Σήμερα: 16/10/2019
Πέμπτη, 23 Μαΐου 2019 10:07

Ο Τσίπρας στον Πειραιά με τον μανδύα του σύγχρονου Μαυρογιαλούρου

Γράφτηκε από

tsipras.jpg

Επίσκεψη και ομιλία στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας πραγματοποίησε ο Πρωθυπουργός στις 19 Μάη 2019 στον Πειραιά στην πλατεία Κανάρη (Πασαλιμάνι).

Η συμμετοχή του κόσμου θα πρέπει να απογοήτευσε τόσο τον ίδιο όσο και τους επιτελείς στο Μαξίμου που αποφάσισαν την προεκλογική αυτή συγκέντρωση και οι οποίοι προφανώς ανέμεναν ο λαός του Πειραιά να κατακλύσει το Πασαλιμάνι και τους γύρω δρόμους....

Οι σχετικές αεροφωτογραφίες της συγκέντρωσης αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα και αποδείχνουν ότι ο Πειραιάς αποτέλεσε ψυχρολουσία για τον Τσίπρα αφού οι Πειραιώτες άνδρες και γυναίκες γύρισαν επιδεικτικά την πλάτη στον Τσίπρα και την πολυμελή κουστωδία που τον συνόδευε.

Πέρα όμως από την συμμετοχή, το ενδιαφέρον είναι η ανάγνωση της πολιτικής ρητορικής του Τσίπρα την επίμαχη προεκλογική περίοδο και τα συμπεράσματα για τους πολίτες του Πειραιά στις επικείμενες εκλογές της Κυριακής.

Ξεδιάντροπα ο Τσίπρας για πολλοστή φορά επικαλέστηκε και καπηλεύτηκε αγώνες, θυσίες ακόμη και τους νεκρούς εργάτες στο Πασαλιμάνι το 1923 από τις δυνάμεις καταστολής οι οποίοι εξεγέρθηκαν απαιτώντας αυξήσεις, 8ωρο και άλλα δικαιώματα τα οποία και σήμερα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν το βασικό διεκδικητικό πλαίσιο των εργαζομένων διότι η αστική πολιτική και η πρόσδεση στο κεφάλαιο και την Ε.Ε έχουν οδηγήσει μεγάλα τμήματα εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων στην φτώχεια και την εξαθλίωση.

Υπεραμύνθηκε της νεοφιλελεύθερης πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος του λιμανιού του Πειραιά και ευρύτερα του δημόσιου πλούτου και παράλληλα δήλωσε την συμφωνία του με το MASTERPLANτης COSCO το οποίο συνολικά θα υποβαθμίσει τον Πειραιά, το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και θα δημιουργήσει μια απέραντη "ελεύθερη οικονομική ζώνη" για να μεγεθύνονται τα κέρδη της κινεζικής COSCO.

Με τρόπο αδίστακτο εκμεταλλεύτηκε αποσπασματικά τμήματα του λιμανιού που εκχωρήθηκαν στους κινέζους π.χ την παραχώρηση στον Δήμο Κερατσινίου της περιοχής των πρώην Λιπασμάτων που είναι αποτέλεσμα πολύχρονων αγώνων των κατοίκων και συνέκρινε τα "πολλαπλά οφέλη" που θα έχουν οι παράκτιοι δήμοι με τα ψίχουλα που προορίζονται για αυτούς από την επαίσχυντη αυτή συμφωνία - ιδιωτικοποίηση.

Με την ίδια θρασύτατη ρητορική παρουσιάζοντας το άσπρο - μαύρο μίλησε για διασφάλιση των εργαζομένων στον ΟΛΠ βγάζοντας παράλληλα τον σκασμό στο ότι ακριβώς δίπλα το μεγαλύτερο τμήμα των εργαζομένων οι εργολαβικοί λιμενεργάτες (της γης οι κολασμένοι) βιώνουν εργασιακές συνθήκες γαλέρας!!

Έκανε αναφορά στα "γεύματα" ντροπής που η κυβέρνησή του θέσπισε σε σχολεία της Α΄και Β΄ Περιφέρειας Πειραιά ομολογώντας και διεκδικώντας για την κυβέρνησή του ότι είναι καλός διαχειριστής της ακραίας φτώχειας και με τον τρόπο αυτό ξεκαθάρισε ότι η περίφημη ανάπτυξη που επαγγέλλεται αρχίζει και τελειώνει σε ένα ξεροκόμματο, χωρίς να αγγίζει στο ελάχιστο τον πλούτο, τα κέρδη της οικονομικής ολιγαρχίας που μέσα στην περίοδο της κρίσης πολλοί από αυτούς είδαν την κερδοφορία τους να αυξάνει....

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του πόσο η κυβέρνησή του στήριξε και ενίσχυσε τους αδύναμους είναι η άθλια συναλλαγή με το κομπραδόρικο εφοπλιστικό κεφάλαιο που του εξασφάλισε την συνέχιση της εθελοντικής φορολογικής συνεισφοράς και μάλιστα ο ίδιος μείωσε από 140 σε 40 εκατομμύρια ευρώ αυτή την συμμετοχή τους στα φορολογικά έσοδα του κράτους, διατήρησε και ενίσχυσε το θεσμικό πλαίσιο της εφοπλιστικής επιχειρηματικότητας και την ίδια στιγμή χιλιάδες Ναυτεργάτες είναι άνεργοι και για τους οποίους ο Τσίπρας δεν βρήκε να ψελλίσει το παραμικρό, όπως τίποτα δεν βρήκε να πει για την φορομπηχτική πολιτική σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, την κατάργηση των ΣΣΕ, την κατακρεούργηση των συντάξεων, την γιγάντωση των ευέλικτων μορφών εργασίας, την απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας - παιδείας - πρόνοιας.

Το ίδιο ισχύει με την προκλητική αναφορά του στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη για την οποία δήλωσε "περήφανος για την διάσωση" των επιχειρήσεων ενώ για την γενικευμένη ανεργία που αγγίζει το 80% πάλι σιώπησε...

Για το ανύπαρκτο έργο και την παρέμβαση της κυβέρνησης στον Πειραιά και στους περιφερειακούς δήμους σε κρίσιμους τομείς όπως είναι τα αντιπλημμυρικά, το συγκοινωνιακό, έργα υποδομής σαν σύγχρονος Μαυρογιαλούρος αναφέρθηκε σε μελλοντικούς σχεδιασμούς με πολλά θα.... όπως η υποθαλάσσια ζεύξη Περάματος - Σαλαμίνας (που ακόμα δεν έχουν κατατεθεί οι αναγκαίες μελέτες). Μίλησε ότι θα.... κατασκευάσει κολυμβητήριο στο Πέραμα...., θα....προχωρήσει η ανάπλαση στο μικρολίμανο, θα.... αξιοποιηθούν οι αρχαιολογικοί χώροι....

Σχετικά με τις υποκριτικές αναφορές του Τσίπρα για τους ολιγάρχες, αυτές αρχίζουν και τελειώνουν στον Β. Μαρινάκη (για τον ρόλο του οποίου στην κεντρική πολιτική σκηνή στον Πειραιά, στην Ναυτιλία ακόμη και στον Ολυμπιακό έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα).

Φυσικά ούτε λόγος για το εφοπλιστικό λόμπυ των Βαρδινογιάννη - Λάτση - Νιάρχου και πλήθους εκπροσώπων της οικονομικής ολιγαρχίας (Βιομήχανοι - Τραπεζίτες - Εφοπλιστές) όχι μόνο δεν τους ακούμπησε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά αντίθετα συνέπτυξε συμμαχία μαζί τους, αναγνώρισε και πολλούς τους βράβευσε ως εθνικούς ευεργέτες!!!

Ο Τσίπρας και το στενό του επιτελείο ουδέποτε έδωσε πειστικές εξηγήσεις σχετικά με τις αποκαλύψεις που αφορούν τις μυστικές συναντήσεις εντός και εκτός Μαξίμου με τον ολιγάρχη Β. Μαρινάκη...

Θυμόμαστε όμως ότι το 2014 ο ολιγάρχης Β. Μαρινάκης λίγες μόλις μέρες πριν τις περιφερειακές εκλογές του 2014 θεάθηκε σε ψαροταβέρνα στο Χατζηκυριάκειο να πίνει ουζάκια και να συντρώγει με την εκλεκτή του Τσίπρα κα Δούρου η οποία άφησε σύξυλους τους συντρόφους της από την προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ για να πάει σε αυτή την συνάντηση.

Θυμόμαστε επίσης ότι βασικά στελέχη του συνδυασμού Μαρινάκη - Μώραλη είχαν στρατευθεί υπέρ της εκλογής της κας Δούρου μοιράζοντας ακόμη και ψηφοδέλτιά της στα διάφορα εκλογικά κέντρα στον Πειραιά...

Θυμόμαστε επίσης ότι την ίδια περίοδο τα ΜΜΕ του ολιγάρχη Μαρινάκη στήριζαν αναφανδόν την υποψηφιότητα της κας Δούρου.

Είναι σαφές ότι το εγχώριο κεφάλαιο και οι ποικιλώνυμοι εκπρόσωποί του στην χώρα, στο πρόσωπο του Τσίπρα και στην κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ (το ίδιο αφορά και στο ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο) βρήκαν έναν πολύτιμο σύμμαχο ο οποίος συνέβαλε αποφασιστικά την κρίση του συστήματος και των βάρβαρων μνημονιακών πολιτικών να την φορτώσει στις πλάτες του λαού και των εργαζομένων.

Σχετικά με το κεντρικό πολιτικό σύνθημα του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ "στηρίζουμε τους πολλούς" αποτελεί πολιτική απάτη ολκής και αποσκοπεί για άλλη μια φορά να εξαπατήσει τον λαό μπροστά στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Στα πλαίσια μιας σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής την οποία τόσο ο Τσίπρας όσο και ο Μητσοτάκης έχουν πλήρως συνομολογήσει με την Ε.Ε και το μεγάλο κεφάλαιο, εκείνο το οποίο δηλώνουν στην ουσία ότι θα διαχειριστούν είναι μια πολιτική φτώχειας, εξαθλίωσης και μιζέριας για τους πολλούς (τον λαό) και από την άλλη η ίδια αυτή πολιτική έχει στο επίκεντρο την στήριξη, την ενίσχυση και την διεύρυνση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των λίγων.

Απόδειξη και πανηγυρική επιβεβαίωση αυτής της άποψής μας είναι το κουτσουρεμένο επίδομα που δόθηκε πρόσφατα στους συνταξιούχους και το οποίο η αδίστακτη κυβερνητική προπαγάνδα ονόμασε 13η σύνταξη!!!!

Είναι κυρίως όμως ότι το σύνολο των μνημονιακών νόμων και αποφάσεων τόσο με την πολιτική Τσίπρα - Μητσοτάκη και των άλλων αστικών πολιτικών δυνάμεων δεν αμφισβητείται και η πορεία που έχουν χαράξει κινείται σε αυτό ακριβώς το αντιλαϊκό - αντεργατικό πλαίσιο.

Ο λαός δεν πρέπει για άλλη μια φορά να εγκλωβιστεί στην λογική του "μικρότερου κακού" να μην αποδεχθεί τον μονόδρομο της φτώχειας και της αντιλαϊκής πολιτικής.

Μπροστά στις κάλπες οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, η νεολαία και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να μαυρίσουν όλες τις αστικές πολιτικές δυνάμεις που καταδυναστεύουν την ζωή τους, να πουν όχι στα ψίχουλα που διαιωνίζουν την φτώχεια και την εξαθλίωση.

Αντώνης Νταλακογεώργος

Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή