Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018 11:08

Κομματικός Συνδικαλισμός: Οπορτουνισμός, φαρισαϊσμός και η αποθέωση της ψευδολογίας

Γράφτηκε από

_ΠΝΟ.JPG

Λάβαμε με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ένα Emailτων προεδρείων των Σωματείων ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ - ΠΕΕΜΑΓΕΝ στο οποίο μας πληροφορούν με ύφος χιλίων πιθήκων ότι αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) συναντήθηκε με τον επικεφαλής του τμήματος Ναυτεργατών του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Ένωσης Μηχανικών Ευαγγελάκης Θανάσης.

Δεν θα μπαίνουμε στον πειρασμό να σχολιάσουμε και να τοποθετηθούμε στα όσα αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου εάν σε αυτό δεν υπήρχαν κάποια σημεία τα οποία βγάζουν μάτι και δείχνουν ότι οι ηγετίσκοι του κομματικού συνδικαλισμού έχουν χάσει παντελώς τον προσανατολισμό τους και επιδίδονται σε ενέργειες οι οποίες τους καθιστούν αφερέγγυους, αλλοπρόσαλλους και για άλλη μια φορά επιλέγουν θεατρινίστικες κινήσεις για να εμφανισθούν στο προσκήνιο με αποτέλεσμα ο οπορτουνισμός να έχει ξεφύγει από κάθε όριο…..

Ζήτημα πρώτο: Η θεατρική παράσταση που έκαναν στον επικεφαλής του Ναυτεργατικού τμήματος του ILO, γνώριζαν ότι ο συγκεκριμένος διεθνής οργανισμός αναφορικά με την θέσπιση τόσο του κατώτερου μισθού όσο και αυτού του Ναύτη κατοχυρώνει τα κατώτερα επίπεδα και αυτό όχι σήμερα αλλά από την συγκρότησή του.

Ζήτημα δεύτερο: Πιστεύουν ότι με μια παράσταση είναι δυνατό να πείσουν το γραφειοκρατικό κατεστημένο του ILO να αλλάξει ριζικά γραμμή πλεύσης και πολύ περισσότερο να αποκηρύξει μια μακροχρόνια στρατηγική και να δεχθεί οποιαδήποτε παρέκκλιση από τον δρόμο που πιστά ακολουθεί, δηλαδή αυτόν της νομιμοποίησης στην διάκριση των μισθών ανάμεσα στις κλαδικές εθνικές συμβάσεις των παραδοσιακών ναυτιλιακά χωρών με τις αντίστοιχες των Ναυτεργατών των τρίτων χωρών.

Στην ουσία ο ILOδιαχρονικά έχει καταπατήσει την καταστατική αρχή του ΟΗΕ για ίση εργασία - ίδια αμοιβή ανεξάρτητα από φυλή, χώρα προέλευσης και χρώμα.

Άραγε οι κομματικοί ηγετίσκοι έχουν επίγνωση τι σημαίνει ILO, ποιά είναι η διάρθρωσή του, ποιός καθορίζει την στρατηγική και τακτική του, τίνος συμφέροντα καλείται να εξυπηρετήσει;  

Εάν αυτό λάμβανε χώρα πριν την κατάρρευση του σοσιαλιστικού μπλοκ που ο συσχετισμός στα διεθνή φόρα ήταν διαφορετικοί, θα είχε ίσως κάποια σημασία μια παρόμοια παρέμβαση. Σήμερα σε συνθήκες επικράτησης του πιο σκληρού και ολοκληρωτικού καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και κυριαρχίας μιας ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής που υπηρετεί πιστά το δόγμα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλίων και του κεφαλαίου, πιστεύουν ότι με τέτοιες παραστάσεις θα αποκομίσουν κάτι θετικό για το κίνημα ή μήπως συνειδητά καλλιεργούν αυταπάτες για τον ρόλο αυτών των οργανισμών και ταυτόχρονα με παρόμοιες γελοιότητες προσπαθούν να καλύψουν την παράδοσή τους στο εφοπλιστικό κεφάλαιο....

Αποδείχνονται με αυτά και άλλα ότι είναι όψεις του ίδιου νομίσματος με τον εργοδοτικό συνδικαλισμό αφού από κοινού αρνούνται το αυτονόητο, την οργάνωση, την δράση και τον αγώνα ενάντια στο παρασιτικό εφοπλιστικό κεφάλαιο της ποντοπόρου ναυτιλίας.

Η άρνηση αυτή αποκαλύπτει ότι είναι δέσμιοι (ανεξάρτητα από την δημόσια ρητορική τους) και μέρος του ίδιου παιχνιδιού που έχει σκαρώσει και καθοδηγεί το εφοπλιστικό κατεστημένο στην Ναυτιλία και στον Ναυτεργατικό χώρο.

Οπορτουνισμός και υποκρισία στο απόλυτο μεγαλείο, δηλαδή να προστρέχεις στον ILOσχετικά με την εφαρμογή των κλαδικών ΣΣΕ για όλους τους Ναυτεργάτες, και εσύ να μην πράττεις το παραμικρό από πλευράς αγωνιστικής δράσης και να αναζητάς λύσεις εκεί (ILO) που αποτελεί θεσμοθετημένο καθεστώς η άνιση μεταχείριση στους μισθούς ελλήνων και αλλοδαπών Ναυτικών!!!!

Εάν πιστεύουν και ιδιαίτερα μέσω της αποδυναμωμένης έως διαλυμένης σήμερα ΠΣΟ, ότι μπορούν, πέρα από θεατρινίστικες κακόγουστες παραστάσεις, να πετύχουν αλλαγή ρότας στην πολιτική αυτή του ILO, να βγουν να το πουν ανοιχτά διότι στο σχετικό δελτίο τύπου δεν αναφέρουν ούτε λέξη για την απάντηση του επικεφαλής του τμήματος Ναυτεργατών του ILOBrandtWagner.

Δεν χρειάζεται διότι η απάντηση που έλαβαν είναι προφανής, προφανέστατη γι' αυτό εξάλλου έβγαλαν τον σκασμό για την θέση του αρμόδιου του ILO!!!    

Ζήτημα τρίτο: Στο ίδιο αυτό κατάπτυστο δελτίο τύπου αναφέρουν μεταξύ των άλλων: ότι τα τρία Σωματεία σε συνεδρίαση της Ε.Ε της ΠΝΟ είχαν καταθέσει πρόταση προκειμένου να καθοριστεί η τελική θέση για τον κατώτερο μισθό στην Μικτή Ναυτιλιακή Επιτροπή (JMC) της ΔΟΕ και αυτήν την απέρριψε η ομάδα Νταλακογεώργου……

Πρόκειται για τύπους που ο γκεμπελισμός ωχριά μπροστά τους, στην πραγματικότητα αναδεικνύονται σε ένα είδος "καμόρας" της παραπληροφόρησης, της πιο άθλιας ψευτιάς, ξένη και εχθρική με το ταξικό κίνημα ακόμη και σε σύγκριση και με αυτές τις ξεφωνημένες δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού!!!

Σημειώνουμε ότι ουδέποτε στην ΠΝΟ έθεσαν ζήτημα σχετικά με την σύνοδο της μικτής Ναυτιλιακής Επιτροπής και ουδέποτε κατατέθηκε οτιδήποτε σχετικά με τις θέσεις τους για το ίδιο ζήτημα.

Το μοναδικό θέμα που έφεραν αρχές του καλοκαιριού στην ΠΝΟ ήταν το συνέδριο της ITF στην Σιγκαπούρη και στο οποίο ζητούσαν δύο εξ αυτών να λάβουν μέρος και στην σχετική συζήτηση ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ τόνισε την πάγια και κρυστάλλινη θέση αρχών της Ένωσής μας: Να τηρείται αυστηρά η αντιπροσωπευτικότητα αναφορικά με τα διαμορφωμένα ρεύματα στο εσωτερικό της ΠΝΟ στην αποστολή αντιπροσώπων στα διεθνή φόρα όπως π.χ η ITF, σε αντίθεση με αυτούς τους καταγέλαστους οι οποίοι το μόνο που τους ένοιαζε ήταν οι ίδιοι και μόνο αυτοί να εκπροσωπηθούν στο συνέδριο της ITF και δεύτερο έγκαιρα να λαμβάνει χώρα η ατζέντα των θεμάτων και των θέσεων που πρέπει να διαμορφώνονται ώστε να εκφράζεται το σύνολο των απόψεων στα επίμαχα θέματα της ΠΝΟ και όχι η θέση του Γ.Γ της ΠΝΟ ο οποίος εκπροσωπεί τον εαυτό του εν κρυπτώ και έξω από κάθε δημοκρατική διαδικασία και εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις.

Κατά τα λοιπά Ευαγγελάκης - Αντωνόπουλος - Μπαρμπαρούσης καλούνται να αποδείξουν πότε έγινε η σχετική πρόταση των Σωματείων και πότε ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ την απέρριψε, διότι σε διαφορετική περίπτωση αποδείχνονται φθηνοί συκοφάντες και λασπολόγοι του χειρίστου είδους.....

Στο ζήτημα αυτό δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία, έχουν κάνει αναπόσπαστο σημείο στην άθλια κομματική τους προπαγάνδα να ψαρεύουν στα βρώμικα νερά της πιο χυδαίας και αποκρουστικής λασπολογίας προκειμένου να δικαιώσουν μια γραμμή την οποία δεν στηρίζει κανείς στις γραμμές των Σωματείων τους και ταυτόχρονα να θεωρούν ότι οι Ναυτεργάτες έχουν μειωμένο νοητικό και πνευματικό επίπεδο και κριτήριο και θα αποδεχθούν τα όσα φαιδρά σκαρφίζονται για να κατασυκοφαντήσουν οποιονδήποτε είναι απέναντι στην χρεοκοπημένη γραμμή και τακτική τους.

Δικαίως ο Ναυτεργατικός κόσμος και οι κλάδοι τους που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν τους έχουν γυρίσει την πλάτη, τους έχουν απαξιώσει και απομονώσει και τους έχουν μετατρέψει σε μια γραφική συνδικαλιστική καρικατούρα….

Ζήτημα τέταρτο: Εδώ και 1,5 περίπου χρόνο ωρύονταν σε κάθε ανακοίνωσή τους σχετικά με τα οικονομικά της ΠΝΟ και κυρίως για την συναλλαγή της ηγεσίας της για την υπογραφή συμβάσεων με τα ελληνόκτητα πλοία ξένης σημαίας που στην πράξη αποδέχεται και συνυπογράφει μισθολόγια της ΔΟΜ που απέχουν έτη φωτός από την κλαδική ΣΣΕ (σημειώνουμε ότι αυτό το κάνουν όλες οι εθνικές οργανώσεις της ITF).

Σχετικά με το πρόβλημα οφείλουμε να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους διότι και εδώ η παραπληροφόρηση αυτών των δυνάμεων πάει σύννεφο.

  • Όταν η ΠΕΝΕΝ επί σειρά ετών έθετε μετ’ επιτάσεως το συγκεκριμένο πρόβλημα στα Συνέδρια, τα Γενικά Συμβούλια και τις συνεδριάσεις της Διοίκησης της ΠΝΟ, αυτοί όχι μόνο δεν στήριζαν την θέση της ΠΕΝΕΝ αλλά το αντίθετο περί άλλων τύρβαζαν…..
  • Όταν γι το ίδιο θέμα η ΠΕΝΕΝ προσέφυγε δικαστικά για να της δοθούν τα πλήρη στοιχεία αυτών των συμβάσεων και συνολικά τα οικονομικά της ΠΝΟ, οι δυνάμεις του κομματικού συνδικαλισμού επέλεξαν την αποχή που ισοδυναμούσε με στήριξη σε αυτό το άθλιο καθεστώς της αδιαφάνειας και των στεγανών….
  • Όταν η ΠΕΝΕΝ άσκησε εντονότατη κριτική ότι με το οικονομικό αλισβερίσι ο Γ.Γ της ΠΝΟ διαμορφώνει σχέσεις ελέγχου και υποταγής με διάφορα Σωματεία, αυτοί απεύθυναν κάλεσμα στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό να συμπορευτούν από κοινού για να αλλάξουν το καταστατικό…..
  • Όταν η ΠΕΝΕΝ έκανε πρόταση από τις γραμμές του κομματικού συνδικαλισμού να αναδειχθεί υποψήφιος για την θέση του Γ.Γ της ΠΝΟ αυτοί και πάλι πέταγαν την μπάλα στην εξέδρα λέγοντας ότι με την θέση του Γ.Γ στην Ομοσπονδία δεν αλλάζεις το παραμικρό….
  • Όταν η ΠΕΝΕΝ κατήγγελλε επανειλημμένα τους υπέρογκους μισθούς του Γ.Γ της ΠΝΟ αυτοί είχαν καταπιεί την γλώσσα αφού οι σχέσεις των ηγετίσκων του κομματικού συνδικαλισμού με τον εκλεχτό τον εφοπλιστών Γ. Χαλά ήταν στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ…..

Αναφέρουμε ενδεικτικά ότι μόνο τον τελευταίο 1,5 χρόνο στις ανακοινώσεις τους ασκείται επώνυμη κριτική στον Γ.Γ της ΠΝΟ, τώρα πώς συνέβη και η αγαστή συνεργασία – συμμαχία ναυάγησε, αυτό οφείλουν να το απαντήσουν οι ίδιοι. Εμείς προς το παρόν αρνούμαστε να φέρουμε στην επιφάνεια τα όσα ακούγονται στο παρασκήνιο….

Τέλος έστω και καθυστερημένα σωστά αναδείχνουν το αμαρτωλό καθεστώς των οικονομικών συναλλαγών εφοπλιστών – ΠΝΟ και ΠΝΟ με διάφορα Σωματεία. Για το δικό τους άθλιο αλισβερίσι των χορηγιών, των γενναίων οικονομικών ενισχύσεων θα μιλήσουν ή μήπως πιστεύουν ότι κάνοντας γαργάρα τις άθλιες αυτές συναλλαγές καταφέρνουν να τις αποκρύψουν από τα μέλη τους;….    

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018 11:16