Σήμερα: 19/04/2024
Κυριακή, 10 Μαϊος 2020 19:37

Πειραϊκή: Αγωνιστική απάντηση στα σχέδια Cosco - κυβέρνησης - τοπικών αρχών

Γράφτηκε από τον

1_IMG_4631.jpg

Με μία εντυπωσιακή και μαζική συγκέντρωση - διαδήλωση απάντησαν οι πολίτες της Πειραϊκής στα σχέδια Cosco - κυβέρνησης και τοπικών αυτοδιοικητικών αρχών, οι οποίοι, παρά τις επιμέρους διαφορές τους για τις παράνομες εργασίες επέκτασης του λιμανιού στην Πειραϊκή, μοιράζονται το κοινό όραμα του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου και των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων, στο όνομα των επενδύσεων και μιας ανάπτυξης η οποία είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των επιχειρηματικών συμφερόντων και υπηρετεί το δόγμα της κερδοφορίας τους.

Στο πλαίσιο αυτού του αντιδραστικού δόγματος ξεπουλήθηκε το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μας, το λιμάνι του Πειραιά, στην κινεζική Cosco, η οποία με τη σειρά της έχει καταστρώσει ένα επιχειρησιακό τερατώδες σχέδιο (MasterPlan) το οποίο δημιουργεί τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα στο θαλάσσιο περιβάλλον, στον Πειραιά και στις συνοικίες του, στους επαγγελματοβιοτέχνες και στους χιλιάδες εργαζόμενους, στον εμπορικό κόσμο της πόλης.

Η προστασία του περιβάλλοντος με αυτό το έργο στέλνεται στο πυρ το εξώτερο, το συγκοινωνιακό πρόβλημα θα πάρει εφιαλτικές διαστάσεις, η υγεία των πολιτών τίθεται σε άμεσο κίνδυνο, τα εργατικά δικαιώματα σε όλη την περιοχή του λιμανιού απειλούνται, ενώ το εργασιακό μοντέλο της Cosco είναι ο Πειραιάς να μετατραπεί σε μία απέραντη ChinaTown δηλαδή σε μία ελεύθερη οικονομική ζώνη.

Η κινεζική Cosco με τις πλάτες της κυβέρνησης και των τοπικών αυτοδιοικητικών αρχών (Περιφέρεια- Δήμος Πειραιά) περιφρονώντας την ελληνική νομοθεσία (επικαιροποιημένη μελέτη), την έγκριση περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) και την στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), οι οποίες ακόμη δεν έχουν εγκριθεί από την περιφέρεια, ούτε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ξεκίνησε την εκτέλεση του έργου για επέκταση της νέας προβλήτας για τα κρουαζιερόπλοια στην Πειραϊκή.

Προηγούμενα για αυτή την απίστευτη παρανομία έκανε εγκαίνια με την συμμετοχή κυβέρνησης- Περιφέρειας - Δήμου Πειραιά, ενώ ο περιφερειάρχης με την ίδια κεκτημένη ταχύτητα είχε εκδώσει διαταγή εκταμίευσης 5 εκατομμυρίων ευρώ για την έναρξη του έργου το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Περιφέρεια Αττικής.

Ν.Δ - ΣΥΡΙΖΑ - Cosco και οι τοπικές αρχές, ο καθένας με τον ιδιαίτερο ρόλο του, δίνει χέρι βοηθείας τα αντιδραστικά σχέδια της Cosco να πάρουν σάρκα και οστά.

Καθόλου τυχαίο ότι οι εργασίες της εκτέλεσης αυτού του φαραωνικού έργου ξεκίνησαν εν μέσω υγειονομικής κρίσης και γενικευμένων απαγορεύσεων, γεγονός που αξιοποίησε η Cosco (έχοντας την σιωπηρή αποδοχή όλων των παραπάνω), βάζοντας τα θαλάσσια μηχανήματα να δουλεύουν όλο το 24ωρο.

Η κοινή αγωνιστική πρωτοβουλία των κινήσεων:

- Ενεργοί πολίτες της Πειραϊκής

- Όχι λιμάνι στην Πειραϊκή (Τα παιδιά του Πειραιά)

- Αγωνιστική Πρωτοβουλία Πειραιά - SOS Πειραιάς

έβαλε τέλος στην αυθαιρεσία σπάζοντας την σιωπή, έβγαλε εκατοντάδες κατοίκων της περιοχής στον δρόμο του αγώνα και της αντίστασης σε αυτούς τους σχεδιασμούς.

Είναι σημαντικό ότι οι πολίτες του Πειραιά διατράνωσαν με αποφασιστικότητα την θέλησή τους, με ή χωρίς περιβαλλοντικές μελέτες, να μην επιτρέψουν ούτε να νομιμοποιήσουν τους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς της Cosco.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί 10 Μάη και ώρα 11:00 στην πλαζ της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων η οποία κατακλύστηκε από Πειραιώτες και Πειραιώτισσες όλων των ηλικιών, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των παραπάνω κινήσεων αλλά και εργατικών Σωματείων, συλλογικοτήτων, αυτοδιοικητικών σχημάτων, παρατάξεων και πολιτικών οργανώσεων που με τη σειρά τους στήριξαν την αγωνιστική δράση, δίνοντας μία πρώτη απάντηση στα παράνομα σχέδια Cosco - κυβέρνησης.

Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή εκατοντάδων κατοίκων της περιοχής που λόγω του υγειονομικού προβλήματος δεν μπορούσαν να παραστούν στην συγκέντρωση και οι οποίοι στην διάρκεια της πορείας είχαν σηκώσει στα μπαλκόνια τους μαύρες σημαίες, πανό και καταχειροκροτούσαν τους διαδηλωτές.

Την συγκέντρωση στήριξε, πλαισίωσε και συμμετείχε και η ΠΕΝΕΝ με δικό της μπλοκ και πανό, στο οποίο είχε το σύνθημα " Κυβέρνηση - Cosco Με τον αγώνα μας τα σχέδιά τους θα μείνουν στα χαρτιά".

Η συγκέντρωση εξελίχθηκε σε μία μεγάλη πορεία - διαδήλωση, η οποία κατευθύνθηκε στον "Σταυρό" της Πειραϊκής και στην οποία κυριάρχησαν τα συνθήματα που αφορούν το Master Plan της Cosco, την προβλήτα στην Πειραϊκή, τα εργατικά δικαιώματα, το δημόσιο λιμάνι.

Στο τέλος της συγκέντρωσης ανακοινώθηκε ότι την επόμενη Κυριακή 17 Μαΐου στις 11:00 το πρωί στον χώρο του "Σταυρού" θα πραγματοποιηθεί, με πρωτοβουλία των τριών κινήσεων, ανοιχτή δημόσια συνέλευση των κατοίκων της περιοχής με σκοπό την συζήτηση και τον σχεδιασμό της κλιμάκωσης του αγώνα.      

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

 

IMG_4627.jpg

 

IMG_4629.jpg

 

20200510_115645.jpg

Την συγκέντρωση στήριξαν και συμμετείχαν σε αυτήν οι παρακάτω οργανώσεις:

Το Ε.Κ.Πειραιά - Πανελλήνιος Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΝΑΤ - Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων ΤΑΝΠΥ - ΑΝΤΑΡΣΥΑ - ΝΑΡ - ΛΑΕ - ΜΕΡΑ25- ΣΕΚ- ΚΚΕ ΜΛ- Συντονισμός Κομμουνιστικών Δυνάμεων - ΟΡΜΑ - Ξεκίνημα - Αντικαπιταλιστική Ανατροπή Αττικής - Ανυπότακτη Αττική - Ενεργοί Πολίτες Α΄Κοινότητας - Όχι Λιμάνι στην Πειραϊκή - ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Λιμάνι - Κόντρα στο Ρεύμα (Νίκαια - Ρέντη) - Ανυπότακτος Κορυδαλλός - Λαϊκή Αντίσταση - Φαβέλα - Εργατική Λέσχη Κερατσινίου Δραπετσώνας.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Μαϊος 2020 07:52
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή