Σήμερα: 22/10/2020
Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020 09:49

24ωρη απεργία των Ναυτεργατών στην Πορθμειακή γραμμή Κέρκυρα - Ηγουμενίτσα - Λευκίμμη - διαπόντια νησιά

Γράφτηκε από

    Η Διοίκηση του Σωματείου μας αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης απεργίας την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020 και από ώρα 00:01 έως 24:00, σε συνεργασία με την ΠΕΝΕΝ, κρίνοντας ότι τα προβλήματα των ναυτεργατών των τοπικών πορθμειακών γραμμών οξύνονται και πολλαπλασιάζονται χωρίς η κυβέρνηση και η πλοιοκτησία να δίνουν λύσεις σε αυτά.
    Η αγωνιστική μας αυτή πρωτοβουλία γίνεται σε μια περίοδο που στην ΠΝΟ και το υπόλοιπο ναυτεργατικό κίνημα υπάρχει σημαντικό κενό εκπροσώπησης και ταυτόχρονα εντείνονται τα φαινόμενα εκφυλισμού με αποτέλεσμα ο ναυτικός κόσμος της χώρας μας να μην έχει ουσιαστική συνδικαλιστική στήριξη και προστασία στα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά του δικαιώματα.         
Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και καταλυτικές αφού ο υπουργός ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής αιφνιδιαστικά με τροπολογία που κατέθεσε σε φορολογικό νομοσχέδιο (νόμος 4714/2020, φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας, άρθρα 128, 129,130), (ΦΕΚ Α' 148/31-07-2020), και η οποία ψηφίστηκε από την πλειοψηφία της βουλής κατήργησε την ΣΣΕ στην ποντοπόρο ναυτιλία για τα κατώτερα πληρώματα και τους αξιωματικούς επιφέροντας με τον τρόπο αυτό δραματική μεταβολή και στο σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων των ναυτεργατών, τα οποία αλλάζουν επί το χείριστο και ταυτόχρονα με τον τρόπο αυτό ανοίγεται διάπλατα ο δρόμος επέκτασης αυτών των αντιδραστικών αλλαγών και για τα πορθμεία εσωτερικού.                   
     Παράλληλα με την ίδια νομοθετική ρύθμιση γίνονται σοβαρές αλλαγές στην λειτουργία και τις εκλογικές διαδικασίες των ναυτεργατικών σωματείων και στην πράξη καταργεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι και με τον τρόπο αυτό αχρηστεύει το Ελληνικό σύνταγμα, τους σχετικούς για τα συνδικάτα νόμους και τα ίδια τα καταστατικά των ναυτεργατικών σωματείων. Την ίδια στιγμή οι εφοπλιστικές οργανώσεις αρνούνται την διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για την ανανέωση της ΣΣΕ για το 2020, όπως είναι αυτή των πορθμείων εσωτερικού, με αποτέλεσμα τα εισοδήματα των ναυτεργατών να συρρικνώνονται ακόμη περισσότερο.
    Επίσης σειρά προβλημάτων που συνδέονται με τα κοινωνικοασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας θέματα όπως είναι η απονομή των συντάξεων (προσωρινή σύνταξη – κύρια σύνταξη – επικουρική σύνταξη και εφάπαξ παροχές), όπου ο χρόνος για την απόδοσή τους έχει τραγικά επιμηκυνθεί σε συνδυασμό με πλήθος περικοπών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, έχουν οδηγήσει τους απόμαχους ναυτεργάτες σε οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο. Το ίδιο αφορά και τα εργασιακά μας προβλήματα μεταξύ των οποίων και των πορθμειακών γραμμών Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας – Λευκίμμης – Παξών που λόγω του υγειονομικού προβλήματος έχουν με την σειρά τους επιδεινωθεί,  ενώ οι πλοιοκτήτριες εταιρίες παραβιάζουν και καταστρατηγούν τα εργασιακά μας δικαιώματα και τις ΣΣΕ.
    Στο πλαίσιο των παραπάνω διαπιστώσεων και αφού οι ενέργειές μας έως σήμερα δεν έχουν αποδώσει από τους αρμόδιους φορείς της κυβέρνησης και τους πλοιοκτήτες της ανωτέρω γραμμής, το Δ.Σ του σωματείου μας αποφάσισε την αποστολή της παρούσης εξώδικου διαμαρτυρίας μας θέτοντας για άλλη μια φορά τα παρακάτω αιτήματα:
⦁    Ουσιαστική αύξηση στους μισθούς των ναυτεργατών η οποία θα παίρνει υπόψη και σταδιακά θα καλύπτει τις καταγεγραμμένες απώλειες που είχε το εισόδημά τους την τελευταία δεκαετία είτε από τις περικοπές των μισθών είτε από την αντεργατική πολιτική όλων έως τώρα των κυβερνήσεων (ΕΝΦΙΑ – Εισφορά αλληλεγγύης – Αύξηση φορολογίας ναυτικών – Αύξηση εισφορών προς το ΝΑΤ κ.λπ), θεωρούμε απαράδεκτη την επιλογή της κυβέρνησης η οποία από την μια διαθέτει και καταβάλει  επαναλαμβανόμενα πακέτα έκτακτων ενισχύσεων με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ προς τις ναυτιλιακές εταιρίες λόγω του υγειονομικού προβλήματος ενώ από την άλλη οι μισθοί των ναυτεργατών να διολισθαίνουν συνεχώς σε χαμηλότερα επίπεδα.
⦁    Απαιτούμε την άμεση αναπροσαρμογή του επιδόματος ειδικού σκοπού (COVID 19) για όλα τα πληρώματα των πλοίων που είναι σε αναστολή της σύμβασης και η καταβολή του να γίνεται χωρίς καμία καθυστέρηση το πρώτο δεκαήμερο του κάθε επόμενου μήνα.
⦁    Διεκδικούμε επίσης την ουσιαστική αύξηση του επιδόματος ανεργίας με την ταυτόχρονη κατάργηση όλων των αρνητικών όρων και προϋποθέσεων που τίθενται με διάφορες νομοθετικές διατάξεις και Π.Δ.  με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των ανέργων να μη το δικαιούται ή να το παίρνει με καθυστέρηση πολλών μηνών.
⦁    Σχετικά με τις προσδέσεις των πλοίων ζητούμε την κατάργηση του άρθρου 2 συμπλήρωση διάταξης του γενικού κανονισμού διάταξης λιμένων αριθμός 17 για τα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία ανοιχτού τύπου, της από ξηράς πρόσδεσης και λύσης αυτών κατά την κρίση του πλοιάρχου να διενεργείται από το πλήρωμα. Σε διαφορετική περίπτωση ζητούμε την κατοχύρωση σχετικού επιδόματος. 

⦁    Κατάργηση της υποπαραγράφου ιστ2 του νόμου 4524/2014 που αναφέρεται στην μεταφορά διακοπής δρομολογίων σε άλλα πλοία. Με την διάταξη αυτή στο πορθμείο Κέρκυρας - Ηγουμενίτσας τα πλοία που ακινητοποιούνται το περισσότερο χρονικό διάστημα είναι τα κλειστού τύπου τα οποία έχουν την δυνατότητα να εξυπηρετήσουν το νησί της Κέρκυρας με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.
⦁    Σχετικά με την ωριαία διακοπή πληρωμάτων διαδρομής Λευκίμμης – Ηγουμενίτσας ζητούμε την πλήρη εναρμόνιση των πλοίων αυτών με το πορθμείο Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας σε ότι αφορά την ωριαία διακοπή.
⦁    Τακτικοί και ουσιαστικοί έλεγχοι στα πλοία της πορθμειακής μας γραμμής. Ζητούμε από το ΥΝΑΝΠ και τις υπηρεσίες του τακτικούς, αυστηρούς και αιφνιδιαστικούς ελέγχους από τα αρμόδια κλιμάκια με την συμμετοχή και του Σωματείου μας προκειμένου να αντιμετωπισθούν και να αποκατασταθούν οι υπερβάσεις της ΣΣΕ και της ναυτικής νομοθεσίας.
                                              
                                               
                                                ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΔΣ


              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Α΄

ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ                                                 ΜΟΥΡΙΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

 

Σωματείο Κέρκυρας - Ηγουμενίτσας  - Σε κατεύθυνση κοινής απεργιακής συμπόρευσης με την ΠΕΝΕΝ

ploi-kerkyra.jpg

Σε κοινή κατεύθυνση με την ΠΕΝΕΝ κινείται σύσσωμη η Διοίκηση και το τοπικό Σωματείο Ναυτεργατών στην Πορθμειακή γραμμή Κέρκυρας - Ηγουμενίτσας - Λευκίμμης και διαποντίων νησιών.

Για τον σκοπό αυτό ήδη έχει αποστείλει εξώδικο προς όλες τις αρμόδιες αρχές, υπηρεσίες, φορείς και Υπουργεία θέτοντας μια σειρά αιτήματα και διεκδικήσεις που αφορούν τα γενικά ναυτεργατικά προβλήματα όσο και τα τοπικά των Ναυτεργατών της ανωτέρω γραμμής.

Τις αμέσως επόμενες μέρες το Δ.Σ του τοπικού Σωματείου θα λάβει σχετική απόφαση 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης για τις 24/9/2020.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ καλεί τα μέλη της Πορθμειακής γραμμής να συσπειρωθούν στο τοπικό Σωματείο, να δώσουν όλοι μαζί οι Ναυτεργάτες την μάχη για την επιτυχία της απεργίας που θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την διεκδίκηση λύσεων στα ώριμα και οξυμένα Ναυτεργατικά προβλήματα.

Στην συνέχεια δημοσιεύουμε το εξώδικο του τοπικού Σωματείου.

Σωματείο Ναυτεργατών Κέρκυρας Ηγουμενίτσας – Παξών & Διαποντίων Νήσων

«Ο ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ»

Εξώδικη Πρόσκληση

Προς:

-                      Υπουργό Ναυτιλίας –νησιωτικής πολιτικής

-                      Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

-                      Ένωση Πλοιοκτητών Πορθμείων Εσωτερικού

-                      Ναυτιλιακές εταιρίες που δεν ανήκουν στην Ένωση Πλοιοκτητών Πορθμείων Εσωτερικού

Κοινοποίηση: ΓΣΕΕ – ΠΝΟ – Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας – Ναυτεργατικά Σωματεία

Ο Υπουργός Ναυτιλίας – νησιωτικής πολιτικής αιφνιδιαστικά με τροπολογία που κατέθεσε σε φορολογικό νομοσχέδιο (νόμος 4714/2020 Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας, άρθρα 128, 129,130), (ΦΕΚ Α' 148/31-07-2020),και η οποία ψηφίστηκε από την πλειοψηφία της Βουλής κατήργησε την ΣΣΕ στην ποντοπόρο ναυτιλία για τα κατώτερα πληρώματα και τους αξιωματικούς επιφέροντας με τον τρόπο αυτό δραματική μεταβολή και στο σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων των Ναυτεργατών, τα οποία αλλάζουν επί το χείριστο και ταυτόχρονα με τον τρόπο αυτό ανοίγεται διάπλατα ο δρόμος επέκτασης αυτών των αντιδραστικών αλλαγών και στα Πορθμεία Εσωτερικού.

Παράλληλα με την ίδια νομοθετική ρύθμιση γίνονται σοβαρές αλλαγές στην λειτουργία και τις εκλογικές διαδικασίες των ναυτεργατικών σωματείων και στην πράξη καταργεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι και με τον τρόπο αυτό αχρηστεύει το ελληνικό σύνταγμα, τους σχετικούς για τα συνδικάτα νόμους και τα ίδια τα καταστατικά των ναυτεργατικών σωματείων.

Την ίδια στιγμή οι εφοπλιστικές οργανώσεις αρνούνται την διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για την ανανέωση της ΣΣΕ για το 2020, όπως είναι αυτή των Πορθμείων Εσωτερικού, με αποτέλεσμα τα εισοδήματα των Ναυτεργατών να συρρικνώνονται ακόμη περισσότερο.

Επίσης σειρά προβλημάτων που συνδέονται με τα κοινωνικοασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας θέματα όπως είναι η απονομή των συντάξεων (προσωρινή σύνταξη – κύρια σύνταξη – επικουρική σύνταξη και εφάπαξ παροχές), όπου ο χρόνος για την απόδοσή τους έχει τραγικά επιμηκυνθεί σε συνδυασμό με πλήθος περικοπών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, έχουν οδηγήσει τους απόμαχους Ναυτεργάτες σε οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο.

Το ίδιο αφορά και τα εργασιακά μας προβλήματα μεταξύ των οποίων και της Πορθμειακής γραμμής Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας – Λευκίμμης– διαπόντιων νησιών που λόγω του υγειονομικού προβλήματος έχουν με την σειρά τους επιδεινωθεί, ενώ οι πλοιοκτήτριες εταιρίες παραβιάζουν και καταστρατηγούν τα εργασιακά μας δικαιώματα και τις ΣΣΕ.

Στο πλαίσιο των παραπάνω διαπιστώσεων και αφού οι ενέργειές μας έως σήμερα δεν έχουν αποδώσει από τους αρμόδιους φορείς της κυβέρνησης και τους πλοιοκτήτες της ανωτέρω γραμμής, το Δ.Σ του Σωματείου μας αποφάσισε την αποστολή της παρούσης εξώδικου διαμαρτυρίας μας θέτοντας για άλλη μια φορά τα παρακάτω αιτήματα:

-                      Ουσιαστική αύξηση στους μισθούς των Ναυτεργατών η οποία θα παίρνει υπόψη και σταδιακά θα καλύπτει τις καταγεγραμμένες απώλειες που είχε το εισόδημά τους την τελευταία δεκαετία είτε από τις περικοπές των μισθών είτε από την φορομπηχτική πολιτική όλων έως τώρα των κυβερνήσεων (ΕΝΦΙΑ – Εισφορά Αλληλεγγύης – Αύξηση φορολογίας Ναυτικών – Αύξηση εισφορών προς το ΝΑΤ κ.λπ), θεωρούμε απαράδεκτη την επιλογή της κυβέρνησης η οποία από την μια να διαθέτει και να καταβάλει επαναλαμβανόμενα πακέτα έκτακτων ενισχύσεων με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ προς τις ναυτιλιακές εταιρίες λόγω του υγειονομικού προβλήματος ενώ από την άλλη οι μισθοί των ναυτεργατών να διολισθαίνουν συνεχώς σε χαμηλότερα επίπεδα.

-                      Απαιτούμε την άμεση αναπροσαρμογή του επιδόματος ειδικού σκοπού (COVID 19) για όλα τα πληρώματα των πλοίων που είναι σε αναστολή της σύμβασης και η καταβολή του να γίνεται χωρίς καμία καθυστέρηση το πρώτο δεκαήμερο του κάθε επόμενου μήνα.

-                      Διεκδικούμε επίσης την ουσιαστική αύξηση του επιδόματος ανεργίας με την ταυτόχρονη κατάργηση όλων των αρνητικών όρων και προϋποθέσεων που τίθενται με διάφορες νομοθετικές διατάξεις και Π.Δ με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των ανέργων να μη το δικαιούται ή να το παίρνει με καθυστέρηση πολλών μηνών.

-                      Σχετικά με τις προσδέσεις των πλοίων ζητούμε την κατάργηση του άρθρου 2 συμπλήρωση διάταξης του Γενικού Κανονισμού διάταξης λιμένων αριθμός 17 για τα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία ανοιχτού τύπου, της από ξηράς πρόσδεσης και λύσης αυτών κατά την κρίση του Πλοιάρχου να διενεργείται από το πλήρωμα. Σε διαφορετική περίπτωση ζητούμε την κατοχύρωση σχετικού επιδόματος.

-                      Κατάργηση της υποπαραγράφου ιστ2 του νόμου 4524/2014 που αναφέρεται στην μεταφορά διακοπής δρομολογίων σε άλλα πλοία. Με την διάταξη αυτή στο Πορθμείο Κέρκυρας Ηγουμενίτσας τα πλοία που ακινητοποιούνται το περισσότερο χρονικό διάστημα είναι τα κλειστού τύπου τα οποία έχουν την δυνατότητα να εξυπηρετήσουν το νησί της Κέρκυρας με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

-                      Σχετικά με την ωριαία διακοπή πληρωμάτων διαδρομής Λευκίμμης – Ηγουμενίτσας ζητούμε την πλήρη εναρμόνιση των πλοίων αυτών με το Πορθμείο Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας σε ότι αφορά την ωριαία διακοπή.

-                      Τακτικοί και ουσιαστικοί έλεγχοι στα πλοία της Πορθμειακής μας γραμμής. Ζητούμε από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και τις υπηρεσίες του τακτικούς, αυστηρούς και αιφνιδιαστικούς ελέγχους από τα αρμόδια κλιμάκια με την συμμετοχή και του Σωματείου μας προκειμένου να αντιμετωπισθούν και να αποκατασταθούν οι υπερβάσεις της ΣΣΕ και της ναυτικής νομοθεσίας.

Ο Πρόεδρος                                   Ο Γενικός Γραμματέας

                       Χρυσικόπουλος Θεόδωρος                           Μουρίκης Νικόλαος

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020 07:28
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή