Σήμερα: 20/11/2019
Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2019 08:34

Συνέλευση ΠΕΝΕΝ - Ζωντανός, πλούσιος και γόνιμος διάλογος - Αγωνιστικές Αποφάσεις

Γράφτηκε από

1-30_ΟΚΤΩΒΡΗ_2019.JPG

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Β΄ ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών της ΠΕΝΕΝ στις 30/10/2019.

Κεντρικό θέμα της Συνέλευσης ήταν οι ΣΣΕ, τα αιτήματα και οι στόχοι του ιστορικού μας Σωματείου, η στρατηγική και η τακτική μας, η ανάδειξη των ναυτεργατικών, οικονομικών, θεσμικών και κλαδικών αιτημάτων και η αποφασιστική αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων στα επίμαχα προβλήματα.

Η εισήγηση του Δ.Σ που παρουσίασε ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ έβαλε στην ατζέντα των μελών της Ένωσης τα βασικότερα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο και ευρύτερα τους Ναυτεργάτες και τα οποία θα πρέπει να αποτελέσουν τον κεντρικό άξονα των διεκδικήσεων για την έγκαιρη ανανέωση των ΣΣΕ για το 2020.

Στο πλαίσιο αυτό αναδείχθηκε η ανάγκη ουσιαστικών αυξήσεων στους μισθούς, μείωση των ωρών εργασίας από 40 σε 35 ώρες εβδομαδιαίως, λήψη ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας με ταυτόχρονη κατάργηση σειράς αντιναυτεργατικών νόμων - διατάξεων και συνθέσεων, αναδιοργάνωση του ΓΕΝΕ, διπλά πληρώματα στα ταχύπλοα ακτοπλοϊκά σκάφη καθώς και ουσιαστική αναβάθμιση των συνθέσεων στα Ro/Ro.

Αύξηση των επιδομάτων ανεργίας, επαναφορά των συντάξεων στα προ μνημονίου επίπεδα, διατήρηση της αυτοτέλειας του ΝΑΤ και των υπόλοιπων ταμείων μας. Δραστική μείωση των συντελεστών στην φορολογία των Ναυτεργατών.

Τονίστηκε η ανάγκη να συγκροτηθεί μέσα και έξω από τα καράβια ένα πλατύ μαζικό αγωνιστικό μέτωπο στο οποίο οι Ναυτεργάτες να έχουν ουσιαστικό ρόλο στις διεκδικήσεις τους ώστε να βάλουν φραγμό στις άθλιες συναλλαγές της πλειοψηφίας της ΠΝΟ με τους εφοπλιστές και ταυτόχρονα να εμποδίσουν μια επανάληψη του εκφυλισμού των διαπραγματεύσεων σε ένα ταπεινωτικό ποσοστό αύξησης που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους αλλά και στην μεγάλη απώλεια που είχε τα τελευταία χρόνια το εισόδημα των Ναυτεργατών.

Σε αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ο ρόλος, η δράση και οι πρωτοβουλίες της ΠΕΝΕΝ, να διαδραματίσει ακόμη πιο αποφασιστικό και αγωνιστικό ρόλο ο κλάδος μας μέσα στα καράβια.

Στην συνέχεια υπήρξαν παρεμβάσεις - τοποθετήσεις των μελών της ΠΕΝΕΝ που συμμετείχαν στην Συνέλευση οι οποίοι με την σειρά τους ανέδειξαν πλήθος προβλημάτων που επιβάλλεται η αντιμετώπισή τους.

Ανάμεσα σε αυτά τονίστηκαν τα προβλήματα που αφορούν τα πλοία της Αδριατικής και τις μειωμένες συνθέσεις οι οποίες επιβάλουν πλέον ένα εργασιακό καθεστώς εξοντωτικό, υπερκόπωσης, υπερεργασίας που οδηγεί στην πρόκληση ατυχημάτων.

Επίσης έγινε από συναδέλφους αναφορά στο πάγωνα της ΣΣΕ στην ποντοπόρο ναυτιλία και επισημάνθηκε από τους ίδιους η μεγάλη ευθύνη της πλειοψηφίας της ΠΝΟ και των Σωματείων ΠΕΠΕΝ - ΠΕΜΕΝ οι οποίοι ενώ έχουν στην συντριπτική πλειοψηφία στους κλάδους τους έλληνες Ναυτεργάτες, αδρανούν, σιωπούν και στη ουσία με την στάση τους ενθαρρύνουν την εφοπλιστική αδιαλλαξία ....

Επίσης στο προσκήνιο ήρθαν τα προβλήματα με τις καθυστερήσεις που αφορούν την διαδικασία έκδοσης των συντάξεων των Ναυτεργατών, κύριων και επικουρικών και ακολούθως των εφάπαξ.

Στο πρόβλημα αυτό προτάθηκε η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ να αναλάβει εκ νέου πρωτοβουλία για την αγωνιστική παρέμβαση στο Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης, τον ΕΦΚΑ και το ΝΑΤ.

Μέλη της ΠΕΝΕΝ κατήγγειλαν τις παραβιάσεις που συνδέονται με την υφιστάμενη νομοθεσία σχετικά με τις υπερβάσεις στον χρόνο εργασίας, την ανάπαυση των πληρωμάτων, την μη καταβολή των αυξήσεων και αναδρομικών σε εφαρμογή των ΣΣΕ στα Ε/Γ-Ο/Γ διεθνών γραμμών στην Ακτοπλοΐα και στα Πορθμεία.

Τέλος τα μέλη της ΠΕΝΕΝ στην Συνέλευση ενέκριναν ομόφωνα το διεκδικητικό πλαίσιο που εισηγήθηκε η Διοίκηση για τις νέες ΣΣΕ του 2020.

Επίσης εγκρίθηκε ψήφισμα το οποίο έχει σχέση με τις νέες αντιδραστικές αλλαγές που επιχειρεί η κυβέρνηση στο κοινωνικοασφαλιστικό και ειδικότερα με την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Προεδρεύων της Β΄ τακτικής ετήσιας Γενικής Συνέλευσης ήταν ο συνάδελφος Μπασιώτης Γιάννης.

 

2-30_ΟΚΤΩΒΡΗ_2019.JPG

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2019 08:44
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή