θεωρούμε αβάσιμα και χωρίς καμιά πολιτική τεκμηρίωση) ενώ όλες οι κυβερνήσεις την μεταπολιτευτική περίοδο απέρριπταν το δίκαιο αυτό αίτημα είτε στο όνομα της ιδιαιτερότητας είτε των δυσκολιών για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος για τους έλληνες Ναυτεργάτες.

Η θεσμοθέτηση του δικαιώματος ψήφου των Ναυτεργατών που είναι ναυτολογημένοι κυρίως στα Ε/Γ- Ο/Γ πλοία του εσωτερικού (περίοδος Συγκυβέρνησης Ζολώτα) είναι ανεπαρκής και δεν καλύπτει με τον τρόπο που νομοθετήθηκε την μεγάλη πλειοψηφία των Ναυτεργατών που ταξιδεύει την μέρα των εκλογών με πλοία εντός της ελληνικής επικράτειας.

Θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι οι έλληνες Ναυτεργάτες που ταξιδεύουν κατά την ημέρα των εκλογών αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού λαού, ζουν και είναι απόλυτα συνδεδεμένοι με την ελληνική πραγματικότητα αφού στην χώρα μας κάνουν την καθιερωμένη ετήσια άδειά τους, είχαν και έχουν τεράστια συνεισφορά με το Ναυτιλιακό συνάλλαγμα που μεταφέρουν στην χώρα από τους μισθούς τους και τις δαπάνες της κοινωνικής ασφάλισης, ενώ διαχρονικά είναι σημαντικότατη η συμβολή τους στην οικονομία της χώρας μας.

Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι είναι βαθύτατα αντιδημοκρατικός ο αποκλεισμός τους από τις εκλογικές διαδικασίες της χώρας μας και η στέρηση του δικαιώματος ψήφου.

Απαιτούμε κατά την σχετική διαδικασία διαβούλευσης και στα πλαίσια διακομματικής επιτροπής το αίτημά μας για θεσμοθέτηση και την νομοθετική ρύθμιση της ψήφου των Ναυτεργατών να έχει δεσπόζουσα θέση και να υιοθετηθεί.

Για τον σκοπό αυτό η ΠΕΝΕΝ θα αποστείλει τις επόμενες μέρες την σχετική της νομοθετική πρόταση - διάταξη.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Το παρόν ψήφισμα εστάλη:

  • Πρόεδρο της κυβέρνησης
  • Πρόεδρο της Βουλής
  • Πολιτικά κόμματα
  • Υπουργό Εσωτερικών
  • Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας
  • Ημερήσιο Τύπο και λοιπά ΜΜΕ
Ετικέτες

shutterstock1276402954.jpg

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 2% για το 2019 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές.

Την έκθεση παρουσίασε σήμερα η επικεφαλής οικονομολόγος Γκίτα Γκόπινατ στο πλαίσιο της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ που πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ για το μέτωπο της ανάπτυξης, το ΔΝΤ καταγράφει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% για το τρέχον έτος και 2,2% για το 2020, ενώ για το 2024 η ανάπτυξη τοποθετείται στο 0,9%. Οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις περιέχουν ορισμένες αναθεωρήσεις, καθώς τον περασμένο Απρίλιο το ΔΝΤ τοποθετούσε την ανάπτυξη στο 2,4% για το 2019.

Σχετικά με τις άλλες προβλέψεις για τη χώρα μας, το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 0,6% για το τρέχων έτος, ενώ θα αυξηθεί κατά 0,3% το 2020. Για τη μεσοπρόθεσμη πορεία του, το Ταμείο εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα βρίσκεται στο 1,8% το 2024.

Όσον αφορά το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το Ταμείο εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 3% για το 2019, ένας αριθμός που είναι μειωμένος κατά 0,5% σε σχέση με το 2018. Για το 2020, όμως, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το έλλειμμα θα ανέλθει στο 3,3%, ενώ για το 2024 εκτιμά ότι θα βρίσκεται στο 4,5%,

Στη συγκεκριμένη έκθεση φαίνεται πως το Ταμείο αναθεωρεί και τις εκτιμήσεις του για την ανεργία, καθώς βλέπει πλέον μια ταχύτερη αποκλιμάκωση της. Ειδικότερα, το ΔΝΤ τοποθετεί την ανεργία στο 17,8% για το 2019, μειωμένη κατά 0,3% σε σχέση με την προ ενός έτους εκτίμηση του, και στο 16,8% για το 2020.

Η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 3% φέτος

Η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, που επηρεάζεται από τις εντάσεις στο εμπόριο, θα επιβραδυνθεί στο 3% το 2019, το ασθενέστερο επίπεδό της από την χρηματοοικονομική κρίση, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή του κατά 0,2 της ποσοστιαίας μονάδας σε σχέση με αυτή του Ιουλίου.

«Με 3% ανάπτυξη, δεν υπάρχει περιθώριο για πολιτικά λάθη και οι αξιωματούχοι χάραξης πολιτικής πρέπει επειγόντως να συνεργαστούν για να μειώσουν τις εντάσεις σε εμπορικό και γεωπολιτικό επίπεδο», δήλωσε η Γκίτα Γκοπινάτ, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ. Το Ταμείο παρουσίασε σήμερα την έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook).

Η αύξηση του όγκου του εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών στον κόσμο αναθεωρήθηκε δραστικά προς τα κάτω στο 1,1% (-1,4 της μονάδας), που αποτελεί τον ασθενέστερο ρυθμό από το 2012.

«Η παγκόσμια οικονομία βιώνει μια συγχρονισμένη επιβράδυνση», δήλωσε η Γκοπινάτ, απηχώντας τις πρόσφατες δηλώσεις της επικεφαλής του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Η ανάπτυξη απέχει πολύ από το 3,8% που καταγράφηκε το 2017, «όταν ο κόσμος ήταν σε συγχρονισμένη ανάπτυξη», πρόσθεσε η οικονομολόγος.

Το ΔΝΤ αναθεώρησε επίσης πτωτικά την πρόβλεψη για την ανάπτυξη των ΗΠΑ φέτος στο 2,4% (-0,2 της μονάδας) καταδεικνύοντας τις παρενέργειες του εμπορικού πολέμου με την Κίνα.

Σε ό,τι αφορά την Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αναμένεται να καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 6,1% φέτος και 5,8% την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ταμείου. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις ήταν αντίστοιχα 6,2% και 6%. Η επιβράδυνση αναμένεται να είναι εντονότερη στο Χονγκ Κονγκ. Το ΑΕΠ του χρηματοοικονομικού κέντρου, που αποτελεί αυτόνομο έδαφος, αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,3% φέτος (συγκριτικά με 3% το 2018), ύστερα από τέσσερις μήνες αντικυβερνητικών και συχνά βίαιων διαδηλώσεων.

Το ΔΝΤ αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2020, λόγω της κατάστασης στη Γερμανία, που επηρεάζεται ιδιαίτερα από την ένταση στο εμπόριο και τα προβλήματα στην αυτοκινητοβιομηχανία της. Για την επόμενη χρονιά το Ταμείο αναμένει ανάπτυξη 1,4% για τις 19 χώρες της ευρωζώνης, ύστερα από ρυθμό ανάπτυξης 1,2% το 2019. Τον περασμένο Ιούλιο ανέμενε ρυθμό ανάπτυξης 1,6% το 2020 και 1,3% το 2019.

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr

Ετικέτες

__Οι_Σοσιαλιστές_ξεζούμισαν_την_κυβερνητική_Αριστερά.jpg

Γιώργος Κρεασίδης

Το Αριστερό Μπλοκ και ο συνασπισμός ΚΚΠ-Πρασίνων, παρά τις μεγάλες απώλειές τους σε στις εκλογές, δείχνουν έτοιμοι για νέα στήριξη στην κυβέρνηση Κόστα, μαζί με δύο άλλα μορφώματα με θολό αριστερό στίγμα.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα ήταν ο μόνος κερδισμένος των βουλευτικών εκλογών στην Πορτογαλία την περασμένη Κυριακή. Παράλληλα η αύξηση της αποχής, που έφτασε στο 45,5%, ήρθε να θυμίσει ότι πίσω από τη βιτρίνα κρύβεται μια έντονη κοινωνική κρίση.

Υπενθυμίζεται ότι οι Σοσιαλιστές το 2015 είχαν σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, αν και δεύτερο κόμμα, με τη στήριξη του Αριστερού Μπλοκ και του ΚΚ Πορτογαλίας, προβάλλοντας συνθήματα για τερματισμό της μνημονιακής πολιτικής. Η συνταγή προέβλεπε να μην παρθούν νέα μέτρα και να αναιρεθούν κάποια στο βαθμό που αυτό επιτρέπεται από τους δημοσιονομικούς στόχους των μνημονιακών δεσμεύσεων. Παράλληλα, βασικός στόχος ήταν η προσέλκυση επενδύσεων με κάθε μέσο. Φοροαπαλλαγές, επενδύσεις χωρίς εργασιακή και περιβαλλοντική προστασία, χρυσές βίζες για μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων ήταν μερικά μέτρα που ελήφθησαν προς αυτή την κατεύθυνση.

Την ίδια ώρα, μισθολογική καθήλωση, υποβαθμισμένες κοινωνικές υπηρεσίες, υγεία, και παιδεία, ελαστική και απλήρωτη εργασία και μια εκρηκτική κρίσης στέγης σαν συνέπεια της βραχυχρόνιας μίσθωσης αποτελούσαν την καθημερινότητα των εργαζομένων. Ιδιαιτέρως διαφημίστηκε η αύξηση του βασικού μισθού από 485 σε 600 ευρώ. Αλλά όταν τον φετινό Μάη οι εκπαιδευτικοί δοκίμασαν να ζητήσουν αυξήσεις που ξεπερνούν τον πήχη της δημοσιονομικής πειθαρχίας, δόθηκαν μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι προτιμά να παραιτηθεί παρά να παραβλέψει τα μνημονιακά προαπαιτούμενα, ενώ οι απειλές της Αριστεράς έμειναν κενό γράμμα λόγω της κοινοβουλευτικής στήριξης της Δεξιάς. Έτσι η πρώτη αποδείχθηκε ανήμπορη να επιβάλλει αλλαγές στο κυβερνητικό πρόγραμμα.

Οι Σοσιαλιστές κατάφεραν να βγουν πρώτοι με 36,65% από 32,3%, φτάνοντας τις 106 έδρες, 9 λιγότερες από την απόλυτη πλειοψηφία, την οποία περιμένουν να τους χαρίσει και πάλι η Αριστερά. Αύξησαν μάλιστα τις ψήφους τους κατά 118.667 φτάνοντας συνολικά τους 1.866.407, παρά την πτώση της συμμετοχής. Η ισχυρή θέση των Σοσιαλιστών στο πολιτικό σύστημα έρχεται σε μια κοινωνία τσακισμένη από τις μνημονιακού τύπου πολιτικές όπου δεν εμφανίστηκαν εναλλακτικά πολιτικά σχέδια, καθώς η Αριστερά υποτάχτηκε στον κυβερνητισμό, δεδομένου ότι δεν πιέζεται από ριζοσπαστικές δυνάμεις. Τίποτα όμως δεν εγγυάται κοινωνική σταθερότητα.

Το κεντροδεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα με τον παράταιρο τίτλο που είναι απόηχος της Επανάστασης των Γαριφάλων, ηττήθηκε καθαρά καθώς βγήκε δεύτερο με 27,9%, ενώ ο παλιός κυβερνητικός του εταίρος, το ακροδεξιό Λαϊκό Κόμμα εξασφάλισε 4,2%. Η συμμαχία αυτή αν και ήταν πρώτη εκλογικά το 2015, δεν είχε διαθέσιμους συμμάχους και έτσι περιορίστηκε στην αντιπολίτευση. Παρά δε το ότι τα ΜΜΕ γενικά έδειχναν ανακουφισμένα γιατί δεν υπάρχει μια ακροδεξιά τύπου Σαλβίνι, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Πέρα από τη εθνικιστική και θρησκόληπτη ακροδεξιά του Λαϊκού Κόμματος, εμφανίστηκαν δυο «αντισυστημικά» δεξιά σχήματα, το ακροδεξιό «Αρκετά» και η Φιλελεύθερη Πρωτοβουλία, που μπήκαν στη βουλή με ένα βουλευτή το καθένα.

Η αποχή έφτασε το 45,5% και υπενθύμισε τη βαθιά κοινωνική κρίση που κρύβεται πίσω από τη βιτρίνα της επιτυχία

Όσο για την Αριστερά, δεν ωφελήθηκε από την πολιτική στήριξης της κυβέρνησης υπό όρους. Το Αριστερό Μπλοκ που συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς και συνδέεται με τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν πιο εύκολο να μπει σε λογική στηρίγματος των Σοσιαλιστών. Για το ΚΚΠ που θεωρούνταν ιστορικά κοντά στο ΚΚΕ και από το πιο «σκληρά» στην Ευρώπη, ήταν πιο περίπλοκο να μεταβεί από την αντίθεση στην ΕΕ στα ρηχά συνθήματα ενάντια στη λιτότητα. Έτσι το Μπλοκ κράτησε το ποσοστό του στο 9,6% με απώλειες σχεδόν 0,5%, που μεταφράζεται όμως σε 58.458 ψήφους λιγότερες. Μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει το ΚΚΠ και ο Ενωτικός Δημοκρατικός Συνασπισμός με τους Πράσινους, καθώς έπεσε στο 6,7% από 8,3%, αφού τους εγκατέλειψαν 115.784 ψηφοφόροι. Κάμψη σημείωσε και η επαναστατική Αριστερά που δεν ήταν σε θέση να λειτουργήσει σαν αντίβαρο στον κυβερνητισμό. Το μαοϊκό ΚΚ Εργαζομένων πήρε 0,68% από 1,13% και μόλις 0,06% το τροτσκιστικό Εναλλακτικό Σοσιαλιστικό Κίνημα.

Αντίθετα, αρχίζει ισχυροποιείται μια διαχειριστική Αριστερά, διεκδικώντας ρόλο τον οποίο οι Σοσιαλιστές της πρόσφεραν αμέσως. Το κόμμα των ζωόφιλων PAN (Λαός, Ζώα, Φύση) ανέβασε σε 4 τις έδρες του από 1, καθώς πήρε 3,8% από 1,39%, ενώ το οικοσοσιαλιστικό Ελεύθεροι που έχει σχέση και με το DIEM25 του Βαρουφάκη μπήκε στη Βουλή με μια έδρα και 1,1% από 0,7%. Τα δυο αυτά κόμματα διακήρυξαν ότι θέλουν να συμβάλουν σε μια κεντροαριστερή κυβέρνηση και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερες επιφυλάξεις.

ΠΗΓΗ:  prin.gr

Ετικέτες

fb3d9c1fc9d0cc7159c5c3b0bb6dec0e_L.jpg

Eκπρόσωπος του Ιταλού εφοπλιστή είχε συνάντηση με τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς και έκανε διερευνητική συζήτηση για το αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις να αγοράσει ο Όμιλος την ΑΝΕΚ
 
Το μότο στην ακτοπλοΐα τη χρονική αυτή περίοδο είναι ότι «όλοι μιλάνε με όλους». Οι συζητήσεις της Τράπεζας Πειραιώς για την MIG  κάτω από την ομπρέλα της οποίας βρίσκεται ο όμιλος Attica (Superfast Ferries- Blue Star Ferries-Hellenic Seaways), αλλά και για το μέλλον της ΑΝΕΚ έχουν ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στους σεναριολόγους.
 
Υψηλόβαθμο στέλεχος του Ομίλου Γκριμάλντι δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ότι ο Εμάνουελ Γκριμάλντι ενδιαφέρεται να κάνει σοβαρές  επενδύσεις στην Κρήτη: «Ήρθε στην Κρήτη για να μείνει».
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωπος του Ιταλού εφοπλιστή είχε συνάντηση με τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς και έκανε διερευνητική συζήτηση  για το εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις να αγοράσει ο Όμιλος την ΑΝΕΚ. Το τίμημα σε πρώτη φάση θεωρήθηκε υψηλό και η συζήτηση έμεινε εκεί χωρίς όμως να αποκλειστούν οι εκπλήξεις στην πορεία.
 
«Πρέπει η Κρήτη να έχει μία εταιρεία που θα προκύψει από τη συνένωση Μινωικών–ΑΝΕΚ έχοντας ανταγωνιστή την Attica» ειπώθηκε από «κύκλους» του Ομίλου  για να προσθέσουν: «Οι Μινωικές έχουν αποπληρώσει τα δάνειά  τους έχουν καθαρή θέση και θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να απορροφήσουν τους οικονομικούς κραδασμούς από την συνένωση με την ΑΝΕΚ.»  
 
Υψηλόβαθμα στελέχη του ιταλικού Ομίλου  επεσήμαναν στο NM  για το μέλλον της ακτοπλοΐας στην Ελλάδα:
 
– Τέλος του 2019 αρχές του 2020 τα παιδία θα σταματήσουν να…παίζει!!!
 
– Η επόμενη χρονιά είναι κομβικής σημασίας.  Το συγκριτικό πλεονέκτημα στην ακτοπλοΐα θα έχει όποιος δεν χρωστάει και συνάμα έχει προνοήσει να βάλει scrubbers στα πλοία εν όψει του νέου κανονισμού που θα ισχύσει από την 1η-1-2020 για μείωση της ατμοσφαιρικής  ρύπανσης από εκπομπές αερίων των πλοίων.
 
– Όσοι δεν έβαλαν scrubbers που είναι κάτι σαν καταλύτες σε ελεύθερη μετάφραση, θα πρέπει να χρησιμοποιούν για τα πλοία  τους το νέο αποθειωμένο καύσιμο που θα κοστίζει ακριβότερα από το πετρέλαιο που συνεχίσουν να καταναλώνουν τα πλοία με scrubbers.
 
– Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς  η Attica θα έχει μια επιπλέον επιβάρυνση 45 εκατομμυρίων ευρώ και η ΑΝΕΚ 20 εκατομμυρίων που θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο θέση τους αφού δεν έχουν βάλει scrubbers στα πλοία τους.
 
– Η αύξηση της τιμής των καυσίμων θα έχει ως αποτέλεσμα το 2019 να επιβαρυνθούν οικονομικά οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις».
Μάλιστα τόνισαν  ότι ο Όμιλος εξετάζει πάντοτε σχέδια επέκτασής του σε δρομολόγια αλλά όλα θα εξαρτηθούν από την κατάσταση της ακτοπλοϊκής αγοράς.
 
Ο Εμάνουελ Γκριμάλντι δημόσια έχει δηλώσει τα εξής για την ακτοπλοΐα στην Ελλάδα:
 
«Οι Μινωικές Γραμμές είναι έτοιμες να εκμεταλλευτούν κάθε ευκαιρία που θα προκύψει στην αναπτυσσόμενη ελληνική ακτοπλοϊκή αγορά. Είναι η πρώτη  εταιρεία στην Ελλάδα  η οποία επένδυσε σε σχήματα φιλτραρίσματος των καυσαερίων (scrubber).
Η εταιρεία  έχει περιουσιακά στοιχεία, ιδιόκτητα κτήρια, ρευστότητα και μηδενικά χρέη ώστε να αντιμετωπίσει με ηρεμία το μέλλον όποιο και αν είναι αυτό».
 
Όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει τι σημαίνει  «ευκαιρίες στον ακτοπλοΐα» και αν έχουν όνομα,  Attica ή ΑΝΕΚ. Εκείνος   αναρωτήθηκε: «Είστε σίγουροι ότι είναι ευκαιρίες;» και συνέχισε: «Δεν ξέρουμε ακόμα, θα το δούμε. Το θέμα είναι εάν οι εταιρείες είναι προς πώληση και εάν ψάχνουν αγοραστή πλοιοκτήτη ή  fund. Δεν είναι ξεκάθαρο σε μένα».
 
Κύκλοι της Attica που πληροφορήθηκαν τις δηλώσεις Γκριμάλντι φέρεται να αντέδρασαν λέγοντας: «Πολύ σωστά μίλησε».
 
ΠΗΓΗ:  newmoney.gr - portcity.gr
Ετικέτες
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή