Σήμερα: 29/03/2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2019 13:32

Πραγματοποιήθηκε η Α΄ Γενική Συνέλευση της ΠΕΝΕΝ στις 29/3/2019

Γράφτηκε από τον

_ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ1.JPG

Με επιτυχία έγινε η Α΄ Γενική Συνέλευση των μελών της ΠΕΝΕΝ στις 29/3/2219.

Στην σχετική εισήγηση του Δ.Σ που παρουσίασε ο Πρόεδρος Αντώνης Νταλακογεώργος γίνεται εκτενής αναφορά στην κατάσταση στην χώρα, στις αντιλαϊκές πολιτικές κυβέρνησης - κεφαλαίου - Ε.Ε και τις συνέπειες που έχει διαμορφώσει αυτή για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, την νεολαία και ευρύτερα για τα λαϊκά στρώματα.

Τονίστηκε ο αντιλαϊκός χαρακτήρας και η κατεύθυνση αυτής της πολιτικής (παρά την αντίθετη κυβερνητική προπαγάνδα) που εξακολουθεί να πλήττει με σφοδρότητα την εργατική τάξη.

Στο επίκεντρό της είναι: η πολιτική της σκληρής λιτότητας, η διατήρηση των μνημονιακών περικοπών, η φορομπηχτική πολιτική για την μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, οι ιδιωτικοποιήσεις, η υψηλή ανεργία, οι ευέλικτες μορφές εργασίας, η απαξίωση των Συλλογικών Συμβάσεων, η ανασφάλιστη εργασία, οι πλειστηριασμοί (ο νέος νόμος γίνεται πιο απεχθής για την πλειοψηφία) για την πρώτη λαϊκή - εργατική κατοικία, η υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, παιδείας και κοινωνικής πρόνοιας.

Στην Ναυτιλία η κυβερνητική πολιτική υπηρετεί πιστά το κοινό όραμα με το εφοπλιστικό κεφάλαιο, αυτό της φοροασυλίας, της μαύρης ανασφάλιστης και χαμηλόμισθης εργασίας, του διωγμού των ελλήνων Ναυτεργατών, της αδίστακτης εκμετάλλευσης των αλλοδαπών Ναυτεργατών.

Στο πλαίσιο αυτό ένοχα σιωπά για την ανεργία στην ναυτεργασία, αρνείται να πάρει και τα πιο στοιχειώδη μέτρα για την προστασία των ανέργων.

Βάζει συστηματικά πλάτη στην καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των Ναυτεργατών, επιτρέπει και νομιμοποιεί την εφοπλιστική αυθαιρεσία, υπονομεύει μαζί με τους εφοπλιστές τις ΣΣΕ και τα ναυτεργατικά δικαιώματα.

Οι υπηρεσίες του ΥΕΝ και οι αντίστοιχες λιμενικές αρχές έχουν μετατραπεί σε θεματοφύλακα της εφοπλιστικής ασυδοσίας.

Συνεχίζει να διαιωνίζει το καθεστώς των ειδικών συνθέσεων, αγνοεί τις τεκμηριωμένες καταγγελίες μας αναφορικά με τις καθυστερήσεις μισθών, το τσεκούρεμα των δεδουλευμένων υπερωριών, τις συστηματικές υπερβάσεις στα ωράρια εργασίας - ανάπαυσης.

Διατηρεί το αντεργατικό πλαίσιο του νόμου 4150/2013 και με τον τρόπο αυτό δίνει χέρι βοηθείας στους εφοπλιστές να αυξάνουν την κερδοφορία τους μέσα από την εντατικοποίηση της δουλειάς.

Στην ίδια κατεύθυνση πορεύεται η γνωστή πλειοψηφία και ηγεσία της ΠΝΟ η οποία με την σειρά της βάζει πλάτη αυτό το άθλιο καθεστώς να διατηρείται αλώβητο.

Στην ίδια γραμμή πλεύσης κινούνται και οι δυνάμεις του κομματικού συνδικαλισμού (ΠΕΜΕΝ - Στέφενσων - ΠΕΕΜΑΓΕΝ) οι οποίες παρά τις δημόσιες διακηρύξεις τους δείχνουν τραγικά ανίκανοι και ανήμποροι μέσα από την πολιτική που ακολουθούν να συμβάλουν έστω και στο ελάχιστο στην ανάπτυξη της πάληςκαι της αντίστασης των Ναυτεργατών.

Οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού και κομματικού συνδικαλισμού, ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφορές τους, είναι μέρος της κρίσης του συνδικαλιστικού κινήματος, από κοινού εχθρεύονται οποιαδήποτε προσπάθεια από τα κάτω να συγκροτηθεί ένα αγωνιστικό κίνημα στους Ναυτεργάτες που θα παλέψει με συνέπεια ενάντια στις πολιτικές κυβέρνησης - κεφαλαίου.

Οι εξελίξεις ευρύτερα στο συνδικαλιστικό κίνημα, όπως φάνηκε πρόσφατα και με το 37ο συνέδριο της ΓΣΕΕ, δείχνουν ότι αυτό διέρχεται μια βαθιά και παρατεταμένη κρίση για την οποία ο αστικοποιημένος συνδικαλισμός σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ κ.λπ έχει πελώριες ευθύνες όχι μόνο για το καθεστώς νοθείας, πλαστογράφησης της θέλησης των εργαζομένων, αλλοίωσης των συσχετισμών στο εσωτερικό των συνδικάτων αλλά για το γεγονός ότι η πολιτική τους αυτή της στήριξης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και των πολιτικών κυβέρνησης και Ε.Ε έχει οδηγήσει μεγάλο μέρος των συνδικάτων σε αγωνιστικό παροπλισμό και διαλυτικά φαινόμενα.

Από αυτή την πλευρά αποκτά άμεση προτεραιότητα η θέση που σταθερά διατυπώνουμε όλα τα τελευταία χρόνια ότι μέσα από αυτό το αστικοποιημένο συνδικαλιστικό δυναμικό είναι αδύνατον να σταθεί στα πόδια του, συνδικαλιστικό κίνημα που θα παλέψει με όρους μαζικότητας, συνέπειας και ταξικής κατεύθυνσης για τα εργατικά προβλήματα και δικαιώματα.

Για αυτό σταθερά υποστηρίζουμε την ανάγκη ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος κυρίως από τα κάτω και τα πρωτοβάθμια σωματεία, με την πιο πλατιά συμμετοχή και συσπείρωση των εργαζομένων σε τοπικό - κλαδικό και πανελλαδικό επίπεδο με στόχο την συγκρότηση ενός νέου κέντρου αγώνα για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων και αναγκών.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ που καλλιεργούσαν αυταπάτες ότι με την πίεση, την αλλαγή συσχετισμών και κυρίως με την συμπόρευση των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ θα υπάρχει ανάκαμψη και μαζικοποίηση των αγώνων, τώρα αυτές οι ίδιες δυνάμεις μιλούν για "συνδικαλιστική μαφία", για εργοδότες συνδικαλιστές, για υπονόμευση των αγώνων, για απεργοσπάστες κ.ο.κ.

Κάνουν σαν να μην καταλαβαίνουν ότι η κρίση αφορά και τους ίδιους και μάλιστα τον πυρήνα της πολιτικής τους που είναι η περιχαράκωση, ο σεχταρισμός, ο διαχωρισμός των εργαζομένων, το μέτωπο ενάντια στις άλλες ταξικές δυνάμεις στα συνδικάτα.

Εμείς ως ΠΕΝΕΝ θα συνεχίσουμε την αυτοτελή αγωνιστική παρουσία και δράση, θα συμπορευτούμε με σωματεία που παλεύουν για τα εργατικά δικαιώματα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, θα είμαστε στην πρώτη γραμμή στον ναυτεργατικό χώρο να συγκροτηθεί και να αναπτυχθεί ένα ισχυρό, μαζικό αγωνιστικό και ταξικό κίνημα που θα έχει στο κέντρο της δράσης του την πάλη κατά των αντιλαϊκών πολιτικών που στηρίζουν και συμπορεύονται με το εφοπλιστικό κεφάλαιο, που θα στοχεύει στην κινητοποίηση των Ναυτεργατών και στην αγωνιστική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Τέλος η συνέλευση ενέκρινε την λογοδοσία, τον προγραμματισμό, τα οικονομικά των ετών 2018-2019. Επίσης εγκρίθηκε και σχετικό ψήφισμα το οποίο θα δημοσιοποιηθεί τις αμέσως επόμενες μέρες.

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή